27. 11. – 1. adventna nedelja: Iz 2, 1 – 5 / 122 / Rim 13, 11 - 14 / Mt 24, 37 – 44
4. 12. – 2. adventna nedelja I: z 11, 1 – 10 / Ps 72 / Rim 15, 4 – 9 / Mt 3, 1 – 12
8. 12. – Brezmadežno spočetje Device Marije: 1 Mz 3, 9 – 15 / Ps 98 / Ef 1, 3 – 6 / Lk 1, 26 – 38
11. 12. – 3. adventna nedelja: Iz 35, 1 – 6a / Ps 146 / Jak 5, 7 – 10 / Mt 11, 2 – 11

27. 11. – 1. adventna nedelja

Zgodilo se bo poslednje dni: Gora hiše Gospodove bo trdno stala kot najvišja med gorami, vzdigovala se bo nad griči. In vsi narodi bodo hiteli k njej, številna ljudstva bodo prišla in rekla: »Pridite, pojdimo na Gospodovo goro, k hiši Jakobovega Boga. Poučil nas bo o svojih potih in hodili bomo po njegovih stezah. Kajti s Siona bo prišla postava in Gospodova beseda iz Jeruzalema.« Razsojal bo med narodi, dokazoval številnim ljudstvom. Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več vzdignil meča proti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja. Hiša Jakobova, pridite, hodímo v Gospodovi luči.
(Iz 2, 2 – 5)

Z novim liturgičnim letom pričenjamo brati Evangelij, ki ga je zapisal sv. Matej. On je Jezusovo delovanje povezoval s starimi prerokbami. Večkrat navede opozorilo, 'to se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar pravi prerok…' Zato bom letos objavljal predvsem odlomke iz Stare zaveze. Na prvo adventno nedeljo imamo zelo spodbudno mesijansko prerokbo iz začetka Izaijeve knjige. Kalo lepo je slišati, da bodo svoje sulice prekovali v lemeže (lemež je glavni del pluga). Kako lepo bi bilo, da bi orožje spremenili v stroje in orodja, ter atomske bombe izpraznili in podarili elektrarnam. Ampak!?

Letos imamo še toliko več razlogov, da vzamemo adventni čas za res ZA RES.

Pripravimo lepo pot prihajajočemu Gospodu – Kralju vesoljstva. Zlasti pospravimo v naših otopelih dušah, da se bo pri nas ustavil in dobro počutil. Nikar ne nasedajmo raznim puhlicam, da se ne izplača, ker je vse že itak tako zavoženo, da ni rešitve. Pravo rešitev prinaša Odrešenik, ki prihaja kot novorojeni Božji otrok. Nikogar ne obsoja niti nikomur ne grozi, ampak blagoslavlja…

4. 11. – 2. adventna nedelja

Mladika požene iz Jesejeve korenike, poganjek obrodi iz njegove korenine. Na njem bo počival Gospodov duh: duh modrosti in razumnosti, duh svéta in moči, duh spoznanja in strahu Gospodovega. Navdihoval ga bo s strahom Gospodovim, da ne bo sodil po videzu svojih oči, ne odločal po sluhu svojih ušes. Pravično bo sodil siromake, pošteno bo branil stiskane v deželi. Udarjal bo deželo s šibo svojih ust, z dihom svojih ustnic bo pokončeval krivičnika.
Pravičnost bo pas njegovih ledij, zvestoba bo pas njegovih kolkov. Kraljestvo miru Volk bo prebival z jagnjetom in panter bo ležal s kozličem. Teliček in levič se bosta skupaj redila, majhen deček ju bo poganjal. Krava in medvedka se bosta skupaj pasli, njuni mladiči bodo skupaj ležali in lev bo jedel slamo kakor govedo. Dojenček se bo igral nad gadjo luknjo in odstavljeni bo iztezal svojo roko v modrasjo odprtino. Ne bodo škodovali ne uničevali na vsej moji sveti gori, kajti dežela bo polna Gospodovega spoznanja, kakor vode pokrivajo morsko globino.Izgnanci se bodo vrnili. Tisti dan bo Jesejeva korenina stala kot znamenje za ljudstva, njo bodo iskali narodi in njeno bivališče bo slavno.
(Iz 11, 1 – 10)

Izaija nadaljuje : Pravično bo sodil siromake, pošteno bo branil stiskane v deželi… Pravičnost bo pas njegovih ledij, zvestoba bo pas njegovih kolkov… Siromak je bil in je vedno tako, ali drugače prikrajšan. Elita si hitro utrdi svoj položaj z tako. Ali drugačno proti uslugo. Odrešenik Josejev daljni in napovedani potomec ima temeljno držo pravičnost, ki je v bistvu Božje usmiljenje. V sedanjih 'turbulentnih časih' je ravno pravičnost najbolj teptana, da bi se 'šli usmiljenje', je za porabniško družbo norost.

