10. 2. – 5. navadna nedelja: Iz 6, 1 – 2a. 3 – 8 / Ps 138 / 1 Kor 15, 1 – 11 / Lk 5, 1 – 11
17. 2. – 6. navadna nedelja: Jer 17, 5 – 8 / Ps 1 / 1 Kor 15, 12. 16 – 20 / Lk 6, 17. 20 – 26
24. 2. – 7. navadna nedelja: 1 Sam 26, 2. 7-9.12-13.22-23 / Ps 103 / 1 Kor 15, 45 – 49 / Lk 6, 27 – 38

10. 2. – 5. navadna nedelja – prvi učenci

Ko je množica pritiskala nanj in poslušala Božjo besedo, on pa je stal ob Genezareškem jezeru, je zagledal dva čolna pri bregu; ribiči so pravkar stopili iz njiju in izpirali mreže. Stopil je v enega izmed čolnov, bil je Simonov, in Simona prosil, naj odrine malo od kraja. Sédel je in učil množico iz čolna. Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite mreže za lov!« Simon mu je odgovoril: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati. Pomignili so tovarišem v drugem čolnu, naj jim pridejo pomagat. Prišli so in napolnili oba čolna, tako da sta se začela potapljati. Ko je Simon Peter to videl, je padel Jezusu pred noge in rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!« Nad ulovom rib, ki so jih zajeli, je osupnil on in vsi, ki so bili z njim, prav tako pa tudi Jakob in Janez, Zebedejeva sinova, ki sta bila Simonova družabnika. Tedaj je Jezus rekel Simonu: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.« In ko so potegnili čolna na kopno, so pustili vse in šli za njim.
(Lk 5, 1 – 11)

Prejšnjo nedeljo smo podoživljali Jezusovo klavrno slovo iz Nazareta, danes pa ga vidimo na obali, kjer mora stopiti v čoln, da bi ga bolje videli in slišali oziroma, da ga nebi množica pohodila. Nagovor konča s provokativnem predlogom, naj poskusijo še z enem lovom, ko pač po noči ni bilo uspeha… Tokrat je bilo rib v izobilju. Simona je tako prevzelo, da je prosil Gospoda naj gre od njega ker se zaradi grehov ob njem slabo počuti. Zaradi te iskrenosti, ga Jezus poimenuje Skala in Ribič ljudi. Oboje je dobro opravil. Za Kristusa je pridobil ogromne množice. Tudi temelji Cerkve še niso popustili. Hvala Bogu za oboje…

Iz vsega se lahko kaj koristnega naučilo. Meni nekako odmeva stavek, da bodo na njegovo besedo vrgli mreže, kljub očitnemu ne uspehu minulo noč.

Ja, na Jezusovo besedo se splača vztrajati do konca.

17. 2 . – 6. navadna nedelja

Potem je šel z njimi dol in se ustavil na ravnem kraju. Ob njem je bila velika množica njegovih učencev in silno veliko ljudstva iz vse Judeje in Jeruzalema ter iz tirskega in sidónskega primorja.
Jezus se je ozrl po svojih učencih in govoril: »Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo. Blagor vam, ki ste zdaj lačni, kajti nasičeni boste. Blagor vam, ki zdaj jokate, kajti smejali se boste. Blagor vam, kadar vas bodo ljudje sovražili, izobčili in sramotili ter vaše ime zavrgli kot zlo zaradi Sina človekovega! Razveselite se tisti dan in poskočite od sreče, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Prav tako so namreč njihovi očetje ravnali s preroki.
A gorje vam, bogataši, kajti svojo tolažbo že imate. Gorje vam, ki ste zdaj siti, kajti lačni boste. Gorje vam, ki se zdaj smejete, kajti žalovali in jokali boste. Gorje vam, kadar bodo vsi ljudje lepo govorili o vas, kajti prav tako so njihovi očetje delali z lažnimi preroki!
(Lk 6, 17. 20 – 26)

Po čudežnem ulovu rib, se je Jezus mudi okrog jezera in nabral dosti učencev, med njimi dvanajst apostolov. Ko se je množica zopet zgostila se povzpne na vzpetino, se usede in učenci okrog njega. Tu je povedal daljšo katehezo, ki je bila več kot to. Začel je z osmimi blagri, ki pa jih Luka zapiše malo drugače. Zadnje štiri obrne v negativnem pomenu in te izreke pričenja z 'gorje'.

