800 let od prihoda stalnega kaplana

10. 1. – Jezusov krst: z 55,1 - 11 / Iz 12, 2 - 6 / 1 Jn 5, 1 - 9 / / Mr 16, 15 – 20
17. 1. – 2 nedelja med letom: 1 Sam 3, 3 – 10 . 19 / Ps 40 / 1 Kor 6, 13 – 20 / Jn 1, 35 – 42
24. 1. – 3. nedelja med letom: Jon 3, 1 – 5 . 10 / Ps 25 / 1 Kor 7, 29 – 31 / Mr 1, 14 – 20

10. 1. – JEZUSOV KRST

Janez Krstnik je oznanjal: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklonil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal. Jaz sem vas krstil v vodi, on pa vas bo krstil v Svetem Duhu.«
Tiste dni je prišel Jezus iz Nazareta v Galileji in Janez ga je krstil v Jordanu. Brž ko je stopil iz vode, je zagledal nebesa, ki se razpirajo, in Duha, ki se je spuščal nadenj kakor golob. In zaslišal se je glas iz nebes: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«
(Mr 1, 7 – 11)

Dogodek je presenetil vse, še najbolj Janeza Krstnika. Vendar je bilo to šele prvo presenečenje v Jezusovem javnem delovanju. Že od napovedi rojstva Janeza Krstnika se dogajajo sama presenečenja. Ko pa Bog prosi človeka, naj ga krsti v odpuščanje grehov 'je le preveč'. In vendar se je zgodilo prav to. S tem je Jezus nakazal glavni razlog svojega prihoda na svet. Prišel je zaradi naših grehov. Teologi tako nekako komentirajo dogodek. Jezus ni imel svojih grehov, ampak si je privzel naše grehe, da bi na križu zaslužil njihovo sproščenje. Tako nas je odrešil.

Hkrati je ob krstu Oče potrdil, da je Jezus njegov edinorojeni ljubljeni Sin, ki ga je zelo vesel. To je tudi priporočilo iz najvišje avtoritete, da se mu splača slediti.

Smo v Jubilejnem letu in letu sv. Jožefa. Res nas epidemija še zelo ovira. Župniki se naravnost bojimo, 'da nas ne bo pri maši preveč'. Kaj takega se ni še dogajalo. Upajmo in verjemimo ter delajmo, da bo tudi te zlobne epidemije enkrat konec. Takrat bomo zopet stopili skupaj in složno za Gospodom. Že sedaj pričnimo hoditi za njim z redno poglobljeno in dodano molitvijo.

Našo domovino polek epidemije še premetavajo viharji in vrtinci notranjih razprtij. Dogaja se kot med drugo svetovno vojno. Namesto, da bi se skupaj potrudili in čim prej zamejili širjenje okužb, je treba za vsako ceno zamenjati povsem legitimno oblast.

Kdo ima prav? Jezusa je potrdil sam Sveti duh in Bog Oče, ki je zatrdil, da ga ljubi in nam položil na srce, naj mu sledimo. Torej izberimo ljubezen in nikoli sovraštva!

17. 1. – 2. nedelja med letom – sv. Anton puščavnika

Naslednji dan je Janez spet stal tam in še dva izmed njegovih učencev. Ozrl se je na Jezusa, ki je šel mimo, in rekel: »Glej, Božje Jagnje!« Učenca sta slišala, kar je rekel, in odšla za Jezusom. Jezus pa se je obrnil, in ko je videl, da gresta za njim, jima je dejal: »Kaj iščeta?« Rekla sta mu: »Rabi (kar v prevodu pomeni učitelj), kje stanuješ?« Rekel jima je: »Pridita in bosta videla.« Šla sta torej in videla, kje stanuje, ter ostala pri njem tisti dan. Bilo je okrog desete ure. Eden od teh, ki sta slišala Janezove besede in šla za Jezusom, je bil Andrej, brat Simona Petra. Ta je najprej našel svojega brata Simona in mu je rekel: »Našli smo Mesija« kar v prevodu pomeni Mazilje¬nec. Privedel ga je k Jezusu. Jezus je uprl pogled vanj in rekel: »Ti si Simon, Janezov sin. Imenoval se boš Kefa« (kar se prevaja Peter).
(Jn 1, 35 – 42)

Zopet samo nadaljujemo od prejšnje nedelje. Naslednji dan po krstu je Janez pokazal na Jezusa in ga imenoval Božje Jagnje. Dva Janezova učenca sta vzela priporočilo zares in stopila za Jezusom. Ko ju vpraša, kaj bi rada, ju vzame s seboj, da sta videla kje stanuje. Verjetno še bolj kako stanuje. Andrej je ob prihodu domov takoj povabil svojega brata Simona.

