26. 5. – Nedelja Svete Trojice: 5 Mz 4, 32 – 40 / Ps 33 / Rim 8, 14 – 17 / Mr 28, 16 – 20
30. 5. – SVETO REŠNJE TELO IN KRI: 2 Sam 24, 3 – 8 / Ps 116 / Heb 9, 11 – 15 / Mr 14, 12 – 26
2. 6. – 9. nedelja med letom: 5 Mz 12 – 15 / Ps 81 / 2 Kor 4, 6 – 11 / Mr 2, 23 – 3, 6
9. 6. – 10. nedelja med letom: 1 Mz 3, 9 – 15 / Ps 130 / 2 Kor 4, 13 – 5, 1 / Mr 3, 20 – 35

26. 5. – nedelja Svete Trojice

Enajst učencev se je odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.
(Mt 28, 16 – 20)

Že nadangel Gabriel je ob oznanjenju Mariji razložil, da bo Jezus Božji Sin in , da bo spočela od Svetega Duha. Med javnim delovanjem se je jezus skliceval na svojega Očeta, ki je v nebesih. Potem jim je obljubil drugega Tolažnika, ki jih bo učil vsega in spomnil vsega, kar jim je razlagal. Tik ob vnebohodu pa je jasno nakazal Sveto trojico, ko je naročil naj krščujejo v ime Očeta in Sina in Svetega Duha. Tako je bilo končno potrjeno, da je Bog troedin. Zato je povsem normalno, da po velikonočnem času počastimo še vse tri božje osebe skupaj.

Sicer Sveto Trojico počastimo vsakič, ko se pokrižamo in ko zmolimo Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu. Pa tudi drugače je v naravi najbolj stabilno, če je postavljeno ali pritrjeno na tri točke. Torej nam Sveta trojica daje najboljšo trdnost.

To pišem dan po predstavitvi, ali spraševanjem naših birmancev, ki so se po presoji generalnega vikarja g. Petra Kokotec kar solidno odrezali. Prvotno sva mislila, da bo pol ure zadosti pa se je zavleklo celo uro, da se je le nekako izkazalo neko znanje, ki je potrebno za vsakdanjo rabo. (Jaz sem bil davnega leta 1958 vprašan kot tretji po vrsti, Kako počastimo Sveto Trojico. Ustrelil sem kot iz topa: »Čast bodi Očetu in Sin in Svetemu Duhu in božji služabnik msgr. Anton Volk je bil zadovoljen).

Tudi mi se radi pokrižajmo, radi blagoslavljajmo in častimo Sveto Trojico, ne bo preveč niti nam ne bo nikoli žal. Mnogo bolje je na pričetku dela poklicati na pomoč Boga, kot ob neuspehu preklinjati, ali kriviti Boga, ki ne pomaga.

30. 5. – SVETO REŠNJE TELO IN REŠNJA KRI

Prvi dan nekvašenega kruha, ko so žrtvovali pashalno jagnje, so mu rekli njegovi učenci: »Kam hočeš, da gremo in ti pripravimo, da boš jedel pashalno jagnje?« Tedaj je poslal dva izmed učencev in jima rekel: »Pojdita v mesto in naproti vama bo prišel moški, ki bo nosil vrč vode. Pojdita za njim in tam, kjer bo vstopil, recita hišnemu gospodarju: ›Učitelj pravi: Kje je moj prostor, kjer bi jedel pashalno jagnje s svojimi učenci?‹ In pokazal vama bo v nadstropju veliko jedilnico, pripravljeno in urejeno; tam nam pripravita.« Učenca sta odšla. Prišla sta v mesto in našla, kakor jima je povedal, in sta pripravila pashalno jagnje.
(Mt 14, 12 – 16)
Medtem ko so jedli, je vzel kruh, blagoslovil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: »Vzemite, to je moje telo.« Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in vsi so pili iz njega. In rekel jim je: »To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge. Resnično, povem vam: Ne bom več pil od sadu vinske trte do tistega dne, ko bom pil novega v Božjem kraljestvu.« In ko so odpeli hvalnico, so odšli proti Oljski gori.
(Mt 14, 22 – 26)

Jezus je po pomnožitvi kruha napovedal, da bodo učenci morali jesti njegovo meso in piti njegovo kri. To je veliko sledilcev za nekaj časa odvrnilo od njega. Ostali so samo apostoli. Pri zadnji večerji je zadevo božansko poenostavil. Ni nam treba več klati jagnjeta niti se kropiti z njegovo krvjo. Sedaj duhovniki pri sveti daritvi posvetimo kruh in vino, ki postaneta Telo in Kri našega Gospoda Jezusa Kristusa. To lahko zaužijemo in se najtesneje združimo z našim Odrešenikom.

