800 let od prihoda stalnega kaplana

7. 2. – 5. nedelja med letom: Job 7, 1 – 7 / Ps 147 / 1Kor 9, 16 – 19.22 – 23 Mr 1, 29 – 39
14. 2. – 6. nedelja med letom: 3 Mz 13, 1-2. 44-46 / Ps 32 / 1 Kor 10, 31 -11, 1 / Mr 1, 40 – 45
21. 2. – 7. nedelja med letom: 1 Mz 9, 8 – 15 / Ps 25 / 1 Pt 3, 11 – 22 / Mr 1, 12 – 25

7. 2. – 5. nedelja med letom

Ko so prišli iz shodnice, so se z Jakobom in Janezom takoj napotili v Simonovo in Andrejevo hišo. Simonova tašča je ležala, ker je bila vročična, in brž so mu povedali o njej. Pristopil je, jo prijel za roko in jo vzdignil. Vročica jo je pustila in ona jim je stregla. Ko pa se je zvečerilo in je sonce zašlo, so prinašali k njemu vse bolnike in obsedene. Vse mesto se je zbralo pred vrati. In ozdravil je veliko bolnikov z različnimi boleznimi in izgnal veliko demonov, ki pa jim ni dovolil govoriti, ker so ga poznali.
Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil. Simon in njegovi tovariši so mu sledili. Ko so ga našli, so mu rekli: »Vsi te iščejo.« Rekel jim je: »Pojdimo drugam, v bližnja naselja, da bom tudi tam oznanjal, kajti za to sem prišel.« In prihajal je v njihove shodnice, oznanjal po vsej Galileji in izganjal demone.
(Mr 1, 29 – 39)

Prejšnjo nedeljo smo doživljali, kako je Jezus z oblastjo izgnal nečistega duha. Vsi so se čudili in spraševali, od kod ima Jezus oblast nad hudimi duhovi… Danes se poročilo nadaljuje v Simonovi in Andrejevi hiši. Jezus zapove mrzlici in Simonova tašča je ozdravljena. Ta čudež je bil 'opravljen bolj privatno'. Ker je bila sobota, so bolne in pohabljene prinesli šele po sončnem zahodu in vsi so bili ozdravljeni.

Pred nami je svetovni dan bolnikov 11. 2. V Lurd in vsa druga romarska mesta se ljudje zgrinjajo milijonske množice. Le sem pa tja se zgodi čudež telesnega ozdravljenja. Koliko pa je dejansko duhovnih ozdravljenj na podlagi poglobljene molitve, dobre spovedi in vrednega prejema obhajila ni natančnih statistik. Lahko samo verjamemo, da so tukaj številke veliko višje.

V romarska središča radi gremo, ker je vzdušje nekako poduhovljeno, da tudi nas pritegne in spodbudi za bolj resen pristop, kar je pogoj za 'večji uspeh'…

Drugi dan so Jezusa iskali, ker se je ponoči umaknil na goro in molil. Potem se je odpravil še v druge okoliške kraje. Zanimiv je stavek: »Vsi te iščejo.«

Takega stavka si želimo vsi duhovniki, še zlasti spovedniki pa ga le redki slišijo. Pač smo precej otopeli in nekako naveličani. Sedaj nam je sicer kar prav, da se nas ne zbira preveč v naše cerkve zaradi predpisa 30 m2 na udeleženca. Zelo pa nas skrbi, kako bo, ko bo nadloga minila. Pri nas nekako zelo izstopa župnik v Grosupljem g. Golob. Hvala Bogu, da je tako priljubljen in priteguje tisoče vernikov. Vendar on redno dopoveduje, da pa le poskrbimo za prejem zakramentov. E maša je sicer dober nadomestek oziroma izhod v sili. Pravo obhajilo in odveza pa je možna samo z osebno udeležbo. Ravno zato bodo od 14. 2. do konca zapore dve sv. maši na nedeljo. Med tednom pa predvsem v Trgu in Predgradu, kjer je največ prostora.

Poiščite Gospoda, dokler se ga da najti, ker res ne vemo, kaj se lahko še zgodi.