Torej kje oziroma kako stanuje Jezus – Božje Jagnje, ki odjemlje grehe sveta?

Razmere so podobne razmeram v sveti noči blizu Betlehema. V resnici so še bolj negostoljubne. Puščava je kraj preizkušenj. Že zaradi splošnega pomanjkanja in grobega neugodja (po dnevi vročina, po noči mraz, žeja, lakota, strupene živali in plenilci). Jezusa je poleg vsega odrekanja zaradi zavestnega posta nadlegoval hudič in mu ponujal hitrih rešitev za uspeh. Iz kamnov bi lahko naredil kruh, lahko bi postal slaven in bogat, vendar je Jezusovo bogastvo izpolnjevanje Očetove volje in naše odrešenje…

Ves svet je 'pahnjen v to pandemijo', na nas je, kako se bomo odzvali in jo obrnili sebi v korist. Če bomo mislili samo na to, kako bi izigrali preventivne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, ga bomo verjetno prej ali slej staknili z vsemi posledicami vred. Če pa se potrudimo in skušamo odkriti, kaj nam sporoča Bog v tej hudi svetovni preizkušnji, bomo kmalu odkrili, da je pravo bogastvo v prijateljstvu z Bogom in v domači družinski harmoniji. Marsikatera navada, bolje rečeno razvada, nas je veliko stala in na koncu puščala prazne ter pomehkužene.

Prva apostola Andrej in Janez sta ostala pri Jezusu dobri dve uri in se vrnila domov v Galilejo. Ko je še Jezus prišel k jezeru, je Andrej takoj pripeljal k njemu svojega brata Simona. Jezus mu je takoj dodal ime Peter, kar po naše pomeni Skala pa ne katera koli, ampak tista skala, na kateri se sezida trdna hiša. (Žal se lahko konkretno prepričamo, kako je če se hiše gradijo na mehkih tleh. Zaradi potresa se vse vdira, nagiba in ruši.). Torej izkoristimo to svetovno nadlogo, kot opomin in povabilo ter odrinimo na globoko. Preverimo temelje svoje vere in življenjskega sloga. Naša vera naj ne bo samo neka tradicija in razlog za srečevanje ter praznovanje, ampak naj nam pomaga do osebnega srečanja z Gospodom. Tudi če še ne moremo množično v cerkev in k sproščenemu druženju, nas v jaslicah čaka novorojeni. Skupaj z tremi kralji mu podarimo tisto, kar premoremo – svojo pripadnost ter odločnost, da mu sledimo v dobrim in hudim. Od jaslic pa le dvignemo pogled proti tabernaklju. Tam je isti Gospod, ki je tukaj za nas in želi priti k nam, da bi videl, kje in kako jaz stanujem.!?

Potres v naši soseski – kako pomagati?

To kaj se dogaja dobrih 100 km od nas je resnično nekaj hudega. Polek epidemije sredi zime se je pričelo tresti in se še vedno stresa. Dogodke lahko spremljamo v živo. Ob nesreči se je zganila vsa Hrvaška in sosednje države tudi naša. V prvih dneh se je pripeljalo veliko stvari, ki jih je bilo treba najprej sortirati in nato pošiljati po terenu. Sedaj so se že kar dobro organizirali in sporočajo, kaj kje potrebujejo. Trenutno nameščajo stanovanjske zabojnike in hišice ter podirajo razpadajoče domove… Gradnja bo šele ko se tla res umirijo in naredijo pravi trajni projekti.

Žal je ta potres razkril dvoje krutih dejstev. Najprej so se po vaseh podrle stare gradnje, ki niso 'nastradale' med vojno. Takoj nato v naslednjih sunkih pa se podirajo povojni obnovljene hrvaške hiše, ker so bile samo navidezno sanirane seveda za polno ceno od prevarantov. Kako bridka resnica.

