13. 8. – 19. navadna nedelja: 1 Kr 19, 9a. 11 – 13a / Ps 85 / Rim 9, 1 – 5 / Mt 14, 22 – 33
15. 8. – Velika maša: Raz 11, 19a ; 11- 13a / Ps 1 Kor 15, 20 – 26 / Lk 1, 39 – 56
20. 8. – 20 navadna nedelja Iz 56, 1. 6 – 7 / Ps 67 / Rim 11, 13 – 15. 29 – 32 / Mt 15, 15 – 17

13. 8. – 19. navadna nedelja

In takoj je primoral učence, da so šli v čoln in se peljali pred njim na drugo stran; sam naj bi medtem odpustil množice. In ko je množice odpustil, je šel na goro, da bi na samem molil. Ko se je zvečerilo, je bil tam sam. Čoln pa se je medtem oddaljil že precej stadijev od brega. Valovi so ga premetavali, kajti pihal je nasprotni veter. Ob četrti nočni straži je Jezus hodil po jezeru in prišel k njim. Ko so ga učenci videli hoditi po jezeru, so se vznemirili in rekli: »Prikazen je.« Od strahu so zavpili. Jezus pa jim je takoj rekel: »Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se!« Peter mu je odgovoril in rekel: »Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.« On mu je dejal: »Pridi!« In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal: »Malovernež, zakaj si podvomil?« In ko sta stopila v čoln, je veter ponehal. Oni pa, ki so bili v čolnu, so se mu poklonili do tal in rekli: »Resnično si Božji Sin.«
(Mt 14, 22 – 33)

Po prvi pomnožitvi kruha, kar se obravnava na 18. navadno nedeljo, danes vidimo, da je Jezus takoj po 'večerji' apostole poslal na drugo stran jezera. Sam pa se je šel na goro zahvaliti in pogovoriti z Očetom. To je zelo pomemben podatek. To je skoraj reden postopek. Po velikem dejanju se je na samem zahvaljeval Očetu. Mi 'prezaposleni' ljudje komaj utegnemo prositi Očeta, kdo se bi potem še zahvaljeval !? Jezus je imel na voljo okrog tri leta in vendar je utegnil tudi moliti. Ne ni utegnil. Molitev je bil glavni sestavni del dneva. To bi si morali vsi vtisniti v zavest in podzavest. Sveti Benedikt je povzel svoje pravilo: »Moli in delaj!« Ni rekel, najprej delaj potem pa moli če kaj utegneš. Ne ne, najprej moli potem pa delaj in Bog te bo blagoslovil…

Druga zadeva pa je hoja po vodi. Apostoli so se prestrašili in Jezus jih je pomiril s stavko: »Jaz sem«. Tako se na Sinaju poimenuje Jahve - on ki JE. Peter hoče takoj preskusiti, če bo tudi njega držala vodna gladina. Dokler se ni prestrašil, je šlo. Potem pa je pričel toniti. Zbal se je namreč močnega vetra. Ja Jezusu je treba verjeti…

15. 8 – Marijino vnebovzetje – Velika maša

Na nebu se je prikazalo veliko znamenje: žena, ogrnjena s soncem, in luna pod njenimi nogami, na njeni glavi pa venec dvanajstih zvezd. Bila je noseča in je vpila od porodnih muk in bolečin. Nato se je na nebu prikazalo drugo znamenje: glej, velik zmaj, rdeč kot ogenj, ki je imel sedem glav in deset rogov, na njegovih glavah pa je bilo sedem diademov. Njegov rep je pometel z neba tretjino zvezd in jih vrgel na zemljo. Zmaj se je ustopil pred ženo, ki je bila pred porodom, da bi požrl njenega otroka, ko bi porodila. In porodila je otroka, dečka, ki mu je bilo namenjeno, da bo pasel vse narode z železno palico. Njen otrok je bil odnesen k Bogu in k njegovemu prestolu. Žena pa je pobegnila v puščavo, kjer ji je Bog pripravil zavetje, da bi jo tam hranili tisoč dvesto šestdeset dni.
(Raz 11, 1 – 6)

