7. 4. – 5. Tiha nedelja: Iz 43, 16 – 21 / Ps 126 / Flp 3, 8 – 14 / Jn 8, 1 – 11
14. 4. – Cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Lk 22, 14 – 23, 56
21. 4. – VELIKA NOČ: Apd 10, 37 – 43 / Ps 118 / Kol 3, 1 – 4 / Jn 20, 1 – 9

7. 4. – Tiha nedelja

Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«
(Jn 8, 1 – 11)

Ta dogodek je eden najelegantnejših, kako je Jezus rešil nesrečno grešnico in nam pokazal, da smo vsi grešniki. Farizeji so porabili vsako priložnost, da bi Jezusa stisnili v kot ter onemogočili. Tokrat so imeli kardinalno priložnost. Postava zahteva kruto smrt, On pa ščiti grešnike. Zdaj res ne bo mogel dvoumiti. Kar nekaj časa so morali kričati, da jim je dal 'zeleno luč', vendar se je hkrati prižgala tudi rumena utripajoča luč. »Kdor nima greha«?! Ja pričel naj bi tisti, ki nima greha. Na srečo žene se ni našel nobeden, ki bi lahko pričel. Na nesrečo pa je res, da smo vsi grešniki.

Isto, kot je rekel ženi, pravi tudi nam. On nas ne obsoja, vendar nas svari, naj ne grešimo več. Hkrati nas kliče, naj se svojih grehov redno spovedujemo. Tik pred prazniki je nekako najprimernejši čas za iskreno spoved. Nikar se ne zanašajmo, da so drugi večji grešniki. To je njihova osebna stvar, ki jo morajo reševati oni. Jaz moram reševati svojo zadrego pred Gospodom, ki še vedno 'nekaj čečka' po pesku. Prav nič ne čačka, ampak nam riše deset zapovedi ter vse ostalo po čem lažje prepoznamo svoje grehe in pregrehe. Torej ne kažimo s prstom na druge, ampak se raje sprehodimo po križevem potu, ali pasijonu, in se kesajmo svojih grehov .

14. 4. - Cvetna nedelja – prvi del pasijona

Ko je prišla ura, je sédel k mizi in apostoli z njim. In rekel jim je: »Srčno sem želel jesti z vami to pashalno večerjo, preden bom trpel, kajti povem vam, da je ne bom več jedel, dokler ne bo dopolnjena v Božjem kraljestvu.« In vzel je kelih, se zahvalil in rekel: »Vzemite to in si razdelite med seboj, kajti povem vam, odslej ne bom več pil od sadu vinske trte, dokler ne pride Božje kraljestvo.« In vzel je kruh, se zahvalil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: »To je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin.« Prav tako je po večerji vzel tudi kelih in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se preliva za vas. Toda glejte, roka tistega, ki me izdaja, je z menoj pri mizi. Sin človekov sicer gre, kakor je določeno, toda gorje tistemu človeku, po katerem je izro-čen.« Oni pa so se začeli spraševati, kdo izmed njih bo to stori….
(Lk 22, 14 – 23)

Na cvetno nedeljo poslušamo poročilo o trpljenju in smrti našega Gospoda Jezusa Kristusa. Pred nami prvi del poročila, ki govori o zadnji večerji in postavitvi svete maše ter duhovništva. Ob blagoslovu še preberemo poročilo kako je Jezus slovesno vstopil v sveto mesto Jeruzalem. Sprejela ga je navdušena množica na sebi lasten način. Vse je bilo navdušeno in kipelo od pričakovanja. Le opozicija je škripala z zobmi in Jezusu svetovala, naj jim 'prepove' navdušenje. On le odvrne, da bodo spregovorili kamni, če ti umolknejo…

Res. To je bilo takrat. Kako je sedaj? Tako, tako…

Dragi moji! Vstopamo v najresnejši teden v Cerkvenem letu. Seveda bom o pomahali z oljčno vejico nekateri celo z butarico. Potem bo večina počakala veliko soboto, bolj natančno blagoslov velikonočnih jedi. Ko pride košarica domov, se praznovanje prične..!? Ali res?

