12. 6. – NEDELJA SVETE TROJICE: Preg 8, 22 – 31 / Ps 8 / Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15
16. 6. – SVETO REŠNJE TELO IN KRI: 1 Mz 14, 18 – 20 / Ps 110 / 1 Kor 11, 23 – 26 / Lk 9, 11 – 17
19. 6 . – 12. nedelja med letom: Zah 12, 10 – 11 / Ps 63 / Gal 3, 26 – 29 / Lk 9, 18 – 24
26. 6. – 13 nedelja med letom: 1Kr 19, 16b. 19 – 21 / Ps 16 / Gal 5, 1 – 13 / Lk 9, 51 – 62

16. 6. – PRESVETA TROJICA – DAN SVETE BIRME

Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. On bo mene poveličal, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.«
(Jn 16,12 – 15)

Dragi birmanci, gospod škof msgr. Andrej G. Vam je položil na srce veliko lepih in koristnih stvari, ki se jih držite po svojih najboljših močeh. Jaz bi opozoril na Jezusovo zagotovilo, da ima Bog in mi veroučitelji še veliko za povedati, vendar si vsega ne moremo zapomniti. Zato ostaja Sveti Duh vedno med nami in nas po Cerkvi sproti spominja in opozarja na tisto, kar je trenutno aktualno.

Pred nami so počitnice. Vsem želim, da bi se dobro sprostili in spočili. To pa ne pomeni, da je treba tudi vero, molitev in obisk nedeljske sv. maše opustiti. Ravno nasprotno. Jezus vabi vse: »pridite k meni, ki ste utrujeni in našli boste mir svojim dušam«. Vsak večji kraj ima svojo cerkev, ali vsaj kakšno znamenje. Splača se vstopiti in se pozanimati, kdaj je nedeljska sv. maša tudi delavniška. Jezus je navzoč in rad posluša naše težave in prošnje. Najbolj je vesel zahvale za dosežene uspehe in ostale dobrine. Med darovi ste dobili praktično Svete pismo, ki je namenjeno, da ga lahko nosimo v žepu in ga odpremo podobno, kot radi pobrskamo po telefonu. Zlasti naj bo v žepu nahrbtnika, ko se odpravite na počitniški potep. Srečno!

16. 6. – SVETO REŠNJE TELO IN REŠNJA KRI

Ko so množice to izvedele, so šle za njim. Sprejel jih je in jim govoril o Božjem kraljestvu ter ozdravljal vse, ki so bili potrebni ozdravljenja. Medtem se je dan začel nagibati. Pristopili so dvanajsteri in mu rekli: »Odpústi mno¬žico, naj gre v bližnje vasi in zaselke, da prenoči in si najde živeža; tukaj smo na pustem kraju.« Dejal jim je: »Dajte jim vi jesti!« Oni pa so rekli: »Nimamo več kot pet hlebov in dve ribi, razen če gremo in kupimo hrano za vse to ljudstvo.« Bilo pa je okoli pet tisoč mož. Dejal je svojim učencem: »Posedite jih v skupinah približno po petdeset.« Storili so tako in vse posedli. 16 Tedaj je vzel tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo, jih blagoslovil, razlomil in dajal učencem, da so jih delili med množico. Vsi so jedli in se nasitili. Pobrali so, kar jim je ostalo, in tega je bilo za dvanajst košar koščkov.
(Lk 9, 11 – 17)

Jezusa so spremljale velike množice. Veliko jih je učil in potrjeval svojo besedo z čudeži. Zato so vztrajali pri njem ves dan. Apostoli so ga opozarjali, da so ljudje lačni: On jih je hotel nagraditi za vztrajnost. Običajno so bili deležni čudežev le posamezniki. Tokrat je dal kruha in rib vsem prisotnim. Vsi so se nasitili in še pustili 12 košar.

Ravno to dejstvo nam je v današnjem potrošniškem času zelo ohrabrujoče. Navadili smo se imeti vsega v izobilju, da so smetnjaki čedalje bolj obremenjeni. Sedaj nas je zajela kriza dobave nekaterih surovin in dobrin. Hkrati se vse vrtoglavo draži, da nam bo kmalu pričelo primanjkovati denarja. Ni odveč opomin, da se je obisk sv. maše zadnja desetletja kritično manjšal. Izgovor je bil, da ne utegnemo, med epidemijo pa celo nismo smeli. Toda Jezus nagrajuje zveste in vztrajne. Jezus nas vabi in čaka, da nas pouči in nahrani. Na tretjo velikonočno nedeljo smo brali o neuspešnem ribolovu in Jezusovem navodilu, kje so rime ter povabilu naj pridejo jest.

Tudi sedaj nas Jezus usmerja na kakšen način naj se lotevamo vsakdanjega dela. Torej naj delamo pošteno in ob delavnikih. Na nedeljo in praznik pa naj pridemo gotovo k Njemu in se okrepimo z Njegovo hrano.

19. 6. – 12. nedelja med letom

Ko je nekoč na samem molil, so bili z njim učenci in vprašal jih je: »Kaj pravijo množice, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovoril: »Božji Maziljenec.« Strogo jim je prepovedal, da bi to komu pripovedovali. Rekel je: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo obujen.« Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.
(Lk 9, 18 – 24)

Zanimivo, da se je tudi Jezus hotel prepričati, kaj si o njem mislijo množice, ki so ga spremljale. Apostoli so našteli kar nekaj mnenj. Potem vpraša njih. Prvi je odgovoril Peter, da je Božji Maziljenec, kar pomeni obljubljeni Mesija. Tedaj jim je strogo prepovedal, da bi o tem govorili še drugim. To so lahko pričeli šele po binkošti, ko so dobili moč in razsvetljenje od Svetega Duha.

