17. 11. – 33. navadna nedelja: Mal 3, 19 – 20a / Ps 98 / 2 Tes 3, 7 – 12 / Lk 21, 5 – 19
24. 11. – KRISTUS KRALJ: 2 Sam 5, 1 – 3 / Ps 122 / Kol 1, 12 – 20 / Lk 23, 35 – 43
1. 12. – 1. adventna nedelja: Iz 2, 1 – 5 / Ps 122 / Rim 13, 11 – 14 / Mt 24, 37 – 44

17. 11. – 33. navadne nedelja

Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«
Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu in bodo govorili: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.« Tedaj jim je govoril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike. Vam pa bo to dalo priložnost za pričevanje. Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in modrost, kateri vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ji ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave se ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«.
( Lk 21, 5 – 19)

Na pred zadnjo nedeljo v tem bogoslužnem letu nas božja beseda zopet opozarja, kako bo ob dovršitvi časov. Vendar Jezus takoj omeni, da se bo pred tem zgodilo še marsikaj neprijetnega.

V sedanjem času postajajo razmere podobne zgoraj opisanim, vendar nas to ne sme prestrašiti, da je sodni dan pred vrati. Čeprav je vreme čedalje bolj ne predvidljivo in dokaj 'grobo' z nami. Toča, suše, poplave, visoke plime in hudi viharji. Na drugi strani migranti, grožnja z vojnami po svetu in v naši bližini …

To vse se nekako ujema za indici, da bo kmalu vsega konec. Vendar Jezus svari, da je to samo predhodnica. Vendar to ne pomeni, da nas stanje ne sme skrbeti. Še kako se moramo zamisliti nad seboj in med seboj ter po najboljših močeh usklajevati svoja ravnanja z Božjim sporočilom.

Bog nas ima neizmerno rad in si želi, da bi prav vsi ljudje prišli v nebesa. Tudi zaradi tega, da bi nas lažje pritegnil k razmisleku o sebi dopušča razne izredne stvari. Tako nam pokažejo, da smo proti naravi ali Bogu ne močni. Z Bogom se ne gre naganjati, ampak mu prisluhniti ter slediti. To je osrednje sporočilo teh zadnjih nedelj cerkvenega leta. Če temu prisluhnemo, se bomo dobro pripravili na osebno srečanje z Gospodom ob lasni smrti. Na srečo nam ta čas ni znan.

Torej čujte in molite, da nas osebni sodni dan ne preseneti, ampak najde pripravljene za pravilen odgovor na 'strašni' - osebni sodbi. Tako prosijo naši pravoslavni bratje pri vsaki sv. maši. Seveda ne bomo odgovarjali z besedami, ampak nam bo Odrešenik pokazal celotni posnetek našega ravnanja. Bog nam pomagaj, da bi bilo iz njega razvidno naše hrepenenje po Njem in nebesih!

24.11. KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

Ljudstvo pa je stalo zraven in gledalo. Celo voditelji so se norčevali iz njega in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: »Ta je judovski kralj.«
Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govoril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovoril in ga grajal: »Ali se ti ne bojiš Boga, ko si v isti obsodbi? In midva po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni storil nič hudega.« In govoril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«
(Lk 23, 35 – 43)

Cerkveno leto zaključujemo s slovesnim praznikom Kristusa Kralja vesoljstva. Na sodbi so ga obtoževali, da hoče postati kralj. Pilat ga je tudi vprašal, če je kralj in nato zaključil, da je vendarle kralj (prim. Jn 20,37). Mi smo to dejstvo sprejeli zares in ga imamo za Kralja vesoljstva. To ga postavlja nad vse, kar je ustvarjeno in se po njegovi volji ter načrtih razvije in ohranja do končne dovršitve. Takrat bo svoje kraljevanje položil pred Očetove noge. Gre za najvišje skrivnosti, zato je bolje pomisliti, kaj imamo od tega, kakor se ubadati z datumi izvršitve.

Od tega imamo veliko več, kot si lahko predstavljamo, ali slutimo. Zlasti s krstom smo postali še bolj privilegirani v njegovem kraljestvu. Če se vsaj malo potrudimo in ga prosimo, nam bo stal ob strani že tu na zemlji in potem ob smrti sprejel v svoje nebeško kraljestvo. Za prejšnjo nedeljo sem omenil, da naši pravoslavni bratje pri vsaki sv. maši prosijo za pravilen odgovor ne strašni sodbi. Takrat nas bo sodnik – Odrešenik vprašal, kako smo porabili svoj čas in darove - talente, ki nam jih je podaril. Nič se ne bomo mogli zagovarjati. O nas bodo pričala naša dela in ravnanja. Štelo bo samo iskreno priznanje svojih grehov in: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« (Lk 23, 42).

Dragi moji, nikar se ne dajmo preslepiti z raznimi 'pametovanji', ampak se raje držimo zdravega nauka. Jezus je prišel na svet, da nam je jasno povedal, kaj nam je storiti in kako ravnati. Tako ne pridemo ob smrti praznih rok, ampak z lepim šopkom dobrih del in ponižnim ter skesanim srcem. Ta svet bomo prej ali slej morali zapustiti. Potrudimo se, da bomo zanamcem imeli tudi kaj dobrega zapustiti, s seboj bomo vzeli le tisto, kar je v skladu z Jezusovimi Blagri. Kajti Blagri so temeljna listina nebeškega – Jezusovega kraljestva.

