1. 12. – 1. adventna nedelja: Iz 2, 1 – 5 / Ps 122 / Rim 13, 11 – 14 / Mt 24, 37 – 44
8. 12. – 2. adventna in Brezmadežna: 1. Mz 3, 9 – 20 / Ps 98 / Ef 1, 3 – 6. 11 - 12 / Lk 1, 26 – 38
15. 12. – 3. adventna nedelja: Iz 35, 1 – 6 / Ps 146 / Jak 5, 7 – 10 / Mt 11, 2 – 19

1. 12. – 1. adventna – nedelja Karitas

Kakršni so bili namreč Noetovi dnevi, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. Kakor so namreč v tistih dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo, in niso spoznali, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. Takrat bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen. Dve bosta mleli na kamnu: ena bo sprejeta, druga puščena. Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa, da bi bil hišni gospodar buden, če bi vedel, ob kateri straži pride tat, in ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«
(Mt 24, 37 – 44)

Pričenjamo novo bogoslužno ali Cerkveno leto. Zopet se bomo sprehodili skozi odrešenjsko zgodovino. Letos bo glavni poročevalec o Gospodovi dejavnosti apostol in evangelist Matej. Njegov Evangelij je namenjen kristjanom iz Judovstva, ki so poznali Sveto pismo. Zato večkrat dostavi: 'to se je zgodilo, da se izpolni pismo, ki pravi…'

Na pričetku adventa nas božja beseda opozarja na končni smisel naše verske hoje za Gospodom. Zadnji in glavni smisel naše vere je, tako preživeti svoje dni na zemlji, da bom primeren za nebesa. Danes smo slišali, da se moramo tega vedno zavedati, ker ne vemo kdaj nas bo poklical. Žal vse preveč vernikov nekako špekulira, da se bo na starost malo bolj potrudili s pripravo na smrt. To je zelo tvegano početje. Bodimo vse skozi pripravljeni, to pomeni zasidrani v veri. Danes na nedeljo Karitas je še lažje ugotoviti, kako se je lahko vedno v verski kondiciji. Prosimo Boga, da nam da odprte oči in čuteče srce za potrebe bližnjega v stiski. Potem bo tudi ostalo prej ali slej urejeno. Urejen vernik je tudi dobro pripravljen na srečanje z Gospodom.

Ob nedelji Karitas se tudi sprašujemo, kaj bi še lahko postorili dobrega. Sodelavce običajno moti, da nekateri izkoriščajo tako Karitas, kot druge dobrodelne dejavnike in brezbrižno porabijo svoj čas ter priložnosti. Takšna praksa se bo žal slabo končala.

8. 12. – Brezmadežna, 2. adventna

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
(Lk 1, 26 – 28)

Prejšnjo nedeljo smo bili opozorjeni, da moramo biti vedno v dobri verski kondiciji, oziroma pripravljeni na odhod s tega sveta. Danes imamo najboljši primer take verske prakse. Mladenki se je v Nazaretu prikazal nadangel Gabriel in ji sporočil nenavadno ponudbo. Čeprav zbegana, se je upala pogovarjati z tako visokim obiskom iz nebes. Tudi ponudba je bila iz najvišje ravni. Preprosto dekle je bilo tudi temu kos. Bila je potopljena v božjo milost. Zato je po kratkem pojasnilu ponižno sprejela. Nadangel je odšel ona pa je hitela povedati tisti, ki jo bo edina lahko razumela – Elizabeti. Nadangel ji je namignil, da je sorodnica že pol leta v blagosloveljenem stanju.

Mi smo se ob krstu potopili v to skrivnost. Sedaj se potrudimo, da bomo tudi mi dovzetni za božja sporočila in ponudbe. Marija je bila res izbrana, vendar verjetno zato, ker je pridno 'trenirala božje discipline'. Molila je in bila odprta za božji poseg v njeno življenjsko zgodbo. Nikar se preveč ne obotavljajmo, ampak z Marijo večkrat ponovimo: 'Glej služabnik – služabnica sem Gospodova, naj bo tako kot Bog predlaga. On nam želi dobro na tem svetu in gotova nebesa.'

V drugem delu adventa je veliko spodbud. Že psalmist je zapisal, naj dvignejo svoje glave starodavne duri. Naše osebne duri je naše srce, ki ga morijo razne zunanje in notranje črnoglede napovedi. K nam prihaja On, ki je prinesel mir in upanje, ter premagal smrt z njenim služabnikom hudičem.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Nedelja Karitas. Ves teden je bil v znamenju Karitas. Na nedeljo naredimo samo povzetek vse naše dejavnosti, ki je usmerjena na materialno in hkrati na duhovno pomoč bližnjemu. To dvoje gre tesno skupaj. V naši komuni smo naredili veliko materialnega, sproti pa tudi ogromno duhovnega, ki se ne da otipati na prvo roko. Počasi pa le prihajajo blagodejni odmevi. Nikar se ne ustavimo.

tri kralji

Kako bo ob Vizitaciji?

