3. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 20, 1 – 17 / Ps 41 / 1 Kor 1, 22 – 25 / Jn 2, 13 – 25
10. 3. – 4. Postna nedelja: 2Krn 36, 14 – 16. 19 – 23 / Ps 137 / Ef 2, 4 – 10 / Jn 3, 14 – 21
17.3. – 5. postna – papeška nedelja: Jer 31,31 – 34 / Ps 51 / Heb 5, 7 – 9 / Jn 12, 20 – 33
3. 3. - 3. postna nedelja
Bližala se je judovska pasha in Jezus je šel v Jeruzalem. V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« Njegovi učenci so se spomnili, da je pisano: Gorečnost za tvojo hišo me použiva. Judje so mu rekli: »Kakšno znamenje nam pokažeš, ker takó delaš?« Jezus jim je odgovoril in rekel: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Judje so tedaj rekli: »Šestinštirideset let so zidali ta tempelj, ti pa ga boš postavil v treh dneh?« On pa je govoril o templju svojega telesa. Ko je bil obujen od mrtvih, so se njegovi učenci spomnili, da je govoril o tem, in verovali so Pismu in besedi, ki jo je rekel Jezus.
Smo krepko v postnem času. To je čas, ko se moramo vsi resno zamisliti o svojem ravnanju in postaviti zadeve na pravo katoliško mesto. Jezus nam daje dober zgled, kako naj ravnamo tudi mi. On je pri obisku templja zatekel klavrno stanje. Zato je nastopil zelo resno in konkretno. Iz templja je izgnal tisto, kar tam ne sodi, še zlasti, ker je pri menjavanju in trgovanju večkrat šlo za očitno goljufijo, ki je polnila zasebne žepe tistih, ki bi morali ravnati striktno po postavi torej pošteno. Takoj so ga obstopili prizadeti in zahtevali znamenje, da sme tako ravnati. On jim je takoj ponudil znamenje, ki se bo izkazalo šele ob vstajenju. (To je pomagalo zlasti zbeganim apostolom).
Razlog Jezusovega ravnanja je povzet v stavku: Gorečnost za tvojo hišo me použiva. To je ključen odgovor zakaj je Jezus tako ravnal in zakaj bi mi morali vedno tako ravnati, ko opazimo kršenje osnovnih demokratičnih norm, ki temeljijo na ljubezni do Boga in do bližnjega. To je temeljni imperativ ravnanja vsake družbe in posameznika. Ko vidimo, da gre nekaj narobe, da se kršijo ta temeljna načela, moramo ukrepati po svojih najboljših močeh ne glede na posledice.
Ozrimo se na stanje pri nas doma v naši ljubi domovini. Vsi vemo, da nam ne gre najbolje in obeti so tudi dokaj slabi. Seveda nismo vsi enako krivi za skrb vzbujajoče stanje, smo pa vsi poklicani, da damo vse od sebe in pomagamo razkroj zaustaviti. Spomnim na preroka Jona, ki je hotel pobegniti od odgovornosti in se vkrcal na ladjo, ki je bila namenjena v Taršiš nekje v Španiji. Vendar je nastal vihar, da so mornarji vprašali Jona, kam gre in zakaj beži pred Gospodom? Povedal je in svetoval naj ga vržejo v morje, kar so tudi storili. Riba ga je rešila in vrgla na suho, Gospod ga je poslal v Ninive. Ko je pridigal le en dan, a so Ninivlajani takoj začutili nevarnost in pričeli ravnati drugače. Drugi dan je kralj ukazal: Ljudje in živina naj se ogrnejo z raševino in naj z vso močjo kličejo k Bogu, vsakdo naj se obrne od svoje slabe poti in od nasilja, ki je v njego-vih rokah! (Jon 3, 8). Prerok je hotel zbežati od odgovornosti, ko je le povedal svoje, so ljudje s kraljem na čelu skesani klicali k Bogu in se postili …
Postni čas je predvsem duhovno naravnan, vendar mora vplivati tudi na naše vsakodnevni ravnanje. Ljubezen do bližnjega – do domovine nas sili, da naredimo vse, kar je v naši moči za naš sedanji in prihodnji blagor. V prvi vrsti molimo za domovino in tiste, ki o njej odločajo in spremljajmo, kako ravnajo, da bomo v naprej vedeli, komu zaupati vodstvene službe.
10. 3. - 4. postna nedelja
In kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje.
Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina. Sodba pa je v tem, da je prišla luč na svet in so ljudje bolj ljubili temo kakor luč, kajti njihova dela so bila hudobna. Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči, da se ne bi pokazala njegova dela. Kdor pa se ravna po resnici, pride k luči, da se razkrije, da so njegova dela narejena v Bogu.«
V postnem času ne škodi nekaj teološkega razmisleka. Odlomek je odgovor Nikodemu članu velikega zbora, ki je obiskal Jezusa ponoči. Glavni poudarek je na tem, da nas Bog nepreklicno ljubi in si nas želi vse imeti v nebesih. Torej je Jezus prišel zaradi našega odrešenja in ne zaradi naše obsodbe. On je Ljubezen Resnica Luč, ki sveti v našo temo zmot, ki nam jih servira hudič – zlo. Hudič že od raja zamegljuje božjo ljubezen: »V resnici Bog ve, da bi se vama tisti dan, ko bi jedla z njega, odprle oči in bi postala kakor Bog, poznala bi dobro in húdo.« (1Mz 3,5). Hudobni duh laže in zavaja – prodaja meglo temo. Jezus prihaja na svet, da nam razsvetli oči in um in nas vrne nazaj v Očetov objem. Zopet je govor o ljubezni. Bog je ljubezen in tu se ne bo prav nič spremenilo. Mi smo na potezi, mi se moramo odločati in končno odločiti, komu bomo verjeli. Ali bomo trdno stali v svoji katoliški veri in sledili Gospodu, ali bomo podlegli mikom tega sveta.
Na svetu je dovolj luči in na žalost teme. Na nas je, da se trezno in daljnosežno odločimo. Vendar je Jezus nekje zatrdil, da ne pojde v nebesa on, ki samo kliče Gospod, Gospod, ampak kdor izpolni voljo njegovega Očeta, ki je v nebesih. Kaj je volja Očeta stvarnika razlaga Sin danes, da bi se vsi rešili. V puščavi so se ljudje naveličali slediti Mojzesu in naleteli na kače, nas pesti draginja in neodgovorna državna uprava. Mojzes je za rešitev obesil na drog bronasto kačo, mi imamo Sveto pismo in neutrudnega papeža, ki vsak dan kliče k spreobrnjenju. Pregovor pravi: »kakor si bomo postlali, tako bomo spali!« Žal se moramo vsi potruditi, da bo sen prijeten in nebesa dosežena. Torej molimo, svarimo in ljubimo.
Tabor Valovi poletja 1. 7. do 5. 7.
Naša Škofijska karitas tudi letos organizira tabor za otroke. Lani je bilo prvič kar uspešno, kar pomeni, da bo tudi letos zanimivo in koristno. Starši rezervirajte si te dneve za vaše mlade, da izkoristimo prednost domačega terena. Od 26. 6 do 28. 6. pridejo k nam gojenci iz komun Srečanje Pelikan.
Podobe na naših klopeh nagovarjajo in vabijo k posnemanju, ali premisleku
Že se je večkrat zgodilo, da sem šele zvečer, ali celo drugi dan spoznal, da ima nekdo god, ki ga sedaj imamo v farni cerkvi. Morda nekoč uspem sestaviti poseben koledar, ki nas bo opozarjal, komu se lahko tudi mi Tržani ta dan še posebej priporočimo. Nazadnje je bil 23.2. spominski dan smrti božje služabnice Magdalene Gornik. Praznične maše sem se udeležil v Sodražici. Na Gori je bilo silno vetrovno. Praznovanje je vodil nadškof msgr. Stanislav Zore. Po sv. maši je bila premiera novega filma o mistikinji iz 19. stoletja. Vsekakor gre za izjemno ženo, ki nam je zlasti v postnem času stalni izziv in vredna, da se ji priporočamo. Ko potujem proti primorski in mi čas dopusti se zapeljem na goro in pomolim na grobu. Ampak sedaj je tu v naši farni cerkvi blagoslovljena podoba. To pomeni, da 'slišijo' ona in vsi drugi svetopisemski liki ter vseh 24 naših slovenskih nebeščanov tudi tu pri nas. Ko obiskujete pokopališče, svetujem, da zavijete v cerkev in se jim priporočite.
