29. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 –14. 16 – 17. 20 / Jn 17, 20 – 26
5. 6. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / Rim 8, 8 – 17 / Jn 20, 19 – 23
12. 6. – NEDELJA SVETE TROJICE: Preg 8, 22 – 31 / Ps 8 / Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15

1. 5. – 3. velikonočna Nedelja – Jožef Delavec

Toda ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.
(Jn 17, 20 – 26)

Dragi prvoobhajanci in vsi ostali verniki, na dan prvega svetega obhajila za naše tri mlade kristjane beremo tako zelo pomemben odlomek iz Evangelija po Janezu. Zapisane besede je Jezus govoril v resnici je molil na glas. Pogovarjal se je z Očetom v nebesih in prosil za okoli sebe zbrane apostole in tudi za vse vernike skozi zgodovino Cerkve, Danes ste še posebej nagovorjeni vi trije naši slavljenci. Dragi Mark, Jaka in Kymberli, ste slišali kako Jezus pravi Očetu, da bodo vsi eno in da bo On v Vas. Danes ga boste prvič prejeli v sovje srce. Sicer ste že večkrat dobili neposvečeno hostijo. Danes bo ta prava posvečene, pravi Jezus in potem pri vsakem obhajilu vedno znova.

Še ob koncu pravi: »In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih. (Jn 17, 26). Pri verouku in zlasti doma starši smo Vam veliko govorili o Jezusu, vendar še zdaleč vam nismo vsega povedali, ker ni bilo časa in ker vsega tudi mi še ne vemo. Do smrti se bomo učili o Jezusu in o vsem, kar nam je On povedal. Bistveno pa je, da nas ima tako rad, da je za nas umrl in se nam sedaj daje, da ga lahko pojemo in je v nas. Tako se tudi mi najlepše in najtesneje združimo z Njim in z vsemi pridnimi ljudmi, ki ga redno prejemajo v čisto srce.

Dragi naši slavljenci, danes ga lahko prosite, kar koli dobrega hočete. On Vas bo slišal in izpolnil tako, kot je za Vas najboljše. Prosite ga kaj velikega, predvsem naj Vas obvaruje, da bi ga kdaj z grehom brezbrižnosti zapustili. Končno Vam čestitamo!

5. 6. – BINKOŠTI

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila tam, kjer so se učenci zadrževali, vrata iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«
(Jn 20,19 – 23)

Letos obhajamo praznik prihoda Svetega Duha med devetdnevnico pred sv. birmo. Gre za velike dogodke na pričetku Cerkve in tudi danes za naših 8 mladih kristjanov, ki se z njimi vred trudimo, da bi opravičili prejem tako pomembnega dejanja in zakramenta. Birmovalec govori »Marija, prejmi potrditev, dar Svetega Duha!« in nato še »Mir s teboj!«

Tudi Jezus je svoje apostole in najbolj zveste učence pozdravil »Mir vam bodi!« in nato še »Prejmite Svetega Duha! Kateri grehe odpustite, so jim odpuščeni, katerim jih zadržite, so jim zadržani.«

Že pri krstu smo bili zaznamovani v imenu Svete Trojice torej tudi s Svetim Duhom. Ob birmi pa nam Cerkev po birmovalcu podeli sicer ustno certifikat – spričevalo, da smo toliko usposobljeni, da bomo darove Svetega Duha pravilno uporabili za svojo versko in občo rast in v korist vse Cerke ter človeštva. Pri verouku je bilo kakor je pač bilo. Malo je nagajala epidemija, malo razne obveznosti, precej lenoba z brezbrižnostjo…, da še zdaleč nismo vsega zvedeli, kaj nam Bog ponuja in kakšne načrte ima z nami. Zato prosim starše in predvsem botre in botrice, da ne vržemo sedaj vsega nekam med ostalo kramo, ki se nam sproti nabira.

Birmanci bodo dobili lepo in trpežno žepno sveto pismo z ovitkom, ki je namenjeno, da ga lahko nosimo vedno s seboj, za na dopust, ali zlasti, ko boste šli v višje šole od doma. Papež Frančišek pogosto poudarja, da je dobro imeti to dragoceno knjigo vedno pri sebi.

Dragi ostali verniki!

Z današnjim praznikom zaključujemo letošnji velikonočni čas. Po birmi in končno po telovski procesiji se bomo nekako sprostili, kar ne pomeni, da bomo potem šli brez skrbi na dopust. Ne, na dopust in kakšno romanje pojdemo načrtno. Sklenili bomo, da bomo vsako nedeljo in praznik obiskali nedeljsko sv. mašo doma, ali tam, kjer se ustavimo. Sedaj, ko imamo pametne telefone ni težko preveriti, kdaj je kje sv. maša. Če bi bili na samotnem otoku pa lahko poslušate sv. mašo po internetu. Potem pa si še kaj preberete iz Vašega sv. pisma. Če ga še morda slučajno nima, naj si ga čim prej nabavi. Pa tudi na telefonu se da najti »Biblija net« in »Hosana«, kjer so tudi molitvice.

