14. 5. – 6. velikonočna nedelja – Ned. turizma: Apd 8, 5 – 8 / Ps 66 / 1 pet 3, 15 – 18 / Jn 14, 15 – 21
18. 5. – Gospodov vnebohod: Apd 1, 1 – 11 / Ps 47 / Ef 1, 17 – 23 / Mt 28, 16 – 20
21. 5. – 7. velikonočna nedelja ned. medijev: Apd 1, 12 – 14 / Ps 27 / 1 Pet 4, 13 – 16 / Jn 17, 1 – 11a
28. 5. BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / 1 Kor 12, 3b – 7. 12 – 13 / Jn 20, 19 – 23

14. 5. – 6. velikonočna nedelja – nedelja turizma

»Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker ostaja pri vas in bo v vas. Ne bom vas zapustil sirot, prišel bom k vam. Še malo in svet me ne bo več videl, vi pa me boste videli, ker jaz živim in živeli boste tudi vi. Tisti dan boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.«
( Jn 14, 15 – 21)

Za nedeljo turizma je današnji odlomek dokaj provokativen. Turizem namreč zelo negativno vpliva na obisk nedeljske sv. maše. V drugem delu zatrdi: »Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi«; Tu je težava, ker je turizem tako lahek in pogost izgovor, da ne utegnemo k sv. maši – tudi nedeljski. Eno so delavci v turizmu, ki res včasih na nedeljo enostavno ne morejo k sv. maši. Vendar so tudi oni dolžni vsaj med tednom obiskati sv. mašo in posvetiti en dan v tednu. Težko pa je pritrditi tistim, ki pravijo, da na počitnicah niso mogli k nedeljski sv. maši. To je nevarno zavajanje samega sebe. Tudi v nekrščanski deželi je gotovo kakšno svetišče, ki ga pobožno obiščeš in pomoliš seveda k svojemu Bogu. Že skoraj vsi imamo pametne telefone. Tu lahko prisluhnete radiju Ognjišče, ki vsak dan v živo prenaša sv. mašo. Torej v Evropi lahko povsod obiščemo krščansko bogoslužje, drugod pa tisto svetišče, ki ti je dosegljivo.

Vse je pogojeno z ljubeznijo. Oče nas vedno ljubi, na nas je, da na ljubezen konkretno odgovorimo. To najlažje storimo, če se dosledno držimo zapovedi, zlasti prvih treh. To pomeni, da si moramo življenje organizirati tako, da nas ne bo izključevalo iz aktivnega obiskovanja sv. maše in drugih duhovnih dejanj. Med to spadajo tudi romanja in druga pobožna opravila. Ob nedeljah torej verski turizem.

21. 5. – 7. velikonočna nedelja – nedelja medijev

Ko je to izrekel, je povzdignil oči proti nebu in dejal: »Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega Sina, da Sin poveliča tebe, kajti dal si mu oblast nad vsemi živimi bitji, da bi dal večno življenje vsem, ki si mu jih dal. Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa. Jaz sem te poveličal na zemlji s tem, da sem dokončal delo, ki si mi ga dal, da ga opravim. In zdaj me ti, Oče, poveličaj pri sebi z veličastvom, ki sem ga imel pri tebi, preden je bil svet. Razodel sem tvoje ime ljudem, katere si mi dal od sveta. Tvoji so bili, pa si jih dal meni in so se držali tvoje besede. Zdaj vedo, da je vse, kar si mi dal, od tebe; kajti besede, ki si mi jih dal, sem dal njim. Oni so jih sprejeli in resnično spoznali, da sem izšel od tebe, ter začeli verovati, da si me ti poslal. Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih. Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi.
(Jn 17, 1 – 11a)

Smo tik pred vnebohodom. Zato nam Cerkev danes ponovno predstavi Jezusovo veliko duhovniško molitev. To je molil ob zaključku zadnje večerje. Tokrat odhaja k Očetu, da ga na bodo več videli kot človeka. Takrat je polagal na srce apostolom, naj se obračajo k Očetu seveda v njegovem imenu. Danes govori nam, naj ne obupujemo, ampak zaupamo vse svoje skrbi in težave njemu, ki je bil in ki bo prišel.

