23. 8. – 21 nedelja med letom: Iz 22, 19 – 23 / Ps 138 / Rim 11, 33 – 36 / Mt 16, 13 – 20
30. 8. – 22 nedelja med letom: Jer 20, 7 – 9 / Ps 63 / Rim 12, 1 – 2 / Mt 16, 21 – 27
6. 9. – 23. nedelja med letom: Ezk 33, 7 – 9 / Ps 95 / Rim 13, 8 – 10 / Mt 18, 15 – 20

13. 8. – 21. nedelja med letom

Ko je Jezus prišel v pokrajino Cezareje Filipove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Rekli so: »Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija, spet drugi, da Jeremija ali eden izmed prerokov.« Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Simon Peter je odgovoril; rekel mu je: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Jezus pa mu je dejal: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.‹« Tedaj je učencem naročil, naj nikomur ne povejo, da je on Mesija.
(Mt 16, 13 – 20)

»Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Znano vprašanje in znan odgovor. Vsaka skupina in vsak posameznik ima svoj odgovor. Ni pa vsak odgovor ravno najboljši. Jezusu pripisujejo vsemogoče sicer lepe in visokoleteče lasnosti. Žal je večina teh netočnih, ker ostajajo samo na ravni človeškega.

Petrov odgovor je povzel mnenje vseh apostolov in Jezusa poimenoval z pravim imenom Mesija ter nadaljeval, da je Sin živega Boga. Za tisti čas je to bil najboljši odgovor, ki ga je Jezus pohvalil in nagradil z obljubo 'nebeških ključev'. Kljub temu je Cerkev potrebovala še kar nekaj časa, da so zatrdili: »Jezus je pravi Bog in pravi človek!« Spomnim, da so angeli v sveti noči pastirjem oznanili: »Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod«. (Lk 2, 11). Ime Gospod je nadomestek za Božje ime Jahve. Angeli so natančno povedali, da se je rodil otrok, ki je Bog in človek.

Za nas je pomembno, da o Jezusu vedno verujemo, On je Bog in človek, ki nam je prišel na pomoč in odrešitev. Zato ga vedno sprejemamo z odprtimi srci…!

30. 8. – 22. nedelja med letom

Od takrat je Jezus začel svojim učencem kazati, da bo moral iti v Jeru¬zalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in biti tretji dan obujen. Peter pa ga je vzel k sebi in ga začel grajati: »Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!« On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Za menoj, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.« Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kajti kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje? Sin človekov bo namreč prišel v veličastvu svojega Očeta s svojimi angeli in takrat bo vsakemu povrnil po njegovem delu.
(Mt 16, 2–27)

Osvežimo sporočilo prejšnje nedelje. Jezusa smo spoznali kot Boga in človeka. Sedaj pa ta Mesija začne pripovedovati povsem drugačno zgodbo. Apostoli so bili navdušeni, da bodo imeli možnost odločanja v nebeškem kraljestvu… Toda On prične govoriti o križu, trpljenju in smrti. Peter je seveda takoj odreagiral in Jezusa 'posvaril, da se mu to ne sme zgoditi niti pod razno'. Toda Jezus postane neizprosen in Petra porine v stran z besedami, ki veljajo satanu!?

Ja. Nebeško kraljestvo je nekaj nedoumljivo lepega in koristnega. Težko je najti primeren izraz… Ampak, s strani hudiča na našem svetu ni mirno sprejeto. Zato se moramo še kako potruditi da se dokopljemo 'ključev'. Mediji nam vsak dan prinašajo vedno nove novice o vsemogočih težavah po vsem svetu. Ne samo ta zlobni virus in eksplozija v Bejrutu. Kolike so težave z raznimi diktatorji. Roko na srce, tudi pri nas kar naprej nekaj zapletajo. Čeprav vse v prek obljubljajo pravičnost in raj na zemlji, je kar naprej nekaj hudo narobe.

Jezus ponuja Božjo rešitev. Njegov pristop je najbolj revolucionaren v vesolju. Namesto 'zob za zob' uvaja odpuščanje, še več, trpljenje in celo smrt in molitev za grešnike. Le tako se nasilje in zlo premaga in razoroži. Model je pokazal od cvetne nedelje do vnebohoda. Na binkošti so vse nekako doumeli tudi apostoli in postali Jezusove priče v Jeruzalemu, Judeji in do skrajnih mej sveta.

Sedaj smo na vrsti mi, da pričamo okrog sebe v današnjih razmerah in za današnji čas. Počasi se zavedamo, da ne moremo zavrteti časa nazaj, ampak moramo živeti naprej z vsemi omejitvami, koronami, karantenami in strahovi sedanjega časa… Lepo bi bilo, da si pogosto postavimo vprašanje: »Kaj pa jaz pravim, kdo ja za mene Sin človekov?« Ko si odgovorim, da je pravi Bog in pravi človek, ne smem gledati nazaj, kako je bilo nekoč lepo, ampak hrepeneti po tem, kako bo v bodoče še lepše. Pogoj je sprejeti križ in Jezusovo pomoč. Za to nam je potrebna velika količina milosti, ki si jo sproti izprosimo z molitvijo in dobrimi deli.

