800 let od prihoda stalnega kaplana

7. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 20, 1 – 17 / Ps 19 / 1 Kor 1, 22 – 25 / Jn 2, 13 – 25
14. 3. – 4. postna nedelja: 2 Krn 36, 14 – 16. 19 -23 / Ps 137 / Ef 2, 4 – 10 / Jn 3, 14 – 21
19. 3. – SVETI JOŽEF: 2 Sam 7, 4 – 14 / Ps 89 / Rim 4, 16 – 18 / Lk 2, 41 – 51a
21. 3. – 5 postna – tiha nedelja: Jer 31, 31 – 34 / Ps 51 / Heb 5, 7 – 9 / Jn 12, 20 – 33

7. 3. – 3. postna nedelja

Bližala se je judovska pasha in Jezus je šel v Jeruzalem. V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« Njegovi učenci so se spomnili, da je pisano: Gorečnost za tvojo hišo me použiva. Judje so mu rekli: »Kakšno znamenje nam pokažeš, ker takó delaš?« Jezus jim je odgovoril in rekel: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Judje so tedaj rekli: »Šestinštirideset let so zidali ta tempelj, ti pa ga boš postavil v treh dneh?« On pa je govoril o templju svojega telesa. Ko je bil obujen od mrtvih, so se njegovi učenci spomnili, da je govoril o tem, in verovali so Pismu in besedi, ki jo je rekel Jezus.
Ko je bil med praznikom pashe v Jeruzalemu, so mnogi začeli verovati v njegovo ime, ker so videli znamenja, ki jih je delal. Jezus pa se jim ni zaupal, ker je vse poznal in ker ni bilo treba, da bi mu kdo pričeval o človeku; sam je namreč vedel, kaj je v človeku.
(Jn 2, 13 – 25)

To je bil zelo nenavaden in drzen dogodek. Jezus je dregnil v najbolj čuvano 'pridobljeno pravico oziroma donosno prakso'. Kakor so ga 'pravičniki' zavrnili v domačem Nazaretu, ker je povedal, da se prerokba uresničuje na njem, je sedaj pokazal, da je prišel v Očetovo hišo. Le ta pa ne sme biti zlorabljena za nepošteno trgovanje. Ta prizor nam je več ali manj znan. V postnem času ga pa simbolno prenesimo na sebe. Apostol Pavel je namreč zatrdil, da je naše telo tempelj Svetega Duha. To pa pomeni, da ga je treba 'redno čistiti' in gojiti v njem primerno pobožnost. Vsaj enkrat na leto ga je treba temeljito urediti in iz njega odstraniti vse tisto, kar v tempelj ne sodi. Gre za dobro postno spoved. Lani nismo mogli v cerkev na tiho nedeljo, ko je naša spovedna nedelja pred veliko nočjo. Upam, da bo letos možno in bom dobil spovednika za med nedeljskima sv. mašama. Tudi jaz še nisem čisto pozabil spovedovati pa se priporočam kadar koli utegnete.

Čeprav so Jezusa 'ta glavni' zavrnili, je mnogo preprostih ljudi pričelo verovati v Njega. Za to gre , da se priključimo preprostemu vernemu ljudstvu, ki ne išče obvoznic mimo moralnega zakona. Pred Gospodom se ne gre sprenevedati in ga prepričevati o svoji brezgrešnosti. Raje mu priznajmo , da nam še vedno ne uspeva vsega narediti na najboljši način.