Oljčne vejice na tiho – papeško nedeljo 17. 3. ob 10.00
Upam, da mi bo uspelo nabaviti do tihe nedelje 17. 3. še posebej vabljeni k sv. maši, jer je nedelja rezervirana za postno spoved pri spovedniku iz Črnomlja. Letos je tudi papeška nedelja, ker obhajamo obletnico izvolitve papeža Frančiška. Res je krhkega zdravja, a nam je še kako potreben, da zdrži še do zaključka in uresničitve sinode. Oljčna vejica je simbolen, a dober nadomestek za našo slovensko butarico na cvetno nedeljo. Blagoslovljena vejica nas spominja na Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem in veliki teden, ko je žrtvoval samega sebe za naše odrešenje in odrešenje vsega sveta. Lepo jo je videti zataknjeno na vidnem mestu.
Spored bogoslužja in mašni nameni
P 4. 3. | 15.00 | Videm pogreb Stane Mavrin |
T 5. 3. | 18.00 | Pr † Jože in Marija Konda obl. Paka |
S 6. 3. | 18.00 | Trg † Jože in Kristina Kuk obl. Slovenske konjica |
Č 7. 3. | 18.00 | Trg † Ljudmila Rauh rojena Mihelič |
P 8. 3. | 18.00 | Rd † Miloš Dimic |
S 9. 3. | 18.00 | Trg † Hermina Kruškonjić Selo |
N 10. 3. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
P 11.3. | 7.00 | Pr † rajni Simčič Preloka |
T 12. 3. | 18.00 | Čeplje † Stane Mavrin 8. dan |
S 13. 3. | 18.00 | Trg † Jožef Mihelič (90 let) |
Č 14. 3. | 18.00 | Trg † Tončka Antič 3. obl. |
P 15. 3. | 18.00 | Rd † vsi rajni Grenc |
S 16. 3. | 16.00 | Trg sklep češčenja † Rajni duhovniki in redovnice |
N 17. 3. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
16. 3. sobota pred praznikom farnega zavetnika sv. Jožefa – dan celodnevnega češčenja Pričnemo ob 13.00, ob 15.00 križev pot, 16h sklep
To je bil včasih velik praznik. Češčenje je potekalo ves dan od 6.00 do popoldne, ko je bil sklep proti večeru. Bilo je na sam praznični dan. Potem je bilo na nedeljo pred praznikom. Osebno sem ocenil, da je zaradi postnega časa bolj na soboto, ko lahko imamo sv. mašo v čast sv. Rešnjemu telesu. Na Jožefovo pa počastimo sv. Jožefa in potem lahko župnik še malo proslavi svoj god. Sedaj nas itak škof popoldne povabi v stolnico, ker je sv. Jožef prvi zavetnik tudi naše škofije.
V sedanjih razmerah bomo opravili popoldne od enih do pol šestih. Upam, da bo kdo od gospodov prišel na sklep in nas nagovoril.
Postna postava za letošnjo pripravo na veliko noč: Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Kanonična vizitacija 12. 2. dopoldan: V vprašalniku tudi stoji, ali so sklenjene pogodbe za najem zemlje in ali se prilagajajo draginji? Odgovoril sem, da se pri nas zemlja obdeluje bol iz solidarnosti, kot iz realne potrebe. Zato je težko konkretno oceniti najemnino. Seveda prav pride vsak evro, ali kaj v materialu. Naj bo to spodbuda za najemnike, da se veselimo Vašega prispevka za naše vsakdanje potrebe, ki tudi rastejo z draginjo. Hvala vsem, ki vzdržujete košne površine, upam da bo tako tudi v bodoče in hvala za vase prispevke.
V marcu skrbi za urejenost cerkve, kapel in župnišča Sodevci.