Nova slika v Zagozdacu

zagozdac15. 8. 2020 smo med pazniško romarsko sv. mašo blagoslovili novo sliko nad vhodom v cerkev. Motiv je »Gospodovo oznanjenje Mariji« Dogodek sicer praznujemo 25. marca 9. mesecev pred božičem. Takrat je mlada devica Jožefova zaročenka doživela obisk nadangela Gabriela, ki ji je sporočil izjemno vest, da bo postala Božja Mati. Njen odgovor je enkraten: »Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi«. Tudi mi smo poklicani, da ji sledimo in z njo ponavljamo »Zgodi se mi po tvoji besedi«.

Sveta Mati božja, prosi za nas.

Obisk na nadškofiji

Na god sv. Bernarda 20. 8 sem si končno vzel dan za obisk naše škofije in nadškofije. V NM sem se z ekonomom dr. Janezom Grilom in pogovoril o tekočih zadevah pa tudi, kako bi v bodoče čim bolj izkoristili naše prostore. V Ljubljani sem se zahvalil za udeležbo na mojem rojstnem dnevu. Z g. škofom Šuštarjem sva govorila, kako bi se najbolj pripravili na birmo. Kaj je bistveno? …

Z nadškofom sva malo pokramljala o gospodu g. Branku, ki se je vrnil iz Amerike. Ravno tako smo malo pogledali zadnje dogodke glede korone. Zatrdil je, da ima vedno masko pri sebi in jo uporabi tam, kjer je treba…

Romanje bolnikov

Zaplaz 29. 8. ob 9.30 romanje bolnikov. Vodi škof msgr. Andrej…

4. 9. in 5. 9. nočna molitev za duhovne poklice

Mi smo na vrsti 4. 9. od 22.00 do 23.00. Lepo bi bilo, če bi se mi kdo pridružil v kapeli. Drugače pa molite vsak na svojim domu. Seveda lahko opravite tudi katero drugo uro, mladi malo prej ostareli pa ko običajno odide spanec…

Ureditev pokopališča

Do 15. 9. bi bilo zelo lepo, če bi razvozili pesek po pokopališču na desni strani in mi pomagali zložiti nova drva, da bo za birmo, ki upajmo bo 26. 9. ob 15.00 v se lepo pripravljeno za obisk našega škofa in drugih gostov. Malo se pomenite med seboj…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 24. 8 19.00 Pr † Marjan Kalčevič n.m. cvetja
T 25. 8. 19.00 Trg za srečen porod
S 26. 8. 19.00 Zg na čast Jezusovi krvi za pravično rešitev
Č 27. 8. 7.00 Trg za zdravje Jana
P 28. 8. 19.00 Rd † Julka Strehar
S 29. 8. 19.00 Čep Cilka Rauh n Zabukovec
N 30. 8. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 31. 8 19.00 Pr Ivan. Obl. in Ana Štefanc Predgrad 36
T 1.9. 19.00 Trg † Pavel Majerle
S 2. 9. 19.00 Pr † Tone in Marija Tekavec n. Peter
Č 3. 9. 7.00 Trg za zdravje sestre Jožefine
P 4. 9. 19.00 Rd † Jure Špehar n. Oražem
S 5. 9. 19.00 SL na čast sv. Antonu za zdravje živali
N 6. 9.
MAR. TROŠT
10.00
12.00
Trg za farane in dobrotnike
Nemška Loka † starši Ivkić

29. 8. ob 16. 00 verouk za birmance Sv. Birma se bliža:
Minula šolsko leto je bilo zaradi epidemije zelo okrnjeno. Kar je pustilo hude posledice na verski praksi, saj otrok razen v S L ni k sv. maši. To pomeni, da so gotovo precej 'iz forme'.  Škof birmovalec msgr. Andrej nam je položil na srce, da morajo pred birmo biti minimalno tri veroučna srečanja in celotna devet dnevnica. Zato moramo pričeti malo prej, ker se bo gotovo še kaj prekrivalo, da ujamemo vsaj minimum od minimuma.
Dragi straši in botri tudi Vi se pripravljajte z njimi. Lepo povabljeni k verouku, da bo bolj zbrano pa tudi pestro.

Epidemija se ponavlja in zaostruje:
Med vstopanjem opažam, da si zelo površno razkužujete roke, eni pa sploh ne.
Telefonsko številko je treba oddati za vsako nedeljsko sv. mašo. Tudi tu gredo eni kar lepo mimo.
Spredaj je veliko prostora za sedenje. Lepo povabljeni. Izkoristite prostor  za večjo razdaljo.
Nadškof Zore mi je omenil. Da so naši ukrepi dobri, saj jih je pohvalil minister.
Gre za našo varnost in varnost naših bližnjih. Zato se navadimo opraviti vse, kar je v naši moči, da bi to krizo čim lažje in brez hudih posledic preživeli.

V avgustu skrbijo za urejenost farne cerkve Radenci.