13. 11. – 33. nedelja med letom: Mal 3, 19 - 20a / Ps 98 / 2 Tes 3, 7 – 12 / Lk 21, 5 – 19
20. 11. – KRISTUS KRALJA VESOLJSTVA: 2 Sam 5, - 3 / Ps 122 / Kol 1, 12 – 20 / Lk 23, 35 – 43
27. 11. – 1. adventna nedelja: Iz 2, 1 – 5 / 122 / Rim 13, 11 - 14 / Mt 24, 37 – 44

13. – 33. nedelja med letom

Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«
Znamenja in preganjanja Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu in bodo govorili: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.« Tedaj jim je govoril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike. Vam pa bo to dalo priložnost za pričevanje. Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in modrost, kateri vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ji ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, 18 toda niti las z vaše glave se ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«
(Lk 23, 35 – 43)

Danes se veselimo dveh zadev. Dobili smo nove klopi in obiskal nas je novi škof msgr. dr. Andrej Saje. Jezus pa nas opozarja, naj se ne navezujemo ne na eno ne na drugo. Seveda smo lahko ponosni na nove cerkvene klopi, ki ob udobju še nudijo 35 podob z verskim sporočilom. Hvaležni smo izvajalcem in darovalcem, vendar se moramo predvsem navezati in zaupati Bogu, ki je že ob prvem grehu napovedal Odrešenika in ga ob dopolnitvi časov poslal. Odrešenik je izpolnil Očetovo obljubo. Oznanil nam je Blagovest, s smrtjo zadostil za naše grehe in po vnebohodu poslal Svetega Duha, da v Cerkvi nadaljuje Njegovo delo. Torej se ne navezujmo na neki sicer posrečeni in lep izdelek, ampak na Onega, ki ga ta izdelek predstavlja.

V drugem delu Jezus opozarja na velike stiske in krive preroke. Marsikaj smo že doživeli in preživeli in veliko zadev nas bega ter opozarja na nadaljnje napore in odrekanja. Tudi raznih obljub z hitrimi rešitvami na manjka. Papež Frančišek nam je poslal novega škofa msgr. dr. Andreja, ki danes prvič prihaja k nam s pastirsko palico in svežim sporočilom: »Ne bojte se, Jezus je svet premagal!« z veseljem ga sprejemamo. Obljubljamo mu poslušnost in podporo pri naporni službi po naših skromnih močeh.

20. 11. – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

Ljudstvo pa je stalo zraven in gledalo. Celo voditelji so se norčevali iz njega in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: »Ta je judovski kralj.« Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govoril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju! Drugi pa mu je odgovoril in ga grajal: »Ali se ti ne bojiš Boga, ko si v isti obsodbi? In midva po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni storil nič hudega.« In govoril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«
(Lk 23, 35 – 43)

Cerkveno leto zaključujemo s praznikom Kristusa Kralja vesoljstva. Ob nedeljah smo brali Evangelij po Luku, ki nam je Jezusa predstavljal od jaslic do vnebohoda. Danes ga predstavi na križu. Publika je divja v svojem zmagoslavju. Celo levi tovariš ga preklinja, naj se vendar reši in pomaga še njima. Desni ga svari in nato prosi Jezusa za dobro besedo v njegovem pravem in večnim kraljestvu. Jezus je gluh za sramotenje in vse drugo sprevrženo norenje v režiji hudega duha, a se takoj z obljubo odzove na prošnjo skesanega lopova. »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«

Več, ali manj poznamo dogodke na Kalvariji. Tudi druge dogodke iz Jezusovega življenja poznamo vsaj v grobih obrisih. Druga stvar pa je, kako dobro poznamo bistvene podrobnosti in Jezusova priporočila glede našega odnosa do Boga, sveta in bližnjega.

Luka nam je vse leto pripovedoval o Božjem usmiljenju. Zato Bog pričakuje, da mu sledimo z usmiljenim srcem in odprto roko za miloščino.

Na današnjo nedeljo se zaključuje teden zaporov in pričenja teden Karitas. Oboje se napaja iz Kristusa Kralja in njegovega usmiljenja. Na križu so umrli vsi trije Jezus in oba hudodelca. Jezus je čez tri dni vstal, desni je šel v raj še tisti dan, o levim ni poročil. Lahko bi pripisal frazo na civilnih pogrebih, 'da je omahnil v nič'. Cerkev želi pomagati zapornikom, da resno premislijo svoje življenje in razlog, zakaj so v zaporu. Pomaga jim do kesanja in poboljšanja, da bo ob vrnitvi nadaljevali pošteno in prizanesljivo. Bistveno je priznanje, da smo grešnik, ki prosimo usmiljenja.

Karitas igra na drugo 'karto', ki se bo bral drugo leto na ta praznik, ko pravi: »Bil sem lačen in ste mi dali jesti… nagega ste oblekli popotnika sprejeli, bolnega in zaprtega obiskali…« Na eni strani grešniki, na drugi ljudje v stiski. Obojih je skozi vso zgodovino človeštva žal veliko. Na nas je, da naredimo tisto, kar moremo in tudi tega je veliko, več kot si upamo, ali mislimo, da zmoremo. Sami se odzivamo po kapljicah v morje, tako se je izrazila o sebi sv. mati Tereza. Ravno teden Karitas nekako sešteje, da postane kar lep potoček, ki se počasi spreminja v reko, ki teče proti odrešenju odrešenja. Na nas je, da skozi vse leto dodajamo čim večkrat kakšno kapljico.