Vsi smo tako potrebni sprostitve in miru. Ne nasedajmo raznim reklamam, ki nas dnevno prepričujejo o raju na zemlji. Iz raja smo izgnani. Pravi mir nam prihaja le od Boga po zakramentih in po Svetem pismu.

S skupno pesmijo prosimo in zaupno vsi molimo:
PRIDI, PRIDI SVETI DUH!

Kaj je bilo na Ž P S in Ž K?

Čeprav nas je bilo malo, smo se dotaknili vseh navedenih točk predvidenega dnevnega reda.

Priprave na prvo sveto obhajilo in sveto birmo potekajo po najboljših močeh. Pripravili bomo v okviru svojih zmožnosti. Potrudimo se tudi za molitveno podporo.

Cerkvene klopi tudi napredujejo. Upajmo, da bodo letos v zgodnji jeseni na red, da jih bo lahko prišel blagoslovit škof msgr. Andrej. Bilo je nekaj pomislekov, če ne bi raje popravili obstoječih. Po vseh cerkvah se trudijo imeti enotne in lepe klopi. Tako so prišle na vrsto tudi naše. Upam, da bodo ene lepših in duhovno zgovornih daleč na okrog in preko meja. Čeprav smo les dobili zastonj od škofije in župnik dela zastonj, Tone pa čim ceneje bo končni račun precej visok. Še moramo nabaviti lak in ladijski pod ter izolacijo za pod noge. Tudi to bo 'hitilo kakšnega jurja'. Zalo smo hvaležni vsakega daru. Ker nas je malo, je pričakovanje toliko večje.

Glede sinode je predvideno, da si med seboj pomagamo in odpiramo oči. Za vsakdanjo materialno in duhovno blaginjo moramo poskrbeti sami. Dokler je župnik med nami, je on organizator, ko ga ne bo, bodo morali poskrbeti laiki . Država je dolžna narediti take pogoje , da se tudi verniki dobro počutimo in nismo odrinjeni v kot.

Molimo, da bi se čim več dobrih načrtov uresničilo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 30. 5. 19.00 Pr † Jožef obl. in Danica Kapš
T 31. 5. 19.00 Zg živi in † rajni iz družine Mihelič n. p. F. S.
S 1. 6. 19.00 Drugje v zahvalo za duhovništvo
Č 2. 6. 19.00 Trg † Jožef Mihelič n. Erika
P 3. 6. 19.00 I. Rd † Stanislav Kobe n Ivanka Š.
S 4. 6. 11.00
19.00
Trg za krščence in njih družine
II. Trg Mihael obl. in Jožefa Movrin Jelenja vas
N 5. 6. 10.00 III. BINKOŠTI Trg za farane in dobrotnike
P 6. 6. 19.00 IV. Pr † Katarina, Jurij in Peter Kraškovič ter Dalibor
T 7. 6. 19.00 V. Zg † rajni Pešelj n Lovšin
S 8. 6. 19.00 VI. Trg † starši Marentič Sodevci
Č 8. 6. 19.00 VII. Čeplje † Anton Vizjak 30. dan
P 10. 6. 18.30 VIII. Trg Jožef Mihelič n. Prošt
S 11. 6. 19.00 IX. SL † Justin Škof obl. in Anton Makše obl.
N 12. 6.
birma
10.00 Trg škof za birmance
- župnik za farane in dobrotnike

Hvala staršem prvoobhajancev, da ste se potrudili in omogočili svojim otrokom tako dragocena zakramenta in čestitam prejemnikom.

Devet dnevnica pred birmo se prične na prvi petek 3. 6. ob 19.00
Začeli bomo v Radencih in nato nadaljevali, kot je oznanjeno.
Gre za neposredno pripravo na veliki dogodek, ko bodo naši birmanci dobili potrditev in dar Svetega Duha.  Hkrati je to poživitev in potrditev za družine birmancev  ter vse župnije. To pomeni, da smo k devetdnevnici povabljeni vsi verniki, če že ne k bogoslužju pa vsaj k redni molitvi za birmance in njihove rodbine.

Srečanje s škofom bo 10. 6. ob 18.30 v kapeli Janeza Krstnika, Če bi bilo zelo vroče, bo srečanje v cerkvi.
Birmovalec se prej sreča z kandidati in se nekoliko prepriča o zadostni pripravljenosti na prejem zakramenta. Predvsem pa med spraševanjem marsikaj pojasni. K temu srečanju so vabljeni vsi birmanci in njihove družine. Po srečanju bo g. škof spovedoval. Pomembno je, da gredo k spovedi botri in botre. Žal niso vsi starši pravilno poročeni. Kljub temu so starši povabljeni vsaj na pogovor s g. birmovalcem, da Vam da koristne smernice za naprej.

V juniju skrbijo za urejenost farne cerkve Čeplje, Brezovica, Vimolj, Kralji in Nemška Loka.