Ker je veliki četrtek zvečer 'obremenjen' z naslednjimi dogodki Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja, praznujemo postavitev svete maše še s posebnim praznikom. To še podkrepimo z telovsko procesijo, ki je lahko na sam praznik, ali na naslednjo nedeljo. Ker je Telovo zapovedan praznik smo kristjani dolžni priti k praznični sveti maši in ravno tak se radi udeležimo procesije ter pri njej aktivno sodelujmo.

2. 6. – 9. navadna nedelja

Neko soboto je šel skozi žitna polja, in njegovi učenci so spotoma začeli smukati klasje. Farizeji so mu govorili: »Glej, kaj delajo v soboto. To ni dovoljeno!« Rekel jim je: »Ali niste nikoli brali, kaj je storil David, ko je potreboval in je bil lačen sam in tisti, ki so bili z njim? Kako je ob času vélikega duhovnika Abjatárja stopil v Božjo hišo in jedel položene hlebe, ki jih smejo jesti samo duhovniki in jih dal tudi tistim, ki so bili z njim?« Nato jim je govoril: »Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote. Zato je Sin človekov gospodar tudi sobote.«
(Mr 2, 23 – 33)

Končno smo se znašli v času med letom in zopet beremo evangelij po Marku. Pravoverni farizeji so opazili, da so apostoli med potjo smukali klase, kar je bil za njih velik prekršek. Jezus jim je pojasnil, da sev danih okoliščinah kakšen predpis lahko tudi priredi ali prekrši. Seveda je to bilo za dlakocepce ne sprejemljivo. Zato so Jezusa kritično spremljali vse do smrti. On se je trudil, da bi jim odprl oči za realno stanje. Tako je ob sobotah, ko so se zbirali v shodnicah in v templju večkrat koga ozdravil, ali izgnal hudega duha. To se dogaja vse do danes, ko se zagnani verniki spotikajo v vsako malo nenavadno odločitev župnika tudi škofa vse do papeža …

Jezus je nekatere zadeve namerno naredil na soboto, da bi tudi nam odprl oči. Učencem je obljubil, da jim bo poslal Tolažnika Svetega Duha, ki nas bo spomnil vsega in učil, kar nas je Jezus učil. Torej smo tudi mi dolžni slediti spodbude Svetega Duha. Ne gre za to, da bomo namerno kršili verske norme, ampak prilagodili svoje ravnanje zdravi pameti. Papež je pred leti uvedel sinodo, da bi skupaj premislili in si povedali, kako bi svojo vero živeli čim bolj praktično in koristno.

Spomnim. Učenci so smukali klasje, ker so bili lačni. Torej so v resnici jedli, le da so si jed spotoma nabirali.

Leto molitve kot priprava na sveto leto 2025

Na dan Gospodovega vnebohod 9.5.2024 je papež Frančišek predstavil bulo za prihajajoče sveto leto. V njej so datumi kdaj se bodo odprla svetoletna vrata in nato ob koncu zaprla. Za nas je pomembno predvsem povabilo k molitvi, da bi dogodki v svetem letu obrodili čim več duhovnih sadov. Gre za vse nas, da poživimo vero. Predvsem naj pomagamo tistim, ki svojo vero še komaj kaj prakticirajo, da bi se le zopet približali Cerkvi in Bogu. Torej pridno molimo ter pomagajmo sebi in bližnjemu.

Novo v farni cerkvi

Te dni sem montiral nekaj klečalnikov in sicer v zadnje in druge od spredaj. Večina se jih da na lahko preklopiti, da ne motijo če niso potrebni.

Nekoliko smo uredili tudi ozvočenje, da se bo bolje slišalo. Sicer bi lahko opravili sv. mašo tudi brez, če bi se naglušni bolj približali oltarju.

