27. 1. – 3. nedelja Svetega pisma: Neh 8, 2 – 10 / Ps 19 / 1 Kor 12, 12 – 30 / Lk 1, 1 – 4. 4, 14 – 21
3. 2. – 4. navadna nedelja: Jer 1,4 – 5 . 17 – 19 / Ps 71 / 1 Kor 12, 31 – 13, 137 LK 4, 21 – 30
10. 2. – 5. navadna nedelja: Iz 6, 1 – 2a. 3 – 8 / Ps 138 / 1 Kor 15, 1 – 11 / Lk 5, 1 – 11

27. 1. – Jezusov krst – nedelja Svetega pisma

Jezus se je v môči Duha vrnil v Galilejo in glas o njem se je razširil po vsej okolici. Učil je po njihovih shodnicah in vsi so ga slavili.
Prišel je v Nazaret, kjer je odraščal. V soboto je po svoji navadi šel v shodnico. Vstal je, da bi bral, in podali so mu zvitek preroka Izaija. Odvil je zvitek in našel mesto, kjer je bilo zapisano: Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu. Nato je zvitek zvil, ga vrnil služabniku in sédel. Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. In začel jim je govoriti: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali.«
(Lk 4, 14 – 21)

Po tednu molitve za našo krščansko edinost je nedelja Svetega pisma. Letos se lepo ujema z Evangelijem, ki poroča kako je Jezus prišel v domači Nazaret in tam po navadi prišel k bogoslužju. Ponudil se je, da bi bral in našel najbolj konkreten odlomek Izaijeve knjige, ki je napovedal prav ta dogodek. Ko je prebral in spoštljivo oddal zvitek služabniku shodnice, se je usedel in pričel pojasnjevati, da je bila prerokba napisana prav za ta 'današnji' dogodek. Jezus je gotovo tudi prej kaj prebral, vendar je še 'živel skrito kot tesar'. Sedaj je prišel po krstu in 40 dnevnem postu, verjetno v družbi prvih učencev. Sedaj je prišel, kot napovedani Mesija. Zato potrdi njihovo slutnjo, da je res On, ki ga je pričakovalo toliko rodov…

Jezus se predstavi svojim rojakom s Svetem pismom med sobotnem bogoslužjem in pravi, da je to bilo napovedovano tolika stoletja. Danes pa se pričenja zares. Seveda so bili pravi verniki srečni. To v Nazaretu je bil enkraten dogodek. Blagor njim. Zaradi tega nam ni treba biti razočarani. Kadar koli vzamemo Sveto pismo v roke, da bi ga spoštljivo in pazljivo brali, smo deležni podobnega dogajanja. Skozi Sveto pismo nam spregovori Bog sam. Odvisno od knjige, ki jo beremo… Kaj naj še drugega rečem, kot da radi berimo, ali vsaj poslušajmo branje Svetega pisma in skušajo tako tudi ravnati, kot čutimo, da nam polaga na srce. Ne bodimo podobni farizejem in pismoukom, ki so že v Nazaretu skušali Jezusa poriniti v prepad, kot bomo brali prihodnjo nedeljo.

20. 1. – nedelja verskega tiska

In začel jim je govoriti: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali.« Vsi so zanj pričevali, čudili so se besedam milosti, ki so prihajale iz njegovih ust, in govorili: »Ali ni to Jožefov sin?« On pa jim je rekel: »Seveda mi boste povedali ta pregovor: ›Zdravnik, ozdravi sebe.‹ Kar smo slišali, da se je zgodilo v Kafarnáumu, stôri tudi tukaj v domačem kraju.« In rekel je: »Resnično, povem vam: Nobenega preroka ne sprejmejo v domačem kraju. Resnico vam govorim: Veliko vdov je bilo v Izraelu v Elijevih dneh, ko se je nebo zaprlo za tri leta in šest mesecev in je nastala huda lakota v vsej deželi, toda Elija ni bil poslan k nobeni izmed njih razen k vdovi v Sarepto na Sidónskem. Tudi veliko gobavih je bilo v Izraelu v času preroka Elizeja, pa ni bil izmed njih očiščen nobeden razen Sirca Naamána.« Ko so to slišali, so vsi v shodnici pobesneli. Vstali so, ga vrgli iz mesta in odvedli na previs hriba, na katerem je bilo sezidano njihovo mesto, da bi ga pahnili v prepad. On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje.
(Lk 4, 21 – 30)

