3. 4. – 5 postna tiha nedelja: Iz 43, 16 – 21 / Ps 126 / Flp 3, 8 – 14 / Lk 8, 1 – 11
10. 4. – cvetna nedelja: Iz 50,4 – 7 / ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Lk 22, 23 – 56
14. 4. – veliki četrtek: 2 Mz 12, 1 – 14 / Ps 116 / 1 Kor 11, 23 – 26 / Jn 13, 1 – 15
15. 4. – veliki petek: Iz 52, 13 – 53, 12 / Ps 31 / Heb 4, 14 – 16; 5, 7 – 9 / Jn 18, 1 – 19, 42
16, 4. – velika sobota: Rim 6, 3 – 11 / Ps 118 / Lk 24, 1 – 12
17. 4. – VELIKA NOČ: Apd 10, 37 – 43 / Ps 118 / Kol 3, 1 – 4 / Jn 20, 1 – 9

3. 4. - 5. postna nedelja - tiha

Potem je hodil od mesta do mesta in od vasi do vasi, oznanjal in razglašal evangelij o Božjem kraljestvu. Z njim so bili dvanajsteri in nekaj žená, ki jih je ozdravil zlih duhov in bolezni: Marija, imenovana Magdalena, iz katere je odšlo sedem demonov, Ivana, žena Herodovega oskrbnika Husa, Suzana in veliko drugih, ki so jim stregle iz svojega premoženja.
Ko se je zbirala velika množica in so ljudje iz raznih mest prihajali k njemu, je spregovoril v priliki: »Sejalec je šel sejat svoje seme. Ko je sejal, je nekaj semena padlo ob pot. Pohodili so ga in ptice neba so ga pozobale. Drugo je padlo na skalo, in ko je pognalo, se je posušilo, ker ni imelo vlage. Drugo je padlo med trnje, in trnje, ki je zrastlo z njim, ga je zadušilo. In spet drugo je padlo v dobro zemljo in pognalo ter obrodilo stoteren sad.« Ko je to povedal, je zaklical: »Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša!«
Njegovi učenci so ga spraševali, kaj pomeni ta prilika. Rekel jim je: »Vam je dano spoznati skrivnosti Božjega kraljestva, drugim pa je to dano v prilikah, da gledajo, pa ne vidijo, in poslušajo, pa ne doumejo.
(Lk 8, 1 – 11)

Po priliki o izgubljenim sinu, ki govori o božjem usmiljenju, danes slišimo priliko drugo prispodobo glede oznanjevanja Božje besede. Sejalec seje na debelo. Seme pada na različno podlago in v različne okoliščine. Seme je pač pripravljeno vzkliti, a od nas je odvisno kakšen bo pridelek. Na nas je, da odženemo požrešne ptice, preplitvo zemljo, da počistimo trnje, da zrahljamo zemljo in jo z molitvijo namakamo. Gre za nazorno prispodobo, kar nam je storiti v postnem času, ki se pripravljamo na velikonočne praznike. Tiha nedelja nas vabi, da utišamo razne vsiljive prisluhe in se poglobimo sami vase, da pravočasno opravimo dobro spoved in tako pripravljeni pričakamo veliki teden, ki se prične s cvetno nedeljo. Ni tako pomembno kakšno butarico, ali oljko bomo prinesli, ampak s kakšno vero jo bomo držali za blagoslov.

10. 4. - cvetne nedelja

Ko je prišla ura, je sédel k mizi in apostoli z njim. In rekel jim je: »Srčno sem želel jesti z vami to pashalno večerjo, preden bom trpel, kajti povem vam, da je ne bom več jedel, dokler ne bo dopolnjena v Božjem kralje-stvu.« In vzel je kelih, se zahvalil in rekel: »Vzemite to in si razdelite med seboj, kajti povem vam, odslej ne bom več pil od sadu vinske trte, dokler ne pride Božje kraljestvo.« In vzel je kruh, se zahvalil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: »To je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin.« Prav tako je po večerji vzel tudi kelih in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se preliva za vas. Toda glejte, roka tistega, ki me izdaja, je z menoj pri mizi. 22 Sin človekov sicer gre, kakor je določeno, toda gorje tistemu človeku, po katerem je izročen.«
(Lk 22, 14 – 22)

