31. 10. – 31. navadna nedelja: 5 Mz 6, 2 – 6 / Ps 18 / Heb 7, 23 – 28 / Mr 12, 28b – 34
1. 11. – VSI SVETI: Raz 7, 2 – 4. 9 – 14 / Ps 24 / 1 Jn 3, 23 – 28 / Mt 5, 1 – 12a
7. 11. – 32. zahvalna nedelja: 1Kr 17, 10 – 16 / ps 146 / Heb 9, 24 – 28 / Mr 12, 38 – 44

31. 10. - 31. nedelja med letom – žegnanjska

Eden izmed pismoukov je slišal, kako razpravljajo, in videl, da jim je Jezus dobro odgovoril; pristopil je in ga vprašal: »Katera je prva od vseh zapovedi?« Jezus je odgovoril: »Prva je: Poslušaj, Izrael, Gospod, naš Bog, je edini Gospod. Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved.« Pismouk mu je rekel: »Dobro, učitelj. Resnico si povedal: On je edini in ni drugega razen njega, in ljubiti njega iz vsega srca, z vsem umevanjem in z vso močjo ter ljubiti bližnjega kakor samega sebe je več kakor vse žgalne daritve in žrtve.« Ko je Jezus videl, da je pametno odgovoril, mu je rekel: »Nisi daleč od Božjega kraljestva.« In nihče si ga ni drznil še kaj vprašati.
(Mr 12, 28b – 34)

Odlomek poznamo, a pomenljiv je zadnji Jezusov stavek: »Nisi daleč od Božjega kraljestva.« Lahko zaključimo, da Jezus pravi njemu in nam, naj vendar pričnemo tudi tako ravnati, kot razumemo božje sporočilo. Tu se običajno pojavijo razni izgovori ('Ja, ampak', 'seveda – toda, 'no ja', 'vendar' in še in še), damo, da ni treba vsega vzeti takoj čisto zares. Menim, da je tu največja težava, ne moremo povsem zakoračiti v intenzivno življenje po veri…

Torej: »Ljubi Gospoda, svojega Boga,… Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« To je vodilo, ki bi ga kristjan moral vedno imeti na prvem mestu. Potem se ne bi godilo toliko krivic in zlo bi imelo malo povoda za delovanje. Žal se tako hitro zadovoljimo z že omenjenimi pomisleki. Morda nas pandemija ravno zaradi tega tako dolgo mori, da bi pričeli resnično zavestno moliti in klicati božje usmiljenje. Ob poglobljeni molitvi se nam bo tudi srce naravnalo v pravo smer, ki jo zahtevata prva in druga zapoved ljubezni do Boga in bližnjega. Kako to razume apostol Pavel, je zapisal v 1 Kor, 13, 1 – 13. To si večkrat preberite, da bo lažje šlo v pravo smer.

Naši predniki so v 800 leti zgradili v trgu tri cerkve po terenu še številne druge 19. Danes na žegnanjsko nedeljo se zahvalimo za farno cerkev sv. Jožefa in vse druge zlasti župnijske (Spodnji Log, Nemška Loka, Sinji vrh…). Bodimo ponosni na naše prednike in hvaležni, da poskrbimo za to, kar je za njimi ostalo. Žal nekaterih ni več (Zadrc, Nemška Loka, Prerigelj, Graščica, Knežja Lipa, Lapinje, Dol).

1. 11. – VSI SVETI

Ko je zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.«
(Mt 5, 1 – 12)

'O srečni dom nad zvezdami. Blaženi vsi nebeščani, osem krat blagor.'

Danes lahko tako vzdihujemo, ker nas pritiska pandemija in toliko gorja ter nesmiselnega, da tudi sovražnega delovanja in ravnanja.

