10. 3. – 1. postna nedelja: 5 Mz 26, 4 – 10 / Ps 91. Rim 10, 8 – 13 / Lk 4, 1 – 13
17. 3. – 2. postna nedelja: 1 Mz 15, 5 – 12. 17 – 17 / Ps 27 / Flp 3, 17 – 4,1 / Lk 9, 28 – 36
19. 3. – Sveti Jožef: 2 Sam 7, 4 – 5.12 – 14 / Ps 89 / Rim 4, 13. 16 – 18. 22 / Lk 2, 41 – 51a

10. 3. – 1. postna nedelja

Jezus se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi, hudič pa ga je skušal. Tiste dni ni nič jedel, in ko so se končali, je postal lačen. Hudič mu je rekel: »Če si Božji Sin, reci temu kamnu, naj postane kruh.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha.« Nato ga je hudič povedel gor, mu v hipu pokazal vsa kraljestva sveta in mu rekel: »Tebi bom dal vso to oblast in njihovo slavo, kajti meni je izročena in jo dam, komur hočem. Če torej mene moliš, bo vsa tvoja.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!« Potem ga je hudič odvedel v Jeruzalem, ga postavil vrh templja in mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi od tukaj dol; kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval, da te obvarujejo in na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.« Jezus mu je odgovoril: »Rečeno je: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!« Ko je hudič končal z vsemi skušnjavami, se je umaknil od njega do primernega časa«.
(Lk 4, 1 – 13)

Ob tem odlomu oziroma dogodku mi najprej prešine misel, kako je hudič predrzen, da se spravi na Sina človekovega. Skušnjave spretno zastavi in upa, da bo Sin Božji 'naivno ugriznil v vabo'. Ne Jezus je po krstu v Jordanu še bolj trden in odločen, da do potankosti izpelje Očetov načrt našega odrešenja.

Prav je, da se pomudimo pri vseh treh 'ponudbah', ki jih spretno postavlja pred Gospoda. Najprej se je treba najesti po dolgotrajnim postenju. Le zakaj ne bi naredil majhne izjeme in si postregel? Zato, ker se je med postom odločil služiti Očetu in pomagati nam v potrebah. Druga ponudbe – bogastvo, kdo ne bi tu popustil? On ni, ker moli samo svojega Očeta in samo njemu zaupa. Nato še slava. Kaj vse naredijo pretrpijo in tvegajo sedanji športniki. Ni važno, koliko me to pozneje stane, važen je uspeh za vsako ceno in tvegajo telesno zdravje, dopinške afere, pohabljenost. On pa pravi: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!« Komu bomo verjeli in sledili mi?!

17. 3. - 2. postna nedelja

Nekako osem dni po teh besedah je vzel s seboj Petra, Janeza in Jakoba in šel na goro molit. Medtem ko je molil, se je videz njegovega obličja spremenil in njegova oblačila so belo sijala. In glej, dva moža sta se pogovarjala z njim; bila sta Mojzes in Elija. Prikazala sta se v veličastvu in govorila o njegovem izhodu, ki ga bo dopolnil v Jeruzalemu. Petra in ona dva, ki sta bila z njim, pa je premagal spanec. Ko so se zdramili, so videli njegovo veličastvo in ona dva moža, ki sta stala ob njem. In ko sta odhajala od njega, je Peter rekel Jezusu: »Učenik, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ni namreč vedel, kaj govori. Medtem ko je to govoril, pa se je naredil oblak in jih obsenčil, in ko so šli v oblak, jih je obšla groza. Iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!« In ko se je ta glas zaslišal, je bil Jezus sam. Oni pa so molčali in tiste dni niso nikomur povedali, kaj so videli.
(Lk 9, 28 – 36)

Dogodek je veličastno upodobljen v Črnomlju. Kdor še ni utegnil videti mozaika, naj se le potrudi in se sam prepriča o njegovi lepoti. Vsi pa se zamislimo ob sporočilu. Jezus se prikaže trem izbranim apostolom v nebeški luči in družbi dveh odličnih predstavnikov stare zaveze. Apostoli se zmedejo in za nekaj časa zadremljejo. Zavejo se šele ob koncu nebeškega srečanja. Peter predlaga postaviti tabor, vendar ujamejo samo še Očetovo zagotovilo, da je ta Njegov ljubljeni Sin, ki ga naj poslušajo – poslušamo.