Kaže, da nas Luka hoče opozoriti, na nevarnost, da zaspimo na 'blaženih lovorikah'. Ko te nekdo pohvali se ti lepo zdi, vendar se z vsako pohvalo poveča odgovornost, da se ne bi prevzel in vse pokvaril. Jezusovi Blagri so temeljna listina – ustava nebeškega kraljestva na zemlji. Jezus nam še zdaleč ne privošči revščine in pukljave ponižnosti. Saj je vendar prišel, 'da bi imeli življenje v izobilju'. Božje kraljestvo je odsev nebeškega kraljestva in nebeške blaženosti. V nebesih nič ne manjka. Prvi kristjani so bili skromni in preganjani, jim ni nič manjkalo. Še več: »Glejte, kako se ljubijo med seboj.« so govorili celo njihovi preganjalci.

Blagor nam, če nam dobro gre, če smo uspešni, če smo kolikor toliko zdravi, če se imamo fanj… Vendar le ne pozabimo na človeka v stiski. V dobi interneta, smo sproti obveščeni skoraj z vsem, kar se godi po svetu. To nas nekako obvezuje, da svojo blaženost delimo najprej okoli sebe, potem pa tudi širše.

Spomnimo se, kaj je vprašal Stvarnik Kajna, ko ni bilo na spregled brata Abela. Seveda se je hotel Kajn izmotati, da pač ne ve, kje je… Sicer pa itak on ni varuh svojega brata. Ta naša človeška naivnost pred vsevednim Bogom je naravnost neverjetna. Kako se znamo pretvarjati in delati, da je z nami vse v redu, v resnici pa je marsikaj v nebo vpijoče narobe, ali vsaj premalo goreče.

Gorje nam, če bodo o nas ljudje lepo, a lažljivo govorili!

Blagor pa nam, če nam bo Gospod na koncu lahko dejal: »V malem si bil zvest. Pridi v veselje svojega Gospoda!«

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Jaslice smo pospravili. Sedaj so na vrsti drva, da jih preselimo v letno drvarnico. Potem pride na vrsto rastlinjak in vrt. Seveda pospravljamo in urejamo svojo notranjost za novo rast…

ciscenje

11. 2. Lurška mati Božja – svetovni dan bolnikov

lurska mati bozjaNa ta dan smo ne tako dolgo nazaj romali v novomeški klošter z avtobusom. Zadnja leta grem običajno sam. To mi seveda omogoča, da spotoma obiščem naš domači Lurd v Jakovinih. Po procesiji pa lahko poklepetam s sobrati frančiškani. Kljub vsemu bi z veseljem še koga vzel s seboj v N M.

Moj prastari Oče je skoraj pred sto leti mojemu očetu dejal, da se je treba Lurški Mariji priporočati za zdravje oči. Bi dejal sedaj je treba prositi tudi za zdrav pogled. Ko je toliko tega za videti, da bi videli bistveno in koristno...

Pred postni čas letos od 2. 2. do 5. 3.

To je bilo včasih zimsko obdobje porok in veselega svatovanja.

Sedaj so poroke redkost. Redovniki pričnemo na svečnico, ko obnovimo svoje redovne zaobljube in potrdimo svojo pripadnost redovni karizmi. V naši škofiji smo to letos opravili v Šentjerneju. Seveda sem šel tudi na grob pozdraviti teto Pepco. Prav danes je, ko to pišem kulturni praznik, ko se gremo na ta prave kulturne in alternativno kulturne. Nato prihaja valentinovanje s svojimi srčki. Čas se zaključi z debelim četrtkom, pustno soboto, pustno nedeljo in pride končno pust.

