22. 8. – 21. navadna nedelja: Joz 1, 1 – 5 / Ps 34 / Ef 5, 21 – 32 / Jn 6, 60 – 69
29. 8. – 22. nav. nedelja: 5 Mz 4,2-2.6-8/ Ps 15/Jak 1,17-18.21.21-22 / Mr 7,1-8.15-15.21-23
5. 9. – 23. navadna nedelja: Iz 35, 4 – 7a / Ps 146 / Jak 2, 1 – 5 / Mr 7, 31 – 37
22. 8. – 21. nedelja med letom
Veliko njegovih učencev, ki so to slišali, je reklo: »Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?« Ker je Jezus v sebi vedel, da njegovi učenci godrnjajo nad tem, jim je rekel: »To vam je v spotiko? In če boste videli Sina človekovega iti gor, kjer je bil prej? Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje. 64 Toda med vami so nekateri, ki ne verujejo.« Jezus je namreč od začetka vedel, kateri ne verujejo in kdo ga bo izdal. Govoril jim je: »Zaradi tega sem vam rekel: Nihče ne more priti k meni, če mu ni dano od Očeta.«
Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim. Jezus je tedaj rekel dvanajsterim: »Ali hočete tudi vi oditi?« Simon Peter mu je odvrnil: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.«
Slišali smo še zadnji del Jezusovega govora o evharistiji. Poslušalci so se tako rekoč zgrozili in rekli: »Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?« Zato jih je veliko odšlo. Jezus se obrne na apostole in jih provocira, če tudi oni mislijo oditi. Peter povzame misli večine: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.«
Jezus ne popusti in nadaljuje ne glede na dokaj resne težave poslušalstva. Pri zadnji večerji je vse tako elegantno izpeljal, da nam kristjanom ne rabi biti nerodno pred drugimi religijami. Še več imamo najlažji dostop pa ne do nekega božanstva, ampak do Boga samega, ki ga lahko uživamo in si zagotavljamo njegov neposredni blagoslov ter garancijo za nebesa. V 'paket' spadajo še ostali zakramenti in blagoslovi. Sami smo si krivi, če se jih ne udeležujemo in menimo, da ni tako pomembno, če kakega opuščamo. Pokažimo več spoštovanja in jih prejemajmo redno po vrsti.
29. 8.- 22. nedelja med letom
Tisti čas so se okrog njega zbrali farizeji in nekateri pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, in videli so, da nekaj njegovih učencev jé z obredno nečistimi, to je neumitimi rokami. Farizeji in vsi Judje se namreč držijo izročila starešin in ne jedo, če si prej skrbno ne umijejo rok. Tudi ničesar s trga ne jedo, če se prej ne umijejo. In še mnogo drugega se držijo po izročilu: umivajo kozarce, vrče in bakrene lonce. Zato so ga farizeji in pismouki vprašali: »Zakaj se tvoji učenci ne ravnajo po izročilu starih, ampak jedo kar z nečistimi rokami?« Odgovoril jim je: »Prerok Izaija je dobro prerokoval o vas hinavcih, kakor je pisano: To ljudstvo me časti z ustnicami, a njihovo srce je daleč od mene. Toda zaman mi izkazujejo čast, ker kot nauke učijo človeške zapovedi. Božjo zapoved opuščate in se držite človeškega izročila.« In spet je poklical k sebi množico in ji govoril: »Poslušajte me vsi in doumite! Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, ampak ga omadežuje to, kar pride iz človeka.« Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.«
V prejšnjem zapisu sem omenil, da imamo kristjani najlažji dostop do Boga. Gornji odlomek to potrjuje. Judje so imeli na stotine raznih prepovedi in zapovedi ter predpisov. Tako je bilo ukazano obredno umivanje pred jedjo, kar je s strani higiene samo po sebi umevno, zaradi korone nujno tudi razkuževanje rok. Vendar v tistih krajih je voda zelo dragocena prvina, ki je ni na vsakem mestu. Tako so se apostoli 'pregrešili' pred strogimi in pikolovskimi farizeji. Zato jim Jezus pojasni, da hudobije in vsa druga sprevrženost prihaja iz človekovega srca in ne iz neupoštevanja nekih lahko zelo koristnih pravil.
