6. 10. – 27. navdana ned. – rožnovenska Heb 1,2–3; 2,2–4 / Ps 95 / 2 Tim 1,6-14/ Lk 17, 5-10
13.10. – 28 navadna nedelja: 2 Kr 5, 14 – 17 / Ps 98 / 2 Tim 2, 8 – 13 / Lk 17, 11 – 19
20.10. – 29. navadna nedelja: 2 Mz 17, 8 – 13 / Ps 121 / 1Tim 3, 11 – 4,2 / Lk 18, 1 – 18

6. 10. – 27. navadna nedelja

Apostoli so rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa jim je dejal: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje,‹ in bi vam bila pokorna. Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase, dejal, ko pride s polja: ›Pridi brž in sédi za mizo!‹ Mar mu ne bo rekel: ›Pripravi mi kaj za večerjo, prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem, nato boš ti jedel in pil.‹ Se mar zahvaljuje služabniku, ker je naredil, kar mu je bilo ukazano? Tako tudi vi, ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite: ›Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.‹«
(Lk 17, 5 – 10)

Apostoli so začutili, da jim nekako ne gre vse po željah pa so Jezusa prosili naj im pomnoži vero. Odgovor je dokaj nenavaden. Najprej jim pove, da je njihova vera res mikroskopska. Če bi je imeli za tisto drobceno zrnce, kaj bi vse lahko postorili. Kje smo šele mi? Potem pa apostole opozori na bistveno razliko med njim in njimi. Jezus je Gospod, torej nekdo, ki si lahko privošči večjo pozornost, kar mu gre kot Bogu. Apostoli in vsi njihovi nasledniki ter njih verniki pa smo samo služabniki. Jezus je Gospod – Bog . Njemu gre čast hvala in zahvala. Mi vsi pa smo bratje v Gospodu, ki smo se dolžni ljubiti in si med seboj pomagati. Dolžni smo služiti Bogu in ljudem.

Glede velikosti naše vere in njene učinkovitosti je težko realno govoriti. Zato Jezus poda tako kontrastno prispodobo, da tudi pikica prave vere lahko premika gore.

Bolj odločilno je nadaljevanje, da nimamo nikakršne oporne točke, ki bi nam dovoljevala 'gospodovati' nad drugimi. Vsi smo služabniki Boga najvišjega. To je še bolj očitno pri nas duhovnikih, ki jih verniki ponekod iz hvaležnosti resnično razvajajo. Zadnje čase je tudi tega vse manj, se pa najde, Tudi župniki smo pač 'nekoristni hlapci' ki se trudimo, da bi naredili, kar smo dolžni storiti. Že Gregorčič je zapisal: »Ne kar veleva mu stan, ampak kar zmore, mož storiti je dolžan!« Zavihajmo rokave in premikajmo gore predsodkov. Marsikaj zmoremo le lotiti se je treba.

13. 10. – 28 navadna nedelja

Ko je potoval v Jeruzalem, je hodil med Samarijo in Galilejo. Ko je prispel v neko vas, mu je prišlo naproti deset gobavih mož. Od daleč so se ustavili in na ves glas govorili: »Jezus, Učenik, usmili se nas!« Ko jih je zagledal, jim je rekel: »Pojdite in pokažite se duhovnikom!« In med potjo so bili očiščeni. Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval; in ta je bil Samarijan. Jezus pa je odgovoril: »Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počastil Boga, razen tega tujca?« In rekel mu je: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila.«
(Lk 17, 11 – 19)

Deset nesrečnikov se je zateklo in prosilo za pomoč. Že med potjo so bili očiščeni in duhovniki so jim dali dovoljenje, da se lahko zopet vrnejo v normalno življenje. Kakšna sreča. Ko so bili zopet zdravi se je izkazalo, da je njimi tudi osovraženi Samarijan. Prej so bili vsi enaki, sedaj se je opazila razlika. Vendar je na pravo usodno razliko opozoril šele Gospod, ko se mu je prišel zahvaliti le ta odtujeni Samarijan. Zato je bil le on deležen tolažilnega stavka naj gre v miru, ker ga je vera rešila.