Sedaj ji je položil na srce, naj se pripravijo na preizkušnje in trpljenje. Za kristjana je križ ne obhoden in samo umeven. Nekako smo se navadili na udobje zadnjih let. Sedaj se spet vse komplicira in na Cerkev se zgrinja sovraštvo ter vsemogoče kritike. Jezus nas tolaži z križem, naj ga stanovitno nosimo za njim. Kaj to v resnici pomeni? Predvsem moramo biti pošteni in narediti s svoje krščanske strani vse prav v skladu z Jezusovem socialnem nauku. Kritike zavrnimo z dejstvi, ki se dajo preveriti. Predvsem pa molimo za tiste, ki nas ne razumejo, ja tudi za tiste ki nas odkrito sovražijo. Ljubezen je najmočnejše orodje in orožje

Zahvala staršem in botrom prvoobhajancev ter birmancev

Dragi starši in svojci, iskreno se Vam zahvalim, da ste svoje otroke dali krstiti in jih usmerili k verouku. Sv. obhajilo in sv. birma sta zelo pomembna zakramenta. Med tridnevnico in devet dnevnico ste občutili, da se je treba za vsako stvar precej potruditi. Pri veri je tako bolj se potrudiš, večje zadovoljstvo občutiš. Jezus nam po Cerkvi ne želi ničesar vzeti, ampak dati več, kot ponuja trenutno ugodje potrošniške ponudbe. V življenju se moramo zelo potruditi, da nam kaj lepega uspe. Zato nam Jezus prihaja na proti, da nam sproti blagoslavlja naše poštene načrte in trud. Pri tem nam vedno garantira nebesa po smrti, tukaj pa mir v duši in družbi. Jezus pravi: 'Pustite male k meni pa še Vi pridite z njimi'.

Blagoslov obnovljene kapelice sv. Antona 13. 6. 2022

Za postavitev strehe so me Predgrajke prosile že v onem tisočletju pa nekako nisem utegnil. Na večkraten opomin Ivama Konda sva skupaj z Tonetom pričela 3. 11. 2020. 2021 je bila narejene streha, končno 2021 je bila kapelica in kip sv. Antona urejena. Hvala Bogu, da nam je vendar uspelo. Sedaj je prišel čas za blagoslov.

Na kratko Ivan je vztrajal, Tone je župniku pomagal, Lojze je lepo počistil, Janez je pokril, Tihomir je zidaril, Janko je pobarval, dobri ljudje so prispevali za stroške.

Sedaj bomo blagoslovili in se še rajši priporočali v raznih zadevah, Sv. Anton Padovanski je eden največji priprošnjikov v stiski.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 13. 6. 18.00 Anton žegnanje † Jože 20. obl. in Ane Pavlakovič
T 14. 6. 8.00 Pr za zdravje vnuka Samota
S 15. 6. 20.00 Drugje † starši in Vida Štaudohar laze 5 n Marko M.
Č 16. 6. 18.00 Trg TELOVO za farane in dobrotnike
P 17. 6. 20.00 Rd † Stanko Grenc n. Marjanca
S 18. 6. 18.00 Laze žegnanje † Francka Štajdohar obl. in rajni Rauh
N 19. 6. 10.00 Trg za farane in dobrotnike po sv. maši procesija
P 20. 6. 20.00 Zg † Nežka Kobetič obl.
T 21. 6. 20.00 Pr †rajni Bižalovi Dol 2
S 22. 6. 7.00 Trg † rajni duhovniki in za nove duhovne poklice
Č 23. 6. 20.00 Trg kapela J K † Lucija Butala Trg 16
P 24. 6. 20.30 Rd † Stanko Grenc n. A in P šterbenc
S 25. 6. 11.00
20.00
Trg † Mimica Šmalcelj obl.
SL † Starši Štaudohar n Darko
N 26. 6. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

13. 6. ob 18.00 Sveti Anton Padovanski Kovača vas žegnanje in zaključek verouka: Lepo vabljeni vsi veroukarji s svojci na zaključek verouka. Po opravilu v cerkvi in pred njo se bomo spustili k 'Pobarvanemu Antuncu', da ga blagoslovimo. Lepo vabljeni vsi, ki ste kaj pomagali, ali prispevali.

18. 6. ob 18.00 - Laze žegnanje: Pred leti je bilo v Lazih zelo živahno. Sedaj najstarejša cerkvica čaka vse leto, da jo obiščemo. Pridite in podprite prizadevanje za novo ostrešje in kritino, kar bi radi opravili drugo leto.

16. 6. ob 18.00 – Sveto Rešnje Telo in Kri – slovesni in zapovedan praznik:
Na ta dan se še posebej zahvalimo za dar Jezusove navzočnosti v naših tabernakljih in dar obhajila. Med procesijo za blagoslov naših krajev in dela.

23. 6. ob 20.00 - Janez Krstnik velika kapela žegnanje. Letos je god Janeza K. prestavljen na dan prej, ker je drugi dan slovesni praznik Srca Jezusovega.

24. 6. ob 20.00 Rd  - Srce Jezusovo slovesni praznik Vabljeni vsi farani.

25. 6. ob 11.00 – Srce Marijino Dan državnosti v farni cerkvi. Tudi na ta dvojni praznik lepo vabljeni, da se priporočimo Mariji. Predvsem se zavzemimo za našo domovino, da bi krizo, ki nas pritiska z draginjo in resno grozi s svetovno vojno.
Radi molimo za domovino in tiste, ki jo vodijo za poštene in razumne odločitve.

V juniju skrbijo za urejenost farne cerkve Čeplje, Brezovica, Vimolj, Kralji in Nemška Loka, v juliju pa Sodevci in Dečina.