Hkrati je prosil Očeta za apostole in vse tiste, ki bodo po njih verovali. Prošnja je zanimiva, ker ee prosi, da bi se izognili vsemogočim težavam in skušnjavam, ki jih premore ta svet, temveč, da bi se zmogli soočiti z vsem tem in izogniti nevarnostim. To pomeni, da se ne bojmo stopiti v ta grešni svet, vendar se naj vedno obračamo za pomoč k troedinemu Bogu. Zato je dobro zjutraj naprej vsaj nekaj izmoliti. Mi duhovniki tudi nekaj več. Vi ostali pa čim več zlasti, ko ste pred kakšno zahtevno zadevo. Starši molite za svoje otroke, da bi se varno prebili skozi zahtevno dobo odraščanja, da bi si našli dobrega partnerja in ustvarili dobro varno gnezdo za naraščaj. Delavci, da bi bili pri delu uspešni in brez nezgod, da bi ohranili zdravje in imeli primerno plačo. Ta teden so prvi trije dnevi prošnji, ki jih še posebej izkoristijo kmetje in prosijo za primerno vreme, da bo letina zdrava in zadostna. Starejši kličemo Božjega blagoslova na mlajše, zlasti se priporočamo, da bi mogli prenašati starostne križe in težave ter se pripraviti na zadnjo uro.

Na kratko. Jezus je bil tik pred zaključkom svoje poti na tem svetu, ki se bo zaključila z izjemnim trpljenjem, smrtjo in vstajenjem. Zato je izrekel zelo dolgo in ekskluzivno molitev. S tem je nam dal zgled, da se je za vsako resnejšo stvar dobro posvetovati z Očetom torej iskreno moliti. Ko je najhujše mimo pa ne smemo pozabiti na zahvalo. To pa najlažje storimo pri nedeljski sv. maši.

NAJEMNINA GROBOV IN SKRB ZA UREJENOST POKOPALIŠČA

Vsako neparno leto se prične nov dvoletni plačilni ciklus plačila grobnine. Eni se tega zavedate in redno pridete po položnico ter nakažete svoj prispevek, eni bolj pozabljivi poravnate svojo obvezo, kadar se spomnite oziroma, ko se pač srečamo v župnišču. Eni pridete ravno takrat, ko se mi 'mudi urediti kakšno večje delo', kar nekaj pa je takih, ki se delajo nevedne in bi sicer radi plačali, pa ne vedo, kje bi dobili položnico, oziroma čakajo, da jim pride na dom. Rednim plačnikom sem hvaležen. Ta zadnjim naštetim toplo priporočam, naj vendar pridejo kaj na okoli. Če ste izven Polan, pokličite na 031 563 517, da se nekje dobimo, ali Vam pošljem podatke ali položnico. Letos bi rad utrdil zid nad cesto z notranje strani.

Druga stvar so odpadki. Po tolikih letih bi pa ja že morali zvedeti, da je treba odpadke sortirati. To pomeni, da damo:

  • sveče res samo nje v plastični zabojnik, ki je namenjen samo za dogorele sveče in baterije.
  • Pesek odložite lahko kar na parkirišče, ali takoj desno ob pesku, ki je namenjen za posutje ob grobovih. -
  • Bijo odpadke (zemljo, rože, papir, les) lahko odložite na rob pred zabojnikom -
  • Plastika, steklo gobe za krašenje, povinil sodijo v veliki zabojnik, ki je sicer zaklenjen. Zato to odložite v kovinska soda, ali tik zraven, da občasno razstavim vence in še sam presortiram ter spravim v zabojnik. -
  • Ko obiščete grob, ga okrasite in prižgete lučko tudi ne pozabite še kaj pomoliti pa še kaj opleti okrog groba. Rajni Vam bodo zelo hvaležni.

Kot vidite ne gre za neko veliko učenost niti za veliko zamudo časa, ampak za nekaj kulture in spoštovanja do župnika, ki se že leta trudi, da bi ostala najemnina čim nižja in bi z njo lahko še kaj postorili za naše pokopališče, ki je svojevrstno ogledalo našega odnosa do rajnih in do ostalih uporabnikov.