Naš škof msgr. Andrej Glavan bo kmalu šel v zasluženi pokoj kot ordinarij, seveda ne kot škof. Želimo mu, da bi potem v penziji še veliko dobrega postoril v naši škofiji. Kot ordinarij pa je to jesen obiskal že skoraj vse župnije. Ostale so še samo naša in Adlešiči z Preloko.

K nam pride v torek 3. 12. 2019 v zgodnjih dopoldanskih urah. Najprej sem bomo pomudili v pisarni in pogovoru z župnikom. Potem bomo šli po terenu. Najprej v kapelo sv. Andreja. Prav danes, ko to pišem, goduje sv. Andrej apostol in Andrej naš škof. Potem bomo nadaljevali. Opoldne bomo imeli v župnišču skupno kosilo člani Ž P S, G S, Ž K in ključarji. Lepo prosim, da se tega kosila udeležite prav vsi, ki niste v službi, ali bolni. Škof si srčno želi, da bi se srečal z vsakim, ki se po svojih močeh trudite za blagor naše župnije.

Napisal sem kar dolgo poročilo, ki žal ne kaže ravno vesele podobe naše župnije. Nekako izumiramo na več področjih. Potrebna nam je očetovska tolažba in apostolska spodbuda.

Likovna razstava: od 7. 12. 2019 do treh kraljev 2020

Letos je v Prilišću potekala mednarodna likovna kolonija. Organizator je bil naprošen, da organizira razstavo nastalih del pri nas v Sloveniji. Obrnili so se na mene, ker se kot sosedi in skoraj sorodniki poznamo, da najdemo prostor za postavitev. Tako smo izbrali na našo šolo in zadeve uredili. Slike so prinesli že 25. 11. na otvoritev pridejo z avtobusom v soboto 7. 12. dopoldne. Ogledali si bodo naše nekatere cerkve. Zlasti jih zanimajo naše jaslice in slike Maksima Sedeja, seveda tudi muzej v Predgradu ter Šmaljcljeva rojstna hiša. Otvoritev bo ob 15. 00. Ob tem bo še skupen kulturni program. Lepo vabljeni!

Miklavževanje

Običajno smo po sv. maši razdelili darila in šli naprej po svojih opravkih. Letos bi radi otrokom naredili malo več veselja. Zato bomo pri nedeljski in hkrati praznični sv. maši skupaj prisluhnili Božji besedi ter se darovali Jezusu. Potem nas Miklavž vabi v našo kuhinjo na presenečenje. Upam, da se bodo vsi otroci stisnili okrog miz, da jim Miklavž postreže iz svoje zakladnice.

Ko se okrepčajo jim bo dal še kaj za na pot za domov.

Pridno molite in pridite v nedeljo 8. 12. ob 9.00!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 2. 12. 14.00
17.00
Trg
Pr
pogreb † Slavica Movrin Žnidarjeva iz Deskove v.
v zahvalo
Družina Leljak za potrebne milosti
T 3. 12. 17.00 Trg za duše v vicah
- za vse tiste, ki še niso spoznali božje ljubezni
S 4. 12. 17.00 Adlešiči za duhovne poklice
- † Brane Setnikar
Č 5. 12. 17.00 Preloka † Jože in Ane Pavlakovič
Za vse dobrotnike nove kapele Kraljice družine
P 6. 12. 17.00 Videm na čast sv. Miklavžu za vsestransko priprošnjo
- za naše otroke, da bi bili pridni…
S 7. 12. 8.00 Rd v zahvalo za vse dobro v letu 2019
- † Brane Setnikar
N 8. 12. 9.00

16.00
Trg

Zg
za farane in dobrotnike
- † Jožefa in Miha Movrin obl. Jelenja vas
za duhovniško skupnost Sl. duhovnikov
- za duhovniško skupnost in bogoslovcev
P 9. 12. 17.00 Pr † Brane Setnikar
V zahvalo
T 10. 12. 17.00 Trg † Francka Štajdohar 30. dan
† Slavica Movrin 8. dan
S11. 12. 17.00 Pr † Katica Štefanc 30. dan
† Mimica Rade, Pepca Kovačič in Stanko Humar
Č 12. 12. 7.00 Trg † Marija in Franc Seničar n. F. S.
Rajni duhovniki in redovniki
P 13. 12. 17.00 Trg † Angela Muhvič
- za pozabljene duše v vicah
S14. 12. 17.00 Rd † rajni iz družine Grenc
po izgubljenem namenu
N 15. 12. 9.00

11.00
Trg

SL
za farane in dobrotnike
† Ivan in Minka Butala obl. Trg 6
† starši Činkelj in Makše

3. 12. kanonična vizitacija: Škof bo pri nas ves dan.

6. 12. sv Miklavž popoldne verouk in nato romanje na Videm.

7. 12. ob 15.00 Otvoritev likovne razstave v šoli.

8. 12. ob 9.00 Miklavževa nedelja po sv maši druženje otrok v kuhinji.

8. 12. ob 16.00 Zagozdac sv. maša v čast Brezmadežni.

V decembru skrbijo za farno cerkev in kapele Radenci.