2. 10. – 27 nedelja med letom: Heb 1, 2 – 3; 2, 2 – 4 Ps 95 / 2 Tim 1, 6 – 8. 13 – 14 / Lk 17, 5 – 10
9. 10. – 28. nedelja med letom: 2 Kr 5, 14 – 17 / Ps 98 / 12 Tim 2, 8 – 13 / Lk 17, 11 – 19
16. 10. – 29. nedelja med letom: 2 Mz 17, 8 – 13 / Ps 121 / 2 Tim 2, 14 – 4, 2 / Lk 18, 1 – 8

2. 10 – 27. nedelja med letom

Apostoli so rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa jim je dejal: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje,‹ in bi vam bila pokorna. Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase, dejal, ko pride s polja: ›Pridi brž in sédi za mizo!‹ Mar mu ne bo rekel: ›Pripravi mi kaj za večerjo, prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem, nato boš ti jedel in pil.‹ Se mar zahvaljuje služabniku, ker je naredil, kar mu je bilo ukazano? Tako tudi vi, ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite: ›Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.‹«
(Lk 17, 5 – 10)

Počasi nam postaja vse bolj jasno, da bo brez vere v usmiljenega Boga težko preživljati zahtevne dneve. Jezus postavi svojim učencem zelo majhen pogoj. Pravi, da je 'pikica vere' sposobna prestaviti murvo v morje. Mi pa toliko molimo in se trudimo, ampak nekako ne opazimo večjih uspehov. Le kje naj bi bil razlog za naše neuslišane prošnje? Apostoli so morali poslušati, da služabniki ne morejo zahtevati od Gospodarja, naj jim postreže, ampak so oni dolžni streči.

Verjetno je napačen naš odnos do vere in vsega, kar je Božjega. Na letošnjem pastoralnem tečaju nam je p. Branko Cestnik razlagal, da se zahodni svet obnaša, kakor da Boga ni. Del te civilizacije smo tudi mi. Vse nam je bolj pomembno, kot dati čast Bogu in se mu sproti ponižno vsako nedeljo zahvaljevati ter priporočati. Nekaj časa nam je kar dobro šlo, sedaj se življenje na hitro zapleta. Pandemija nas je premešala in skregala, narava se obnaša naši civilizaciji primerno. Prikrito se je vzdignila stara ideologija z rdečo zvezdo na čelu, ki si hoče prisvojiti precejšnje ozemlje svobodne države. Če ne bo uspelo, bo kar atomska bomba naredila red. Posledice so katastrofalne za žrtve vonje, pandemije pa tudi podivjane narave.

Marija v Međugorju in na številnih drugih krajih poziva, naj se združimo in skupno molimo rožni venec. Nasprotno od Jezusa priporoča dokaj večji pogoj. Namesto gorčičnega zrna vere pravi, da se je treba združiti v verigo molivcev čim več milijonov gorečih in ponižnih ter rednih molivcev. Le tako bo premagano zlo, ki je predrzno na poti. Lepo prosim, ne zamahnimo z roko, češ postarani župnik 'spet nekaj teži, ali vsaj naklada'. Žal so minili časi, ko smo se lahko obnašali bolj lagodno. Sedaj smo že v položaju, ko nas stiska in pritiska z več strani hkrati.

Gospod, pomnoži nam vero, da ti bodo všeč naše molitve in dobra dela, le tako bomo zmogli uspešno premagati težave, ki nam grenijo in ogrožajo življenje!

8. 10. – 28. nedelja med letom

Ko je potoval v Jeruzalem, je hodil med Samarijo in Galilejo. Ko je prispel v neko vas, mu je prišlo naproti deset gobavih mož. Od daleč so se ustavili in na ves glas govorili: »Jezus, Učenik, usmili se nas!« Ko jih je zagledal, jim je rekel: »Pojdite in pokažite se duhovnikom!« In med potjo so bili očiščeni. Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval; in ta je bil Samarijan. Jezus pa je odgovoril: »Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počastil Boga, razen tega tujca?« In rekel mu je: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila.«
(Lk 17, 11 – 19)

Dogodek poznamo. Najprej je bilo vse v redu. Okuženi so upoštevali zahtevo varnostne razdalje. Kričali so: »Jezus, Učenik, usmili se nas!« Tudi on se je držal varnostnega protokola in jih poslal k duhovnikom, ki naj potrdijo ozdravljenje. Do tu je bilo vse korektno, ko bi se treba zahvaliti, je samo prezirani krivoverni samarijan našel pot nazaj do Učenika in se mu zahvaljeval kot Bogu ležeč na obrazu. Le ta je dosegel popolno ozdravitev, vera mu je bila zadosti pomnožena.