Na cvetno nedeljo beremo dva odlomka evangelija. Najprej pri blagoslovu zelenja in nato pri maši dolgo poročilo o Gospodovem trpljenju tako imenovani Pasijon. Besedila si nekako stojita nasprotno. Ob Jezusovem slovesnem vhodu v sveto mesto Jeruzalem je vse navdušeno – dobesedno evforično, le Jezus je zamišljen in nekam odsoten. Potem pa nastopi 'ura resnice' ko Jezus z učenci odide v vrt Get cemani in vse do aretacije, nočnega zaslišanja, potem pred Pilata in Heroda in končno proti Kalvariji na križ. Tik pred sončnem zahodom še pogreb v tuji grob. Vse se ponovi še na veliki petek.

Gre za izjemno pomemben del Svetega pisma, ki nam prikaže Božje usmiljenje do nas grešnikov in doslednost Očeta do Sina, ki je moral izpiti bridki kelih trpljenja za nas lahkomiselno ljudstvo. Koristilo nam bi, da bi besedilo prebrali že prej, da bi lažje sledili, ali vsaj pozneje, da bi lažje dojeli. Ob križevem potu podoživljamo samo zadnji del.

Pred nami je VELIKI TEDEN

Iskreno želim in Vam priporočam, da se lepo poglobljeno pripravimo na veliki teden. Zaradi epidemije smo morali dve leti praznovati tako rekoč na skrivaj vsak zase na daljavo. Molimo in poskrbimo, da bo letos resnično v živo za vsemi procesijami. Prva je na cvetno nedeljo. Potem je na veliki četrtek prenos najsvetejšega v Božji grob. Na veliko soboto je prenos velikonočne sveče v svetišče. Končno pa je vstajenska procesija, ko najsvetejše po daljši poti prenesemo iz božjega groba skozi trg v farno cerkev. Pri nas je to še bolj očitno od kar imamo obrede v veliki kapeli, božji grob v mali kapeli. Šele na velikonočno jutro se slovesno vrnemo v farno cerkev.

Gre za zelo vsebinsko bogate in na zunaj zanimivo obredje, ki zahteva tudi nekaj asistence s strani pevcev in ministrantov. Pri nas je oboje v veliki krizi pa lepo prosim, da 'priskočite na pomoč' vsi, ki imate kaj glasu in smisla za pomoč župniku. Ker je vse samo enkrat v letu, se je zelo lahko tudi zmotiti. Nič zato, najbolj se motijo tisti, ki jih ni zraven in tisti, ki od strani samo opazujejo.

Kaj se dogaja v župniji

Na Jožefovo so bili montirani žlebi in dokončno sanirana streha na Antonu.

26. 3. smo montirali I R panele za ogrevanje v domu Tav. V župnišču bomo nadaljevali v jeseni.

Sončno elektrarno naj bi že montirali pa malo zamujajo, ker imajo ogromno naročil, upajmo, da bo čim prej, saj se elektrika draži.

Klopi so z moje strani skoraj narejene. Tone ustvarja svetopisemske prizore, ki so odločilni za naše odrešenje. Na vsaki klopi po en prizor. Ko bo to proti koncu bom še jaz dokončal in bodo montirane koncem septembra, ko ne bo zunaj tako vroče.

Pod kuhinjo imam še nekaj dela s škarpo, kar bi moralo biti v aprilu končano.

V maju bi rad prekril Kalvarijo.

Če pridejo begunci iz Ukrajine bo treba še kaj postoriti v župnišču.

Vse skupaj je povezano z primernimi stroški, ki jih skušamo sproti kriti, vendar zaradi dolge suše med epidemijo, ko ni bilo maš in med pogrebi se ni pobirala puščica. Tudi ofrov ni bilo. Zato je blagajna zelo obubožala. Jaz naredim, kar morem in dodam toliko, kolikor imam. Prav pa je, da prispevate tudi Vi verniki po svojih močeh.

Malo preglejte, kako je z plačilom grobnine.

Vem, da se marsikomu zdi večina naštetega nepotrebno. Meni pa gre zato, da izkoristimo tisto, kar imamo pri roki. Dokler še morem, bi rad kaj prispeval župniji. To so klopi in urejenost okolice. Glede elektrarne in ogrevanja pa je naložba v tisti čas, ko ne bom mogel toliko fizično delati z drvmi.