Na največji Marijin praznik smo povabljeni, da se tudi mi v duhu zazremo v nebo in ob poslušanju opisa Janezovega videnja zamislimo, kako si hudič na vso moč prizadeva, da bi nas 'sklatil' iz nebes. Pravilneje rečeno, da bi nam onemogočil priti v nebesa za Marijo, ki že uživa nebeško slavo z dušo in telesom. Ta prizor imamo lepo upodobljen v naši kapeli sprave. Ta veliki praznik izkoristimo in poglejmo, kako je nebo poskrbelo za novorojenčka in pomagalo ženi v varno zavetje…

Apostol Janez je pisal svojim vernikom v Mali Aziji, ki so trpeli veliko stisko zaradi preganjanja. On je bil v pregnanstvu na otoku Patmosu. Potem so pisma uvrščena kot zadnja knjiga SP pod imenom Apokalipsa, ki je sicer na prvi pogled pretresljiva, ker govori o tragičnih zadevah. V resnici pa gre za spodbudo k vztrajnosti v pravi veri ne glede na žrtve, ki lahko zadenejo vernike. Tudi mi živimo v kar resnih časih in na nas prežijo razne preizkušnje. To pa še zdaleč ne pomeni, da Bog ne spremlja našega dogajanja in, da nam ne želi oziroma ne more pomagati.

Bog vedno bedi nad nami. Zato se le podajmo v našo romarsko cerkev k Mariji vnebovzeti v naš Zagozdac in se skupno posvetimo Mariji ter tako pripravimo na naslednje napore. Potrudimo se obdržali pravi krščanski kurz – nebesa po veri v troedinega Boga, na priprošnjo Device Marije.

9. 7. – 14. navadna nedelja

Jezus je odšel od tam in se umaknil v tirsko in sidónsko pokrajino. In glej, prišla je kánaanska žena iz tistih krajev in vpila: »Gospod, Davidov sin, usmili se me! Mojo hčer zelo mučijo demoni.« Vendar ji ni odgovoril niti besede. Tedaj so pristopili njegovi učenci in ga prosili: »Odpravi jo, ker vpije za nami.« Odgovoril je in dejal: »Poslan sem le k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.« Prišla je, padla predenj in rekla: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovoril ji je in dejal: »Ni lepo jemati kruh otrokom in ga metati psom.« Ona pa je rekla: »Tako je, Gospod, pa vendar tudi psi jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.« Tedaj je Jezus odgovoril. Rekel ji je: »O žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš!« In njena hči je ozdravela tisto uro.
(Mt15, 21 – 28)

Tudi ta na prvi pogled grob dogodek, ko Jezus presliši obupano ženo zaradi svoje obsedene hčere, nas hoče predvsem vzdramiti in naravnati na stisko bližnjega. Jezus se navidezno dela trdega, da pri apostoli vzbudi sočutje in željo pomagati. Ženi našteva judovske pomisleke… Tako iz nje izvabi izjemno vztrajnosti in absolutno zaupanje uličnega pridigarja in zdravilca, dokler Jezus ne potrdi: »O žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš!«

Za ozdravitev je potrebna trdna vera in neomajno zaupanje. Rezultat je očiten, hči je bila ozdravljena tisto uro, kot toliko drugih. Kako to, da mi 'ne uspemo'? Toliko prosimo in se žrtvujemo pa nekako ni pravega rezultata. Ženi je šlo za biti, ali ne biti. Zato je stavila vse na Jezusa. Mi pa običajno imamo vero tako za zraven, za vsak slučaj oziroma, da me bodo drugi videli. 'Tradicionalna vera' pač ni dovolj za čudež. Za čudež se je treba vreči na kolena pred Križanega in se mu izročiti v vsej predanosti ter sprejeti njegovo voljo kakršna koli je.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

1. 8. smo tlakovanje prekinili in šli v Jakovine pripraviti za 30 letnico. Tudi v Kolpi se ni dalo kaj dosti ohladiti, ampak je hlad nastopil šele med sv. mašo v 30 let stari kapeli.