Če se ozremo na temo prejšnje nedelje, lahko hitro opazimo, da je za vernega človeka nepogrešljivi del življenja zahvaljevanje in slavljenje Boga tako nujno, kot dihanje in prehranjevanje. Jezus je na koncu 40 dnevnega posta zatrdil hudiču, da naj človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.

Ponavljam, da smo se navadili živeti, kakor, da Boga ni. 'Če si lahko vse kupimo, ni treba 'klečeplaziti' pred nečem, kar so si izmislili farji'. Za praznike še sicer pridemo v cerkev, ob pogrebih se razume ostanemo zunaj. Če tako nanese se pred družbo pohvalimo, da se z župnikom 'razumemo' …

Ko nas doleti nesreča šele na koncu potožimo Bogu, kako nas je pustil tako trpeti. Hkrati pozabimo, kolikokrat smo ga prekleli prav njega Boga in Marijo pa tudi svetnike.

Vera predpostavlja tudi spreobrnjenje.

Pričeli smo mesec rožnega venca. Kristjani so 7. oktobra leta 1571 izmolili zmago nad nekajkrat močnejšim turškim ladjevjem pri Lapantu. Lepa priložnost, da se preskusimo in že v naprej zahvalimo za Božje varstvo ter prenehanje tako zunanjih, kot notranjih nevarnosti.

Onih drugih devet gobavcev so bili Judje torej pravovernih članov izvoljenega ljudstva. Zato so mislili, da se je dovolj pokazati duhovnikom. Verjetno se jim je zdelo škoda časa, ker so itak z boleznijo in karanteno izgubili že toliko dragocenih reči i n dogodkov. Jezus odpusti Samarijana z pojasnilom, da ga je vere rešila in naj gre v miru. Iz tega lahko zaključimo, da se je onim devetim zlo povrnilo.

Kaj se dogaja?

V farni cerkvi se zelo trudim pripraviti podlogo za nove klopi. Dosedanje so na pogled izgledali še kar. Pri podiranju se je izkazalo, da so bile že zelo zmajane , zlasti na moški strani. Na zadnji ženski je zapisana letnica in mojster Šterk Jurij mizar Predgrad 12, 1. IIII. 1938. Vendar je bila ta dodana naknadno. Mislim, da moi je teta Cika Miklavčeva nekoč pravila, da je bil križev pot blagoslovljen 1936. Tudi lustri in orgle so bili poslani v Ljubljano na obnovo tik pred II. svetovno vojno. Ravno tako so bile zgrajene moderne štale okrog 1937. To pomeni, da so bili zelo aktivni ravno tik in med krizo. Ko smo blagoslovili gradbišče za novi dom leta 2007 Tav, je tudi zelo dišalo po krizi pa smo zmogli. Tako bo tudi letos. Samo, da mi Bog nakloni potrebnega zdravja. Lepo pa bi bilo, da bi tudi Vi kaj prispevali za nove klopi, ki bodo posebnost v naši dekaniji, škofiji, državi in Evropi ter v Cerkvi na sploh. Ne tako dolgo nazaj so se sedišča kupovala in dajala letni prispevek. Pri nas je zadnja še 'plačevala' Katica Bajsova z nekaj drobiža.

Za Kalvarijo ste kar nekaj prispevali za posamezno postajo (50 DM). Strošek je bil 3 x večji. Tako bi bilo lepo da se po družinah odločite in prispevate primerno vsoto. Jaz delam že vse leto in zalagam vse, kar premore penzija ter kar prispevate za sv. maše. Seveda porabim tudi kaj za sebe in druge redne stroške.

