22. 3. – 4. postna nedelja: 1 Sam 16,1b. 6 – 7. 10 – 13a / Ps 23 / Ef 5, 8 – 14 / Jn 9, 1 – 41
29. 3. – 5. postna – tiha nedelja: Ezk 37, 12 – 14 / Ps 130 / Rim 8, 8 – 11 / Jn 11, 1 – 45
5. 4. – Cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 Flp 2, 6 – 11 / Mt 26, 14 – 75; 5, 1 – 66

22. 3. – 4. postna nedelja - Jezus ozdravi sleporojenega

Ko je šel mimo, je zagledal človeka, ki je bil slep od rojstva. Njegovi učenci so ga vprašali: »Rabi, kdo je grešil, on ali njegovi starši, da se je rodil slep?« Jezus je odgovoril: »Ni grešil ne on ne njegovi starši, ampak da se na njem razodenejo Božja dela. (Lepo prosim, da si preberete ves odlomek op župnik.)
Zato so njegovi starši rekli: »Dovolj je star, njega vprašajte.« Tedaj so farizeji drugič poklicali človeka, ki je bil prej slep, in mu rekli: »Daj čast Bogu! Mi vemo, da je ta človek grešnik.« On pa je odgovoril: »Če je grešnik, ne vem. Eno pa vem, da sem bil slep in da zdaj vidim.« Tedaj so mu rekli: »Kaj ti je storil? Kako ti je odprl oči?« Odgovoril jim je: »Povedal sem vam že, pa niste poslušali. Čemu hočete znova slišati? Bi mar tudi vi radi postali njegovi učenci?« In ozmerjali so ga in mu rekli: »Ti si njegov učenec, mi pa smo Mojzesovi učenci. Mi vemo, da je Mojzesu govoril Bog; o tem pa ne vemo, od kod je.« Mož jim je odvrnil in rekel: »To je res čudno, da ne veste, od kod je, meni pa je odprl oči. Vemo, da Bog grešnikov ne usliši. Kdor pa Boga časti in uresničuje njegovo voljo, tega usliši. Od vekomaj se ni slišalo, da bi kdo od rojstva slepemu odprl oči. Če ta ne bi bil od Boga, ne bi mogel ničesar storiti.« Odgovorili so in mu rekli: »Ves si rojen v grehih, pa nas boš učil?« In vrgli so ga ven. Jezus je slišal, da so ga vrgli ven. Našel ga je in mu je rekel: »Veruješ v Sina človekovega?« In ta je odgovoril ter rekel: »Kdo je to, Gospod, da bi veroval vanj?« Jezus mu je rekel: »Videl si ga; ta, ki govori s teboj, ta je.« Tedaj je dejal: »Verujem, Gospod,« in se je pred njim poklonil do tal. In Jezus je rekel: »Za sodbo sem prišel na ta svet, da bi videli tisti, ki ne vidijo, in oslepeli tisti, ki vidijo.« To je slišalo nekaj farizejev, ki so bili pri njem, in so mu rekli: »Smo morda tudi mi slepi?« Jezus jim je dejal: »Če bi bili slepi, bi ne imeli greha. Ker pa pravite: ›Vidimo,‹ vaš greh ostane.
(Jn 9, 1 – 41)

Toplo priporočam, da pazljivo preberete ves odlomek.

Gre za zelo aktualno temo. Učenci vprašajo Jezusa kdo je grešil, kdo je kriv?! Odgovor je:' ne on ne starši'. Gre za razodetje Božje logike – ekonomike, za razodetje božjega usmiljenja. Farizeji bi se morali iz tega kaj naučiti. Žal se niso.

Ozdravljeni je takoj razumel, da je Jezus nad vsem prerok pač. Slepi farizeji so ga skušali utišati, da je ves v grehih oni pa pravični. Vendar se ne de, ker je logično, da Bog grešnika ne usliši. Ko jim Jezus dopoveduje, da gre za vrednostni preskok, se oni branijo, češ, kaj si misliš, da smo mi slepi? Ravno zaradi tega napuha jim reče, da njih greh ostane.

V teh dneh preizkušnje se tudi postavlja na kupa vprašanj. Težko je najti pravi odgovor. Veliko koristneje je izkoristiti to krizo za osebni post in poglobitev vere. Ker bo verjetno še dolgo trajalo, bomo imeli kar nekaj časa, da se sami srečamo z Gospodom in se pustimo ozdraviti. Naj nam odpre oči, da bomo po krizi lahko opravili dobro življenjsko spoved in zopet prejeli Jezusa v prenovljeno srce.

29. 3. – 5. postna – tiha nedelja

In ko je to rekla, je odšla in poklicala Marijo, svojo sestro. Skrivaj ji je dejala: »Učitelj je tukaj in te kliče.« Ko je ta to slišala, je hitro vstala in mu šla naproti. Jezus še ni prišel v vas; še vedno je bil na kraju, kjer mu je prišla naproti Marta. Judje, ki so bili pri njej v hiši in jo tolažili, so videli, da je Marija hitro vstala in odšla ven. Stopili so torej za njo, ker so mislili, da je šla h grobu, da bi tam jokala. Marija je prišla tja, kjer je bil Jezus. Ko ga je zagledala, mu je padla k nogam in mu rekla: »Gospod, ko bi bil ti tukaj, bi moj brat ne umrl.« Ko je Jezus videl, da joka in da jokajo tudi Judje, ki so prišli z njo, je bil v duhu pretresen in se je vznemiril. In dejal je: »Kam ste ga položili?« Rekli so mu: »Gospod, pridi in poglej!« Jezus se je zjokal. Judje so tedaj govorili: »Glejte, kako ga je imel rad.« Nekateri izmed njih pa so dejali: »Ali ni mogel on, ki je slepemu odprl oči, tudi storiti, da bi ta ne umrl?«
Jezus je bil v sebi spet pretresen in je šel h grobu. Bila je to votlina in pred njo je bil prislonjen kamen. Jezus je rekel: »Odstranite kamen!« Marta, sestra umrlega, mu je dejala: »Gospod, že ima zadah, saj je četrti dan mrtev.« Jezus ji je rekel: »Ti mar nisem rekel, da boš videla Božje veličastvo, če boš verovala?« Odstranili so torej kamen; Jezus pa je vzdignil oči in rekel: »Oče, zahvaljujem se ti, ker si me uslišal. Jaz sem vedel, da me vselej uslišiš, toda zaradi množice, ki stoji okrog mene, sem rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« In ko je to izrekel, je zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. Noge in roke je imel povezane s povoji in njegov obraz je bil ovit s prtom. Jezus jim je rekel: »Razvežite ga in pustite, naj gre!«
(Jn 11, 28 – 44)

Ko bi Jezusa najbolj potrebovali ga ni bilo v Betanijo. Zamudil je skoraj cel teden. »Ko bi bil Ti tukaj?« Ampak sestri verjamejo, da jim bo Jezus tudi sedaj pomagal. Upali sta, da jih bo potolažil. Vendar On hoče h grobu. Kljub zadahu morajo odvaliti kamen. Jezus zavpije in Lazar se prikaže. Potem še naroči naj ga razvežejo in pustijo hoditi….

Ukrepi za zajezitev epidemije so nas dodobra zvezali. Šele, ko jih bomo pričeli jemati strogo dobesedno, bomo začutili vso težo. Jezus je bil srečen, da ni mogel ozdraviti ravno prijatelja Lazarja. Tako je pokazal še večjo Božjo moč, da je On vstajenje in življenje. Ob tem dogodku, se je veliko Judov spreobrnilo in krenilo za Jezusom, da so farizeji hoteli ubiti tudi Lazarja. Res svetujem, da pazljivo preberete ves odlomek, ker je strnjeno veliko sporočil. Jezusov nauk je odrešenjski. Zato je dokaj zahteven. Da bi mu sledili se je posluževal tudi takih hudih dogodkov in nam pokazal, da gre zelo za res.

Teden družine od 19. 3. do 25. 3.

Kljub vsej krutosti te epidemije, je že opaziti tudi kakšno korist. Tam, kjer se je ustavilo javno življenje, se je zrak izboljšal. Ker moramo biti vsak v svojem domu, so posledično tudi družine bolj skupaj. Lepo in koristno bo kjer se boste doma nekako sprijaznili z nastalim položajem in pričeli čisto preprosto domače družinsko življenje. Kaj bi skupaj počeli? Radi se imejte, se pogovarjajte, igrajte, pospravljaje, otroke učite. Končno tudi kaj molite. Ob nedeljah bodite pri sv. maši s celo Slovenijo ob tv zaslonu.

Zlasti je pomembno v teh dneh, da se povezujemo v molitvi. Po spletu je veliko spodbud, kjer se lahko vključite skupaj, ali posamič. Na 'fejsu' veliko župnikov mašujejo vsak dan v živo, ali v posnetku. Radio Ognjišče in tv Eksodus… Izkoristite in tudi sami se vključujte v inovativno sodelovanje.

Odgovorno ravnanje družin:

Zaradi nespoštovanja ukrepov, da se ne bi družili na javnih površinah, se ukrepi stopnjujejo. Zato je zelo pomembno narediti vse, da se ne okužimo mi, oziroma, da se ob nas ne bi okužil kdo drugi. Najboljša preventiva je, da se ne družimo, ker enostavno nihče za gotovo ne ve, kdo je prenašalec. To pokaže samo test, ki pa ga ne moremo kar tako narediti.

Torej bodimo sami. Vsaka družina za sebe. Če že moramo po nujnih opravkih, držimo čim večjo razdaljo in se redno razkužujmo. Tu ne gre za politične kaprice niti nepotrebno šikaniranje. Vsaka nadaljnja okužba je kriva za hudo trpljenje in v najslabšem primeru celo za smrt. Jasno, da si tega nihče ne želi, ampak, če smo neodgovorni izzivamo svojo usodo in usodo lahko številnih nedolžnih žrtev.

Kako bo z velikonočno spovedjo? – Letos je ne bo.

Škofje so prepovedali tudi osebno spoved, ker se pač ne more za vsakem spovedancem vse temeljito razkužiti. Zato so dali spregled. Svetujejo naj se iskreno kesamo svojih grehov, jih Jezusu vse naštejemo in prosimo odpuščanja. Hkrati obljubimo, da bomo spoved opravili takoj, ko bo to zopet možno. Lahko dobimo tudi odpustek, če molimo in pomagamo potrebnim.

Odgovorno ravnanje ob Korona virusu

Povsod nas opozarjajo na odgovorno ravnanje tudi naši škofje. Sedaj ni čas za junačenje ampak za odgovornost. Skušajmo ta številna opozorila in navodila vzeti za res in preprečimo, da se samo nalezemo in še koga okužimo. Poskusimo biti čim bolj doma in v družbi na primerni razdalji. Inkubacijska doba je lahko tudi daljša. Previdno!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 23 . 3. 7.00 Trg za farane in dobrotnike
T 24. 3. 7.00 Trg † Janez Dimnik n. Janezovi
S 25. 3. 7.00 Trg za naše mame in vse družine
Č 26. 3. 7.00 Trg † rajni duhovnik Janez Ham
P 27. 3. 7.00 Trg † Anka Grenc 30. dan
S 28. 3. 7.00 Trg † Anica obl in Marko Šterbenc Jelenja vas 3
N 29. 3. 9.00 Trg za farane in dobrotnike
P 30. 3. 7.00 Trg † na čast sv. Blažu za zdravje
T 31. 3. 7.00 Trg † Katarina Konda n. Vida Vrt
S 1. 4. 7.00 Trg † Janez Dimnik n. Jana
Č 2. 4. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 3. 4. 7.00 Rd † Anka Grenc n. brat Janez
S 4. 4. 7.00 Trg na čast sv. Jožefu za premaganje epidemije
N 5. 4. 9.00 Trg za farane in dobrotnike

Krizna obvestila:

Do nadaljnjega moramo vsi ostati doma. To pomeni:

  • Ob delavnikih mašujem v mali kapeli ob 7h zj. Ob nedeljah ob 9h. Ob nedeljah so maše za žive in rajne farane. Po Vaših namenih pa med tednom. Tudi Vi ste lepo vabljeni, da se ob teh urah povežemo v molitvi.
  • Na nedeljo ob 10h je prenos sv. maše na Tv, med tednom ob 19.00 po radiu ognjišče. Tv. Eksodus in radio Ognjišče imajo skozi ves dan veliko duhovnih oddaj, ki jih skušajte čim bolj izkoristiti.
  • Na spletu in medmrežjih je precej duhovnih in koristnih vsebin, žal tudi zavajajočih, ki jih je treba kritično presoditi in škodljive zavreči.
  • Zelo pomembno je, da spremljamo sporočila Kriznega štaba in se jih dosledno držimo. Tokrat bi lahko naša neposlušnost povzročila tudi smrt...
  • Mnogi župniki so uredili prenos sv. maš po 'fejzbuku'. Tudi sam delam na tem, da bi vsaj nedeljsko mašo in še katero med tednom posredoval Vam naši dragi verniki. Menim , da bi ob nedeljah bilo ob 9h in ob delavnikih ob 20h. Kmalu bo sprememba ure. Ob 19h so pač poročila, da je bolje počakati da se malo vse skupaj umiri. Bomo videli če bo šlo.
  • Glede verouka: Verjetno ga še kar nekaj časa ne bo. To pomeni, da je treba mladim pomagati doma pri spoznavanju naše vere. Kakor je organizirano poučevanje šolskih predmetov, skušajte tudi verouk nekako vključiti v sedanji vsak dan. Predvsem je primerno, da doma skupaj  molite. Na vsakem učbeniku imate na zadnji strani najbolj osnovne molitvice, ki se jih sedaj lahko otroci navadijo in uporabljajo.

V marcu skrbi za red v cerkvi Deskova vas.