28. 7. – 17. navadna nedelja: 1 Mz 18, 20 – 32 / Ps 138 / kol 2, 12 – 14 / Lk 11, 1 – 13
4. 8. – 18. navadna nedelja: Prd 1, 2; 2, 21 – 23 / Ps 90 / Kol 3, 1 – 5. 9 – 11 / Lk 12, 13 – 21
11. 8. – 19. navadna nedelja: Mdr 18, 6 – 9 / Ps 33 / Heb 11, 1 – 2. 8 – 19 / Lk 12, 32 – 48

28. 7. – 17. navadna nedelja – o molitvi

Nekoč je na nekem kraju molil. Ko je nehal, mu je eden izmed njegovih učencev dejal: »Gospod, naúči nas moliti, kakor je tudi Janez naučil svoje učence.« Rekel jim je: »Kadar molite, recite: Oče! Posvečeno bodi tvoje ime. Pridi tvoje kraljestvo. Naš vsakdanji kruh nam dajaj od dne do dne in odpústi nam naše grehe, saj tudi sami odpuščamo vsakomur, ki nam je dolžan, in ne vpelji nas v skušnjavo!«
In rekel jim je: »Kdo izmed vas, ki ima prijatelja, bo prišel opolnoči k njemu in mu rekel: ›Prijatelj, posodi mi tri hlebe kruha, kajti k meni je s potovanja prišel prijatelj in mu nimam s čim postreči,‹ in mu bo oni znotraj odgovoril: ›Ne nadleguj me! Vrata so že zaprta in moji otroci z menoj v postelji, ne morem vstati in ti dati.‹ Povem vam: Če ne bo vstal in mu dal zato, ker je njegov prijatelj, bo zaradi njegove nadležnosti vstal in mu dal, kolikor potrebuje. Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. Ali je med vami oče, ki bo dal svojemu sinu kačo, če ga bo prosil za ribo? Ali mu bo dal škorpijona, če ga bo prosil za jajce? Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo.«
(Lk 11, 1 – 13)

Dobro se je večkrat zamisliti glede molitve. Koliko molimo, kako molimo in za kaj molimo?!… Jezus je apostolom dal zgled redne in predane molitve. Ko so zaspali se je večkrat oddaljil in prečul moč v molitvi. Redno se je pogovarjal in dogovarjal s svojim Očetom. Končno so to opazili in ga prosili, naj tudi njih nauči moliti. Predvsem jim je dal navodila, kako se naj spravijo k molitvi. Končno jim je zaupal obrazec, kako naj govorijo z njegovim in našim Očetom. Iz 'recepta' je nastala najlepša molitvica, ki jo molimo po Matejevem zapisu. Koliko krat jo naj na dan ponovimo, je dokaj težko reči. Gotovo vsaj enkart na dan. Seveda lahko še kaj dodamo po svoje, vendar moramo paziti, da nas ne zanese v protislovje, da bi molili za slabe namene. Seveda je molitev treba tudi podkrepiti z odgovornim ravnanjem ter pristnimi medsebojnimi odnosi.

Z molitvijo se skušamo vsaj malo zahvaljevati za številne dobrine, ki smo jih deležni. Prav je, da Boga tudi slavimo. V resnici pa običajno prosjačimo za to in ono. Ravno zaradi ta zadnjega je dobro biti z Bogom v prijateljskih odnosih. To pa dosežemo, če se le trudimo za dober zgled, ki ga dajemo Bogu, kako naj ravna z nami. Predvsem naj nam ne bo žal časa, ki ga porabimo za odkrit pogovor s svojim Bogom.