Blagor nam, če nam uspe slediti pravega in edinega Kralja!

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Ko nas je tako malo v Tav, ja lepa prilika, da se še kdo vključi v delo za urejenost našega farnega središča. V jeseni in po zimi je veliko pospravljanja bodi si smeti in verjetno kmalu snega. Na seminarju v Strunjanu nam so resno svetovali, naj čim več del prepustimo laikom. Torej poprimite.

Ureditev pokopališča v Starem Trgu

Z izvajalci smo si ogledali pokopališče in nekako domenili, kako bi ga čim bolje uredili ter nasuli s peskom. Kjer je teren nagnjen, bo treba narediti izravnalne zidove. Zato bo morda treba kakšen spomenik in cipreso začasno umakniti, da bo lahko prišel stroj čim bližje. Verjetno se bo tudi pojavilo blato. Prosimo za razumevanje in potrpljenje, da bo do velike noči lepše.

Ob tej priložnosti je primerno urediti tudi duhovniške grobove. Sedaj res žalosten izgledajo. Ne gre samo za župnika Martina in Zupančiča, ampak za vse duhovnike, ki so tu delovali skozi 800 let ne glede, kje so pokopani. Tu jim bomo uredili spominsko alejo in se jih s hvaležnostjo spominjali pomolili…

Bliža se sv. Miklavž

Vsi si ga iskreno želimo ter veselimo njegovih darov. Pri nas to opravimo nekako bolj mimogrede. Letos bi radi naredili malo drugače, da bi otroke in starše po sv. maši povabili v kuhinjo. Tam bi se malo pokrepčali in pozabavali. Ravno zaradi tega ne bo na Vidmu žegnanja v nedeljo 8. 12., ampak na njegov god 6. 12. ob 17.00.

Naša verska tradicija nam polzi iz rok in najmlajši je bodo le malo ujeli, če jim ne pridemo na proti. Tako bi radi pričeli z zelo konkretnimi rečmi. Lahko malo razmislite tudi Vi, kaj bi še lahko postorili.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 18. 11. 17.00 Pr † rajni iz družine Mihelič Deskova vas
T 19. 11. 15.00 Trg † pogreb Francke Štajdohar
S 20. 11. 9.00 Pr † Katarina Štefanc 8. dan
Č 21. 11. 7.00 Naklo † Zdenka Stegne 1. obl.
P 22. 11. 17.00 Trg na čast sv. Ceciliji za pevce in pevke
S 23. 11. 17.00 Trg
Rd
kapela J K krst za mlado družino
† za farane in dobrotnike
N 24. 11. 9.00
11.00
Trg
Čeplje
† Jure obl. in rajni Mašič Sodevci
† rajni Hočevar Ambrus
P 25. 11. 17.00 Pr † rajni Žagar Predgrad 31
T 26. 11. 17.00 Trg † Francka Štajdohar 8. dan
S 27. 11. 17.00 Zg † živi in rajni Mihelič n. F. S.
Č 28. 11. 7.00 Trg † Katarina in Anton Štefanac n. F. S.
P 29. 11. 17.00 Trg † Ivan Lesac
S 30. 11 17.00 Andrej Kalvarija za farane in dobrotnike
N 1. 12. 9.00

11.00
Trg

SL
† Milka Smuk 3. obl. Predgrad
† Marija obl. in Ivan Panjan Sodevci
† Matjaž Hliš n. m. cvetja n Špela

22. 11. 17.00 sv. Cecilija:
Sveta Cecilija je že davno postala zavetnica cerkvene glasbe. To pomeni, da se ji priporočajo vsi, ki imajo kaj posluha, glasu in volje za petje pri sv. maši. Ravno tako je zavetnica in priprošnjica organistov ter ostalih instrumentalistov, ki spremljajo cerkvene pevce…
Pri nas je pač stanje nam in našim razmeram primerno. Drage pevke in pevci lepo povabljeni k naši stanovski sv. maši in potem skromni pogostitvi. Lepo povabljeni tudi ostali, ki imate kaj glasu in smisla ter volje za petje pri sv. maši, da se zlasti sedaj, ko je sv. maša v kapeli, usedete čim bližje pevcem in pomagate. Bog Vam je podaril talent in prav je, da ga uporabite tudi za večjo čast in hvalo Bogu.
Ob prazniku se vsem iskreno zahvaljujem, ki kakor koli po svojih močeh in z dobro voljo pojete, da olepšate naša bogoslužja.

30. 11. od 9.00 do 17.00 Oratorijski dan: Lucija je predlagala, da bi se v soboto otroci dobili ob 9. 00 in izdelovali adventne vence. Za kosilo bomo poskrbeli. Ob 16.00 pojdemo na žegnanje k sv. Andreju. S seboj je treba prinesti dobro voljo in željo za najlepši adventni venček.

V novembru skrbijo za farno cerkev in kapele Sodevci, v decembru pa Radenci.