Na pričetku 3. tisočletja smo se znašli v veliki svetovni stisk. Pandemija nas ovira in celo množično mori, a rešitev se ne pojavi. Včeraj smo skušali ugotoviti, zakaj še nismo v nebeškem kraljestvo, ampak blizu njega. Je rešitev. Vzemimo Jezusove besede zares. Na pričetku je Jezus v osmerih blagrih podal model, na kakšnih principih deluje njegovo kraljestvo. Včeraj pa je pokazal na temeljno držo članov božjega kraljestva. To je ljubezen do Boga in do vsakega zemljana.

To nas opozarja, da se je treba za nebesa kar resno potruditi. Bog je sicer veliki šaljivec ni pa naivec. Daje nam obilo priložnosti, da se lahko oznojimo do onemoglosti, hkrati pa nam daje obilje milosti, ko nam v trudu prihaja naproti s svojo milostjo. Pričnimo že danes in si ob misli na svoje rajne navzemimo njihovih najboljših lasnosti, ki smo jih čutili ob njih ljubezni. Le tako bomo lahko blaženi tudi mi, ko se v molitvi združujemo z njimi.

7. 11. - 32. nedelja med letom – zahvalna

Med svojim poučevanjem jim je govoril: »Varujte se pismoukov, ki si želijo hoditi okrog v dolgih oblačilih in si želijo pozdravov ljudi na trgih, prvih sedežev v shodnicah in častnih mest na gostijah, ki vdovam požirajo hiše in na videz opravljajo dolge molitve; ti bodo strože obsojeni.« Sedèl je nasproti zakladnici in gledal, kako množica meče denar vanjo. Mnogo bogatih je veliko vrglo. Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva novčiča, to je en kvadrant. Tedaj je poklical k sebi svoje učence in jim rekel: »Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico. Vsi so namreč vrgli od svojega preobilja, ta pa je dala od svojega uboštva vse, kar je imela, vse, kar potrebuje za življenje.« (Mr 12, 38 – 44).

Na zahvalno nedeljo se obračamo nazaj in delamo obračun, kaj in koliko nam je uspelo postoriti, pridelati, izmoliti…Pandemija je narekovala svoja pravila. Tudi pozeba je pristavila svoje. Kljub temu so naše shrambe primerno napolnjene in ne bi smeli stradati. V farni cerkvi smo dobil dva oltarčka in kip Kraljice miru. Sv. Andrej je dobil novo streho, obnovljeni sta dve kapelici v Predgradu in Antonac. Verjetno je še kje kaj.

NE POZABIMO, DA SMO DOBILI NOVEGA ŠKOFA msgr. dr. Andreja Sajeta. Redno molimo zanj pa tudi za dosedanjega msgr. Andreja Glavana.

Največ pa je tisto, kar smo naredili na skrivaj in na duhovnem področju. Bog bodi zahvaljen.

V duhu prejšnje nedelje in praznika vseh svetih bodimo ponižni in prinašajmo Gospodu tisto, kar pač zmoremo. Uboga vdova je 'hitila' vse, kar je premogla in dobila pohvalo iz Gospodovih ust. Povabljeni smo, da jo posnemamo. Ko bomo zapustili ta svet, bo štelo samo to, kar in kako smo od svojega žrtvovali za skupno.

Zahvala župnika

Ob zahvalni nedelji se iskreno zahvalim vsem, ki se trudite, da bi kljub epidemiji življenje teklo doma in župniji. Žal smo imeli samo 2 krsta in eno poroko pa že 16 pogrebov. Za božič in veliko noč smo morali biti vsak sebi. Kljub temu smo doživeli tudi prvo sveto obhajilo. Praznovali 800 letnico naselitve stalnega kaplana. Doživeli srečanje škofijskih duhovnikov v navzočnosti prvega in novega škofa. Farno cerkev smo malo polepšali in sv. Andreja prekrili. Tudi škarpa pod domom Tav je skoraj gotova. Dobili smo cca 6 m3 kvalitetne hrastovine za nove klopi. Tudi nekaj novih pastircev za jaslice je že nared. Župnik je dočakal nove zobe. Kljub velikem izpadu v puščici, nismo bankrotirali. Res bodimo Bogu hvaležni za vse to!