Kot je že na vrhu strani omenjeno, je večina z odobravanjem in veseljem Jezusu prisluhnila in sprejela njegovo pojasnilo. Žal pa je Jezus spoznal, da le niso vsi navdušeni. Niso mogli sprejeti, da bi bil ravno On pričakovani Mesija. Zato jim je naštel kar nekaj primerov iz zgodovine izvoljenega ljudstva, kako jih je Božja milost obšla in pomagala poganom. Tako je nevarnost tudi ob njem, da ostanejo praznih rok. To se je tudi zgodilo, ker je ozdravil samo nekaj bolnikov ter odšel dalje.

Dragi bratje in sestre ne postanimo podobni tem neposlušnim Nazarečanom, ampak izkoristimo čas, ki nam je dan, da v njem obrodimo pravi sad spreobrnje-nja. Potem pa obrodimo žlahtni sad naše praktične vere. Priložnosti je toliko na vsakem koraku. Bog nam ponuja svojo odrešilno roko. Najprej moramo Božjo besedo vzeti za res in pomisliti, kje in kako jo lahko uresničimo. V če je spreobrnjenje? Predvsem v tem, da Bog ni tisti, ki samo gleda, kje ga bomo polomili, da nas bo lahko kaznoval. Ne. On gleda kje in kdaj ga bomo povabili na pomoč. Morda bi bilo pravilneje zapisano, kdaj mu bomo dovolili, da nam pomaga.

Seveda od nas pričakuje, da tudi sami potem delamo v Njegovem stilu.

  • Da smo obrnjeni k dobremu.
  • Da sprejemamo bližnjega pa tudi daljnega dobrohotno in smo mu na uslugo.
  • Da ne razpihujemo sovraštva, ampak pomagamo k pomiritvi.
  • Da smo odgovorni do okolja in domačega kraja in iščemo rešitev za nastale probleme, kako bomo preživeli nastale težave z okoljem in prazno dolino …

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Pozimi je na vrsti sneg, ki ga je do sedaj ravno prav. Predvsem pa so konec januarja na vrsti sveče. Stare razbiti, parafin očistiti in nove sveče narediti …

svece

Zimski razmislek

Po zimi je polek rednih opravil še skrb, da bo v hiši toplo in na dvorišču očiščen sneg, ko zapade.

Drv imamo hvala Bogu zadosti. Peč nam nekoliko nagaja, vendar z nekaj dodatnih skrbi lepo greje. Snega je že tretjič zapadlo ravno prav, da je obvladljiv in ga je kam odmakniti. Tudi mraz je še znosen. Torej nič posebnega, če bo šlo tako naprej bomo čez dva meseca zimo nekako prebrodili.

Na spomlad pa bo zopet treba zavihati rokave. Najprej bomo skušali zapreti rastlinjak in urediti malo razširjen vrt, da bo oboje služilo za svežo zelenjavo ter ostalo, kar na vrt sodi.

Seveda je glavna skrb zvonik v Spodnjem Logu. Upam, da bodo mojstri kmalu pričeli delo v delavnici in potem ob lepem vremenu pripeljali ter namestili na zvonik cerkev sv. Petra. Potem bo še nekaj dela na urejanju zidu in plačilo računa. Če je Božja volja ga bomo blagoslovili na Petrovo nedeljo 30. junija, morda bi kazalo celo na sam praznik 29. 6. popoldne. To bomo uskladili s škofom. To so pač materialne skrbi, ki kar nekaj stanejo živcev in izpraznijo 'trr' ter ostale prihranke. Upam, da se boste tudi Vi dragi verniki po svojih močeh izkazali in pomagali vsak po svojih močeh.

Na duhovnem področju je na prvem mestu 'skrb za blagor duš'.