Vsem se iskreno zahvalim že v naprej za vsak podarjen € naši župniji.

Velikonočno voščilo 2022

voscilo 22 1Po tihi nedelji je tihi teden.
Po cvetni nedelji je veliki teden.
Po veliki sredi je veliki četrtek.
Po velikem četrtku je veliki petek.
Po velikem petku je velika sobota.
Po veliki soboti je velika noč.
Po veliki noči nastopi velikonočni ponedeljek
in veseli velikonočni čas…

Dragi moji Želim Vam vse te resne dni preživeti poglobljeno v sebe in skrivnost našega odrešenja, da bomo lahko skupaj na VELIKO NEDELJO iz srca zapeli ALELUJA in skupaj praznovali.

Naj nas vendar vstali Zveličar osvobodi epidemije, razdeljenosti, skratka kuge, lakote in vojske. Naj se begunci čim prej vrnejo v svoje obnovljene domove.

Naj vsi pridemo v nebesa.

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 4. 4. 19.00 Pr † Stanko Grenc n. Helena Dimnik
T 5. 4. 19.00 Trg † Marija Vesel n Nada
S 6. 4. 19.00 Trg † Peter Barič 1. obl.
Č 7. 4. 19.00 Trg † Pavel Majerle 4. obl. Paka
P 8. 4. 8.00 Rd † Stanko Grenc n. Monika
S 9. 4. 7.00 Trg † rajni duhovniki in za duhovne poklice
N 10. 4. 10.00 Trg za farane in dobrotnike CVETENA NEDELJA
P 11. 4. 19.00 Pr † Mara Drobnič Rumanja vas
T 12. 4 19.00 Trg † Ivan Movrin n. Darko z družino
S 13. 4. 19.00 Čeplje † Alojz obl in rajni Kljun ter Bukovec
Č 14. 4. 19.00 Trg † Stanko Grenc n. Vida Vrt
P 15. 4. 15.00 Trg kapela J. K. križev pot nato obredi velikega petka
S 16. 4. 19.30 Trg vigilija† Jožef Mihelič n Trost S. K.
N 17. 4.
VELIKA NOČ
6.30
10.00
12.00
Trg Vstaj. procesija za farane in blagoslov družin
Trg † Ivan Movrin in rajni Patrovi
Sl † starši Škof in Makše

Blagoslov jedil: blagoslov ognja 16. 4. ob 7.00 pred cerkvijo.

Spodnji Log ob 9.00
Čeplje ob 9. 30
Zagozdac ob 10.00
Predgrad ob 10.30
Laze ob 11. 00
Sodevci ob 11.30

Radenci ob 12.00
Trg ob 15.00

Tečaj priprava na zakon: Letos bosta zopet dva tečaja v naši dekaniji
Od 22. 4. do 24. 4. od 16.00 do 19.00 spomladanski
14. 10 do 16. 10. od 16.00 do 19.00 jesenski
Izkoristite priložnost in se tudi odločite za cerkveno poroko, ki je nekaj lepega zlasti pa odpira stalen vir milosti za družinsko harmonijo.

Epidemija se znova razvnema: Ko že mislimo, da je ta hudo mimo, se spet pojavijo višje številke in vest, da je zbolel ta ali oni iz naše bližine. Kljub vsemu trdno upamo, da bomo letos lahko praznovali veliko noč 'po starem'. Bodimo previdni in, molimo, da bi vendar nekako do takrat zdržali zlasti duhovniki, ker imamo ob praznikih vse zasedeno, da je težko dobiti zamenjavo. Bog se nas usmili in nam nakloni lepe praznike.

Srečanje s starši birmancev nam je odpadlo zaradi spovedovanja v Črnomlju. Izkoristimo tridnevje in pridite v čim večjem številu. Novi termin je možen 22. 4. Predvsem se potrudite za reden obisk verouka in nedeljske maše.

Velikonočno tridnevje je najbolj in tenziven čas naše vere. Lepo povabljeni, da pridete k obredom od četrtka do ponedeljka. Blagoslov jedil je sicer lepa in koristna navada, vendar so drugi obredi zlasti vstajenska procesija in maša višek, ki bi jo moral obiskati vsak zdrav kristjan

V aprilu skrbijo za cerkev in kapeli Dol, Prelesje in Kot.