V epidemiji se nam kar naprej ponavlja, naj upoštevamo navodila stroke, da bi čim bolj zajezili to nevarno bolezen. Vendar je toliko najrazličnejših oporekanj. Enim ne ustreza vlada, drugim način pripovedovanja, spet drugi iz verskih razlogov. Tretji trdijo, da gre za zaroto, zopet drugi, da bo nekdo zaslužil, da nas hočejo iztrebiti in še in še. Bog se nas usmili. Že dve leti nas gnjavi pa si še nočemo priznati, da gre za globalno nesrečo, ki je ne bo moč v nedogled plačevati s posojanjem. Najhuje pa je to, da bo še veliko ljudi pomrlo samo zaradi kapric in kljubovanja nekomu, ki nam hoče dobro. Sedaj gre za preživetje konkretnih ljudi in je povsem vseeno, kako je virus prišel med nas. Zelo pomembno pa je, KAJ LAHKO NAREDIM JAZ ZA ZAJEZITEV?! Zastonj cepiva je zadosti za vse, ki se lahko cepijo…
Papež je zatrdil, da je cepljenje izraz ljubezni do bližnjega. Če zaščitim in ostanem zdrav, pomagam zdravstvu, da lahko pomaga tistim, ki jim je pomoč potrebna tudi zaradi drugih težav.
Morda me je malo zaneslo. Pa nič zato. Jezusu so oponašali, da se učenci obnašajo ne resno. On pa jih je opozoril na način razmišljanja. Ne gre za to, da samo pazimo, kaj bo sosed naredil narobe, ampak , kako bi bližnjemu pomagali z ljubeznijo in z željo, da bi bilo za vse čim bolje.
Tako je sedaj pravi trenutek, da se med seboj spodbujamo in opozarjamo, naj sledimo resnični stroki, ki jasno in glasno zatrjuje, da bodo ne cepljeni skoraj vsi zboleli in mnogi med njimi veliko pretrpeli, ali celo podlegli. Samo vprašanje časa je, ko bomo tudi za k sv. maši morali izpolnjevati PCT pogoj. Kdor ne bo cepljen, bo moral pred vsako sv. mašo na testiranje. Kako bomo to kontrolirali in kako plačevali globo za !?
Torej ubogajmo papeža, škofe in osveščene ljudi ter naredimo tisto, kar lahko, da bi rešili mnoge trpljenja ter žal premnoge smrti.
25. 8. ob 10.00 obisk vseh duhovnikov in škofov naše škofije
Vsako leto imamo duhovniki naše škofije zadnjo sredo v avgustu letno rekolekcijo –duhovno ob novo, ki je povezana z piknikom. To se dogaja po raznih župnijah osrednje Dolenjske. 800 letnica in leto sv. Jožefa sta odtehtala, da bomo se letos zbrali pri nas. Škof msgr. Andrej Glavan se poslavlja. Zato mu bomo duhovniki v zahvalo podarili Marijin kip. Pozdravili bomo tudi novoimenovanega škofa dr. Andreja Saje, ki bo posvečen 26. 9. v Mirni peči. Po 'uradnem delu' v cerkvi, se bomo še zadržali pred vežico v senci na krajšem prigrizku in odžejanju, nato v Prelesje na kosilo. Srečanje je sicer namenjeno samo nam duhovnikom, vendar ne bo nič narobe, če se kdo 'prikrade' tudi v cerkev. Zunaj okrog 11 h pa ste dobrodošli tudi v večjem številu in s kakšnim zavitkoma, ali keksom.
Za tako visok in številčen obisk se je treba dobro pripraviti. Akcija bo ponedeljek 23. 8. popoldan. Več nas bo, prej bo gotovo.
Po prvem septembru se nadejamo novega duhovnika
Po prvem septembru se nadejamo novega duhovnika, ki se bo naselil pri nas, da bi mu pomagali iz velike življenjske stiske zaradi zdravja in težav z alkoholom. Upajmo, da bo lahko somaševal in bova lahko opravila sv. maše, ki že kar nekaj časa čakajo. Ker se nikoli ne ve, kdaj pride, bom naknadno oznanil tiste namene, ki jih bo opravil do izida novih Oznanil. Predvsem lepo prosim, da molimo za sobrata v tem resnem času priprave na prihod k nam.