Za resnega kristjana je veliki teden tisti čas, ko pospravlja v sebi in okrog sebe. Ob 'tridnevju' pa prihaja redno v cerkev. Vsak dan je nekaj posebnega.

Na veliki četrtek gremo duhovniki h krizmeni sv. maši. Škof nas vedno prosi, naj še koga pripeljemo s seboj. Pri tej sv. maši obnovimo svoje duhovniške obljube ter škof posveti sveta olja (krstno, bolniško in sv. krizmo). Zvečer se zberemo pri slovesni sv. maši, kjer se zahvaljujemo za dar duhovništva in zakramenta sv. Rešnjega telesa – sv. maše. Med besednem bogoslužjem je lahko umivanje nog 12. možem, ali komu drugemu. Mi menimo, da tega ne zmoremo izpeljati!? Po zadnji mašni prošnji se posvečene hostije odnesejo v ječo oziroma v Božji grob ter tam nekaj časa zbrano molimo. Prilika za sv. spoved.

Na veliki petek se dopoldne odpravimo na dekanat v Črnomelj. Najprej opravimo Brevir pri božjem grobu. Potem razdelimo sveta olja in si izmenjamo še najnujnejša opozorila ter oznanila. Potem še imamo postno malico. Doma očistimo svete posode in se pripravimo na popoldanske obrede velikega petka. Najprej ob 15. 00 križev pot. Ob 16. 00 sledijo obredi: počastitev oltarja, nato je besedno bogoslužje, češčenje križa in obhajilo. Po vsem smo še lepo naprošeni, da ostanemo v Božjem grobu v osebni, ali skupni molitvi.

Na veliko soboto je za župnika in gospodinje eden bolj napornih dni. Ob sedmih je blagoslov ognja, ki ga ministranti raznesejo po župniji. Ker mi pravih ministrantov ne zmoremo, se ogenj raznese napol osebno napol 'tržno'. Tam, kjer je vsaj nekaj resnih vernikov se v Božjem grobu lahko izpostavi najsvetejše v celodnevno češčenje. Skozi dan se zvrstijo pobožni častilci iz vse župnike, vsaka vas ob za njih določeni uri. Ker nas je tako malo pač ni izvedljivo, kar še zdaleč ne pomeni, da niste ta dan povabljeni v Božji grob v čim večjem številu, ko le utegnete. Župnik gre po dnevi na teren blagoslavljati jedila, ki jih prinesete v naše podružnice in končno na zadnje ob 15. 00 v farno cerkev. Drage mame in babice, dajte vsaj takrat pokazati otrokom Jezusa v Božjem grobu in se vsaj spoštljivo pokrižajte. Verjetno se bi utegnilo zmoliti Sv. angel. V prvem mraku se zberemo ob velikonočnem ognju in pri njem prižgemo velikonočno svečo. Sledi prenos luči v cerkev, slavljenje luči, vigilija se nadaljuje z besednim bogoslužjem. Predvidenih je sedem beril, Slava, 3 x aleluja, evangelij in pridiga. Nato je krstno bogoslužje – obnovitev krstnih obljub s prižganimi svečami. Končno še darovanje in sklep okrog velikonočne sveče.

Na veliko noč je pred prvo sv. mašo vstajenje v božjem grobu ter procesija po trgu v farno cerkev. Potem je še dnevna sveta maša ter opoldanska v Spodnjem Logu. Župnikovo največje veselje je, če se čim več vernikov spove ter udeležuje čim več dogodkov. Na veliko noč se rad spočije med ofrom, 'ki naj traja in traja', magari bo potem moral še dolgo preštevati Vaše darove. Šalo na stran. Potrebe so res velike, vsak naj prispeva, kolikor premore. Župnik dela in daje skoraj vse, kar zmore.