G. Lojze Rajk Je pripeljal organista Banovca iz Semiča, da je nekoliko uredil orgle, ki bi jih treba temeljito servisirati.

Hvaležen sem vsakomur, ki kaj prispeva za lepše bogoslužje. V cerkvi sicer ne delamo za pohvalo ampak Bogu v čast. Bog povrni vsem po njih trudu.

Glede volitev

Glede volitev spomnim, da smo državljani dolžni prispevati za dobrobit naše ožje in širše domovine in pomagati, da na vodilna mesta pridejo naj boljši.

In referendumi: Kristjani nikakor ne moremo sodelovati pri škodljivih zadevah, kot je samomor, mamila in druge slabe reči, ki so proti zdravju in življenju. Kljub lepemu besedičenju, je evtanazija umor. Mamila peljejo v propad osebnosti in obremenjujejo družbo na celi črti. Zato smo kristjani in resnični humanisti vedno proti napadu na življenje. Previdno in dobro izbiro.

Spored bogoslužja in mašni nameni

P 27. 5. 19.00 Pr † Marjan Kalčevič obl. Predgrad
T 28. 5. 19.00 Trg † Slavica in rajni Majerle Dol 1
S 29. 5. 19.00 Trg za zdravje in v zahvalo za vse dobro ob jubileju
Č 30. 5. 17.00 1 Trg SV. REŠNJE TELO IN KRI za farane in dobrotnike
P 31. 5. 19.00 2 Rd † Marija Kobe obl in rajni Županovi
S 1. 6. 19.00 3 Trg za prvoobhajance in njih domače
N 2. 6. 10.00 Trg prvo sveto obhajilo za farane in dobrotnike
P 3. 6. 20.00 Pr † Marija in Ivan Jonke
T 4. 6. 20.00 Trg † Frančiška in Ivan Volf Gradac
S 5. 6. 20.00 Drugje v zahvalo za 39 let duhovništva
Č 6. 6. 20.00 Trg na čast sv. Jožefu
P 7. 6. 20.00 Rd † Jože Šterbenc 1. obl Gorički
S 8. 6. 10.00
20.00
Zg za duhovne poklice
SL †Rajni Činkelj, Makše, Založnik in Perko
N 9. 6. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

30. 5. ob 17.00 SV. REŠNJE TELO in SVETE REŠNJA KRI zapovedan praznik.
Pričetek tri dnevnice pred 1. sv. obhajilom. To je zelo lepa priložnost, da se na praznik svete evharistije prične tri dnevna priprava na veliki dogodek, ko bo naših osem mladih kristjanov prvikrat prejelo Jezusa v srce. Pridimo tudi vsi ostali kristjani in pokažimo svojo hvaležnost za ta naš največji zaklad, ki nam omogoča na najlažji način vstop v nebesa.

1.6. 11.00 Kočevski rog obletna sv. maša za vse pomorjene v rogu.
V Kočevju še vedno vedrijo kosti pomorjenih domobrancev iz jame pod Macesnovo gorico. Gremo in molimo za vsaj malo človeške pietete, da se te mrtve končno nekje pokoplje na človeka vreden način .

2.6. 10.00 dan prvega svetega obhajila
Veselimo se z našimi mladimi, ki bodo ob njihovim. To bomo najlepše nadgradili z telovsko procesijo. Prav oni bodo s svojimi svečami spremljali najsvetejše v sprevodu po trgu. Drugi se tudi udeležite v čim večjem številu, da izprosimo čim večji blagoslov za naš kraj, naša polja in ostale dejavnosti To nam je v teh vse težjih vremenskih in gospodarskih razmerah.

8.6. ob 9.30 Zagozdac dekanijski dan molitve za duhovne poklice
Vsako leto se nekje zberemo k skupni molitvi za nove duhovniške, redovniške in misijonske poklice. Letos smo zopet mi na vrsti. Zbrali se bomo pri naši Zagozdački Mariji. Ob pol devetih bo molitvena ura pred najsvetejšim. Po tem sv. maša, po maši pa druženje pod lipami on pecivu in pijači, ker prinesemo s seboj.

V juniju za urejenost cerkve in župnišča skrbijo močile in bloka.