Blagoslovu novih klopi na proti

To pišem 10. 11., da ne morem poročati, kako je bilo ob blagoslovu, ampak kaj se je dogajalo prej. Zamisel o novih klopeh mi je se mi je utrnila nekje na prehodu iz leta 2020 na 2021. Takrat me je 'ohrabrila' misel, da bi prosil na škofiji za hrastov les. Ekonom msgr. dr. Janez Gril je bil takoj za to in poklical gozdarja za bolj natančen pogovor. Takoj me je opozoril, da nam podarijo tisti material, ki ga ne morejo prodati. Ti hrasti so bili napadeni in se posušili. Lahko se pojavijo drobne luknjice, kjer so bile 'muhe'. Ker vem da teh škodljivcev več ni v lesu, sem ponudbo z veseljem sprejel. Les je prišel lani konec julija, veliko cca 6 m3. Novembra sem ga skrojil za stranice in dal sušiti. Po svečnici je sledilo lepljenje in nadaljnja obdelava. Kmalu se je pričela tudi rezbarija, ki je bila končana 9. 11. 2020. Zamisel za podobe iz stare zaveze je prišla spontano že ob odločitvi za nove klopi. Potem še za sprednje strani iz Jezusovega delovanja. Sedaj 'prosi' tudi zadnja stran, kar bomo upam utegnili drugo leto. Zadaj bi radi upodobili slovenske mučence in pričevalce. Vendar bo se treba še nekje 'znajti za hrastove plohe, ali vsaj deske 5/4, ker je škofijskega lesa že skoraj zmanjkalo.

Klopi so sicer preproste. Vsako krasi druga podoba od Adama do Petra in Pavla prvakov apostolov. Dobili smo zelo atraktivno kolekcijo 35 svetopisemskih podob + 2, ki sta zadevo naredila. Zlasti skupaj z jaslicami bo pričala o našem odrešenju in nas pozivala k zglednemu življenju po veri. Življenje kristjana ni nekaj lahkotnega in obračanje po vetru, ampak zavestna odločitev 's križem za Gospodom' do končne zmage. Mnogi so jo že dosegli tudi iz našega slovenskega naroda. Ostali so še na poti, katerim se lahko priporočamo v različnih stiskam.

Zahvale:

  • Iskrena hvala škofiji Novo mesto za podarjen hrastov les.
  • Iskrena hvala in pohvala rezbarju Tonetu Šegina za trdo in pravočasno opravljeno umetniško delo!
  • Ponižna zahvala Bogu, ki je župniku Jožetu Pavlakoviču dal moči in zdravja, da je zmogel obdelati toliko materiala in ga spraviti skupaj v farno cerkev sv. Jožefa?
  • Hvala novemu Škofu msgr. Dr. Andreju Saje za obisk in opravljen blagoslov!

Spored bogoslužja in mašni nameni

P 14. 11. 17.00 Pr † Darinka Majerle 8. dan
T 15. 11. 17.00 Trg za zdravje v družini
S 16. 11. 17.00 Drugje † rajne duhovnike in duhovne poklice
Č 17. 11. 17.00 Trg † vsi rajni Perše - Šmitovi
P 18. 11. 17.00 Rd † Stanko Grenc za 90 let
S 19. 11. 17.00 Trg † Marija Vesel 1. obl.
N 20. 11. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 21. 11. 17.00 Pr † Jurij, Katarina in Peter Kraškovič
T 22. 11. 17.00 Trg v čast sv. Ceciliji za žive in rajne pevke ter pevce
S 23. 11. 17.00 Pr † Kobe Rudolf Jelenja vas 13
Č 24. 11. 17.00 Trg † Katarina in Ivan Antič Deskova vas n. Marjanka
P 25. 11. 17.00 Rd † Jože in Ljudmila Šterbenc n. Jože
S 26. 11. 17.00 SL † družina Baraga
N 27. 11. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Teden zaporov 13. 11. do 20. 11. 2022. Zaporniki so v hudi stiski. Omejeni so na kraj bivanja in okrnjeno udobje ter ugodje. Tu so se znajdli zaradi nekega večjega prekrška, ki jih bremeni. Taki prekrški, ali kazniva dejanja so skoraj vedno povezani z moralno odgovornostjo. Cerkev jim stoji ob strani in želi pomagati do poprave krivic tako do bližnjega, kakor do sebe.

Teden Karitas od 20. 11. do 27. 11.
Verniki se moramo vedno obnašati karitativno – dobrodelno. To je možno s pomočjo potrebnim okoli sebe  in oddaljenim v raznih akcijah, ko se zgodi kakšna večja nesreča. So tudi stalne dejavnosti, kot je bila na primer naša komuna Tav. V tednu Karitas je priložnost, da se  malo prebudimo in nekako ozavestimo to našo temeljno krščansko držo. Vendar ne gre samo za materialno pomoč, ki je sicer nujna in bo to zimo še kako potrebna. Pomembna je tudi duhovna dimenzija, ko molimo, se izobražujemo in stojimo ob strani tistim, ki jih je doletela preizkušnja.

Klic dobrote sreda 23. 11. To humanitarno akcijo je pričel pred desetletji kaplan v Celju g. Franci Trstenjak z 1. dobrodelnim koncertom. Ker je zadeva lepo uspela, je drugo leto ponovil in tako je nastal osrednji vsedržavni dogodek v tednu Karitas. Bistveno je, da se nastopajoči radi udeležijo in publika napolni dva koncerta. Po radiju in televiziji se prenaša po vsej državi in državljani radi darujejo za potrebe Karitas doma in po svetu. Tudi letos ste lepo vabljeni k poslušanju in darovanju

V novembru skrbijo za kapeli, župnišče in cerkev Kovača vas. ter Paka.