Spet lahko pogledamo nazaj na prejšnjo nedeljo, kjer je govora o veri. Samarijanova vera je bila večja od onih devetih, ker je vključevala hvaležnost.

To je pravi model. Najprej z trdno vero in zaupanjem prosimo, ko dobimo pa se z ljubeznijo zahvaljujemo. Koliko stvari bi bilo bolje urejenih, če bi se jih lotili na pravi način. Ko bi utegnili priti in prositi in nato reči Bohu hvala. Grška beseda za sv. mašo je evharistija, kar pomeni zahvala. Po božjih in cerkvenih zapovedih smo dolžni priti k sv. maši ob nedeljah in praznikih. Zapovedi nam ukazujejo, zato je to nekako naporno. Če bi vzeli zadevo malo drugače, bi nam bilo lažje pa še več bi dosegli. Pri sv. maši se zahvaljujemo za toliko lepega in srečnega in ravno tam dobimo še močno spodbudo za naprej. Slišimo Božjo Besedo ter dobimo popotnico za varstvo že tu na tem minljivem svetu ter za prehod v onstranstvo. To so tako velike stvari, ki se jih na žalost premalo zavedamo. Te dni na praznik evangelista sv. Luka obhajamo jesensko obletnico Tav. Eni gojenci, ki so uspešno končali program in se izvili iz oklepa zasvojenosti, so ostali še naprej povezani z nami, drugi pa ne. Potem pa slišimo, da nekaterim ne gre ravno dobro.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Okrog sv. Luka smo imeli jesenski dan Tav. To so bili sicer naporni, a zelo lepi dnevi. Ko smo se dobili s sorodniki gojencev in tudi z nekaterimi, ki so že končali. Letos ne bo srečanja, ko se skupnost pomnoži, bomo nadaljevali. Hvaležni pa smo že.

Bliža se 1. november, ko skušamo čim lepše urediti naša pokopališča…

Skrb za rajne je naša neodložljiva dolžnost, kar pokažemo s krščanskem pogrebom, skrbjo za urejenost groba in pokopališča. To so bolj materialne zadeve, ki jih ne gre zanemarjati. Za svoje rajne seveda lahko naredimo še mnogo več na duhovnem področju z molitvijo in darovanjem sv. maš.

Glede našega osrednjega pokopališča lahko rečem, da je dozorel sklep za malo večjo ureditev. Če Bog da ga želimo še to leto nasuti s peskom. Pričeli bomo takoj po prazniku vseh svetih. Treba bo odstraniti rušo, nekoliko poravnati med grobovih in nato nasuti enoten pesek. Tam, kjer je prevelik naklon, bi se pesek rušil na asfaltirane poti bo treba pozidati nekaj opornik škarp. Ravno tako pod križem. Če nas sneg ali slabo vreme prekine, se bo nadaljevalo na pomad, da bo za veliko noč vse, kot si želimo in mora biti.

Iz povedanega sledi, da Vam pred praznikom ni treba pretiravati s peskom in svečami, ker bo treba potem itak marsikje pesek odstraniti, da se naredi enotna podlaga. Namesto tega raje darujte za sv maše, saj vidite, da večinoma mašujeva po namenih od drugod. Če pa meni kaj denarja ostaja, gre itak vse za potrebe naše župnije. Tako bo tudi v primeru pokopališča.

Teden za življenje od 6. 10 do 13. 10.

Cerkev si prizadeva, da bi spoštovali življenje od spočetja do naravne smrti. Mi v naši dolini in sploh ob Kolpi si seveda želimo še kaj otrok. Za rojevanje otrok pa so nekako 'najuspešnejše' prave krščanske družine sklenjene pred državo in Bogom. S tem jim je nekako zagotovljena varnost ter podpora pri naporih ob rojevanju pa tudi naprej pri vzgoji in zaposlitvi. Dragi mladi mi resno računamo na Vas.

