30. 12. – Sveta družina: 1 Sam 1, 20 – 28 / 128 / 1 Jn 3, 1 – 2. 21 – 24 / Lk 2, 41 – 52
6. 1. – Sveti trije kralji: Iz 60, 1 – 6 / Ps 72 / Ef 3, 2 – 6 / Mt 2, 1 – 12
13, 1. – Jezusov krst: Iz 40, 1 – 5. 9 – 11 / Ps 104 / Tit 2, 11 – 14 / Lk 3, 15 – 16. 21 – 22

30. 12. – Sveta družina

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.
(Lk 2, 41 – 52)

Mirno lahko zapišem, da je bila Sveta družina najbolj srečna med vsemi družinami vsega človeštva. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da je bila obvarovana vsakega zapleta ali konkretneje trpljenja. Če malo pobližje pogledamo v dokaj kratko obdobje, ki ga je ta edinstvena družina preživela skupaj, hitro opazimo, da je bilo veliko najrazličnejših preizkušenj. Že ob oznanjenju in spočetju Jezusa je bil sv. Jožef nekako 'odrinjen od dogajanja dobre tri mesece. Potem tik pred rojstvom v Betlehem. Ob darovanju starček Simeon napove nadaljnje težave pa v Egipt. Nato v Nazaret, po 12. letih v Jeruzalem na promicijo in naknadno tri dni iskanja do templja. Potem je sv. Jožef verjetno umrl. Ob tridesetem letu Jezus opusti Jožefovo dejavnost. Da se krstiti Janezu, sledi 40 dnevni umik v puščavo, kjer ga hudič želi odvrniti od poslanstva. Ko pride v domači Nazaret, ga izžvižgajo in hočejo pahniti v prepad. Med učenjem mu 'ta pomembni' vedno nasprotujejo, dokler ne izsilijo potrditve smrtne obsodbe. Končno pride vstajenje in vnebohod. Nazadnje čez leta zaspi tudi Marija in je z dušo in telesom vzeta v nebesa.

Le kje je tu kaj sledu o družinski idili oziroma sreči?

Takšne sreče, kot si jo predstavljamo in želimo mi je bilo bolj malo, če sploh kaj. Na področju vere gre za drugačna merila. Marija je namreč nadangelu odgovorila: »Glej dekla sem Gospodova. Zgodi se mi po tvoji besedi«. Tudi sv. Jožef je po angelovem pojasnilu, naredil vse za srečo in uspeh Božjega načrta.

Prava sreča pride ob spoznanju, da si naredil prav vse, kar je bilo v tvoji moči in pripomogel k uresničitvi Božje zamisli. Sveta družina je tu povsem uspela. Razni dokaj neugodni dogodki pa so jo vzgajali v potrpežljivosti ter vdanosti v Božjo voljo. To Cerkev vedno priporoča vsem drugim družinam Tudi sedaj našim!!

6. 1. Sveti trije kralji – Gospodovo razglašenje

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« Ko je kralj Herod to slišal, se je vznemiril in ves Jeruzalem z njim. Sklical je vse vélike duhovnike in pismouke ljudstva ter pri njih poizvedoval, kje je rojen Mesija. Rekli so mu: »V Betlehemu v Judeji, kajti takóle je pisano po preroku: In ti, Betlehem, dežela Judova, nikakor nisi najmanjši med Judovimi voditelji; iz tebe bo namreč prišel vodnik, ki bo pasel moje ljudstvo Izraela.«
Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« Po kraljevih besedah so se modri odpra-vili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo.
(Mt 2, 1 – 12)

Ob tem dogodku prihaja na površje dvoje.

Najprej, ko je bil Herod nepoučen in kratkoviden. Izraelski kralji so pač vsaj na papirju vladali v Božjem imenu. Bili so nekaj podobnega sedanjim papežem. Tako kot papež so bili predstavniki Boga na zemlji. O prihodu Mesija se je v tistem času veliko govorilo, da je moralo priti na ušesa tudi temu Idumejcu, saj je vendar obnovil in polepšal tempelj. Na obisk mu pridejo imenitni gosti. On pa mora vpraševati, kje naj bi se rodil Mesija. Potem se še tako poniža, da prosi goste, naj se natančno pozanimajo, kako je s to zadevo. Vedel se je skoraj kot bi šel po nasvet k našim parlamentarcem na skrajni levi… (Oprostite, ta opomba mi je nekako ušla.)

Na drugi strani pa ti Modri možje, ki pridejo od daleč z željo, da pozdravijo in obdarijo novorojenega Kralja. Lahko bi rekli, da je Oče poslal tuje donatorje ubogi nazareški družinici. Še več Zvezda se je prikazala po dnevi in obstala nad hišo, kjer je bivalo Dete. Vstopili so in padli pred njim ter mu darovali izbrana darila. Zlata za kralja, kadilo za Boga in miro za pogreb, ker nas bo odrešila njegova smrt. Žal so morali potem po drugi poti pobegniti. Tudi duhovno in gmotno obogatena Sveta družina je morala še tisto noč v begunstvo.