Kljub temu se pred božičem odvije veliko dobrodelnih prireditev, ki skušajo vsaj malo nadoknaditi tisto, kar je bilo zaradi pohlepa in otrdelosti src ukradeno tistim, ki skozi vso zgodovino človeštva tolčejo revščino.

Dragi Polanci in ostali ljudje dobe volje preživimo advent čim bolj zmerno. Veseli december je samo zadnji teden od božiča do Novega leta. Prej naj bo poglobljen in usmerjen v sebe, da odkrijemo tiste sledi sebičnosti, ki nas delajo hladne in odtujene, pač podobne Betlehemčanom, ki so Sveto Družino poslali izpred svojih vrat v hladen zapuščen hlev. Ne storimo tega. Sprejmimo človeka v stiski, ki ga simbolizirajo jaslice. Upam, da jih boste tudi letos postavili v večini svojih domov. Naj ne bodo samo lepo okrašena jelka in kup daril. Naj bo še kaj človeške topline in širine.

8. 12. – brezmadežno spočetje Device Marije

Gospod Bog je poklical človeka in mu rekel: »Kje si?« Rekel je: »Slišal sem tvoj glas v vrtu, pa sem se zbal, ker sem nag, in se skril.« Pa je rekel: »Kdo ti je povedal, da si nag? Si mar jedel z drevesa, s katerega sem ti prepovedal jesti?« Človek je rekel: »Žena, ki si mi jo dal, mi je dala z drevesa in sem jedel.« Gospod Bog je rekel ženi: »Kaj si to storila?« Žena je odgovorila: »Kača me je zapeljala in sem jedla.« Gospod Bog je rekel kači: »Ker si to storila, bodi prekleta med vso živino in vsemi poljskimi živalmi. Po trebuhu se boš plazila in prah jedla vse dni življenja. Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo ter med tvojim zarodom in njenim zarodom. On bo prežal na tvojo glavo, ti pa boš prežala na njegovo peto.«
(1 Mz 3, 9 – 15)

V advent sodi slovesni praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. S tem dogodkom se prične dobesedno uresničevati najstarejša svetopisemska prerokba. Danes na god sv. Katarine mi je Toni prinesel še eno izdelano stranico za dodatno klop. Na njej je stvarjenje Adama. Adam je bil narejen iz zemlje z Božjimi rokami: »Gospod Bog je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša.« (1 Mz 2, 7). Adam in Eva sta bila čista in svobodna. Žal sta se po hudičevi prevari kmalu pregrešila. Takrat jim je Stvarnik razodel, kaj jih čaka zunaj raja – zunaj Njegovega pristnega prijateljstva. Kači – hudemu duhu je zagrozil in napovedal drugo Evo, ki bo rodila drugega Adama. Vendar ne bo šlo brez trpljenja.

V mesijanskih časih so si mlada dekleta želela, da bi bile izbrane za Odrešenikovo mamo. Ker je bila Marija obvarovana izvirnega greha, je do neke mere spoznala, kaj sprejema. Zato je zagotovila nadangelu Gabrielu in po njem Bogu, da je dekla Gospodova, torej je pripravljena sprejeti eno najbolj odgovornih služb v odrešenjski zgodovini. Na Brezmadežno praznujemo bogoslovci in duhovniki svoj dan sprejema v Marijino kongregacijo. To je prvi korak do duhovništva, ko stopamo na pot služenja Cerkvi in ljudem, kamor nas po škofu pošilja Gospod.