14. 2. – 6. nedelja med letom – gobavec – pozitiven

K njemu je prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. Jezus ga je brž jezno poslal ven in mu rekel: »Glej, da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.« Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni več mogel v mesto odkrito, ampak je bival zunaj na samotnih krajih. In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu.
(Mr 1, 40 – 45)

Jezus je šel oznanjat in blažiti bedo po okoliških vaseh. Kar na enkrat se sreča z gobavcem. Glede gobavcev so veljali zelo strogi preventivni predpisi. Sedaj to lažje razumemo. Morali so živeti ločeno od zdravih ljudi – torej v karanteni. Če so ozdraveli, so se morali pokazati duhovniku – torej so se morali testirati. In končno so morali prinesti dar duhovniku, da jim je dovolil priti nazaj v skupnost. (Naj pojasnim, da takrat ni bilo zdravnikom v našem pomenu. Zato je bil duhovnik uradna instanca, ki je odločala kdo je pozitiven, ali negativen).

Jezus je ozdravljenca ozdravil, ker mu je zatrdil, da verjame v njegovo moč. V resnici se bi moral od daleč z vpitjem predstaviti, da je gobav in od daleč vpiti, naj mu Jezus pomaga. Ta se je kar na lepem pojavil pred Jezusom in mu nekako skoraj provokativno zaklical: »Če hočeš, me moreš očistiti.« in Jezus odvrne: »Hočem, bodi očiščen!« Revež je bil očiščen, vendar ni upošteval naročila, naj se gre testirati in zahvaliti duhovniku in preko njega tudi Bogu. Naj ne pripoveduje o tem. Ni ubogal, zato Jezus ni smel v vasi, ampak je moral on 'v samoizolacijo'. Kljub temu so od povsod prihajali k njemu, da jim je lahko pomagal.

Resnično je zanimivo. Jezus je bil za to, da se upoštevajo veljavna pravila, ker pa je bila sreča močnejša od ukaza, je naredil veliko reklamo in tako pomagal ljudem do Gospoda. Ozdravljenec je pričeval za Gospoda, da ga je rešil gobavosti, zaradi česa je bil izgnalo iz družabnega življenja. Vemo, kako je pri nas vse zmešano. Oblast se trudi z raznimi ukrepi, da bi nas zavarovala pred še večjo nesrečo. Eni pa kar naprej vse pohodijo in delajo proti ukrepom. Le redko se pojavi tudi kakšen pravi pričevalec, ki je prebolel težjo obliko. Ti običajno s solzami v očeh svarijo pred naivnostjo…

Tudi mi lahko pristopimo h Gospodu in mu proseče zatrdimo: »Če hočeš, me moreš očistiti.« On nam bo gotovo odgovoril, da hoče in dodal naj upoštevamo pravila pa ne samo ta v zvezi z pandemijo, ampak tudi vsa ostala pravila dobrega vernika in aktivnega državljana. To se nam dogaja ravno zato, ker smo mnoga pravila spačili in si jih prilagodili sebi v prid, kar nam je sedaj v nesrečo in v končni fazi v pogubo. Ne bodimo naivni ali slepi.

Potres v naši soseski – kako pomagati?

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem darov za pomoč ob potresu v Petrinji
z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali
z nakazilom na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: 00 627

Položnice že lahko dobite v farni cerkvi pod zvonikom.

Leto svetega Jožefa

Na god sv. Blaža je dan pospravljanja velikih jaslic v cerkvi. Tako bo tudi letos, kar pomeni, da bom zopet dva dni v dobri družbi pri sv. Jožefu. Tu me v glavnem nihče ovira, da lahko poglobim tudi v Jožefovo skrivnost.

