23. 9. – 25. Slomškova nedelja: Mdr 2, 12.17 – 20 / Ps 54 / Jak 3, 16- 3,4 / Mr 9, 30 – 37
30. 9. – 26. navadna nedelja: 4 Mz 11, 25 – 29 / Ps 19 / Jak 5, 1 – 6 / Mr 9, 38 – 43. 47 – 48
7. 10. – rožnovenska nedelja: 1 Mz 2, 18 – 24 / Ps 128 / Heb 2, 9 – 11 / Mr 10, 2 – 16

23. 9. – Slomškova nedelja

Šli so od tam in prepotovali Galilejo, vendar ni želel, da bi kdo to izvedel. Učil je namreč svoje učence in jim govoril: »Sin človekov bo izročen v človeške roke in ga bodo umorili, ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal.« Oni niso razumeli te besede, vendar so se ga bali vprašati.
Prišli so v Kafarnáum. Ko je bil v hiši, jih je vprašal: »O čem ste se menili med potjo?« Oni pa so molčali, kajti med potjo so razpravljali med seboj, kateri izmed njih je največji. Tedaj je sédel, poklical dvanajstere in jim rekel: »Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« In vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel: »Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.«
(Mr 9, 30 – 37)

Spet se vračamo k stari in središčni temi. Jezus je pričel apostole pripravljati na svoje odrešilno dejanje v Jeruzalemu. Oni pa so se ogrevali za Jezusov triumfalni pohod na Jeruzalem, ki se je na nek način tudi zgodil na cvetno nedeljo. Vendar se je kazala velikanska razlika med božjem pojmovanjem odrešenja in našim človeškim… kakor, da ga ne bi slišali, kaj jim hoče povedati, so se menili o svojih službah v njegovi vladavini. Zato jim je ob otroku nazorno pokazal, da njegovo kraljestvo deluje povsem drugače. V naravi in med ljudmi vlada zakon močnejšega. Ves šport, politike, vojne, trgovina je postavljeno na pravila 'boja za obstanek'. To sicer poganja človeštvo naprej, vendar za ceno premnogih žrtev in premnogih krivic…

Jezusovo ali Božje kraljestvo pa je postavljeno na zakonitost 'ljubezni do Boga in bližnjega'. To lahko razumemo in potem sprejmemo le z otroško logiko. Kakor je otrok povsem predan svojim staršem in družini, mora biti kristjan predan Kristusu in Cerkvi. Komu to uspe, je lahko srečen ne glede na okoliščine. Bog da vsakemu živemu bitju svoje mesto in ima z njim dober načrt. Na nas je, da načrt odkrivamo in mu sledimo brez osebnih kalkulacij. Človeštvo se vedno nahaja v ' težkih – resnih časih', ki jih otrok tako rekoč ne občuti, ker zaupa v svoje starše… In mi!?

30. 9. – 26. navadna nedelja

Janez mu je rekel: »Učitelj, nekoga smo videli, da je v tvojem imenu izganjal demone, in smo mu branili, ker ni hodil za nami.« Jezus pa je rekel: »Ne branite mu! Nihče namreč ne more storiti mogočnega delal mojem imenu in takoj grdo govoriti o meni. Kdor ni proti nam, je za nas. Kdor vam da piti kozarec vode zaradi imena, ker ste Kristusovi – resnično, povem vam –, zagotovo ne bo izgubil svojega plačila.«
»Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da bi mu obesili mlinski kamen na vrat in ga vrgli v morje. Če te tvoja roka pohujšuje, jo odsekaj! Bolje je zate, da prideš pohabljen v življenje, kakor da bi imel obe roki, pa bi prišel v peklensko dolino, v neugasljivi ogenj.
Če te tvoja noga pohujšuje, jo odsekaj! Bolje je zate, da prideš hrom v življenje, kakor da bi imel obe nogi, pa bi bil vržen v peklensko dolino.
Če te tvoje oko pohujšuje, ga iztakni! Bolje je zate, da prideš z enim očesom v Božje kraljestvo, kakor da bi imel obe očesi, pa bi bil vržen v peklensko dolino, kjer njihov črv ne umre in njihov ogenj ne ugasne.
(Mr 9, 38 – 43. 45 – 48)

Nadaljujemo od prejšnje nedelje. Zopet se je izkazala sebičnost apostolov. Nekomu so branili delati dobro delo, ker formalno ni bil z njimi. Jezus jih pograja, ker vsako dobro delo, je dobro, torej ga ni treba preprečevati (kaj se dogaja med strankami. Kje bi že lahko bili, če ne bi bilo izključevanja).

Jezus zopet povzame in da v ospredje otroka. Otrok je čist. Kdor ga pohujša naredi zločin. Tu se ne da ugovarjati. Potem nadaljuje, da je treba dosledno opraviti z vsako priliko za pohujšanje. Da misli nad vse resno, da svetuje odsekati kakšen ud, ker je bolje biti nekaj časa pohabljen, kot vso večnost stran od Boga.

Jezus vse gleda iz perspektive večnosti. Nekaj desetletij našega življenja na tem svetu ni nič v primerjavi z večnostjo. Za nekaj tu zemeljskih užitkov, ali nekega lažnega ugodja, ja ne bomo zapravili srečne večnosti. Ker pa smo le vsi podvrženi tudi ugodju, se delamo praktične ateiste. 'Saj Boga itak ni, ali saj vendar vsega ne vidi' in podobne neumnosti. Pravijo, da noj ob nevarnosti zapiči glavo v pesek, kart ne drži. Noj počepne in se tako prikrije zasledovalcu. Mi pa res vtikamo glavo v pesek, ko tako lahkomiselno nasedamo na razne ideologije in reklame namesto, da bi sledili Odrešeniku in se potrudili graditi boljši svet brez prevar.