14. 3. - 4 postna nedelja

Med tistimi, ki so na praznik prišli počastit Boga, je bilo tudi nekaj Grkov. Ti so stopili k Filipu, ki je bil iz Betsajde v Galileji, in ga prosili: »Gospod, radi bi videli Jezusa.« Filip je šel in to povedal Andreju. Andrej in Filip pa sta stopila k Jezusu in mu to povedala. Jezus jima je odgovoril: »Prišla je ura, da se Sin človekov poveliča. Resnično, resnično, povem vam: Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Kdor ima rad svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje. Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik. Če kdo meni služi, ga bo počastil Oče.«
»Zdaj je moja duša vznemirjena. In kaj naj rečem? Oče, reši me iz te ure? Zavoljo tega sem vendar prišel v to uro. Oče, poveličaj svoje ime!« Tedaj je prišel glas iz nebes: »Poveličal sem ga in ga bom spet poveličal.« Množica, ki je stala zraven in to slišala, je govorila: »Zagrmelo je.« Drugi pa so govo¬rili: »Angel mu je govoril.« Jezus je odgovoril in rekel: »Ta glas ni nastal zaradi mene, ampak zaradi vas. Zdaj je sodba nad tem svetom, zdaj bo vla¬dar tega sveta izgnan ven, in ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pri¬te¬gnil k sebi.« To pa je rekel, da je označil, kakšne smrti bo umrl.
(Jn 12,20 33)

V odlomku je kar nekaj poudarkov. Najprej so ga skušali videti in poslušati Grki, vendar je odvrnil, da je prišla odločilna ura, da se poveliča Sin človekov. Ker je vedel, na kakšen način bo šel v svojo slavo, se je sicer v duši zgrozi, kljub temu je ostal odločen, da se to mora kmalu zgoditi.

Potem je učencem pa tudi nam pojasnil, zakaj je to potrebno. Če seme ne pride v zemljo, ostane samo. Sicer ga lahko porabimo za hrano, vendar obrodi samo tisto, ki zase umre potem pa se v novem pridelku pomnoži. To lahko pomeni tudi nam, da ne smemo skopariti s svojimi sposobnostmi. Več damo od seve, več se nam bo prej, ali slej povrnilo, kar nam bo prišlo prav zlasti ob prehodu v večnost.

Na koncu je še napovedal, da njegovo križanje ne bo konec njegovega kraljestva, ampak v resnici pravi začetek. Prisotni ob križanju so se vsi lahko prepričali, da ni bil kdor koli od razbojnikov, ampak Božji Sin. Celo poganski poveljnik je zatrdil, da je bil pravičen, ker še ni videl tako umreti nobenega človeka. Judje pa so se nazaj grede trkali na prsi in s tem priznavali veliko napako. Učenci so bili potrti in razočarani. Le žene so pazile, kaj in kako se dogaja, da bi takoj po soboti dokončale pogreb…

Vedno znova nas Cerkev vabi, naj pazljivo prisluhnemo sporočilom Svetega pisma in dogodkom okoli sebe. Ko so Jezusa aretirali, se je v trenutku vse podrlo. Le nekaj sledilcev je šlo za njim. Po pogrebu so se potuhnili in šele 50 dni pozneje na binkošti jih je osrčil Sveti Duh. Od takrat se Cerkev ne ustavi. Pandemija nas sicer ovira in utesnjuje, vendar to ne pomeni, da bo sedaj Cerkev propadla. Upajmo, da bo še koga pritegnila. Še bolj upamo, da se bo ob koncu omejitev čim več vernikov vrnilo k redni verski dejavnosti.

40 dni brez alkohola

Akcijo 40 dni brez alkohola pripravlja Slovenska karitas (SK), skupaj še s 13 organizacijami. Njen cilj je ozaveščanje o škodljivih posledicah alkohola in solidarnost z vsemi, ki zaradi tega trpijo. Bodisi zaradi nesreč v prometu, alkoholizma v družinah ali težav z zdravjem zaradi prekomernega uživanja alkohola. Mnoge družine zelo trpijo zaradi te razvade, ki preraste v zasvojenost. Tako zasvojenci, kot svojci so žrtve hudih travm in groznih stanj, ki jih sami skoraj ne morejo rešiti. V postnem času si vzemimo za žrtvico in se odpovejmo magari samo požirku ali kozarcu katerekoli pijače, ki vsebuje alkohol. To žrtvujmo Bogu za tiste, ki jih gotovo poznamo in bi jim radi pomagali… Več na povezavi www.facebook.com/40dnibrezalkohola/?__xts__[0]=68