V sedanji Družini in Belokranjcu je obsežna reportaža o župniji Semič. 11. 9. je bila posvečena prenovljena župnijska cerkev sv. Štefana. Štiri leta so temeljito delali in prenovili od vrha zvonika do cerkvenega tlaka in nove zakristije. Vse skupaj je stalo okrog 2 milijona €. Ni še vse pokrito, je pa narejeno za naslednjih nekaj sto let. Oni imajo ob vsaki priliki ofer pa tudi ljudje so sproti obveščeni in naprošeni, naj vendar še kaj dodajo.

Pustimo druge, raje se zavzemimo sami za sebe. Le pridite kaj k sv. maši. Poskrbite, da bodo otroci redno pri verouku, zlasti, da bodo starejši pripravljeni na srečanje z Gospodom ob odhodu v večnost. Kolpa je ta mesec že drugič poplavila zato ne prezrimo sosedov in jim bodimo ob strani s spodbudo in konkretno pomočjo.

Predvsem resnično redno molimo posamič in skupaj, da se ne bi nesreče ponavljale.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 3. 10. 7.00 Trg † rajni duhovniki in za duhovne poklice
T 4. 10. 18.00 Trg v zahvalo za srečo pri delu
S 5. 10. 18.00 Zg † družina Movrin Gornja Podgora
Č 6. 10. 18.00 Trg † Lesac Stjepan n. Oktavija
P 7. 10. 18.00 Rd † Jožef Mihelič
S 8. 10. 8.00 Pr za srečno pot in rajne Kukine Pavla, Jurij in Marija
N 9. 10. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 10. 10. 18.00 Pr † Vincenc Pešelj 2. obl. Jelenja vas
T 11. 11. 18.00 Čep † Katica 30. dan in Matija Kovač Nemška Loka
S 12. 10. 18.00 Trg † Antun Sarić obl.
Č 13. 10. 17.00 Trg † Marija obl. in Ivan Štajdohar
P 14. 10. 18.00 Rd I.† rajni Simčič obl. – II. za zdravje Kavčič
S 15. 10. 18.00 SL † starši Škof in Makše ter Janko Japelj
N 16. 10. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

7. 10. ob 18.00 – Rožnovenska mati Božja: Lepo povabljeni k sv. maši v Radence. Seveda tudi k molitvi rožnega venca pred sv. mašo.

8. 10. ob 15.00 – Predgrad blagoslov novega gasilskega vozila. To je že tretji gasilski blagoslov v tem letu, kar je lepo pa tudi potrebno Danes 29. 9. ko to pišem so gasilci spet morali h Kolpi braniti in reševati pred poplavo.

13. 10. ob 17.00 – 1. obletnica molitvene skupine:
Lani smo s skupino pričeli na hitro in ne najbolje pripravljeni. Potem je korona z pogoji P C T zadevo še zaostrila pa so se molivci zbirali na domu. Po enem letu se je izkazalo, da se je splačalo vztrajati. Ob spominu Fatimske M. B. – Kraljice rožnega venca in 1. obletnici pričetka zopet prihaja k nam p. Rozo Pavić iz Trsta, da nas spodbudi zlasti nekoliko pojasni, kako molitvena skupina deluje in kakšen namen ima.  Pride že okrog 15.00 za pogovor in spoved. Sv. maša bo ob 17.00 po maši pa bo na razpolago za nadaljevanje pogovorov in zlasti molitve za skupino in posameznike.
Enim se je lani zdelo vse nekoliko nenavadno in prezahtevno za nas. Pridite in poglejte. Ves svet tone v zelo globoko krizo. Ruski fanatiki resno grozijo kar z atomsko vojno. Pandemija se še zdaleč ne umirja in lakota ter splošna beda mori milijarde ljudi.(Vsake 4. sekunde od lakote umre en zemljan).
Žal smo tudi v naši osvobojeni domovini če dalje bolj v draginji, kar bo skozi zimo marsikoga zelo prizadelo. Torej pridite molimo v četrtek in vsak dan pred sv. mašo rožni venec ter litanije Matere Božje.

15. 10. ob 19.00 Seja Ž P S in Ž K; potrebno se je pogovoriti o veliko zadevah.

KUGE, LAKOTE IN VOJSKE, REŠI NAS O GOSPOD!

V oktobru skrbi za kapeli in župnišče Deskova vas.