9. 2. – 5. nedelja med letom: Iz 58, 7 – 10 / Ps 112 / 1 Kor 2, 1 – 5 / Mt 5, 13 – 16
16. 2. – 6. nedelja med letom: Sir 15, 15 – 20 / Ps 119 / 1Kor 2, 6 – 10 / Mt 5, 17 – 37
23. 2. – 7. nedelja med letom 3Mz 19, 1 – 2.18 – 18 / Ps 103 / 1 Kor 3, 16 – 23 / Mt 5, 30 – 48
9. 2. – 5. nedelja med letom
»Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«
Jezusov govor na gori se sicer prične z blagri, kar je neka preambula pravil v božjem kraljestvu. Nadaljuje pa se z številnimi zelo radikalnimi izreki. Prvi tak je: 'Vi ste sol zemlji'... Sol je ne nadomestljiva začimba, ki jo rabimo za prijeten okus, za hranjenje živil, je tudi nujno potrebna za zdravje. Vse to moramo biti kristjani v naši družbi, da bi ostala zdrava, imela prijeten okus in bila sposobna preživeti…
Drugi tak aksiom se glasi: 'Vi ste luč sveta'. Luč je nujno potrebna tako rekoč na vsakem koraku in pri vsakem opravilu. Tu misli bolj na razsvetljenje naših medsebojnih odnosov.
S tem nas je postavil na prvo in najbolj odgovorno mesto v svojem kraljestvu. Najprej se to nanaša na nas same in naše skupnosti. Potem pa še širše za ves svet. Če samo pogledamo, kako nam gre v naši domovini po odstopu premierja. Vse je nekam razdeljeno, brez prave orientacije in odgovornosti. Na evropski in svetovni ravni ni nič bolje. Kdo bo lahko tu pomaga? Vsak kristjan oziroma human človek. Najprej se seveda moramo sami pustiti razsvetliti z lučjo Svetega Duha. Zavedati se moramo, da smo vedno pred božjim obličjem, kar pomeni, da ne smemo delati proti ljubezni do Boga in bližnjega. Jezus je pred vnebohodom položil na srce učencem, naj gredo po vsem svetu in naredijo vse ljudi za njegove učence. Nikoli ne bomo vsega opravili. Dela je na pretek. Začnimo pri sebi. Najprej prečistiti svoj del soli in očistiti svetilko. Pa na olje ne pozabiti, da ga ne zmanjka.
Dragi brat in sestra ne odlašajmo, kajti danes je dan milosti in dan rešenja!!
16. 2. – 6. nedelja med letom
Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi. Kdor bo torej kršil eno od teh, pa čeprav najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo izpolnjeval in učil, bo imenovan velik v nebeškem kraljestvu. Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo.« »Slišali ste, da je bilo starim rečeno: Ne ubijaj! Kdor pa ubije, bo kriv pred sodbo. Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, bo kriv pred sodbo. Kdor pa reče bratu ›raká‹, bo kriv pred vélikim zborom; in kdor mu reče ›norec‹, bo kriv in obsojen na peklensko dolino ognja! Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa pridi in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku in te ne vržejo v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš vse do zadnjega novčiča.« »Slišali ste, da je bilo rečeno: Ne prešuštvuj! Jaz pa vam pravim: Kdor koli gleda žensko, da jo poželi, je v srcu že prešuštvoval z njo. Če te desno oko pohujšuje, ga iztakni in vrzi od sebe; kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi bilo célo tvoje telo vrženo v peklensko dolino. In če te desna roka pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe, kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi célo tvoje telo prišlo v peklensko dolino.« »Rečeno je bilo: Kdor se loči od svoje žene, naj ji dá ločitveni list. Jaz pa vam pravim: Kdor se loči od svoje žene, razen če se zaradi nečistovanja, povzroči, da ona prešuštvuje. In kdor se z ločeno oženi, prešuštvuje.«
»Dalje ste slišali, da je bilo starim rečeno: Ne prisegaj po krivem; izpolni pa Gospodu svoje prisege! Jaz pa vam pravim: Sploh ne prisegajte! Ne pri nebu, ker je Božji prestol, ne pri zemlji, ker je podnožje njegovih nog, ne pri Jeruzalemu, ker je mesto vélikega kralja. Tudi pri svoji glavi ne prisegaj, ker niti enega lasu ne moreš narediti belega ali črnega. Vaš govor naj bo ›da‹, ›da‹, ›ne‹, ›ne‹; kar je več kot to, je od hudega.«
Če je bilo prejšnjo nedeljo še nekoliko bolj teoretično je danes bilo našteto pet zelo konkretnih področij, kjer ga lahko polomimo.