Oktober Mesec rožnega venca

Čeprav nas je pri sv. mašah čedalje manj, se vendar potrudimo priti malo pred sv. mašo, da skupaj izmolimo vsaj nekaj desetk. Morda se komu zdi molitev predolga in ne potrebna. Vsak pričetek je na nek način naporen. Ko se prične pa nekako mine in sčasoma se navadimo. Predvsem je zelo dobro moliti pred sv. mašo, da se občestvo malo uglasi, zberemo misli in potem lažje sledimo nadaljevanju. Koliko dobrih sadov dobimo ob tej tako priljubljeni molitvi, bomo zvedeli šele v večnosti. Za sebe lahko rečen, da mi je bila pomoč še kako potrebna in učinkovita ravno te dni pred štiridesetimi leti. Vsi imamo razne potrebe, skupna pa je, da bi se dolina pomladila in preživela. Končno naj bi se vsi srečali v nebesih.

18. 10. ob 18.00 Seja Ž P S in Ž K

Dobro se je večkrat sestati in si izmenjati mnenja ter razne predloge.

Bliža se nam 800 letnica prihoda prvega stalnega kaplana v našo dolino. To ni majhna stvar, ki jo moramo dobro pripraviti in čim bolj izkoristiti.za 750 letnico smo lepo zadeve izpeljali, sedaj jih poskusimo še bolje.

Priprava na zimo. Lahko se zgodi, da bom skozi zimo sam, kar bo nekatere dolgo samoumevne stvari nekoliko otežilo. Lepo vabljeni!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 7. 10. 19.00 SL † Matjaž Hliš 30. dan
- † starši škof in Makše n. Mirko
T 8. 10. 18.00 Pr † rajni iz družine Nagoda
V čast Svetemu Duhu
S 9. 10. 9.30 Trg Kap K. K. za duhovne poklice
- v zahvalo
Č 10.10. 7.00 Trg rajni duhovniki
Po namenu Lj
P 11. 10. 18.00 Trg † rajni iz družine Špehar Deskova vas 13
- †Marija in Ivan Štajdohar obl.
S 12. 10. 18.00 Rd † Troha Anton
- Po namenu Lj.
N 13.10. 9.00

11.00
Trg

Čeplje
za farane in dobrotnike
- † Peter USA in rajni Valetič Blaževci
† Rajni Pavlič n Zdenka
P 14. 10. 18.00 Pr † za pozabljene duše v vicah
- za zdravje
T 15. 10. 18.00 Zg † Štefanija Frice n Vida Šegina
- † Brane Setnikar
S 16. 10. 18.00 Trg † Antun Sarić obl.
- po namenu Lj.
Č 17. 10. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice
za člane I., II. in III. reda
P 18. 10 18.00 Trg v zahvalo za vse lepe in koristne stvari v Tav
- za uspeh duhovniške skupnosti
S 19. 10. 18.00 Rd za zdravje
za farane in dobrotnike
N 20. 10. 9.00

11.00
Trg

Sl
† Katarina in Alojz Kuzma
† Marko in Anica Šterbenc Jelenja Vas n. Majda
† g. Pavel in g. Štefan ter družina Krt

Sreda 9. 10. ob 9.30 Pastoralna konferenca.
Vsak mesec se dekanijski duhovniki nekje zberemo na konferenci. Dvakrat na leto pa imamo pastoralno konferenco, ki je še bolj pomembna. Zopet smo prišli na vrsto mi. Lepo vabljeni k sv. maši v kapelo Janeza K. S seboj lahko prinesete kaj za posladkat pri malici, ki je takoj po sv. maši.

V Oktobru skrbijo za farno cerkev Dol in Prelesje.