16. 6. – SVETA TROJICA: Prg 8, 22 – 31 / Ps 8 / Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15
20. 6. – SVETO REŠNJE TELO IN KRI: 1Mz 14, 18 – 20 / Ps 110 / 1 Kor 11, 23 – 26 / Lk 9, 11b – 17
23. 6. – 12. navadna nedelja: Zah 12, 10 – 11.;13, 1 / Ps 63 / Gal 3, 26 – 29 / Lk 9, 18 – 24
30. 6. – 13. navadna nedelja: 1Kr 19, 16.. 19 – 21 / Ps 16 / Gal 5, 1. 13 – 18 / Lk 9, 51 – 62

24. 3. - 3. postna nedelja- Božji mlini meljejo počasi in po svoje

Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. On bo mene poveličal, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.«
(Jn 16, 12 – 15)

Evangelij nam zopet prinaša Jezusovo poslavljanje in priporočilo apostolom, naj ob prihodu Svetega Duha začnejo na polno. On jih bo uvedel v vso resnico, da bodo uspešni. S takim govorjenjem je vedno pričeval in apostolom dopovedoval, da je edini Bog Jahve v resnici TROEDIN. Že nam je to težko razumeti, kaj šele takrat apostolom, ki so skoraj 2000 let živeli v veri v enega in edinega Boga. Tako v resnici tudi je, vendar se je ta edini Bog, ki JE nam približal po SINU ter ostal med nami po SVETEM DUHU. Na koncu vsakega takega razmisleka moramo itak reč, da gre za temeljne skrivnosti naše vere, ki jim ne moremo priti do dna. Prav. Naj bo skrivnost res skrivnost. Potem se raje oprimimo tistega, kar nam ponuja.

Ponuja nam bistvene stvari, ki so nam potrebne za umirjeno življenje in prehod v večnosti. Duh resnice nas bo vodil k popolni resnici. Ali ni to nekaj enkratnega? Hudič se je Evi že v raju usodno zlagal, ko ji je ponudil 'čarobni sadež', ki pa je bil zaznamovan z prepovedjo. Pač hudobec je oče laži in razdvajanja. Nikar mu ne nasedajmo, če ima še tako imenitne ponudbe in genialne zamisli. Ne mu slediti. Eva ni imela do takrat nobene negativne izkušnje pa je nasedla, mi jih žal imamo toliko. Duh resnice je tisti, ki nam vedno ponuja in želi najboljše.

V naši skupnosti Tav smo se tolikokrat prepričali o tem, koliko se je treba namučiti, da se nekdo dokoplje do spoznanja, kje in kako je nasedel hudičevi zvijači pa koliko napora je potrebno, da nekoga pripravimo, da svobodno izbere pot resnice, vzame svoj križ ter stopi na pot za Gospodom…

20. 6. – SVETO REŠNJE TELO IN KRI

Ko so množice to izvedele, so šle za njim. Sprejel jih je in jim govoril o Božjem kraljestvu ter ozdravljal vse, ki so bili potrebni ozdravljenja. Medtem se je dan začel nagibati. Pristopili so dvanajsteri in mu rekli: »Odpústi množico, naj gre v bližnje vasi in zaselke, da prenoči in si najde živeža; tukaj smo na pustem kraju.« Dejal jim je: »Dajte jim vi jesti!« Oni pa so rekli: »Nimamo več kot pet hlebov in dve ribi, razen če gremo in kupimo hrano za vse to ljudstvo.« Bilo pa je okoli pet tisoč mož. Dejal je svojim učencem: »Posedite jih v skupinah približno po petdeset.« Storili so tako in vse posedli. Tedaj je vzel tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo, jih blagoslovil, razlomil in dajal učencem, da so jih delili med množico. Vsi so jedli in se nasitili. Pobrali so, kar jim je ostalo, in tega je bilo za dvanajst košar koščkov.
(Lk 9, 11 - 17)

Jezus je govoril in govoril, da so apostoli morali ukrepati… Kmalu so se vsi poslušalci lahko prepričali, da so Jezusove beseda upoštevanja vredne. Ko so se vsi nasitili in potem nabrali še toliko ostankov, je bilo lahko vsakemu jasno, da za njegovimi besedami stoji Bog.