Jezus je z zapovedjo ljubezni nekako nadomestil starozavezno Postavo. To pa še zdaleč ne pomeni, da je odpravil njena pravila. Vse Sveto pismo je za nas neki ukaz, bolje rečeno prijateljsko povabilo k sodelovanju. Postava absolutno stoji in vsako oddaljevanje od nje je slabljenje naših medsebojnih odnosov in naših dobrih pozicij proti drugim. On pravi, da je treba postavo dopolniti z ljubeznijo. Pravil se držim zato, ker imam rad Boga in svojemu bližnjemu želim vedno vse najboljše. Moji bližnji in daljni so zemljani, naj vedno čutijo, da sem jim na uslugo in jim želim vedno dobro.
Sedaj pristavi o jezi. Seveda nas marsikaj jezi in žalosti, ampak zaradi tega se ne bom zanašal nad bližnjim. Ne smem ga poniževati niti mu želeti kaj šele storiti kaj hudega. Lahko me pograbi 'sveta jeza', ko mi ne uspe pa ne uspe narediti nekaj dobrega. Zato ne bom razbijal, ne preklinjal, ne sovražil, ampak molil in vztrajal.
Spoštovanje družine kot kake zlasti glave torej staršev je še kako zavarovano. Tudi tu se ne smem postavljati nad pravila. Dolžni smo narediti vse, da ostane družina skupaj. Sedaj je žal potrebno najprej pomagati, da se partnerja pravilno poročita. Postaneta prava mož in žena. Potem pa naj vsi držijo skupaj.
Prisega je najvišje oblika obljube. Ker smo ljudje ranjeni od greha, se obljuba lahko prej ali slej prelomi. Zato ni primerno klicati Boga za pričo, ker ob prelomitvi Boga postavljamo na laž. Raje se potrudimo, da si pridobimo čim višjo kredibilnost, da nam bodo lahko zaupali brez priseganja.
Župnijska Karitas |
Vsa dosedanja leta je bila naša Karitas vpeta v delovanje skupnosti Tav. To sedaj postaja preteklost. Karitas ostaja in prav je, da čim prej dobi svojo pravo podobo in vsebino. To je, biti na uslugo vsem potrebnim doma in širše. |
Prihajajo drugačni časi
Priča smo velikim spremembam na mnogih vitalnih področjih tako doma, kot po svetu. Predvsem vreme postaja vse bolj nepredvidljivo. Tudi domača in svetovna politika je čedalje bolj nestabilna. Na verskem področju je opaziti velik upad. Vse to postaja še bolj očitno na podeželju, ki se zaradi staranja prebivalstva hitro prazni…
Na to sem opozoril že pred 26. leti, da se rojeva malo otrok. Takrat so me 'odgovorni' napadali, 'naj si sam pripeljem deset otrok v farož, njih pa pustim pri miru.' Ko smo ustanavljali komuno je bilo še več hrupa. Sedaj je tudi komuna preteklost. Ostalo nas je okrog 10 % manj. Potrebe in obveznosti ostajajo skoraj enake, ali še večje.
Samo jadikovanje in stokanje ne zadostuje. Treba je ukrepati. Ko zvesti verniki in zavedni krajani ostarijo in pomrejo, jih morajo nekako zamenjati mlajšimi. Ker nas je vse manj, je izbor še težji…
Lepo vabim vse Polance – tudi priseljence, da se zavzamemo za našo prelepo dolino. Župnik je odgovoren v prvi vrsti za versko življenje in dediščino pa tudi za vse ostalo. Razna deljena ne prinašajo nič dobrega zato strnimo vrste in ohranimo vitalnost naše Polanske doline ter širše. Nimamo se na koga zanašati niti izgovarjati. Mi moramo tu živeti in preživeti. Povabimo še koga od drugod in vključimo v vsakdanje napore.
Tudi sam sem se v tridesetih leti postaral, vendar škof nima koga poslati na moje mesto. Torej se bomo skupaj trudili do boljših časov. Sveti Jožef, prosi za nas!
Spored sv. maš in bogoslužja
P 10. 2. | 17.00 | Pr | po namenu N M |
T 11. 2. | 17.00 | Novo mesto | na čast Lurški M B za zdravje |
S 12. 2. | 17.00 | Zg | † rajni Šutej D. Podgora 6 |
Č 13. 2. | 17.00 | Trg | † Slavica Majerle in Ivan Špehar n. Marinka |
P 14. 2. | 7.00 | Trg | † p. Filip Rupnik |
S 15. 2. | 17.00 | Rd | † Katarina Konda n Lovšin Breže |
N 16. 2. | 9.00 11.00 |
Trg Čeplje |
† Peter Kavšek obl. za farane in dobrotnike |
P 17. 2. | 17.00 | Pr | † mama Katica Konda n. hčere |
T 18. 2. | 17.00 | Trg | † Marica obl. in rajni Patrovi ter Valetičevi |
S 19. 2. | 7.00 | Trg | za tiste, ki še niso občutili božje ljubezni |
Č 20. 2. | 17.00 | Trg | † Janko Kapš 3. obl. Deskova vas |
P 21. 2. | 17.00 | Trg | † Rudi Kobe obl. Trg 15 |
S 22. 2. | 17.00 | Rd | za farane in dobrotnike |
N 23. 2. | 9.00 11.00 |
Trg SL |
† Katarina 30. dan in Ivan obl. Konda za zdravje in srečo v družini |
Še o pokopališču:
Delo je skoraj končano. Sedaj se šele vidi koristnost urejevanja. Upajmo, da bo nasutje v nekaj mesecih utrjeno in umirjeno. Verjetno bo treba še sem in tja kaj dodati. Bistveno je, da je sedaj lepše in bolj dostopno do vseh grobov. Nove škarpe bomo ozeleneli z bršljanom in podobnim, da ne bo beton preveč bodel v oči. Predvsem bi opozoril na previdnost, da ne bi kdo padel, ali se kako drugače poškodoval. Treba se bo malo navaditi na spremenjen teren.
Po dobro opravljenem delu, sledi pošteno plačilo. Dela je bilo kar veliko in materiala je kar nekaj porabljeno. To daje slutiti, da tudi račun ne bo prav majhen. Ponovno vabim vse tudi redne plačnike, da bi čim prej dvignili položnice in jih poravnali. Stare dolžnike pa rotim, da je sedaj res skrajni čas da poravnajo svoj dolg. Vse prosim, da se med seboj opomnite in spodbudite. V slogi je naša moč.
Posebna reklama tednika Družina:
Poslali so nam nekaj brošuric z recepti zelo praktičnega kuharja župnika iz Kosez g. Marka Čižmana, ki je tudi predsednik nadškofijske karitas Ljubljana. Brošure si vzemite in po premisleku lahko tudi naročite tednik Družina na priloženem kartončku. Tednik Družina tudi jaz toplo priporočam, ki je dober proti utež naši medijski pristranskosti.
V februarju skrbijo za red v cerkvi in kapeli Močile in oba bloka.