Kaj imamo od tega? Jasno potrditev, da nebesa so in nebeščani živijo novo poveličano življenje. Božji Sin je prišel na svet, da nas pouči in odreši zato se ga izplača poslušati in mu slediti. Končno nas bo prav On ob smrti presodil ter pokazal, kam sodimo.

Svetovno znani in silno iskani umetnik dr. Marko Ivan Rupnik nam na enkraten način sporoča, kdo je 'taglavni'. Edini, ki v nebesih sedi je Sin. Mi lahko samo pred Bogom stojimo, ali še bolje klečimo. Mimo grede omenim, da so mnogi pozabili, kako se vstopa in izstopa iz prostora, kjer je Najsvetejše. Če v prostoru cerkvi, ali kapeli gori večna luč, to pomeni, da je v tabernaklju, ali na oltarju Jezus Kristus pod podobo kruha, ali celo vina. To je znamenje da pri vstopu in odhodu če le zmoremo pokleknemo. Res mi je hudo, ko eni prihajate in odhajate kar tako. Postni čas je pravi trenutek, da to razvado popravimo.

Postni čas izkoristimo tudi za več budnosti in bolj doživetem bogoslužju. Tako malo nas je ostalo v naši prelepi dolini. Stopimo skupaj in povejmo Jezusu, da mislimo še vedno živeti tukaj, naj nam pošlje še kaj otrok in mladih družin, ki bodo zmogli ohraniti življenje in vero v naši starodavni fari. Peter je hotel na hitro nekaj postaviti, da bi 'zadržal nebesa na zemlji'. Mi smo si postavili trdne domove. Prosimo Gospoda, da se ne bi vsi izpraznili, ampak zvečine ponovno oživeli in preživeli. Naj ne izzveni to kot neka črnogleda grožnja, ampak kot resno – prijazno povabilo, da se za našo dolino vsi zavzamemo in si poskrbimo lepšo in bolj sproščeno prihodnost. Jezus nas ne misli zapustiti. Zato ga tudi mi radi poslušajmo in izpolnimo njegovo željo, da bi imeli življenje v izobilju, kot je bil bogat dogodek na gori Tabor.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Upamo, da bo delo na pokritem in odkritem vrtu kmalu končano. Potem se lotimo zvonika in ostalih odprtih dejavnosti.

vrt

1. 3. 17. 00 seja Ž P S in Ž K

Seznanili smo se s stanjem in nalogami, ki so pred nami. Zvonik bo do velike noči pokrit. Pripravljalna dela bomo pričeli zadnji teden v marcu. Moje srčna želja je, da bi bil tudi izplačan, ker me zadeva silno obremenjuje. Lepo prosim, še koga opozorite in pridobite, da bi kaj prispeval. Sodelovati mora vsa župnija, ker smo iz gozda okrog Spodnjega Loga zvozili kar veliko lesa in drv za dom Tav, kjer imamo sedaj tako lepo kapelo in še kaj drugega.

Bilo je govora tudi o predgrajskem zvoniku, ki bo moral nekaj časa počakati, ker si mora župnik malo finančno opomoči. Ne bi se rad hvalil, vendar brez mojega vložka, bi morali mojstri še dolgo čakati, da bi župnija sama poravnala nastale dolgove.

Tav deluje že trinajsto leto. To je dolga in za vodstvo zelo naporna doba. Moramo biti pripravljeni na vse tudi, da se bo enkrat ta dejavnost zaključila. Prostorom bo treba najti in dati nove vsebine. Molimo, da bi se vse lepo izteklo.

Tečaj za zaročence bo v Črnomlju od 8. – 10. marca in 11. – 13. oktobra ob 15.30 do 19.00 v pastoralnem centru. V Kočevju pa bo 1., 2., 8. in 9. junij ob 18.00 v župnišču.