Huje je bilo naslednje dni, ko je ta enkratni učitelj zahteval, da bodo morali jesti njegovo telo in piti njegovo kri. Tedaj so dejali, da je ta beseda trda z odhajanjem, da je pretrda in je ne morejo uresničiti. Ostali so samo apostoli, ker niso imeli več kam. Razpletlo se je šele pri zadnji večerji na tako božanski način. Kruh in vino so prvine, ki človeka najbolj osrečijo…

23. 6. – 12. navadna nedelja

Ko je nekoč na samem molil, so bili z njim učenci in vprašal jih je: »Kaj pravijo množice, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovoril: »Božji Maziljenec.« Strogo jim je prepovedal, da bi to komu pripovedovali. Rekel je: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo obujen.« Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.
(Lk 9, 18 – 24)

Iz pričujočega odlomka lahko zvemo, da se je tudi Jezus zanimal za javno mnenje. Ljudje so različno opredelili Gospoda. Vsi pa so ga imeli za nekaj več, kot samo preroka. Peter je po milosti odgovoril pravilno…

Vendar Jezus ve, da je treba povedati resnični namen njegovega prihoda na svet, On je tu zaradi našega odrešenja. To pa bo dosegel šele z trpljenjem, smrtjo in vstajenjem. Seveda tega niso razumeli, zato Peter ukrepa, Jezus pa ga grobo zavrne. Takoj pa pojasni o nujnosti sprejetja tega njegovega trpljenja in doda, da bomo tudi mi morali nositi vsak svoj križ. Križ je že težavno življenje. Izkušnja z rekordno debelo točo. Ta nam je še kako 'popestrila ponudbo križa'. Križ je tudi duhovne narave, ko si skozi vse življenje prizadevamo živeti pošteno in uspešno, pa ti vedno nekdo teži in nagaja. Sodobna družba z vsemi mogočimi sredstvi dopoveduje mladim, da je 'največji križ', če bi imeli kaj več otrok!?...

Življenje je zahtevno in dokaj naporno. Eni bežijo od naporov v omamo z najrazličnejšimi pripomočki. Končni rezultat je še težji križ brez smiselnega pojasnila. Jezus ponuja svoj križ - ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe. Ta križ ima že tu tolažilno lastnost, na koncu pa pripelje v prava nebesa.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Župnikov oddih je trajal na mesto tri mesece samo tri tedne. K nam je prišel g. Branko S. Z veseljem ga sprejemamo in mu želimo, da bi se nekoliko oddahnil ter uspešno uredil zadeve, ki so se mu nakopičile. Molimo, da bi se mu pridružil še kdo, ker je v skupini lepše in bolj učinkoviti.

Naša rekordna toča, kako in komu pomagati?

Žal smo v torek popoldne 11. 6. 12019 doživeli zelo hudo neurje z rekordno debelo in težko točo. Nastala je velika škoda na strehah, fasadah, tudi na polju in vrtovih…

Seveda si želimo čim prej vse sanirati in spraviti v red. Hvala Bogu, da imamo gasilce, ki so takoj prišli in reševali, kolikor se je dalo ter potem krpali strehe. Kjer je bilo dovolj opeke je že marsikatera straha zopet cela, le nekoliko drugačna je. Na take 'mozaične strehe' smo se že navadili, ker jih gledamo že eno leto od Doblič naprej.