Pričenja se kritično obdobje. Stara generacija se nezadržno poslavlja. Zato moramo vse več prevzemati odgovornost mlajši. To se opaža na vseh področjih. Postavlja se vprašanje, kako bomo zmogli? Odgovor ni tako enostaven. Nasvet z moje strani pa je: Stopimo skupaj. Vsak naj opravi tisto delo, ki ga je zmožen. Najprej doma, potem še za skupnost in za župnijo.

Župnik se vsak dan sprehodi po Trgu, Vidmu in pokopališču in kličem Božjega blagoslova. Kolikor mi dopušča čas in zdravje še kaj postorim v delavnici in okrog. Na nedeljo vse skupaj polagam na oltar. Pri daritvi sem vedno vesel vsakega vernika, kajti skupaj je lepše in bolj Bogu dopadno.

Lepo Vas vabim, da tudi pri nedeljski pa tudi delavniški sv. maši zapolnite vrzel, ki nastaja za vsakem vernikom, ki ga pokopljemo, ali obnemore.

Stopimo skupaj, ker skupaj je lepše in zmoremo več!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 28. 1. 17.00 Pr † Minka Mihor n. Mikuleči
T 29. 1. 7.00 Trg v Trg za duhovne poklice
S 30. 1. 17.00 Vojna vas pogreb † Meža Sghweiger
Č 31. 1. 17.00 Trg † Peter obl. in rajni Valetič
P 1. 2. 17.00 Rd † starši in brata Šterbenc Srednji Radenci 10
S 2. 2. 16.00 Zg svečnica v zahvalo in v priprošnjo B. M.
N 3. 2. 9.00
11.00
Trg † Minka Mihor 30. dan
Čep za farane in dobrotnike
P 4. 2. 17.00 Pr † Peter Kobe obl. Jelenja vas 9
T 5. 2. 17.00 Trg † Marija Ilc Ribnica
S 6. 2. 17.00 Drugje za duhovne poklice in rajne duhovnike
Č 7. 2. 7.00 Trg v zahvalo za vse dobro v letu 2018 J. M.
P 8. 2. 17.00 Trg † Mimica Rade in Anica T. n. Elica Humar
S 9. 2. 17.00 Rd za farane in dobrotnike
N 10. 2. 9.00
11.00
Trg † Julijana obl. in Jurij Mihelič Sodevci 11
SL † Živi in rajni Škof, Makše in Činkelj

Najemnina Grobov: Z letom 2019 se začenja nov dveletni ciklus. Pridite po položnice. Lahko pa prepišete iz starih odrezkov. Cena je ista le leto je 2019+2020
Nekateri bi radi videli, da jim pošiljam položnice na dom. To z veseljem ustrežem, če me pokličete in poveste pravi naslov. Moj telefon je 031 563 517. Mnogi starejši so žal pomrli in hiše so ostale prazne, ali prodane, potomci pa so razseljeni.
Ni problema, le radi pridite, ali pokličite, še bolje pa je, da pošljete  S M S ali po imejlu, ki je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Čeprav sem včasih v delu, sem v resnici vsakega vesel, ki se oglasi s katerokoli zadevo.

1. 2. 2019 ob 17.00 Črnomelj pastoralni center predavanje:
VZGOJA SAMOSTOJNIH, MOTIVIRANIH IN ODGOVORNIH OTROK
Predava uni .dip. pol. Andrej Pešec. Starši izkoristite izjemno priložnost.

2. 2. ob 16.00 Zagozdac svečnica blagoslov sveč. Pridite in odnesite novo svečo za leto 2019, ki jo tudi le radi prižigajte in ob njej kaj pomolite.

3. 2. sv. Blaž. Letos je na nedeljo. Blagoslov grla deli po sv. maši

20. 1. je bilo pri Antonu lepo in koristno:
Kot vedno se nas je nekaj zbralo in potem ostalo na dražbi. Iskrena hvala vsem, ki ste prišli in sodelovali s svojimi darovi ter prisotnostjo pri sv. maši. Ravno tako hvala vsem, ki ste organizirali okrepčilo, kurjavo, prispevali svoje darove ter potem aktivno sodelovali na dražbi. Naj Vam dobri Bog povrne na priprošnjo sv. Antona.

V januarju skrbi za farno cerkev skupnost Tav.