Kako je s sv. mašo na nedeljo? Nadaljevanje

Upam, da ste prebrali prejšnje pojasnilo. Kaj naj še rečem? Predvsem me skrbi, da je med tednom vse manj obiska delavniški sv. maši. Starejši verniki pač počasi odhajajo, mlajši pa se zelo počasi uvajajo…

Rešitev je v tem, da tudi mlajši pridete vsaj takrat, ko je obletna sv. maša, ali je imel vaš rajni morda god ali rojstni dan. Oni, ki so daleč pa naj le pridejo domov in na grob po skupni nedeljski sv. maši. A ni lepo na praznik vseh svetnikov, ko se zbere družina - rodbina pri praznični sv. maši in ob grobu svojih prednikov?

Skrbi me še nekaj. Duhovnikov nas je vse manj in statistike bodo odločale, kje bodo še duhovniki živeli, ali bodo župnijo upravljali od drugod, če ne bodo župnij kar združili. Naredimo, kaj moremo in radi prihajajmo k sv. maši. Prosimo Boga, da ne bi ostali brez svojega pastirja, ko bomo leta 2021 praznovali osemsto let, kar se je tu naseli prvi stalni duhovnik.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 11. 3. 18.00 Pr † Katarina in Peter Štefanc obl. Jelenja vas)/td>
T 12. 3. 18.00 Trg v Trg na čast Mariji pomagaj v zahvalo Bolha
S 13. 3. 18.00 Pr † Mimica Rade n. Š.†
Č 14. 3. 7.00 Trg za dar spoznanja svojega stanja
P 15. 3. 18.00 Trg † Marija Vrdoljak obl. Sodevci
S 16. 3. 16.00 Trg celodnevno češčenje v čast sv. Rešnjemu telesu
N 17. 3. 9.00
11.00
Trg † Stane Starc 1. obl.
Čep za farane in dobrotnike
P 18. 3. 18.00 Pr † Rajni Mihor Hribljanski
T 19. 3. 10.00 Trg sv. Jožef † Martin Gorše in na čast sv. Jožefu
S 20. 3. 18.00 Drugje v zahvalo Kraljici Miru za vse milosti
Č 21. 3. 7.00 Drugje v zahvalo za 13 let Tav
P 22. 3. 18.00 Trg † Anica Perše Močile
S 23. 3. 18.00 Rd v dober namen v zahvalo n. Bolha
N 24. 3. 9.00
11.00
Trg za farane in dobrotnike
SL † Japelj namesto sveč

16. 3. 14. 00 dan celodnevnega češčenja: Na soboto pred praznikom sv. Jožefa je naša župnija na vrsti da počastimo Sv. Rešnje Telo. Zaradi moje dopoldanske odsotnosti, bomo pričeli ob 14. 00. ob 15.00 bo križev pot nato litanije in sv. maša. Mi sicer imamo priložnost počastiti sv. Rešnje Telo na šestih krajih. Po nekod tudi pred sv. mašo izpostavimo, kar je lepo in gotovo Bogu dopadljivo. Kljub temu se spodobi in je pravično, da enkrat na leto skupno stopimo pred evharističnega Gospoda in mu povemo, da ga imamo radi ter resno računamo na njegovo pomoč.

19. 3. 10. 00 sv. Jožef – farno žegnanje: Lepo vabljeni v farno cerkev k našemu zavetniku, da ga primerno počastimo in se mu iskreno priporočimo. On je mogočni varuh Svete Družine, glavni priprošnjik vesoljne cerkve in naše škofije. Gotovo se mu imamo za kaj zahvaliti pa tudi priporočiti. Storimo to s svojo prisotnostjo pri sv. maši.

Postna postava za postni čas: Strogi post je na pepelnico in veliki petek, veže vse od polnoletne do 60. leta. Zdržek od mesa je vsak petek v postnem času. Veže vse, ki se prehranjujejo doma. Če je v družini kakšno praznovanje, ali pogreb, zdržek od mesa na peket odpade. Na veliki petek in pepelnico se skušajmo postiti in zaužiti le postno hrano. Gre za osebno odločitev.

40 dni brez alkohola v znak solidarnosti z družinami, ki trpijo ob zasvojencu: Vsaka zasvojenost povzroča velike težave zasvojencu, hkrati trpi vsa družina zlasti otroci! Stopimo jim vsaj malo na sproti s svojo 'žrtvico'.

V marcu skrbi za farno cerkev in kapele skupnost Tav.