4. 8 . – 17. navadna nedelja – glede premoženja

Nekdo iz množice mu je rekel: »Učitelj, reci mojemu bratu, naj deli dediščino z menoj.« On pa mu je dejal: »Človek, kdo me je postavil za sodnika ali delivca nad vaju?« In rekel jim je: »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja.« Povedal jim je priliko: »Nekemu bogatemu človeku je polje dobro obrodilo, zato je v sebi razmišljal: ›Kaj naj storim, ker nimam kam spraviti svojih pridelkov?‹ Rekel je: ›Tole bom storil. Podrl bom svoje kašče in zgradil večje. Vanje bom spravil vse svoje žito in dobrine. Tedaj bom rekel svoji duši: Duša, veliko dobrin imaš, shranjenih za vrsto let. Počivaj, jej, pij in bodi dobre volje.‹ Bog pa mu je rekel: ›Neumnež! To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe, in kar si pripravil, čigavo bo?‹ Tako je s tistim, ki sebi nabira zaklade, ni pa bogat pred Bogom.«
(Lk 12, 13 – 21)

Tu na zemlji živimo v materialnem telesu, kar predpostavlja, da moramo poskrbeti tudi za materialne dobrine, vendar pa imamo še neumrljivo dušo, ki bo živela tudi, ko materialno telo umre in razpade. To narekuje, da moramo pri skrbi za materialne dobrine vedno misliti tudi na dušo …

Prav zaradi tega nas Jezus opozarja, naj pazimo, da ne pridemo v navskrižje z končnim ciljem. Žal je res tako, da je v globalnem svetu vse bolj naravnano na hiter zaslužek in trenutne koristi. Spomnimo se, kako je Jezus pred kratkim opozoril Marto, da je preveč usmerjena v trenutno skrb za postrežbo. Marija se je pravilneje odločila, ko je sedla k Jezusovim nogam in poslušala duhovni pogovor.

Predvsem se izogibajmo lakomnosti. Moj pokojni sosed Ivan M. je veliko delal kot tesar na dneve. Pri računu je bil skromen in večkrat ponovil stavek: »Kam će ti duša?«. Takrat se mi je to zdelo malo nenavadno, sedaj ga razumem.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Te dni je bil pri nas na obisku s prijatelji mag. Cveto Uršič generalni tajnik Slovenske karitas. Pogovarjali smo se o tekočih zadevah. Kako smo razdelili denarno in materialno pomoč ob toči? Kako bi lahko pomagali zasvojencem? Kako se imamo? ...

Prvi oratorij pri nas od 9. 8. do 11. 8.

Lucija Konda je prišla prosit, da bi lahko tudi pri nas organizirali vsaj mini oratorij za naše mlade kristjane. Ker poskusiti ni greh, sem z veseljem pristal. Torej dragi veroukarji in najstniki lepo vabljeni, da preživimo nekaj dni skupaj in spoznamo Petra Klepca itd.

Za kaj v resnici gre pri oratoriju?

Že sv. Janez Bosko je pričel zbirati mlade fante in jih usmerjati k odgovornemu življenju. Seveda ni šlo brez težav, ker so bili mladi fantje zelo živi mnogi pa dokaj 'divji'. Končno je le uspel in ustvaril pozitivno jedro gojencev in sodelavcev z njegovo mamo na čelu, ki je bila sposobna mladostno zagnanost pravilno usmerit. Temu prizadevanju je nekako dal naziv »oratorij«. Boskovo dejavnost v zavodih za mlade nadaljujejo salezijanci in hčere Marije Pomočnice. Že kar nekaj desetletij pa si kateheti prizadevajo, da v počitnicah zberejo za nekaj dni do enega tedna osnovnošolsko mladino skupaj. Katehetom pomagajo animatorji, ki so že končali O. Š.

Predvsem gre, da se v počitnicah mladi zberejo skupaj in preživijo nekaj dni v organizirani igri, raziskovanju pa tudi skupni molitvi. Vsekakor gre za dragocene izkušnje, ki si jih otroci lahko naberejo.

Dragi starši, lepo vsa vabimo, da svojim otrokom omogočite te tri dni, da nekako tudi pri nas pričnemo in damo otrokom priložnost za nekaj lepega.

Prijavnice dobite pri župniku ali pri Luciji Konda Dol 6.

Sv. Peter v S L ima nov turn, sv. Magdalena v Rd pa nova vrata

Koničasta streha zvonika kaže v nebesa. Na vrhu je križ in petelin, kar simbolizira sv. Petra, ki se je v ključnem trenutku zlagal, da ne pozna Jezusa. Šele ko je petelin prvič zapel, se je Peter spomnil in zavedel, kaj je storil, da je tako zatajil Jezusa. Ob tem se je bridko zjokal nad seboj in svojo šibko vero. Malo pred vnebohodom mu je Jezus zastavil tri enaka vprašanja, če ga ima rad. Peter je na vsa vprašanja odgovoril pravilno, kljub, petelin ga spominja …

Marija Magdalena je predstavnica nas grešnikov, ki nas muči jo najrazličnejše zasvojenosti. Grešimo na najrazličnejših področjih, kot bi bili obsedeni s številnimi hudimi duhovi. Na novih vratih je pomanjkljivo oblečena in nas gleda ter roti naj se zaupamo vstalemu Gospodu, ki nas vabi v cerkev. Če je cerkev zaklenjena lahko pogledamo skozi šipo, ali še bolj kleče na pragu skozi Jezusovo prebodeno desno stran.

Žegnanje na Pargi 10. 8. ob pol štirih popoldan:

Letos bo še posebej zanimivo, ker se nam bodo pridružili otroci in mladina z oratorija. Upam, da se bo dalo program tako prirediti in poskrbeti za prevoz teh nekaj naših otrok. Hkrati je lepa priložnost tudi za starše, da pridete zraven in tudi sami okusite malo višinskega zraka. Prosimo za primerno vreme, da se bo lahko vse lepo izpeljalo in predvsem na poseben način doživelo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 29. 7. 20.00 Pr † rajni Markičevi
Po namenu župnika
T 30. 7. 20.00 Trg †Verni rajni Met.
† Helena Svobodnik Met.
S 31. 7. 20.00 Rd † Viktor Kobe 8. dan
Po namenu župnika
Č 1. 8. 19.00 Jakovini po namenu romarjev
† Brane Setnikar
P 2. 8. 20.00 Trg Starši Škof in Bukovec D. Podgora
Po namenu Grosuplje
S 3. 8. 20.00 Rd †Ana in rajni Štangelj obl.
Po namenu župnika
N 4. 8. 9.00

11.00
Trg

Čeplje
za farane in dobrotnike
† Ivan Butala obl.
† Kazimir Hudorovac in Dejan Margan obl.
P 5. 8. 20.00 Pr † Verni rajni
† Brane Setnikar
T 6. 8. 20.00 Trg za zdravje in srečen porod
Po namenu župnika
S 7. 8. 20.00 Zg v dober namen
† Brane Setnikar
Č 8. 8. 7.00 Trg za duhovne poklice
† rajni duhovniki
P 9. 8. 20.00 Rd † brat in rajni Šterbenc S. Rd. 10
Po namenu župnika
S 10. 8. 16.00
Parga
Parga † rajni Tkalčič in Šterk
Mariji v zahvalo
N 11. 8. 9.00

11.00
Trg

SL
za farane in dobrotnike
† Franc Štaudohar
po namenu župnika

1. 8. ob 19.00 obletnica blagoslova kapele v Jakovinih: Čeprav se nam zdi malo daleč in odveč, je vendar v Jakovinih vedno lepo pa pridite.

10. 8. ob 16.00 žegnanje na Pargi pri Mariji Snežni: Malo po gozdu in malo v hrib. Vroče in naporno pa je kmalu trud poplačan z prijetnem vetru v debeli senci pri  pagarski Mariji.  Tudi tu je lepo in koristno. Gotovo se imamo za kaj zahvaliti in priporočiti.

V avgustu skrbijo za farno cerkev Predgrad in Jelenja vas.