Še nekaj vtisov od prvega obiska našega škofa msgr. dr. Andreja Saje

Od dela v cerkvi in priprave na obisk sem bil kar lepo utrujen, da sem dogajanje spremljal v nekem nenavadnem stanju. Čeprav smo naredili nekaj velikega, vsakega kota kliče kakšna zadeva na pomoč. Bodi si ozvočenje, orgle, pomanjkanje pevcev, ministrantov in predvsem mladih vernih ljudi. Tudi škof je bil nekoliko zadržan. Ko pa je videl v Zagozdacu Mega jaslice in v cerkvi razstavo še drugih 19 jaslic je začutil, da je Tone resnično umetnik, ki je poglobljen v Sveto pismo. Hvala Bogu za to njegovo spoznanje. Tehnične zadeve bomo že kako 'krpali'. Za zaustavitev izumiranja pa so potrebni zlasti novi otroci, ki se rojevajo v dobrih in odprtih družinah. Sedanja oblast želi nadomestiti izpad rojstev z migranti. Nimam nič proti ljudem, ki si hočejo pri nas zaslužiti boljši kos kruha za svoje družine, vendar nam razen kakšne izjeme ne bodo pomagali v župniji, ker so iz drugih kultur in drugih ver. Za župnijo moramo poskrbeti mi sami in naši razseljeni Polanci, ki bi se lahko vrnili in si tukaj postavili novi dom. Torej molimo in zaupajmo.

Spored bogoslužja in mašni nameni

P 28. 11. 17.00 Pr † Jože in Marija Konda Paka
T 29. 11. 17.00 Trg † Albina Ivanušič (90 let)
S 30. 11. 17.00 Kalvarija za škofa Andreja in duhovne poklice
Č 1. 12. 17.00 Trg † Janko Kapš Deskova vas
P 2. 12. 17.00 Rd † Anica obl. in Peter Butala
S 3. 12. 17.00 Trg †Jožefa ob. in Mihael Movrin Jelenja vas
N 4. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 5. 12. 17.00 Pr † Darinka Majerle 30 dan
T 6. 12. 16.00 Videm † Verica in starši Kovač
S 7. 12. 17.00 Trg † Slavica 3. obl. in Jože Majerle Dol 1
Č 8. 12. 17.00 Zg Brezmadežna za člane Marijine kongregacije
P 9. 12. 17.00 Rd † Ana Rozman obl. in rajni Švegelj
S 10. 12. 17.00 SL živi in rajni krajani Spodnjega Loga
N 11. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

2022Teden Karitas od 20. 11. do 27. 11.
Teden Karitas se je zaključil z 1. adventno nedeljo. Hvala vsem, ki ste kaj prispevali ob klicu dobrote in v nabirko za Škofijsko ter našo Karitas. Hvala trem prostovoljkam in ostalim, ki pomagate razdeliti E hrano. Hvala vsem ostalim humanim krajanom, ki si me seboj pomagate, da nam je v dolini bolj znosno.

30. 11.ob 17.00 – Sv. Andrej žegnanje Imamo nove klopi s 30 sedišči !?

Črnomelj petek 2. 12. ob 19.30 – dobrodelni koncert – Podajmo si roko upanja
Župnijska karitas Črnomelj po predahu zaradi epidemije zopet organizira dobrodelni koncert s stalnim naslovom. Na ta način zbirajo sredstva za pomoč ranljivim skupinam. Na prireditvi imajo posebno mesto naše tete, ki imajo vedno kaj svežega za povedati na hecen način.

11. 12. ob 10.00 spovedni dan
Na tretjo adventno nedeljo pride k nam iz Črnomlja 'gospud', da nas odveže naših grehov. Izkoristite priliko in se znebite svojih grehov. Danes sem prebral kratko sporočilo, da je stres tihi ubijalec. Zaradi hitrega načine življenja smo obremenjeni in zaskrbljeni. Vendar ne pozabimo, da nas še kako obremenjujejo naši neurejeni odnosi med seboj in do Boga. Grehi prispevajo 'levji delež'. Advent je poseben čas milosti in zelo primeren za dobro spoved. Torej izkoristimo. Na koncu pride še Miklavževa nedelja.

Miklavževa nedelja 11. 12. sv. Miklavž bo delil darove na Vidmu 6. 12. ob 16.00 in v Trgu 11. 12. ob 10.00.

V decembru skrbijo za kapeli Predgrad in Jelenja vas.