Upajmo, da se bodo - bomo iz tega kaj naučili in vedno ter povsod ravnali odgovorno ter pošteno. Ker bo obnova trajala še dolgo in bo stala ogromno denarja je za nas Polance najbolj primerno in naj lažje, da darujemo denar na trr Slovenske karitas.

Verjetno bodo poslali tudi že pripravljene položnice. Takoj lahko darujemo molitve tre druga dobra dela. Ljudje so resnično v nezaslišani stiski.

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem darov za pomoč ob potresu v Petrinji
s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali
z nakazilom na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: 00 627

Doba stran vsega je to, da se je zganilo toliko držav, ustanov, podjetij in dobrih plemenitih ljudi. To je dokaz, da je v nas še veliko dobrega in humanega, le dnevne puhlice in špekulacije od nesposobnežev nas utrujajo in razdvajajo!

V duhu stopimo skupaj in delajmo po svojih najboljših močeh ter se čemu odpovejmo v prid tistim, ki so izgubili vse razen želje, da nadaljujejo na svoji podrti domačiji!

Bog Vam povrni in Vas blagoslovi!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 11. 1. 17.00 Pr † Starši Križman in sestra Neda
T 12. 1. 17.00 Trg † Marija obl. in Jože ter Mimica Rade
S 13. 1. 17.00 Trg † katarina 1. obl. in Ivan Konda Dol 6
Č 14. 1. 17.00 Trg † g. misijonar Franc Drobnič
P 15. 1. 17.00 Pr † Pavel Bižal n. Kramarič
S 16. 1. 17.00 Sl † Justina Maške n. Konda
N 17. 1.
Sv. Anton
10.00
11.30
Trg - za farane in dobrotnike
Anton na čast sv. Antonu za zdravje živali
P 18. 1. 17.00 Pr † Mimica Rade in dr. Branko Jurekovič
T 19. 1. 17.00 Trg † Anka Grenc n. Mimica Štefanič
S 20. 1. 17.00 Pr † Marijan Kalčevič
Č 21. 1. 7.00 Trg † Rajni duhovniki in redovnice za duh. poklice
P 22. 1. 17.00 Trg † Cilka in Ivan Rauh Vimolj
S 23. 1. 17.00 Rd † rajni Frice in Rom
N 24. 1. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Statistika za leto 2020
Krsti 3. vsi od drugod. Rodilo se je troje otrok, ki še niso krščeni.
Prvo obhajilo 4 – 2 fantka in dve deklici
Birma 5 – dva dečka in troje deklic
Poroka 0, ena je bila najavljena in prestavljena na leto 2021
Pogrebi 13 in eden civilni, dva sta bila pokopana leta 2021.
Ni težko ugotoviti, da nas je vse manj. Če ne bo porok ter novih rojstev,
se dolini zelo slabo piše.
Dragi mladi sedaj ste Vi na potezi, da nekaj ukrenete za svojo lepšo starost.
Sveti Jožef, prosi za nas.

17. 1. ob 11.30, Sveti Anton: letos je ravno na nedeljo. Upajmo, da bomo smeli imeti sv. mašo. Zato Vas lepo vabim, da se je udeležimo vsaj nekateri. Tone je že naredil novi kipec in škoda bi bilo, če bi ostal doma. Licitacijo bomo opravili na god sv. Antona Padovanskega, ki je tudi na nedeljo, ali pozneje, ko bo možno.

Jubilejne jaslice:
Doživeli smo lepo promocijo naših jaslic na tv. Vaš kanal in v Družini. Pa tudi v reviji »Jaslice« bodo obširno predstavljene, 'prodrli' smo celo do Vatikana. Le pridite tudi Vi in se priporočite našemu zavetniku sv. Jožefu.
Predvsem želim vsem, da bi se varovali pred okužbo in nesrečami, da bi to leto bilo več lepega in dobrega, kot prejšnje 2020.

Jaslice 2020 - Fotogalerija

V januarju skrbi za urejenost farne cerkve in kapele J. K. sami.