27. 9 . – 26. navadna nedelja: 4 Mz 11, 25 – 29 / Ps 19 / Jak 5, 1 – 6 / Mr 9, 38 – 48
4. 10. – 27. navadna nedelja: 1 Mz 2, 18 – 24 / Ps 128 / Heb 21, 9 – 11 / Mr 10, 2 – 16
11. 10. – 28. navadna nedelja: Mdr 7, 7 – 11 / Ps 90 / Heb 4, 12 – 13 / Mr 10, 17 – 30

13. 9. -24. navadna nedelja

Pristopili so farizeji, in da bi ga preizkušali, so ga vprašali: »Ali je dovoljeno možu odsloviti ženo?« Odgovoril jim je: »Kaj vam je naročil Mojzes?« Rekli so: »Mojzes je dovolil napisati ločitveni list in jo odsloviti.« Jezus pa jim je rekel: »Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to zapoved, na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso. Tako nista več dva, ampak eno meso. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!« Ko so bili v hiši, so ga učenci spet spraševali o tem. In govoril jim je: »Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo; in če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje.«
Prinašali so mu otroke, da bi se jih dotaknil, učenci pa so jih grajali. Ko je Jezus to videl, je postal nejevoljen in jim je rekel: »Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo. Resnično, povem vam: Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, nikakor ne pride vanj.« In objel jih je, položil nanje roke in jih blagoslavljal. (Mr 10, 2 – 16).

Danes odpiramo vedno aktualno vprašanje glede ločitve zakona. Bog je v začetku ustvaril MOŽA in ŽENO… Iz tega izhaja, da je za človeka normalno, če se poroči. Vendar mora zveza potem trajati do telesne smrti v večnosti pa so drugačne razmere, ki jih bomo videli in razumeli takrat, ki tam pridemo.

Na to temo je bila že lani izredna sinoda o družini, ki se bo oktobra nadaljevala v redni škofovski sinodi. Od tega se veliko pričakuje, vendar ne moremo preko naravnega zakona, ki izhaja od Boga in ga Cerkveni samo dopolni z zakramentom. Papež se zelo trudi in nalaga sinodi, da najde najboljše in človeka vredne rešitve ter priporočila. Prvič, da bi zakoncem pomagali skleniti res trden zakon in ga ohraniti do smrti. Drugič – pomagati tistim, ki so se kakorkoli zmotno le navidezno poročili, da bi postopek dokazovanja ničnosti zakona čim bolj poenostavil, skrajšal in pocenil. Tretjič – Kako pomagati tistim, ki žal ne morejo svojega civilnega zakona dopolniti s cerkvenim.

Gre za zelo resne težave pa tudi napore, da bi se zadeve čim bolj uredile. To pomeni, da smo vsi povabljeni k molitvi za čim boljši uspeh tako pomembne škofovske sinode, ki bo v oktobru.

20. 9. – 25 navadna nedelja

Ko se je odpravljal na pot, je nekdo pritekel, padel pred njim na kolena in ga vprašal: »Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?« Jezus mu je odvrnil: »Kaj mi praviš, da sem dober?! Nihče ni dober razen enega, Boga! Zapovedi poznaš: Ne ubijaj! Ne prešuštvuj! Ne kradi! Ne pričaj po krivem! Ne goljufaj! Spoštuj očeta in mater!« Rekel mu je: »Učitelj, vse to sem izpolnjeval že od svoje mladosti.« Jezus se je ozrl vanj, ga vzljubil in mu dejal: »Eno ti manjka: pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim, in imel boš zaklad v nebesih; nato pridi in hôdi za menoj!« Ta beseda ga je potrla in je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje.
Tedaj se je Jezus ozrl okrog in rekel svojim učencem: »Kako težko bodo tisti, ki imajo premoženje, prišli v Božje kraljestvo!« Učenci so se čudili njegovim besedam. In Jezus je vnovič spregovoril: »Otroci, kako težko je priti v Božje kraljestvo! Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo.« Ti pa so še bolj strmeli in govorili med seboj: »Kdo se potem more rešiti?« Jezus se je ozrl vanje in rekel: »Pri ljudeh je to nemogoče, ne pa pri Bogu, kajti pri Bogu je vse mogoče.« Peter pa mu je začel govoriti: »Glej, mi smo vse zapustili in šli za teboj.« Jezus je rekel: »Resnično, povem vam: Nikogar ni, ki bi zaradi mene in zaradi evangelija zapustil hišo ali brate ali sestre ali mater ali očeta ali otroke ali njive in ne bi zdaj, v tem času, skupaj s preganjanji, prejel stokrat toliko hiš, bratov, sester, mater, otrok in njiv, v prihodnjem veku pa večno življenje. (Mr 10, 17 – 30).

V letu Bogu posvečenega življenja smo priča dogodku, ko nekdo ne more zapustiti svojega bogastva in stopiti na 'tvegano pot' za Gospodom…

Človek je bil mlad in praktičen vernik. Od mladosti je spolnjeval zapovedi, da ga je Jezus vzljubil. Zato mu je hotel dati nekaj več. Ponuja mu naj postane njegov ožji učenec, ki bi pozneje širil njegovo kraljestvo… On pa se ni mogel ločiti od premoženja. Zlasti ta val beguncev nas opozarja, da bo prej ali slej naše bogastvo verjetno močno splahnelo. Duhovno pa bo vedno ostalo in nas privedlo v nebesa.

