24. 12. – 4. adventna nedelja: 2 Sam 7, 1 – 5. 8 – 12. 14 – 16 / Ps 89 / Rim 16, 25 – 27 / Lk 1, 26 – 38
25. 12. – BOŽIČ polnočnica: Iz 9, 1- 3. 5 – 6 / Ps 89 / Tit 2, 11 – 14 / Lk 2, 1 – 14
31. 12. – SVETA DRUŽINA: 1 Mz 15, 1 – 6.; 21, 1 – 3 / Ps 105 / Heb 11, 8. 11 – 19 / Lk 2, 22 – 40
1. 1. – Marija, sveta Božja Mati: 4 Mz 6, 22 – 27 / Ps 67 / Gal 4, 4 – 7 / Lk 2, 16 – 21
6. 1. – Trije kralji: Iz 6o, 1 – 6 / Ps 72 / Ef 3, 2 – 6 / Mt 2, 1 – 12
7, 1. – Jezusov krst: Iz 55, 1 – 11 / Iz 12, 2 – 6 / 1 Jn 5, 1 – 9 / Mr 1, 7 – 11

14. 12. – 4. adventna nedelja

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
(Lk 1, 26 – 38)

Na zadnjo adventno nedeljo slišimo čudovite nadangelove besede:

»Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« To je nadaljevanje tistega, kar je bilo rečeno nad kačo v že izgubljenem raju. Ko je Stvarnik napovedal sovraštvo med Ženo in kačo. To je ta Žena, ki ji nadangel sporoči njeno poslanstvo, da bo rodila Sina, ki bo zasedel prestol kralja Davida in zavladal vsemu vesoljstvu in stari kači hudiču strl glavo. Nadaljevali bomo na sveti večer. Kakor ni bilo lahko Davidu, tako je mnogo morala potrpeti tudi Marija in Jezus, ki prihaja. Potrpimo tudi mi, ko izpolnjujemo svoje poslanstvo, da bo končni rezultat vreden našega truda.

25. 12. – BOŽIČ polnočnica

Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora. V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi.
Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.«
(Lk 1, 1 – 14)

Božji mlini meljejo počasi, a vedno zmeljejo pravočasno. Marija je bila iz Nazareta, njen in Božji Sin pa mora biti iz Davidovega mesta. Tu je pripomoglo povelje rimskega cesarja, ki se je prvi poimenoval 'Avgust', kar pomeni 'božanski'. Za njegove vladavine se je res učlovečil pravi Bog. Ljudska sebičnost je storila, da se je rojstvo zgodilo v krutih okoliščinah betlehemskega občasnega hleva.

Pred 800 leti je sv. Frančišek uprizoril prve žive jaslice v dolini Grecco. Žal smo tudi te skozi osem stoletij zopet precej izkrivili z mnogimi dodatki, da ne odražajo stiske Svete Družine, ki se je ravno za rojstvo Božjega Sina znašla na robu družbe v tujem kraju v tujem hlevu. Frančišek je hotel občutiti, kaj sta doživ-ljala Jožef in Marija, ko sta morala Božje Dete položiti v jasli na golo slamo.

Ob tej veliki obletnici skušajmo tudi posnemati sv. Frančiška in se napotimo v naš Betlehem. Tam vsaj malo za trenutek odmislimo svoj prav ter se prepustimo angelom, ki pojejo: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.«

To iz srca želim sebi in vsem Vam. Frančiškov najmanjši brat Janez.

Božična poslanica slovenskih škofov 2023

»Dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru.« (Iz 9,5)

Dragi prebivalci naše domovine, dragi bratje in sestre v Kristusu, tudi letos naj vas to veselo oznanilo, s katerim je prerok Izaija spodbujal svoje ljudstvo v času preganjanj, ogreje in okrepi, da boste s hvaležnostjo in veseljem obhajali božične praznike ter z zaupanjem stopili v leto, ki je pred nami. Če kdaj, nam je v tem času treba slišati zagotovilo, da je naš Bog gospodar zgodovine, Večni Oče in Knez miru, ki svojega ljudstva ne zapusti, čeprav je to nezvesto in sprto med seboj.

Leto, ki se počasi izteka, je bilo zaznamovano z mnogimi podrtimi mostovi. Huda vremenska neurja, ki so pustošila po naših krajih, so uničila premnoge domove in podrla veliko mostov. Še naprej se rušijo mostovi med narodi Rusije in Ukrajine, kjer vojni ni videti konca. Mostovi so se porušili tudi med prebivalci Jezusove zgodovinske dežele, kjer je najprej zasijala luč Kneza miru. Tudi pri nas se težko slišimo in hodimo skupaj v spoštovanju in zaupanju. Zdi se, da tema zmaguje. A ta občutek vara. Že kdaj v zgodovini se je sredi največje teme, ko so sile zla plesale svoj zmagoslavni ples, v sredi »pogubi izročene dežele« (Mdr 18,15), zaslišala beseda Vsemogočnega: »Glejte, nekaj novega storim, zdaj klije, mar ne opazite?« (Iz 43,19).

Vabimo vas, da ji prisluhnete v tej sveti božični noči, ko skupaj s svojimi najdražjimi slavite rojstvo Božjega Sina. Nebeškega Očeta prosimo, da bi jo slišali tudi vsi tisti, ki ste danes sami, ki ste žalostni in zaskrbljeni, ki ste razočarani nad družbo in tudi nad Cerkvijo. Bog je ob začetku našega časa stopil v naš svet kot otrok, ne ker bi ga bil človek vreden, ampak ker ga je potreboval; ne samo da bi mu pomagal graditi mostove, ki bi spet vzpostavili porušene odnose med bratom in sestro, med možem in ženo, med starši in otroki, med duhovniki in verniki, med sosedi, med narodi in državami, ampak da bi sam postal most, ki bo človeka povezal v eno. On je most, ki bo povezal bregove in okope, ki smo jih zgradili drug proti drugemu, most, po katerem z brega miru in večnosti priteka do nas hrana novega življenja: spoštovanje, odpuščanje in ljubezen.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji želimo vsem državljanom naše domovine, dragim rojakom po svetu in vsem, ki v različnih stiskah kličete po Božji pomoči, da bi se okrepili s to hrano v teh prazničnih dneh.

Kristus se je rodil za nas vse! Veselimo se!

Vaši škofje

Ob izteku sedanjega in pričetku novega leta 2024

Povsem se strinjam z vsem, kar sporočajo in priporočajo naši škofje. Še sam dostavim svoje. Iskrena hvala vsem, ki ste se trudili skozi leto slediti Božji volji in delali po svojih močeh, kar od Vas pričakuje. Hvaležen sem za potrpljenje, ki je zaradi mojega staranje še toliko bolj potrebno. Hvala za redne in izredne darove, s katerimi smo nekako pokrili potrebe župnije in še sam sem moral zamenjati najprej traktor in nato še ne planirano avto, za katerega še dolgujem 5000 € bratu Ivetu. Kljub temu smo pomagali tudi nesrečnim Korošcem v njihovi katastrofi.

Zgodilo se je še kar nekaj lepih dogodkov. Naši otroci so se dva tedna družili, obiskalo nas je kar, lepo število skupin. Obnovljen je bil križev pot na Kalvariji in cerkvene klopi so dobile še zadnjo fasado z štiriindvajsetimi podobami vrlih Slovencev in Slovenk. Obiskal nas je upokojeni nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Z nasveti smo pomagali ljudem v stiski zaradi zasvojenosti in razdelili na tone evropske hrane.

V naslednjem letu bi rad naredil novo omaro v zakristiji in z opeko pokril cerkev sv. Vida v Lazih. Če še kaj ostane časa in denarja bi rad optimiziral sončno elektrarno, da bi povečala proizvodnjo. Dejstvo pa je, da je pred nami birma in pastoralni obisk našega novega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta. Na to se mora pripraviti vsa župnija z birmanci vred in njih družinami.

Kako bomo vse to dosegli? Če se lotimo takoj in sproti, bo z Božjim blagoslovom in sodelovanjem šlo lažje. Če pa bomo odlašali, se nam bo verjetno zatikalo in podražilo.

Zato Vam iz srca želim blagoslovljene božične praznike ter mirno blagoslovljeno ter srečno leto 2024.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 25. 12.
BOŽIČ
0.01
10.00
Trg polnočnica za farane in dobrotnike
Trg † Elica Humar, Mimica in Pepica Paličeve n. A. K.
T 26. 12. 10.00 Zg † Albina in rajni Štaudohar Grosuplje
S 27. 12. 15.00 Pr na čast sv. Anžetu za zdravje Polancev
Č 28. 12. 17.00 Trg † za srečen porod Mateja in Maja
P 29. 12. 17.00 Rd v zahvalo za srečo v letu 2023 n. Švegelj
S 30. 12. 15.00 Pr † Katarina Furjan r. Kraškovič 8. dan
N 31. 12. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 1. 1. 14.00 Zg za srečo in blagoslov v letu 2024
T 2. 1. 17.00 Pr po namenu Janeza in Joži Kramarič
S 3. 1. 17.00 Trg † Alojz obl. in rajni Kljun ter Bukovec Čeplje
Č 4. 1. 7.00 Trg † rajni duhovniki in za duhovne poklice
P 5. 1. 17.00 Rd † Janez Dimnik
S 6. 1.
TRIJE KRALJI
10.00
17.00
Trg v zahvalo za srečen porod n. Dol
SL za žive in † rajne iz Spodnjega Loga
N 7. 1. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

26. 12. ob 10.00 Zagozdac sv. Štefan blagoslov soli in konj ter domačih živali: na Štefanje gremo s konji in drugače v Zagozdac. Posnemajmo prvega mučenca dijakona sv. Štefana, ki je s svojim življenjem, delom in pričevanjem šel do konca.
 
Ta dan obhajamo tudi praznik samostojnosti in enotnosti, ko je bil razglašen rezultat plebiscita za samostojno Slovenijo. Rezultat je bil resnično zgodovinski, ki ga žal nismo znali oziroma zmogli zadržati v naprej. Tudi takrat je mnogo volivcev glasovalo v upanju, da bo ostalo vse po starem. Kljub temu smo dobili domovino. Žal ravno sedaj ne kaže najbolje, ker vladajoči obračajo na stare prakse. Prosimo za našo domovino, da bi čim lažje prebrodili tudi to krizo.

27. 12. ob 15.00 Predgrad Anževo: Žegnanje bo popestril koncert Grajskih pevcev in gostov iz Primorske Vrtovin. Koncert bo v cerkvi pa se temu primerno oblecite.

31. 12. ob10.00 Sveta Družina: Sv. maša bo v kapeli po maši poromamo v naš Betlehem. Tam bomo še malo pomolili in blagoslovili otroke.

1 % dohodnine lahko namenimo za našo župnijo. Obrazci so na voljo pred kapelo J. K. Izpolnjene oddajte župniku, da jih odnese na škofijo. Lahko pa vse uredite tudi elektronsko. Gre za velike denarje (lani je ostalo ne opredeljenega 10 milijonov €). Potrudimo se, da del dobimo tudi mi za naše potrebe.

V decembru čisti in ureja kapeli in župnišče Zagozdac in Podgori, v januarju Čeplje, Brezovica, Vimolj, Kralji in Nemška loka.