Na velikonočni ponedeljek pa gremo v Emavs k Antonom nad Kovačo vasjo.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Vabilo!
Na državni praznik, 27. 4. ob 10.00, se bomo zahvalili za trinajst let delovanja naše skupnosti Tav. Lepo vabljeni.

tav 13let

Zvonik v Spodnjem Logu bo kmalu na red

zvonik logZelo si želimo, da bi bil zvonik sv. Petra do velike noči pokrit. Vse je odvisno od vremena in župnika, če bo mo utegnili pravočasno postoriti še preostala dela pred postavitvijo strehe. Molimo, da bi nam le uspelo, če pa ne bo, bo v naslednjih dneh po praznikih.

Slovesni blagoslov bo opravi g. škof msgr. Andrej na god sv. Pet ob 15.00.

Lepo vabljeni vsi farani in staroselci.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 8. 4. 19.00 Pr † Pavel Majerle 1. obl. Paka
T 9. 4. 19.00 Trg v dober namen Bolha
S 10. 4. 19.00 Zg za žive in † rajne Mihelič n. p. F S
Č 11. 4. 19.00 Trg po namenu Grosuplje
P 12. 4. 7.00 Trg za duhovne poklice
S 13. 4. 19.00 Rd † Vida obl. in Katarina Grenc
N 14. 4.
Cvetna
9.00
11.00
Trg † Jože in Kristina Kuk obl. Slovenske Konjice
Čep za farane in dobrotnike
P 15. 4. 19.00 Pr po namenu Grosuplje
T 16. 4. 19.00 Trg † Tone Rudman 30. dan
S 17. 4. 19.00 Čeplje † Anton Vukelič 30. dan
Č 18. 4. 19.00 Trg v zahvalo za duhovnike in sv. mašo
P 19. 4. 15.00 Trg križev pot in obredi velikega petka
S 20. 4. 19.30 Trg † starši Ana in Jože Pavlakovič
N 21. 4.
Velika noč
7.00
10.00
12.00
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Anica obl. in Marko Šterbenc Jelenja vas
SL † družina Baraga

Oljčna vejice: vzemite že danes 7. 4. ali pred blagoslovom 14. 4.

Cvetni petek 12. 4. spovedni dan v Črnomlju in Kočevju: izkoristite ponujeno priložnost.

Cvetna nedelja: Blagoslov oljk in zelenja bo v parku pri kapelici sprave, ali v primeru hudega dežja v cerkvi. Veliki četrtek, veliki petek in velika sobota bodo obredi v kapeli Janeza Krstnika.

Spored blagoslova velikonočnih jedi:

Spodnji Log ob 9.00
Čeplje ob 9.30
Zagozdac ob 10.00
Predgrad ob 10.30
Laze ob 11.00
Sodevci ob 11.30
Radenci ob 12.00
Trg ob 15.00


Velika noč: Vstajenje ob 7.00 nato procesija in slovesna sv. maša. Druga sv. maša ob 10. 00 in nato v Spodnjem Logu ob 12. 00. Pri vseh sv. mašah bo darovanje za potrebe župnije. Prednostna zadeva je seveda zvonik v Spodnjem Logu. Gre za zelo velik zalogaj, ki smo se ga lotili malo z rezervo, da naredimo začasno streho. Vendar gre za edino tipično staroselsko podeželsko cerkev, ki je še preostala. Iz spoštovanja do izgubljene kočevarske dediščine moramo ohraniti vsaj to edino relikvijo.

40 dni brez alkohola v znak solidarnosti z družinami, ki trpijo ob zasvojencu. Iskrena hvala in čestitke vsem, ki ste vztrajali v postu brez alkohola. Hvala tudi tistim, ki ste vsaj malo poskusili. Naj Vam dobri Bog bogato povrne.

V aprilu skrbi za farno cerkev Stari trg ob Kolpi.