Osebno sem o tem veliko premišljeval, ker sem se bal, da kot duhovnik ne bi mogel nadoknaditi dobrega, ki bi ga lahko prispeval kot pošten obrtnik. Po tolikih letih smem zapisati, da je bil strah odveč. Kot bogoslovec in sedaj duhovnik sem vedno bil tudi dokaj aktiven v lesni stroki in me to ni kaj dosti oviralo pri študiju ter duhovniških opravilih. Marsikje se oboje lepo dopolnjuje zlasti sedaj v komuni…

Materialno bogastvo je vedno relativno in negotovo. Jez sem tvegal prav vse in vse mi je ostalo ter se močno pomnožilo. Ne vzemite tega kot hvalisanje, ampak kot spodbudo, če kdo čuti Jezusov klic, naj le pogumno odgovori ter gre za Gospodom…

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

lopa

Po napornem in dolgotrajnem urejanjem fasade smo naredili malo večjo lopo za prikolice in les. Tako bomo uredili dvorišče in zlasti zaščitili stvari, ki so nam potrebne. Kljub napornemu delu smo se nekoliko sprostili, kar je dobrodošlo za nadaljevanje.

Namen apostolstva molitve splošni:

  • Da bi se za vse mlade povečale možnosti za izobraževanje in zaposlitev.
  • V molitvenem namenu za evangelizacijo smo ta mesec povabljeni k prošnji za to, da bi katehisti z življenjem pričali za vero, ki jo oznanjajo.
  • V posebnem slovenskem molitvenem namenu pa septembra prosimo, da bi v zmedi vrednot in pomanjkanja le-teh znali prisluhniti glasu vesti, po katerem nam v srcu govori Stvarnik.

Stična madih

Vsakoletno srečanje mladine tretjo soboto v septembru. Torej 19. 9. ob 9h v Stični vsi, ki se počutite mladi in tega potrebni.

Še ena poroka in dva krsta

krst-in-porokaV soboto 19. 9. sta se poročila Andrej in Tina Majerle iz Dola in krstila svoji dvojčici Ano ter Marušo… Čestitamo in molimo za mlado družino!!

Hvala Bogu, da je letos kar nekaj porok (do sedaj 3, lani nič) in že 9 krstov. Še nekaj jih je napovedanih. Žal niso vsi starši še poročeni, čeprav bi to lahko vsi vsaj ob krstu uredili. Vsak par lahko hitro najde dovolj razlogov za odlašanje s poroko. Vendar si s tem samo zapira vrata,do Božjega blagoslova in pomoči, ki je mladi družini še kako potrebna…

Prav vse podprimo z molitvijo in dobro spodbudno besedo, da bi se čim prej odločili in svojo namero potrdili pred Cerkvijo ter pridobili poseben božji blagoslov in varstvo. Hkrati pa si ustvarili pogoje, da bi lahko bili botri…

Smo v letu birme, ko skoraj redno pride do težav, ker bi radi birmanci imeli izbranega botra, ki nima pogojev. Potem je pa župnik navadno krive, če hoče ravnati v skladu z pravili cerkve. Torej veselo na pir, potem pa k krstu, birmi...

Spored sv. maš in bogoslužja

P 28. 9. 18.00 Pr †Anica obl. in Pavel Majerle Predgrad 64
T 29. 9. 18.00 Čeplje † Maksim Sedej obl.
S 30. 9. 17.00 Zg †Slavko in Marija Movrin Breseči obl. G. Podgora
Č 1.10. 7.00 Trg † rajni duhovniki in redovnice
P 2. 10. 18.00 Trg za zdravje mlade družine Dol 7
S 3. 10. 12.00
18.00
Anton v dober namen ob krstu Marka Šterk
Rd † Janez 1. obl. in rajni Mušič
N 4. 10. 10.00

11.30
Trg † Anica Starc obl.
- za farane in dobrotnike
Čeplje † Alojz Kljun n. Tatjana
P 5. 10. 18.00 Pr v dober namen prisotnih
T 6. 10. 18.00 Zg † vsi rajni Šterk Zagozdac 2
S 7. 10. 18.00 Drugje za duhovne poklice
Č 8. 10. 7.00 Trg † za farane in dobrotnike n. m. n. d. 11. 10.
P 9. 10. 18.00 Trg Marija obl. in rajni Špehar Deskova vas 13
S 10. 10. 18.00 Rd † rajni Simčič obl.
N 11. 10. 8.30
10.00
SL † Slavko in Jožica Vončina
Trg † Alojz in Katarina Kuzma obl.
- v dober namen ob krstu Žana Hrovatin

24. 9. ob 11.00 Bl. Anton Martin Slomšek: Kako smo praznovali?
Malo je zagodlo deževno vreme in razne obveznosti povabljenim. Kljub temu smo prišli do cerkvice vsi, ki smo si to iskreno želeli. Somaševanje je vodil g. prodekan Peter Kokotec iz Črnomlja. Med homilijo je zelo poudaril, da se  verniki ne jezimo niti ne obsojamo, če nam Bog pošlje preizkušnjo. Taka precej draga preizkušnja je bila zamenjava 16 let stare bakrene strehe z opečno. Res mi je bilo hudo, ko smo se morali kar dobro namučiti po tisti vročini… Obsojal pa nisem niti kuhal jeze…Zelo me veseli, da je bila prisotna tudi vdova  ga. dr. Anka Sedej na prvo obletnico † rajnega umetnika Maksima. Blaženi Anton Martin Slomšek prosi za nas!

Od slej bo verouk na petek popoldne: K verouku je prišla sicer večina. Manjkalo je nekaj bodočih prvoobhajancev torej iz drugega razreda.  Na pobudo staršev bo verouk ob petkih in sicer 2.,3., in 4. razred ob 13. 30, 5.,6., in 7., razred  ob 16. 15 ter birmanci ob 17. 00. Ko se ura pomakne bomo verouk pričeli pol ure prej.
Zlasti se potrudite in otroke redno pripeljite k nedeljski sv. maši

V oktobru skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje.