22. 9. – 25. navadna nedelja: Am 8, 4 – 7 / Ps 113 / 1 Tim 2, 1 – 8 / Lk 16, 1 – 13
29. 9. - 26. navadna nedelja – Miholje: Am 6, 4 – 7 / Ps 146 /1 Tim 6,11 – 16 / Lk 16, 19 – 31
6. 10. – 27. navdana ned. – rožnovenska: Heb 1,2–3; 2,2–4 / Ps 95 / 2 Tim 1,6-14/ Lk 17, 5-10

22. 9. – 25. navadne nedelja

Nato je govoril svojim učencem: »Živel je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje. Poklical ga je in mu rekel: ›Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem oskrbovanju, kajti ne boš več mogel biti moj oskrbnik.‹ Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: ›Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom storil, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar odstavil od oskrbništva.‹ Poklical je dolžnike svojega gospodarja, vsakega posebej. In rekel je prvemu: ›Koliko si dolžan mojemu gospodarju?‹ Ta je rekel: ›Sto čebrov olja.‹ On pa mu je dejal: ›Vzemi svojo zadolžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.‹ Spet drugemu je rekel: ›Koliko pa si ti dolžan?‹ Rekel mu je: ›Sto kadi žita.‹ Dejal mu je: ›Vzemi zadolžnico in zapiši: osemdeset.‹ In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči. Jaz pa vam pravim: Naredite si prijatelje s krivičnim mamonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko ta propade. Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom, kdo vam bo zaupal, kar je resnično? In če niste bili zvesti pri tujem, kdo vam bo dal, kar je vaše? Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.«
(Lk 16, 1 – 13)

Te dni se veliko govori o odpisu milijonskega dolga v Ljubljani. Ti bi se lahko izgovarjali, da jim je dal idejo Jezus sam s to prispodobo. Zgodbo se je Jezus izmislil, da bi nas spodbudil k resnemu jemanju svoje vere. Bog se nam čudi, da smo lahko tako zelo naivni. Za vsakdanje zadeve smo zelo brihtni in izkoristimo vsako priliko, da bi se okoristili. Za nebesa pa nam je tako malo mar. In vendar bomo prej, ali slej morali osebno stopiti pred Gospoda in dati poročilo, kako smo izkoristili dane priložnosti tudi za osebno rast v veri in srečanje z živim Bogom.

Vsakdanje skrbi in kupi reklam ter zadolžitev nas zavedejo, da pozabljamo na bistveno. Tako se je spozabil tudi neprimeren oskrbnik in gospodar mu je dal vedeti, da je konec njegove službe. On se je takoj znajdel in zakrivil še zadnjo nečednost ter si pridobil prijateljev, ki ga bodo prehranili do smrti. Jezus nas opozarja, da je treba biti moder glede večnosti. Za srečno večnost se seveda ne izplača ponarejati menic, ampak jih je treba uspešno zaključiti. Opraviti dobro spoved in redno priti bližje oltarju ter postreči Jezusu v bližnjem… To je primerna verska drža, da nas ne bo strah ne sram, ko se znajdemo pred Gospodom.

29. 9. – 26. navadna nedelja – Mihael, Rafael in Gabriel

»Živel je bogataš. Oblačil se je v škrlat in dragoceno tkanino ter se dan na dan sijajno gostil. Pri njegovih vratih pa je ležal revež, ki mu je bilo ime Lazar in je imel polno ran po telesu. Rad bi se najedel tega, kar je padalo z bogataševe mize, in celo psi so prihajali in lizali njegove rane. Revež je umrl, in angeli so ga odnesli v Abrahamovo naročje. Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. In ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil oči in od daleč videl Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu.‹ Abraham mu je rekel: ›Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo; zdaj je on tukaj potolažen, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami velik prepad, tako da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo, pa tudi od tam se ne da priti k nam.‹ Nato mu je bogataš rekel: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta. Imam namreč pet bratov in posvari naj jih, da tudi oni ne pridejo v ta kraj mučenja!‹ Abraham mu je dejal: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Ta pa mu je odvrnil: ›Ne, oče Abraham, toda če pojde kdo od mrtvih k njim, se bodo spreobrnili.‹ On pa mu je dejal: ›Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.‹«
(Lk 16, 19 – 31)

Zopet lahko nadaljujemo od prejšnje nedelje. Jezus pojasni našo odgovornost še na bolj konkreten način. Bogataš se je lepo mastil in redili, a Lazar je stradal. Le kaj bi Jezus dejal danes, ko je večina bogastva v rokah peščice lastnikov, ki obvladujejo skoraj ves svet. Na drugi strani pa je na milijarde revežev in milijoni dnevno tolčejo lakoto. Krivice so res v nebo vpijoče pa se kaj dosti ne zmenimo. Sicer nam je hudo, vendar ukrepamo ubogo malo. Svetla izjema je naš rojak Pedro Opeka na Madagaskarju. On je pričel z nič iz nič in po tridesetih letih naredil cvetoče mesto urejenih ter zadovoljnih ljudi.

Žal več ne gre za posameznike, ampak za preživetje celotnega planeta in naše evropske civilizacije. Opozoril je čedalje več in razmere z vremenom so dokaj zgovorne. Spomnimo se, kako je te mesec grmelo. (Okoli Pulja je v dveh urah udarilo 11 tisoč strel). Pa kolika neurja z točo samo pri nas in po svetu. Kako velik osip udeležbe pri nedeljski sv. maši in pri verouku, odlašanje z krstom , da ne govorimo o poroki. Ali ni to dovolj, da tudi mi vsak na svojem področju nekaj ukrenemo? Bogatin prosi Abrahama, naj pošlje nekoga, da nas posvari. Abraham odgovarja, naj vzamemo v roke Sveto pismo. Če ne verjamemo Pismu, ne bomo verjeli niti krika umirajočih.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Prvi teden v septembru sem se udeležil letovanja sodelavcev Karitas iz naše dekanije v Portorožu. To je bila lepa izkušnja preživeti nekaj dni s tistimi, ki skozi vse leto vsak na svoj način pomagajo v svojih župnijah pri dobrodelnosti.

Štirideset let za Gospodom

Prvega oktobra bo minilo 40 let, kar sem v življenju naredil korenito spremembo. Zapustil sem domače Jakovine z vsem, kar se je tam dogajalo in stopil na neznano pot za Gospodom. Še sedaj mi ni kaj dosti jasno, kako sem zbral toliko poguma in vere za tako 'tvegan' korak. Za mene je bilo kolikor toliko načrtovano za okolico pa pravi šok, ker je za namero vedelo samo nekaj ljudi. Po Božji milosti se je vse srečno izteklo brez hujših posledic.

Najhuje mi je bilo, ker sem moral opustiti prvotno namero, da pomagam nekako zadržati intenzivno izseljevanje. Sedaj je v zaselku ostal eden stalni prebivalec. Pa mi je Gospod ponudil novo priložnost, da tukaj v Polanah že trideseto leto podoživljam enake procese, ko se počasi staramo in še počasneje pomlajamo. Za enkrat nekako vzdržujemo zapuščene domove. Tu v naši dolini se še da kaj prodati v Jakovini je tudi to skoraj nemogoče. Jadikovanje se ne splača, pač pa narediti, kar zmoremo in iskati novih idej.

Decembra me je na drugo obletnico smrti pokojna mama opozorila, da se Preloki lahko malo oddolžim ob okrogli obletnici. Sedaj delam opremo za zimsko kapelo v župnišču. Upam, da bo do praznika vseh svetnikov kapela narejena in blagoslovljena.

Na rožnovensko nedeljo pa bom poromal v Grdune na žegnanje, saj se je ravno tam vsa zadeva nekako pripravila. Takrat še nisem kaj dosti molil izjemne molitve rožnega venca, sem pa hodil redno mimo male cerkvice z Kraljico rožnega venca. Sedaj je drugače, ker si ne morem zamisliti jutra brez te lepe molitve. Pa tudi sv. mašo je nekako čudno pričeti, če se prej nekoliko ne umirimo z umirjenim žebranjem.

V resnici bi rad povedal, da se splača zaupati Gospodu in slediti njegovemu klicu, čeprav se morda zdijo ovire prevelike. Z Božjo in Marijino pomočjo je vse mogoče. Marija je zvesta, njen Sin pa vsemogočen, ki nam bo dal moč in pokazal način, kako naj svoje življenje čim bol uporabimo ter darove damo še komu na uporabo. Nikoli nisem bil pohlepen. Marija mi je pripomogla, da sem postal duhovnik in obdržal mizarsko dejavnost, ki mi omogoča še kaj postoriti za Boga in bližnjega. Bogu hvala!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 23. 9. 19.00 Pr † Pavel Majerle n. I. K.
- po namenu Kramarič
T 24. 9. 19.00 Anton za zdravje A. Sedej
S 25. 9. 19.00 S L † Matjaž Hliš 8. dan
Č 26. 9. 7.00 Trg po namenu G. A.
Po namenu Lj
P 27. 9. 19.00 Rd † Brane Setnikar
- po namenu Lj.
S 28. 9.

19.00

Zg † Družina Romanič G. Podgora
- Po namenu Lj.
N 29. 9. 9.00

11.00
Trg

Čeplje
za farane in dobrotnike
- † Marko, Anica, Jože in Peter Šterbenc n. Anica
† Mimica Rade in Stanko Humar n. Kljun
P 30. 9. 19.00 Pr † Pepca Kovačič obl.
T 1. 10. 19.00 Zg † Brane Setnikar
S 2. 10. 19.00 Trg po namenu Lj.
Č 3. 10. 7.00 Trg za duhovne poklice
† rajni duhovniki
P 4. 10 18.00 Trg za srečen pričetek verouka
S 5. 10. 19.00 Rd po namenu župnika
N 6. 10. 9.00 Trg za farane in dobrotnike

4. 10. ob 18. 00 Pričetek verouka v večji kapeli št II.:
Ker nam prvi pričetek ni ravno množično uspel, bomo ponovili na prvi petek v mesecu oktobru. Dragi starši in botri dajte se za božjo voljo zganite in nekaj naredite za svoje otroke tudi na področju vere. Pričeli bomo s sv. mašo ob 18. 00 v kapeli J. Krstnika. Po sv maši bo še priložnost za odkrit pogovor zlasti, kdo je lahko boter in kakšne so njegove obveznosti… Urnik

  • 1., 2., 3., in 4. razred ob 14.30 do 15.00
  • 5., 6., in 7. razred ob 15.00 do 15.30
  • birmanci ob 15.30 do 16.00

5. 10. 0b 14.00 Blagoslov obnovljene kapelice na Vrhgori: Lovci lepo vabijo, da se udeležimo blagoslova kapele ob stari cesti preko Vrhgore. Pred dobrim letom so me v Radencih vprašali, če bi se smelo kaj ukreniti. Z veseljem sem jim dal za prav in poguma. Torej gremo pogledati!

V Oktobru skrbijo za farno cerkev Dol in Prelesje.