Ne gre za otročjo vero, kar je izraz za naivnost in neresnost, ampak za otroško vero, ki je izraz za poštenost in zaupanje v Boga in njegovo naklonjenost.

Kaj vse bi lahko imeli, če ne bi bilo sebičnosti in preračunljivosti.

Ko bi se po Božji logiki složno zavzeli za svojo družino, svojo vas, širšo okolico, občino, državo, celino in svet? Tako pa nas morijo nemiri doma, okoli doma, v družbi… Nevarnosti na mikro in makro ravni…

Če bi vse načrtovali z ljubeznijo in resnično poštenimi nameni, kako bi bilo lepo?!

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Sedaj smo nekako razpeti med domom in Spodnjem Logom. Zvonik je bil zelo ogrožen. Vse nas uči, da je treba ranjeno mesto dobro čistiti in šele potem nadgraditi.

zvonik1

Naše oči in misli se obračajo proti zvoniku sv. Petra

zvonik2Ob popravilu zvonika se lahko marsikaj naučimo. Gre za velik in zahteven objekt. Zvonik ima pomembno vlogo v krščanski in naši slovenski dediščini. Vedno je želja narediti čim višjega in lepšega ter ga opremiti z plemenitimi zvonovi. Tudi staroselci so tako naredili v Spodnjem logu. Dovolj širok za tri zvona in visok, da se ga vidi in sliši. Žal mu je velika zvona vzela prva vojna, povojna ideologija še najmanjšega. Ostala sta dva železna dokaj velika.

Lesenokritino so zamenjali z pločevino, ki jo je bilo treba spodaj že enkrat popravljati. Pred leti ga je zopet načelo spodaj pa tudi zgoraj.

Najprej je zvilo križ. Že prej je trohnelo tramovje na vrhu, še bolj pa spodaj. Razen nekaj izjem so bile vse vezi zelo gnile grede pa trhle, na nekaterih delih so povsem izginile. Podobno stanje je bilo tudi na cerkveni ladji, ki smo jo uspešno sanirali leta 2000.

Sedaj je vsa trohnoba odstranjena. Treba je zabetonirati venec za stabilno podlago novemu svežemu ostrešju z kakovostno kritino, ki bo lahko kljubovala naslednjim stoletjem. Seveda se postavlja vprašanje, če se to v takem kraju in okoliščinah izplača. Po naši človeški logiki se ne izplača. Vendar?!

Ja. Vendar gre za enega redkih objektov, ki so preživeli. Tu se radi vrnejo staroselci Kočevarji. Čeprav se mlajše generacije zanimajo za še kaj drugega, je človeku lepo pri srcu, če vidi, da nekdo ceni žulje njihovih prednikov. Hkrati so v Spodnjem Logu vedno živeli in še živijo tudi Slovenci. Torej se potrudimo in s skupnimi močmi dokončajmo pričeto delo ne glede, da nam hudobec tako rad ponagaja.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 24. 9. 18.00 Anton † Maksim obl. in zdravje Anke Sedej
T 25. 9. 19.00 Trg v Pr † Stanko Humar
S 26. 9. 19.30 Zg † družina Mihelič
Č 27. 9. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice
P 28. 9. 19.00 Rd † Marija Kobe n sestra Ivanka
S 29. 9. 18.00 Trg žegnanje na čast Angelom varuhom za varstvo
N 30. 9. 9.00
11.00
Trg † Jurij obl. in Julijana Mihelič Sodevci 11
Čeplje za farane in dobrotnike
P 1. 10. 17.00 Zg † Ivan Romanič 1. obl G. Podgora
T 2. 10. 19.00 Pr na čast Svetemu Duhu
S 3. 10. 19.00 Čeplje † starši Jože in Marija Kure n. sin Jože
Č 4. 10. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 5. 10. 19.00 Trg za farane in dobrotnike n. m. nd. 7. 10.
S 6. 10. 19.00 Rd † Marija Kobe Vilko in Marija Šterbenc
N 7. 10. 9.00
11.00
Trg † Anica obl. in Stanislav Starc
SL † starši Makše

Kako je z veroukom?
V petek 1., 2. in 3. razred ob 14. 30 do 15. 00
4,. 5., in 6. razred od 16. 00 do 16. 45, 7.,  8. in 9. raz. ob 16. 45 do 17. 30. ob premiku ure, bo za višje razrede pol ure prej.

24. 9. 18. 00 Kovača vas bl. Anton Martin Slomšek. Tudi ta dan je praznik v mariborski škofiji pa tudi pri nas saj ravno on dominira v cerkvi sv. Antonov. Lepo vabljeni zlasti družine s šolo obveznimi otocih.

29. 9. 18. 00 praznik nadangelov sv. Mihaela, Gabriela in Rafaela. Spodobi se, da opravimo praznično sv. mašo pri njihovem oltarju. Kapela nadangelov je bila prezbiterij druge cerkve v Starem trgu. Takrat je bilo gotovo nad vse slovesno. Zato ni nič narobe, še manj odveč, da se zberemo v čim večjem številu in se priporočimo nebeškim 'ministrom'.

1. 10. 17. 00 Zg blagoslov kipca Marije z apostoli v binkoštni dvorani:
Daritveni oltar v Zagozdacu spominja na tempelj. Notri naj bi bila neka podoba. Končno se je pojavila ideja in primeren čas za podobo Marije v binkoštni dvorani. Zlasti Marija v Fatimi je spodbujala k molitvi rožnega venca. Zato je upodobljena za rožnim vencem apostoli. Dokaj primeren čas za blagoslov je prvi dan oktobra. Torej pričnimo ta mesec z tako lepo spodbudo.

V oktobru skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje.