3. 5. – 4. velikonočna nedelja: Apd 2,14a. 36 – 41 / Ps 23 / 1 Pet 2, 20b – 25 / Jn 10, 1 – 10
10. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 6, 1 – 7 / Ps 33 / 1 Pet 2, 4 – 9 / Jn 14, 1 – 12
17. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 8, 5 – 8. 14 – 17 / Ps 66 / 1 Pet 3, 15 – 18 / Jn 14, 15 – 21

3. 5. – nedelja Dobrega Pastirja

»Resnično, resnično, povem vam: Kdor ne pride v ovčjo stajo skozi vrata, ampak spleza vanjo od drugod, ta je tat in ropar. Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovc. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi ven. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.« Jezus jim je povedal to prispodobo, pa niso spoznali, kaj jim je govoril.
Jezus je znova spregovoril: »Resnično, resnično, povem vam: Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo. Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.
(Jn 10, 1 – 10)

Današnja nedelja Dobrega Pastirja je svetovni molitveni dan za nove duhovne poklice. Z njo zaključim teden molitve za nove poklice. Letos je to nekako šlo mimo nas brez posebne spodbude in tudi to nedeljo moramo še biti vsak zase. Kljub temu je Božja beseda jasna in zlasti Evangelij nam predstavlja 'Jezusa Dobrega Pastirja'. V resnici gre za model delovanja nam duhovnikom. Mi se moramo vsak dan truditi, da bi se čim bolj približali temu idealu in postali kar se da dobri Jezusovi sodelavci. Zavedamo se, da ne bomo nikoli opravili vsega dela in ga opravili na najboljši možni način. Ravno sedanje stanje nas je duhovnike spravilo v zelo zapleten položaj. Eni so se znajdli in mašo pa še kaj zraven prenašali preko pametnih telefonov. Drugi smo ostali povezani samo v Duhu in molitvi ter po Oznanilih… Gre za zelo resno preizkušnjo in izkušnjo. Upam, da ste v večini nekako našli tudi v teh 'pustih' dneh vsaj nekaj duhovne hrane. Sedaj bomo počasi spet pričeli 'po starem'. Če vam je ta post vzbudil hrepenenje po Bogu in sv. maši, se bomo zopet z veseljem zbirali okrog oltarja in radi prisluhnili Kristusu ter voljno šli za Njim …

Žal nas je duhovnikov vse manj in leta se nam nabirajo. To nas nekako obvezuje, da pomnožimo molitve za nove duhovne poklice. Torej molimo in se žrtvujmo …

10. 5. – 5. velikonočna nedelja

Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! V hiši mojega Očeta je veliko bivališč. Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. In kamor jaz grem, poznate pot.« Tomaž mu je rekel: »Gospod, ne vemo, kam greš. Kako bi mogli poznati pot?« Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.« Filip mu je rekel: »Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.« Jezus mu je dejal: »Filip, toliko časa sem med vami in me nisi spoznal? Kdor je videl mene, je videl Očeta. Kako moreš ti reči: ›Pokaži nam Očeta.‹ Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe; ampak Oče, ki ostaja v meni, opravlja svoja dela. Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni; če pa tega ne verujete, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu.
(Jn 14, 1 – 12)

Jezus pripravlja učence na delovanje, ko ga več ne bo med njimi. Hudo jim je bilo, ker ga ne bodo videli, še bolj pa jih je skrbelo, kako se bodo sami znašli. On pa jim pravi naj se veselijo, ker jim gre pripraviti prostor v nebesih…

Nas sedaj bolj skrbi, kako bo po smrti, če bomo uspeli priti v nebesa? Ob branju tega odlomka, se mi je utrnila spodbudna misel. 'Jezus zatrdi, da je On v Očetu in Oče v Njem. Ker je tako se ne bi smeli kaj dosti bati za svoja nebesa. Jezus je toliko pretrpel za nas grešnike. V nedeljo nam je zagotavljal, da je On vrata ko ovcam. Potem takem tudi v nebesa. Sedaj pravi, da nam gre pripraviti prostor. Mi se pa nekako bojimo, kako nas bo sprejel Oče. Ko nas sprejme Jezus, smo sprejeti tudi pri Očetu'.

Iz tega sledi, da se smemo resnično veseliti. V nebesih je že zdavnaj vse pripravljeno za vsakega zemljana. Samo na nas je, koliko nas to zanima, če sploh.

Pošteno priznam, da mi je teh sedem tednov na nek način prišlo zelo prav. Po skoraj trideset leti stalnega dela v duhovniški službi, mi je godilo malo samote. No zadnje tedne pa me že kar nekako razganja, ali preganja neka skrb, kako je z Vami? Kako bomo zopet poprijeli za delo? Ali nam je kaj sedaj bolj jasno, da brez Boga nekako ne gre, nima pravega smisla. Jezus je apostolom rekel, da vedo za pot pa so se začudili, kako jim more kaj takega reči. Potem je zatrdil, da je On pot, resnica in življenje. Isto velja za nas. Tudi mi si moramo večkrat – tudi na dan ponoviti: »Jezus je moja pot resnica in življenje ne glede na okoliščine!« V teh tednih oddaljenosti smo lahko marsikaj opazili, kar kliče k pojasnilu, k popravilu, k poglobitvi naše vere in medsebojnih odnosov. Veselim se zavzete hoje po poti…

Dobrodošli pri skupni sv. maši

4. 5. bomo zopet lahko pri sv. maši. Delili bomo tudi ostale zakramente. Vse pod pogoji, ki jih narekuje narava epidemije.