30 let kapele 1215

Molitev za 15. 8. ob posvetitvi devici Mariji

Po možnosti vzemite Oznanila s seboj v Zagozdac, da skupaj zmolimo.

Presveta Devica Marija!
Ti si Jezusova mati: ti si ga pod srcem nosila,
ga rodila in z njim pod križem trpela.
Ti si tudi naša mati: tvoja materinska roka
nas je varovala skozi vso zgodovino. Tebi izročamo sami sebe,
da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca.
Tebi izročamo naše družine, da bi bile odprte za življenje
in bi mladim odkrivale duhovne vrednote.
Tebi izročamo Cerkev na Slovenskem,
da bi v zvestobi evangeliju gradila edinost.
Tebi izročamo slovensko domovino,
da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila.
Tebi izročamo naše rojake po svetu,
da bi ostali zvesti Bogu in svoji domovini. Sprejmi nas v svoje varstvo
in nas izroči svojemu Sinu Jezusu, našemu Odrešeniku,
ki živi in kraljuje vekomaj.
Amen.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 14. 8. 8.00 Pr za duše v vicah
T 15. 8.
VELIKA MAŠA
9.00 Zg za farane in dobrotnike
- v zahvalo in dober namen
S 16. 8. 20.00 Trg † Jurij Šuster obl.
Č 17. 8. 7.00 Trg † g. Anton Sporen
P 18. 8. 20.00 Trg † Ivanka Samec obl.
S 19. 8. 11.00
20.00
Pr v večno slavo in zahvalo dobremu Bogu
Rd † Alfonz obl. in rajni šterbenc S. Rd. 1
N 20. 8. 9.00

11.00
Trg za farane in dobrotnike
- v zahvalo Dol 6
Čeplje † Zvonko Perić n Karmen
P 21. 8. 20.00 Pr na čast sv. Jožefu za varstvo družine
T 22. 8. 20.00 Trg † Peter Muhvič
S 23. 8. 20.00 Pr † Ana Štefanc n. družina Jereb Logatec
Č 24. 8. 7.00 Trg za Tav in duhovne poklice
P 25. 8. 20.00 Trg v dober namen in v zahvalo
S 26. 8. 20.00 Rd † Jure Kobe Dolenji Radenci
N 27. 8. 9.00

11.00
Trg †Cvetka obl. in Francka Prinčič ter Katica in Peter Štaudohar
- † Peter Muhvič
S L za farane in dobrotnike

15. 8. 9. 00 – Veliki šmaren Bodite pozorni in obvestite sorodnike, da je sv. maša ob 9. 00. To je naša osrednja romarska Marijina cerkev in velja se potruditi ter priti v čim večjem številu.  Na romanju se spodobi opraviti tudi dobro spoved. Za to je prilika pred sv. mašo. Med sv. mašo se bomo zopet posvetili Devici Mariji.

Kako je bilo na 30. letnici Kapele v Jakovinih?
Kljub ekstremni vročini se nas je le nekaj zbralo. Pri tradicionalnem križevem potu je nekaj čas resnično grelo. Druga polovice gre bolj po senci tako smo lažje in bolj zbrano končali. Pri praznični jubilejni sv. maši pa je bilo kot vedno prijetno hladno. Prišlo je kar nekaj romarjev, ki jih še ni bilo. Našo župnijo smo zastopali 'fantje iz Tav' in trije iz Spodnjega Loga.
Naj nas Lurška Marija spremlja na naporni poti zdravljenje zasvojenosti in opominja k bolj rednemu življenju po veri.

Ura v farnem zvoniku je na bolniški do prihoda serviserja.

V juliju skrbi za cvetje v farnem središču Zagozdac in obe Podgori v avgustu pa Dol, Prelesje in Sodevci.