Napisal sem pač to, kaj razmišljam, ko se lotim pospravljanja. Skoraj v vsaki vrečki je ena ali več sveč, nekaj rožic, malo peska, kakšna rokavica, krpa. Vse je treba iztresti in potem vsako posebej dati tja, kamor sodi. V deževnem obdobju je vse mokro, da je delo še bolj umazano. Da ne bo pomote. Župnik ni dolžan tega početi. Lahko bi dali pokopališče v najem Komunali, ki bi uredili stvari po svoje, vendar bi bilo verjetno nekoliko dražje in manj urejeno. Meni ni izpod časti, kaj koristnega početi, le rad bi, da bi se še kdo vsaj malo potrudil in mi pomagal ter olajšal.

Epidemija je preklicana – nevarnost in previdnost ostaja

Sedaj se je covid 19 uvrstim med vse ostale viruse, ki krožijo med nami. Zato ostaja previdnost, da se ne okužimo, ker so posledice še vedno lahko katastrofalne. Po svetu je umrlo cca 20 milijonov ljudi, koliko jih ima trajne ali vsaj začasne posledice, se ne da ugotoviti so pa strašne. Zato še vedno velja previdnost in obzirnost. Pri sv. maši še vedno velja, da gremo k obhajilu najprej na roko, šele potem na jezik. Tisti, ki mislite, da je samo na jezik primerno poglejte okrog sebe in spustite ostale naprej. Lepo prosim!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 15. 5. 8.00 Pr † Stanislav Mihelič n. Vida Majerle
T 16. 5. 20.00 Zg † Franc Turk 7. dan
S 17. 5. 20.00 Pr † Tanja 1. obl. in rajni Majerle Šepoči
Č 18. 5. 20.00 Trg vnebohod † Lucija Butala
P 19. 5. 20.00 Rd † Vlasta Kobe n. U. Bukovec
S 20. 5. 20.00 Trg † nada Panjan n. družina Samec
N 21. 5. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 22. 5. 8.00 Pr † Pepca in Minca Bevc n. p. F. Seničar
T 23. 5. 20.00 Trg † Zlata in Bogomila Stark Kanada
S 24. 5. 20.00 Zg † za zdravje Kastelic in Česnik
Č 25. 5. 7.00 Trg † duhovniki in redovniki za duhovne poklice
P 26. 5. 20.00 Rd † rajni Hrovatin
S 27. 5. 20.00 S L na čast Mariji v zahvalo za ugoden nakup
N 28. 5. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

18. 5. ob 20.00 – Vnebohod slovesni praznik
Lepo vabljeni k sv. maši, da se poslovimo od našega vstalega Gospoda in pričnemo devet dnevnico pred binkoštimi. Prvi trije dnevi tedna so prošnji, ko se priporočamo za primerno vreme in dobro zdravo letino.

27. 5. – bl. Alojzij Grozde: Letos mineva 100 let od njegovega rojstva zato bo glavno dogajanje na Zaplazu še bolj slovesno. To sem že večkrat omenil, sedaj pa iskreno vabim, da se proslave udeležimo v čim večjem številu. Lepo bi bilo, da bi se romanja udeležili vsi veroukarji in vsaj večina staršev. Žal je vedno toliko drugih zadev, da se verouka nikoli ne udeležijo vsi. Apeliram, da se zresnimo in tokrat pokažemo svojo zavzetost za dobrobit naše mladine. Bl. Alojzij Grozde je velik priprošnjik v tej zadevi. Otroke se vozi na vse mogoče vaje in treninge ter na nastope in tekmovanja. Vse lepo in prav, vendar je pred nami zelo zahtevno obdobje, ko se bo treba še kako potruditi, da bomo skupaj nekako preživeli in doživeli tudi še kaj lepšega.
Če bi se nas kaj več prijavilo, bi šli lahko z avtobusom in sicer ob 7.00 iz Trga. Drugače pojdem z kombijem, ki polek mene še lahko sprejme 7 potnikov. Zato se je treba povedati do 19. 5.

Na ŽPS smo samo pregledali tekoče zadeve. Ne vem zakaj je tako težko priti na sejo. Ne gre za župnikove kaprice, ampak za skupne zadeve, ki jih lažje opravimo, če jih skupaj premislimo in najdemo čim boljše rešitve.

V maju skrbijo za urejenost cerkve in kapel Kot in Sodevci.