18. 6. -11. navadna nedelja: 2 Mz 19, 2 – 6 / Ps 100 / Rim 5, 6 – 11 / Mt 9, 36 – 38; 10, 1 – 8
25. 6. – 12. navadna nedelja: Jer 20, 10 – 13 / Ps 69 / Rim 5, 12 – 15 / Mt 10, 26 – 33
2. 7. – 13 . navadna nedelja: 2 Kr 4, 8 – 16 / Ps 89 / Rim 6, 3 – 11 / Mt 10, 37 – 42

18. 6. – 11. navadna nedelja – dan 1. sv. obhajila

Ko je zagledal množice, so se mu zasmilile, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja. Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev.«
Poklical je k sebi svojih dvanajst učencev in jim dal oblast nad nečistimi duhovi, tako da so jih izganjali in ozdravljali vsako bolezen in vsako slabost. Imena dvanajstih apostolov pa so: prvi Simon, imenovan Peter, in njegov brat Andrej; Jakob, Zebedejev sin, in njegov brat Janez; Filip in Bartolomej; Tomaž in cestninar Matej; Jakob, Alfejev sin, in Tadej; Simon Kananej in Juda Iškarijot, ki ga je izdal.
Teh dvanajst je Jezus poslal in jim naročil: »Ne hodíte na pot k poganom in ne vstopajte v nobeno samarijsko mesto! Pojdite rajši k izgubljenim ovcam Izraelove hiše. Spotoma pa oznanjajte in govorite: ›Nebeško kraljestvo se je približalo.‹ Bolnike ozdravljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, demone izganjajte. Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.
(Mt 9, 36 – 38; 10, 1 – 18)

Dragi prvoobhajanci! Slišali mo, kako je Jezus poslal svoje apostole v bližnje vasi in mesta, da bi ljudem povedali, kako lepo je hoditi za njim. Tako je tudi mene pred leti poslal v našo župnijo, da bi vsem ljudem sporočal isto. Z Jezusom je lepo hoditi, delati in se kaj lepega naučiti. Tudi vam sem skoraj dve leti pripovedoval, kako Vas ima rad in kaj vse je za vas naredil. Danes pa prihaja k Vam v sveti hostiji, da ostane vedno pri Vas. Veselite se tega, da ste vztrajali in dočakali ta veliki dan. Dragi starši in botri! Hvala vam, da ste dali otroke krstiti in mi jih zaupali, da jim pri verouku vsaj malo nakažem, kje je prava sreča in kdo je najboljši prijatelj. Veselimo se z Vami in vsem čestitamo!

25. 6. – 12. navadna nedelja – ne bojte se

»Ne bojte se jih torej! Nič ni zakritega, kar se ne bo razodelo, in skritega, kar se ne bo spoznalo. Kar vam pravim v temi, povejte na svetlobi; in kar slišite na uho, oznanite na strehah. Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v pek-lenski dolini! Ali ne prodajajo dveh vrabcev za en novčič? In vendar nobe-den od njiju ne pade na zemljo brez vašega Očeta. Vam pa so celo vsi lasje na glavi prešteti. Ne bojte se torej! Vi ste vredni več kakor veliko vrabcev.«
»Vsakega torej, ki bo priznal mene pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih. Kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.«
(Mt 10, 26 – 33)

V tem kratkem odlomku nas Jezus preprosto potolaži, naj se ne bojimo, ker bo na zadnje vse tako urejeno, kot je po Božje prav.

Lažnljivih prevaranti sicer nekaj časa lahko na debelo žanjejo uspehe. Toda na koncu se bo vse razkrilo in takrat bodo prišli na svoj račun poštenjaki, ki se niso bali tvegati premočrtne hoje za Gospodom…

Ko se soočamo z vse manjšo udeležbo pri nedeljski sv. maši, otroci ostajajo ne krščeni, krščeni pa se vsi ne udeležijo verouka, še manj jih redno obiskuje sv. mašo. Končno se tudi mnogi sploh ne poročijo, za nekatere je dovolj samo civilna poroka… Kar se že dolgo dogaja v zahodni Evropi, sedaj z velikem zamahom prihaja k nam. Res nam ni more biti vse eno…

Klub vsemu nam Jezus danes zatrjuje, naj se ne bojimo in ne tarnamo. Ohranimo mirno kri ni čisto vest ter mirno stopajmo za Njim, ki je POT, RESNICA in ŽIVLJENJE. Tisti, ki se držimo Jezusovega nauka, nikakor ne moremo biti na koncu razočarani. Že ob smrti bomo spoznali, kaj v resnici šteje. Dokončno pa ob dovršitvi sveta. Tisti, ki edini ve število mojih las in spremlja celo vrabce, je do sedaj uresničil vse obljube. Še vedno ima vso oblast in potrebno moč, da uresniči še preostalo, kar nam obljublja za na koncu.

Zlasti mlajši se radi gredo nekaj novega, bolj modernega… Dobro, naj pogleda-jo še malo na okrog. V Evropi sicer krščanska vera nekoliko peša. Po širnem svetu pa se zdaleč ni tako. Dejstvo je, da je rimski škof – papež daleč največja avtoriteta na svetu. To se vidi že na prvi pogled. Naj bo še tako čudaški, ali napreden politik, ali verski voditelj, se vsak želi srečati z papežem. Čeprav gre v mnogih primeri za formalizem, se želi vsaj slikati z njim. V glavnem mislijo še kako zares.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Pa se je pričelo
17. 6. smo poravnali dvorišče. Sedaj nas čeka gora peska za presejati in narediti podlago. Potem pa veselo na kolena in tlakovce v vrste.

urejanje dvorisca

V Lazih je zopet stari oltar

oltar v lazihZadnje čase so mi večkrat omenili, da bi radi stari oltar nazaj. Odlašal sem v upanju, da mi bo uspelo narediti nov oltar, ki ne bo tako visok in zaprt, da bi se videle tudi poslikave v apsidi. Žal mi vedno zmanjkuje časa, da se je projekt oddaljil…

Potem pa mi je le prišla misel, da je tudi na Kalvariji samo ena sv. maša na leto. Tako smo stari oltar vrnili v Laze. Pri tem je bilo kar nekaj sitnosti, ker so ob asfaltira-nju zmanjšali višino vrat, da smo morali en del 'gsincev' odstraniti. Sedaj je zopet nazaj in še ostala dva svetnika, ki jim ne vem imena…

Prav kmalu bo treba narediti nova vrata. 'Če bošte jako molili, bo morda do drugega Vidova!' Vsaka stvar tudi nekaj stane, da lahko mirno kaj prispevate za kritje tekočih stroškov: Hvala!

25. 6. dan državnosti

Naša domovina te dni praznuje svoj rojstni dan.

Kot državljani bi morali biti ponosni in hvaležni za dar svobodne in mirne domovine. Koliko držav pstijo vojne, naravne nesreče, da o terorizmu ne govorimo. Pri nas je vendar mirno in hudih hvala Bogu ni prav nesreč.

slo zastavaSeveda nas žalostijo razne afere, ki jim nikakor ne pridemo do konca. Eno se nekako prične urejati, že nastane vsaj kakšna nova.

Ko kaj načrtujejo, je toliko govorjenje in zatrjevanja, da bo vse pošteno, a resni ljudje že predvidevajo, da nas bo zopet preveč stalo. Tako pač je.

Lepo prosim, molimo za našo domovino Če le morete pridite tudi k sv. maši v Predgrad 26. 6. ob 20.00. Zlasti pa tudi kaj postorite, da nam bo lepše.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 19. 6. 8.00 Pr po namenu (škofije) N M
T 20. 6. 20.00 Trg po namenu N M
S 21. 6. 20.00 Zg družina Kozina
Č 22. 6. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice
P 23. 6. 20.00 Trg na čast srcu Jezusovemu za vse dobro v življenju
S 24. 6. 20.00 Rd † Jože in Ana Štangelj obl.
N 25. 6. 9.00

11.00
Trg † Angela in Alojzij Koce
- † Edo obl. in Ivan Mihelič obl.
Čeplje † Ciril obl. in rajni Ivanc
P 26. 6. 20.00 Pr. Za domovino
T 27. 6. 20.00 Zg za farane in dobrotnike n m ned. 25. 6.
S 28. 6. 20.00 Trg po namenu N M
Č 29. 6. 18.00 Trg † Peter Kavšek
- † vnuk in rajni iz družine Movrin Breseči G. Podgora
P 30. 6. 20.00 Trg za farane in dobrotnike n m ned. 2. 7.
S 1. 7. 20.00 Rd na čast sv. Antonu puščavniku in sv. Janezu K.
N 2. 7. 9.00

11.00
Trg † Ana obl. in Pavel Perše
- † Marija Šmalcelj obl. Trg 8
S L † Starši Anton in Marija ter družina Ficko

23. 6. 20. 00 Srce Jezusovo praznik: V fatimskem letu je še kako primerno, da se vsaj na praznik udeležimo maše in tako posvetimo Jezusovemu srcu, kar je Marija toplo priporočila. Ta dan se bom osebno še zahvalil za vse dobro in čestitke ter dobre želje ob 67. rojstnem dnevu.

24. 6. Janez Krstnik: Ker je sobota bomo praznovali ob 20. 00 v Radencih. Tudi tam je lep kip sv. Janeza K.

25. 6. praznujemo dan državnosti – rojstni dan naše ljube domovine. Sv. mašo za domovino pa bomo opravili v ponedeljek ob 20. 00 v Predgradu.

Z julijem vstopamo v meseca počitnic in dopustov. Kdor se pošteno trudi, si gotovo zasluži primeren oddih in čas za še kaj drugega, kar ob rednih obveznostih ne utegne. Ker smo zvečine kristjani, je samo po sebi umevno, da je dobro poskrbeti tudi za dušo. Zlasti tisti, ki se odpravite kam dalje, se spodobi obiskati svetišče tistega kraja in po možnosti prisostvovati sv. maši. Tudi primerno duhovno branje  naj bo sestavni del naše regeneracije. Skratka privoščimo si najboljše. Srečno!

V juniju skrbi za cvetje v farnem središču Predgrad in Jelenja vas v juliju Zagozdac in obe Podgori.