Kako bo potekal verouk v birmanskem letu?
Upajmo, da podobno kot lani. Torej v veliki kapeli in po navodili, ki jih bomo sproti prejemali od nadrejenih. Bistveno je, da se čim prej zberemo pri sv. maši. Verouk bomo pričeli v drugi polovici septembra. Upajmo, da bo drugo leto 2022 sv. birma za 8. 9. razred. Pogoj je da se redno udeležujemo sv. maše in verouka ter aktivno sodelujemo. Potem bo verjetno novi škof msgr. dr. Andrej Saje zadovoljen, ko nas bo prišel preizkusiti in nato potrditi v veri.
Spored sv. maš in bogoslužja
P 23. 8. | 19.00 | Pr † Vili Šajnič |
T 24. 8. | 17.00 19.00 |
Rd pogreb † Stanko Grenc Trg † na čast sv. Roku za zdravje in končanje epide. |
S 25. 8. | 19.00 | Čeplje † Roza M. Perić 30. dan |
Č 26. 8. | 9.00 | Trg † Ivan Movrin 30. dan |
P 27. 8. | 19.00 | Rd † rajni iz družine Grenc |
S 28. 8. | 19.00 | Trg † rajni Bižalovi Dol 2 |
N 29. 8. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike /td> |
P 30. 8. | 19.00 | Pr † Marjan Kalčevič |
T 31. 8. | 19.00 | Trg † rajni Kastelic Deskova vas 23 |
S 1. 9. | 19.00 | Pr † Ivan obl. in Ana Štefanc Predgrad 36 |
Č 2. 9. | 7.00 | Trg za duhovne poklice |
P 3. 9. | 19.00 | Rd † Stanko Grenc 8. dan |
S 4. 9. | 19.00 | S L na čast sv. Antonu za zdravje živali |
N 5. 9. | 10.00 12.00 |
Trg za farane in dobrotnike N L † Kazimir Hudorovac obl. in Dejan Margan obl. |
25. 8. ob 10.00 obisk vseh duhovnikov in škofov naše škofije
Vsako leto imamo duhovniki naše škofije zadnjo sredo v avgustu letno rekolekcijo oziroma duhovno obnovo. V jubilejnem letu in letu sv. Jožefa prihajajo k nam…
28.8. 9. 00 Zaplaz škofijsko romanje bolnikov in ostarelih. Redno romanje je v jeseni na Zaplazu. Maša je običajno zunaj, da ni omejitev. Možno je prejeti zakrament sv. spovedi in sv. bolniškega maziljenja. Ker sem se tudi sam postaral, se romanja rad udeležim. Lahko se mi še kdo pridruži Odhod izpred župnišča 7h.
5. 9. ob 12.00 žegnanje v Nemški Loki: Lepo vabljeni k Mariji Trošt, da se pod mogočnimi lipami zahvalimo za dokaj ugoden razplet glede covida in priporočimo še za boljše nadaljevanje, dokler se ta nadloga vendar nekako ne izteče. Seveda se Mariji imamo še za kaj drugega zahvaljevati in priporočati. Torej pridite.
p>8. 9. ob 16.00 Zagozdac – ponovitev zlate maše mojega predhodnika g. Lojzeta Rajka. G. Lojze se zelo želi tudi pri nas zahvaliti za 50 let duhovništva. Mislim, da je najboljši kraj in datum ravno Zagozdac na malo mašo. Tu ste skupaj opravili najve-čje delo – obnove cerkve. Na Marijin rojstni dan se zbiramo pri njej stari in oboleli. Tudi zlatomašnik z župnikom vred spadava v to druščino. Med sv. mašo bo pode-ljen zakrament bolniškega maziljenja. Pred sv. mašo bo prilika za sv. spoved, pridite!
V septembru skrbijo za farno cerkev Radenci.