Bistveno je, da čim bolj poskrbimo, da ne bi prišlo do prenosa okužbe. Zato si bomo podobno, kot ko gremo v trgovino, razkužili roke in nadeli masko. Sedeli bomo na 1, 5m narazen. (družine in tisti, ki stanujejo skupaj stanujejo, lahko sedijo skupaj).

Glede petja je za naše razmere primerno ljudsko petje. Naj nekdo prične seveda čim bolj domače pesmi, ki jih večina znamo na pamet in se ni treba za njih dolgo posvetovat.

Pozdrav miru z rokovanjem odpade. Lahko se rahlo prijazno priklonimo.

Obhajilo je možno samo na roko. (nekdo je to oponašal škofom pa so odgovorili, 'da je jezil lahko bolj umazan od rok') potrpimo!

Spoved je lahko v zakristiji, ali primernem prostoru z maskami. Za prvo obhajilo je lahko samo 5 hkrati. (naših je res samo 5).

Nedavno sem omenil, da bomo imeli po krizi ob nedeljah sv. maše samo v farni cerkvi. Zaradi zgoraj omenjenih priporočil bomo s tem še počakali, da bi lahko v cerkvah bili čim bolj na razen. Tudi v delavnik se bom potrudi in čim več maševal po podružnicah, da bi lahko prihajali tudi starejši, ki pač nimajo prevoza.

Vsi smo poklicani, da molimo in naredimo še vse tisto, kar lahko za čim prejšnje premaganje krize.

10. 5. ob 9.00 v farni cerkvi blagoslov novega kipa sv. Roka.

Po naših kraji se nahaja veliko tako imenovanih »kužnih znamenj«. Ljudje so se med kugo pa tudi drugimi epidemijami zagovorili, da bodo postavili znamenje. Pomislil sem, da bi tudi mi na ta način prosili Boga pomoči in si postavili znamenje za v prihodnje. Toni ga je rad in spoštljivo naredil. Prav je, da ga blagoslovimo čim prej. Za njegov god 16. 8. pa ga bomo postavili v naši osrednji romarski poti v Zagozdacu. Do takrat bo domoval pri sv. Jožefu, kjer si ga boste lahko ogledali in se mu priporočali pa tudi kaj prispevali, ker se je cerkvene blagajna kritično izpraznila.

Pogrebne storitve MONUMENTUM Tel. O41 776 436

Ko se je upokojil g. Hiti F. je obljubil, da bo se poskusil čim prej z nekom dogovoriti, ki bi njegovo pogrebno dejavnost opravljal v njegovem stilu, ki na je bil nekako najbližje. Sedaj je to urejeno. Upajmo, da bo tako, kot smo bili navajeni!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 4. 5. 19.00 Pr †Mile Lorbar n.m. cvetja J. Kramarič in M. Črnugelj
T 5. 5. 19.00 SL † Matjaž Hliš n Špela
S 6. 5. 19.00 Zg † katarina Konda n. Vida Vrt
Č 7. 5. 7.00 Trg † gospod Anton Bobič
P 8. 5. 19.00 Rd † Anica obl. in Jurij Švegelj
S 9. 5. 19.30 Trg † Anica Kavšek 30. dan
N 10. 5. 9.00
11.00
Trg za farane in dobrotnike
Čeplje † Katarina Konda n. Hčere
P 11. 5. 19.00 Pr v dober namen n. Kramarič
T 12. 5. 19.00 Trg † Slavica in Jože Majerle dol 1
S 13. 5. 19.00 Zg za duhovne poklice
Č 14. 5. 7.00 Trg † msgr. Anton Rojc
P 15. 5. 19.00 Rd † Anica Grenc. Purgaj
S 16. 5. 19.00 Trg za farane in dobrotnike
N 17. 5. 9.00
11.00
Trg † Minka obl. in Ivan Butala
Sl † Stane Perko, Marjanca in Janez Gantar

Krizna obvestila:

Z ponedeljkom 4. 5. bomo zopet lahko skupaj pri sv. maši:
Škofje so nam podali zelo izčrpna navodila, ki jih povzemam:

  • Nadenite si zaščitno masko!
  • Razkužite si roke!
  • Ob vstopu spoštljivo pokleknite in se pokrižajte!
  • Opustite pozdrav miru s stiskom rok!
  • Obhajilo prejmete samo na roko!
  • Izklopite ali utišajte mobilni telefon!

Splošna navodila so tudi, da moramo biti 1,5 m na razen, da je treba biti čim bolj v svojem kraju …
Starejši in bolni, naj ostanejo doma.

Verouka do nadaljnjega ne bo.

Prvo obhajilo bomo imeli 31. 5.

Birma bo prestavljena.

V maju skrbijo za farno cerkev Predgrad in Jelenja vas.