NDokler je bilo predvsem kmečko prebivalstvo, je bil to čas delnega lagodja in veselja. Zima se prevesi proti pomladi, da ni tako nujnih opravil. Vse je zaključilo z pustom. Žal 'morajo nekateri veseljačenje podaljšati' še na pepelnico, ko je za vernega človeka dan streznitve.

Danes so razmere drugačne. Večina hodi v službo, da je večji del dneva zdoma, ko se vrne pa zopet na vrat na nos. Kljub temu svetujem, da je dobro izkoristiti tudi ta malo bolj sproščeni čas, ko se veselimo prihajajoče pomladi. Morda bi se pa kdo le utegnil to leto Cerkveno poročiti.

Svetujem, naj opravi tečaj za zaročence, ki bo v Črnomlju od 8. – 10. marca in 11. – 13. oktobra ob 15. 30 do 19. 00. v pastoralnem centru. V Kočevju pa je 1., 2.,8. in 9. junij ob 18. 00 v župnišču.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 11. 2. 17.00 Klošter N M v dober namen 646
T 12. 2. 7.00 Trg v Trg za duhovne poklice
S 13. 2. 17.00 Trg v zahvalo za zdravje in priprošnjo Vida. Vrt
Č 14. 2. 17.00 Trg † Marica obl. in rajni Patrovi
P 15. 2. 17.00 Pr † Mimica Rade n. A. Mihelič, A. Kuk ter pevci
S 16. 2. 17.00 Rd † starši in brat Šterbenc S. Radenci 10
N 17. 2. 9.00
11.00
Trg † Peter Kavšek 2. obl. Močile
Čep za farane in dobrotnike
P 18. 2. 17.00 Pr † Pavel Župan obl. Predgrad
T 19. 2. 17.00 Trg † Rudi Kobe obl. Trg 15
S 20. 2. 17.00 Trg † Janko Kapš 3. obl.
Č 21. 2. 7.00 Trg rajni duhovniki in redovnice
P 22. 2. 17.00 Trg † starši Marija in Marko Šterbenc obl. Močile 2
S 23. 2. 17.00 Rd za farane in dobrotnike
N 24. 2. 9.00
11.00
Trg † Jožef Lukanič obl. Paka
SL za razumevanje v družini

Najemnina Grobov: Z letom 2019 se začenja nov dveletni ciklus. Pridite po položnice. Lahko pa prepišete iz starih odrezkov. Cena je ista le leto je 2019+2020
Nekateri bi radi videli, da jim pošiljam položnice na dom. To z veseljem ustrežem, če me pokličete in poveste pravi naslov. Moj telefon je 031 563 517. Mnogi starejši so žal pomrli in hiše so ostale prazne, ali prodane, potomci pa so razseljeni.
Ni problema, le radi pridite, ali pokličite, še bolje pa je, da pošljete  S M S ali po imejlu, ki je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Čeprav sem včasih v delu, sem v resnici vsakega vesel, ki se oglasi s katerokoli zadevo.

Zakonska skupina – Kaj je to?
Na letošnji prvi konferenci v Metliki nas sta obiskala dva zakonska para. Eden iz Sečjega  sela, drugi iz Zemlja.  Predstavila sta nam delovanje zakonske skupine, kjer se občasno zbirajo zakonci iz župnije pa tudi širše. Tu si izmenjujejo izkušnje. Delijo dobro in hudo in tako pomagajo graditi trdno družino. Povabljeni so tako mlajši pari, še bolj pa starejši. Ti še lažje prihajajo, ker so otroci že toliko samostojni, da jih doma ne pogrešajo. Za delovanje skupin izdajajo tudi revijo. Če ima kdo kaj poguma in časa, bi se morda tudi mi utegnili kdaj pa kdaj srečati na to temo. Če se zberejo vsaj dva, ali celo trije pari bi bilo veliko več, kot nič. Poskusimo torej.

Praznične dobrote. Naš verski tednik Družine, je nam poslal brošuro receptov za pecivo, ki nam polepša praznovanje. Vzemite, zadeva je zastonj.

V februarju skrbi za farno cerkev in kapele skupnost Tav.