Že 12. 6. je prišel na ogled in posvet predsednik Škofijske karitas NM g. Ciril Murn. Sestali smo se v Dolu in dogovorili, kaj nam je storiti. Škoda je resnično zelo velika. Ker nas je v napš dolini ostalo tako malo ni njena razsežnost tako velika, da bi govorili o elementarni katastrofi. Hkrati pa je podobnih težav vsak dan po celi državi kar precej, da ima vsaka škofija veliko skrbi že doma. Zato bo stekla solidarnostna akcija v obsegu naše Škofijske karitas. Upamo, da nam bodo dobri ljudje priskočili na pomoč.

Eden najtežjih problemov je, kako potem to pomoč pravično razdeliti.

Jasno je, da so razlike, če je bilo treba zamenjati recimo do 20 strešnikov, ali do 100, ali do 500 in več. Najhuje je tam, kjer je treba zamenjati praktično v so kritino na veliki strehi. Treba bo postaviti neke kriterije, kako oceniti dejansko škodo. Potem se bo pač videlo, koliko solidarnostni sredstev se bo nabralo. Karitas ima toliko, kolikor dobri ljudje, podjetja in ustanove podarijo. Praktično gre za 'dar uboge vdove', ki je vrgla v zakladnico dva novčiča. Ne moremo računati na velika sredstva. Zato gre bolj za moralno podporo. Bistveno v nesreči pa je naša medsebojna solidarnost in pomoč bolj v delu in materialu, da si tudi opeko en drugemu podarimo. Župnijo Črnomelj je lani toča moralno in duhovno povezala in spremenila. Sedaj se potrudimo tudi mi.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 17. 6. 20.00 Pr † Ana in Ivan Štefanc obl.
† stari starši Štaudohar Jelenja vas 2
T 18. 6. 20.00 Trg v Trg † Peter Muhvič
S 19. 6. 20.00 Zg Po namenu Grosuplje
† Stanislava Leščanec Metlika
Č 20. 6. 18.00 Trg za farane in dobrotnike
- za verne rajne
P 21. 6. 20.00 Trg † Danilo Cigoga Mt.
- Za verne rajne Mt
S 22. 6. 20.00 Rd † Marija Kobe in Anita Štrekelj
Za verne Rajne Mt
N 23. 6.
Procesija
9.00

11.00
Trg

Čep
za farane in dobrotnike
- Mimica Šmalcelj obl.
v zahvalo I. K.
P 24. 6. 20.00 Trg Kapela J K v zahvalo za 69 let
- Po namenu Grosuplje Bare M.
T 25. 6. 20.00 Pr Za domovino
- v zahvalo I. K.
S 26. 6. 20.00 Trg † Stanislava Leščanec Mt.
Č 27. 6. 7.00 Trg † Stanislava Slobodnik Mt.
- po namenu Br.
P 28. 6. 20.00 Rd † Marija Kobe S. Radenci potem žegen kapelice
- po namenu Gr.
S 29. 6. 15.00 SL Škof za farane in dobrotnike
- Marija in Anton Ficko
- Starši Vlado in Ana Štaudohar
N 30. 6. 9.00

11.00
Trg

Sl
† Anica in Pavel Perše obl. Močile
- † Ivan in Edo Mihelič obl. jelenja vas
† Justina Makše ter † Marija in Alojz Činkelj

20. 6. 18.00 Sveto Rešnje Telo in Kri: Zapovedan praznik. To pomeni, da smo vsi verniki obvezni priti k sv. maši in praznovati.

24. 6. 20.00 sv. Janez Krstnik: žegnanje v večji Kapeli.

28. 6. 20.00 Radenci: Blagoslov kapelice sv. Roka v polju.

29. 6. 15.00 žegnanje v Spodnjem Logu sv. Peter in Pavel: Blagoslov nove strehe na zvoniku. Po dolgem času bo vodil somaševanje Škof ordinarij. Potrudite se, da se te slovesnosti gotovo udeležite.

V juniju skrbi za farno cerkev Deskova vas. v juliju pa Paka in Kovača vas.