Veseli smo bili Jožeta Š. pa žal ni zdržal in je moral nazaj. Upajmo, da bo v bolnici zopet premagal to kruto razvado. Naj nas to še bolj spodbuja, da se mi, ki se imamo v oblasti zavzamemo za te slabotne zasvojence in njihove svojce. Molimo in se žrtvujmo ter dajajmo dober zgled tisti, ki še oklevajo, da bi si poiskali pomoč na pravem mestu.

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem darov za pomoč ob potresu v Petrinji
z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali
z nakazilom na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: 00 627

Kako je z našim veroukom?

Ko bom prišel na vrsto za cepljenje, bomo lahko pričeli z rednim veroukom. Potrudili se bomo zlasti s prvoobhajanci in njihovimi starši, da bi lahko le opravili prvo sveto obhajilo do poletja. Da bomo pri oratoriju lahko že prejeli Jezusa. Tudi bodoči birmanci 2022 je prav, da držite stik s Cerkvijo in se kakšno nedeljo ali ob kaki priliki le prikažete pri sv. maši. Skratka starši in botri spodbujajte svoje mlade kristjane k dejavni veri.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 8. 3. 18.00 Pr † brat Jože in rajni Žagar Predgrad 40
T 9. 3. 18.00 Trg za zdravje n. A. S. P.
S 10. 3. 18.00 Trg † Ivan Marinčič 3. obl.
Č 11. 3. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovniki
P 12. 3. 18.00 Trg za zdravje in spravo v družini
S 13. 3. 13.00 Trg češčenje na čast Angelom varuhom
N 14. 3. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Marko in Marija Šterbenc obl. Močile 2
P 15. 3. 18.00 Pr za zdravje J. M.
T 16. 3. 18.00 Trg † Slavica Movrin 1. 0bl.
S 17. 3. 18.00 Trg † Ivan Šneler 30. dan
Č 18. 3. 7.00 Trg † Jožef Lukanič obl.
P 19. 3. 10.00 Trg žegnanje na čast sv. Jožefu za farane in dobr.
S 20. 3. 18.00 SL † na čast sv. Jožefu
N 21. 3. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Trg v dober namen za covid bolnike

12. 3. ob 18.00 Seja ŽPS in Ž K:
- Krepko smo stopili v jubilejno leto 800 let stalnega duhovnika. Moramo se vsaj okvirno pogovoriti glede praznovanja in priprav na praznovanje.
- Praznovanje praznika farnega zavetnika svetega Jožefa.
- Dogajanje v farni cerkvi…- zamenjava strehe na Kalvariji in v Lazih…
- klopi v farni cerkvi…- razno…

13. 3. ob 15.00: celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa in krvi v cerkvi
Ob treh bo križev pot, nato litanije Srca Jezusovega in sv. maša.

19. 3. ob 10.00: Sveti Jožef Farno žegnanje

Kako poteka postni čas?!
Zaradi covida še vedno ne smemo kaj dosti potovati z namenom druženja.
Najhuje mi je, ker ne morem do bolnih in ostarelih v rednih mesečnih obiskih za 1. petek. Če se komu zelo poslabša, me seveda takoj pokličite. V tem primeru lahko pridem, ker gre samo za en obisk v eni družini. Nevarno je hoditi od hiše do hiše.
Vsekakor se v tem izjemnem postnem času doma poglabljajmo ob branju Svetega pisma, poslušanju Radio Ognjišče, tv, E-xsodus in ob večerih tv. Golica, kjer veliko lepega pove duhovnik iz Grosuplja.
Zlasti prisluhnite radijskemu misijonu na radio Ognjišče od 15. do 20. 3. 

V marcu skrbijo za farno cerkev vaščani iz Prelesja.