Zahvala novega škofa msgr. dr Andreja Sajeta

Kako velik naj bo dar, za katerega se je treba zahvaliti? Ni pomembna velikost, pomembno je srce, s katerim prihajamo pred Gospoda, pomembno je, da smo hvaležni. Jezus je v jeruzalemskem templju izpostavil in pohvalili ubogo vdovo, ki je dala najmanj od vseh darovalcev, a je bil njen dar največji, saj je darovalka vse, kar je imela.

Na zahvalno nedeljo se Bogu zahvaljujemo za mnoge prejeta darove. Ne gledamo s človeškimi očmi na velikost daru, ampak z vsem srcem izražamo hvaležnost za Božje darove in milosti. Zahvalimo se, da vse prihaja od Gospoda, naj bodo to lepi trenutki ali pa trenutki preizkušenj.

Bogo se zahvaljujem za dar poklicanosti, da mu kot pastir sedaj morem služiti v novomeški škofiji. Ob tem se s hvaležnostjo oziram na 15 let škofije in na vse, ki ste bili v tem času orodje v Božjih rokah, še posebej našega prvega škofa msgr. Andreja Glavana.

Se nadaljuje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 1. 11.
VSI SVETI
8.00
10.00

12.00
SL † Matija Kovač n Katica
Trg za farane in dobrotnike
- † soseda Marija obl. in Ivan Štajdohar
Videm † Ivan 1. obl in Cilka Rauh Vimolj
T 2. 11.
VERNE DUŠE V VICAH
8.00
15.00
17.00
Trg po namenu papeža Frančiška
Rd † Stanko in ostali Grenc
Pr za duše v vicah
S 3. 11. 18.00 Trg za duhovne poklice in rajni duhovniki
Č 4. 11. 18.00 Čeplje † Amalija Kolarič 8. dan
P 5. 11. 18.00 Radenci † Jože Butala 8. dan
S 6. 11. 18.00 Trg † Jože Mihelič 8. dan
N 7. 11. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 8. 11. 18.00 Za blagoslov v družini
T 9. 11. 18.00 † Jože in ostali Grenc
S 10. 11. 18.00 Na čast Mariji Snežni
Č 11. 11. 18.00 Trg † Frančiška 2. obl. in Andrej Štajdohar D. vas
P 12. 11. 18.00 Rd † oče Peter, Katarina in brat Peter Šterbenc
S 13. 11. 18.00 SL na čast sv. Antonu
N 14. 11. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Lepo prosim, da upoštevate pogoje P C T

Na praznik vseh svetih bomo v Trgu v cerkvi zmolili za rajne takoj po sv. maši, gobove bom pokropil zvečer.

Pogrebi: Zaradi povečanja možnosti okužbe, bodo pogrebi zopet pred sv. mašo. K sv. maši naj pridejo res samo tisti, ki izpolnjujete pogoje PCT!!!

Verouk: Ob prehodu na zimski čas verouk za prvi razred odpade do spomladi. Vse ostale skupine pričnemo pol ure prej, da imam po verouku vsaj nekaj časa za pripravo na sv. mašo.

Ob obiskovanju grobov lahko preverite, ali ste redno plačali najemnino in dobite položnico.

Ofer za potrebe župnije: Na praznik Vseh svetih je običajno ofer. Zaradi covida je odsvetovan. Svoj dar oddajte v puščico. Hvala u naprej, pravega ofra že ni bilo dve leti. Sicer imate veliko možnosti svoj dar oddati župniku ali nakazati.

6. 11. ob 17.00 prva seje Ž P S v novi sestavi in Ž K: Že dolgo ni bilo seje. Ta čas se je marsikaj dogajalo in zgodilo. Lepo povabljeni in dobrodošli zlasti novi člani.

V novembru skrbi za farno cerkev Stari trg.