Lahko zaključim, da je Bog Oče za svojega sina izbral najboljšega rednika. In kaj je tisto vzvišeno pri našem farnem in mojem patronu? V prvi vrsti je bil človek vere in poslušnosti za božja sporočila. Kot vaški obrtnik je bil navajen prisluhniti stranki in kot mojster je znal želje – naročila uresničiti z raznimi izdelki iz lesa. Zaročenki Mariji je tudi gotovo rad ustregel v okviru možnosti. Torej se je bil sposoben vživeti v nastalo stanje ter iskal najboljše rešitve. Tudi ob zapletu Marijine skrivnostne nosečnosti je premišljeval in našel za Marijo najmanj bolečo rešitev. Takrat mu je angel v spanju sporočil veselo novico in razodel, da se bo njegovo življenje sedaj povsem spremenilo. Brez godrnjanja je novo stanje sprejel in še naprej sledil božjim sporočilom.

Sv. Janez Krstnik + sv. Jožef + sv. Rok prosite za nas!

Kako je z našim veroukom?

Upam, da nekako poteka na daljavo. Lepo bi bilo, da bi se starši z otroci kaj prikazali tudi pri sv. maši. Sedaj bo ob nedeljah še dodatna sv. maša ob 11.30. Do takrat se bodo tudi otroci naspali pa le pridite. Lahko se med seboj pokličete in dogovorite, da ne bi vsi hkrati prišli. Enkrat ena družina, drugič druga. Upajmo, da bo vsaj maja možen tudi ta pravi verouk. Ne pozabite na molitev, da bomo lahko molili, ko zopet pridemo skupaj. Bog Vas blagoslovi!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 8. 2. 17.00 Pr na čast M B za zdravje in uspeh in operacije n. A.
T 9. 2. 17.00 Trg za zdravje Utik
S 10. 2. 17.00 Trg na čast Jezusovemu in Marijinemu srcu
Č 11. 2. 17.00 Zg na čast Lurški Mariji za bolnike in trpine
P 12. 2. 17.00 Trg † Rudi Kobe obl.
S 13. 2. 17.00 Trg † Starši in brat Peter Šterbenc – Gorički
N 14. 2. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Marica obl. in rajni Patrrovi
P 15. 2. 17.00 Pr † družina Majerle Predgrad 58
T 16. 2. 17.00 Trg v zahvalo za uspešen študij
S 17. 2. 17.00 Pr † Margareta in Jurij Majerle - Kukini
Č 18. 2. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice za duh. poklice
P 19. 2. 17.00 Trg † Janko Kapš 5. obl. Deskova vas
S 20. 2. 17.00 Trg † Marija obl. in Alojz Činkelj
N 21. 2. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Ana Grenc

11. 2. ob 17.00: Zagozdac Lurška Mati božja – svetovni dan bolnikov
Dolga leta smo romali k lurški Marij v Novo mesto. Še sreča, da je Marija povsod. V Lurdu Bernardko najprej prosila, da bi redno prihajala k njej v votlino. Potem ji je počasi sporočala svoje 'želje', naj moli rožni venec, naj pridejo s svečami, naj se umije v studencu in končno naj sezidajo kapelo. Preprosti ljudje so se takoj odzvali. Oblast tako civilna, kot Cerkvena je bila zadržana. To je praksa pri vseh ostalih prikazovanjih. Šele očitni čudeži in vztrajnost vernikov prepričajo tudi oblastnike.
Mi smo navadni ljudje, ki smo povabljeni, da se Mariji priporočamo tudi z romanjem. Seveda je namen romanja spreobrnjenje in prošnja za zdravje na duši in telesu. Epidemija dopoveduje, da izkoristimo domače možnosti in romamo v domači Zagozdac oziroma k sv. Jožefu. On ima Marijo neskon­čno rad, da nam bosta izprosila milost spreobrnjenja in ozdravljenja…!?

14. 2. Sveti Valentin: Pri nas ga imamo na glavnem oltarju. Včasih so se starši redno obračali nanj za zdravje otrok. Tudi sedaj se le obrnimo na njega in priporočimo sebe ter otroke, naj posreduje za nas.

Pastirsko pismo naših škofov za letošnji postni čas
Ker ne smemo množično k sv. maši, ga bom skopiral in objavil na oglasnih deskah. Tam si ga lahko v miru preberete. Zlasti pa redno prebiramo Sveto pismo pa bomo nekako prebrodili to in še katero krizo.

V februarju skrbijo za urejanje farne cerkve Dol in Prelesje.