Na žalost so kraljevo sebičnost in blaznost občutili nedolžni betlehemski otročiči. (To pišem ravno na njihov god 28. 12).

Dragi moji! Ta dvojnost. Na eni strani zmedenost sedanje družbe, ki zaradi sebičnosti in nekega ugodja pošilja v smrt na sto tisoče nerojenih otrok. In na drugi prezirajo tiste družine, ki hočejo sodelovati s Stvarnikom, ki se poročijo in sprejemajo otroke. Še več. Tiste, ki se zavzemajo za manj morije med nami sodnijsko preganjajo. Res se ne smemo čuditi zmedenemu Herodu.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Ob koncu leta 2018 se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste nas podpirali duhovno in materialno. Na pričetku novega 2019 pa se ponižno priporočamo za naprej.
Iskren Bog lonaj!

marija

Novemu letu 2019 na proti

tlakovciNa pričetku novega koledarskega leta želim vsem nam, da se zavzamemo za sebe, naše družine, našo dolino, tudi domovino, tako Slovenijo, kot Evropo.

Nikar ne žalujmo za 'lepimi starimi' časi, ki sproti minevajo. Raje naredimo tisto, kar zmoremo, da nam bo letos in v bodoče še lepše.

Pomagajmo mladim, ki stopajo med nas in na naša mesta, da bi bili še bolj uspešni in kreativni od nas!

Zaupajmo v Božje varstvo na priprošnjo mame Marije in naših farnih ter krstnih zavetnikov!

Odganjajmo črnoglede misli ter razne strahove, zlasti zanere, ki nas hromijo!

 

 

Spored sv. maš in bogoslužja

P 31. 12. 17.00 Pr v zahvalo za vse dobro v letu 2018 n. I. Konda
T 1. 1. 14.00 Trg v Zg za blagoslov v leto 2019 za farane in dobrotnike
S 2. 1. 17.00 Trg † Rajni Miklarčevi in Kapš n. Pavla
Č 3. 1. 7.00 Trg † g. Simon Lorber
P 4. 1. 17.00 Trg † Angela 1. obl. in rajni Muhvič
S 5. 1. 17.00 Rd V zahvalo za vse dobro v letu 2018 Švegelj
N 6. 1.
Tri kralji
9.00
11.00
Trg † rajni Klemenovi Jelenja vas
Čep za farane in dobrotnike
P 7. 1. 17.00 Pr † Marija obl. in rajni Rade Paličevi
T 8. 1. 17.00 Trg za srečen porod R. K.
S 9. 1. 9.30 Metlika za duhovne poklice
Č 10. 1. 7.00 Trg rajni duhovniki in redovniki
P 11. 1. 17.00 Trg v zahvalo
S 12. 1. 17.00 Rd za farane in dobrotnike
N 13. 1.
J. krst
9.00
11.00
Trg Ana Smuk obl.
SL na čast Svetemu Duhu za razsvetljenje

31. 12. ob 17.00 Predgrad: na zadnji dan koledarskega leta 2018 se spodobi reči Bogu in drug drugem Iskrena hvala. Na koncu sv. maše je primerno zapeti 'Tedeum' – Zahvalno pesem. Če pride dovolj pevcev se bomo potrudili po svojih najboljših močeh. Torej pridite v čim večjem številu. Pa Bog povrni vsem.

1. 1. ob 14.00 Zagozdac: ta sv. maša je postala tradicionalna…
Lepo vabljeni, da se na prvi dan v letu, ki je tudi svetovni dan miru, priporočimo Devici Mariji. Ona je Sveta, Božja Mati pa tudi naša mami. Lahko se zanesemo na starodavno molitev, ki pravi: »Spomni se devica Marija, da ni bilo še nikdar slišati, da bi Ti koga zapustila«, ki se je zatekel k Tebi v svoji stiski. Starosta slovenskih škofov msgr. Jožef Smej priporoča, da to molitev vsak dan molimo. On si je dal celo v škofovsko geslo: »devica Marija spomni se!« Zato le radi pridimo na svež zrak, da se malo predramimo in potem  2. 1. zavihamo rokave ter pogumno stopimo novim izzivom na proti.

11. 1. ob 17.00 seja Ž P S in Ž K:
Za nami je dokaj uspešno leto in pred nami novo leto s svojimi izzivi.
Pogovoriti se je treba o zamenjavi generacij, o verouku, o vzgoji predšolskih otrok.

Statistika za od leta 2018: Krasti 8 - 4 domač in 4 od drugod, birma 9, poroka 1 in pogrebov 12. Povprečna starost pokojnih skoraj 90 let.

Najemnina Grobov: Z letom 2019 se začenja nov dveletni ciklus…

V januarju skrbi za farno cerkev skupnost Tav.