4. 8. – 18. nedelja med letom: 2 Mz 16, 2 – 4. 12 -15 / Ps 78 / Ef 4, 17. 20 -24 / Jn 6, 24 – 35
11. 8. – 19. nedelja med letom: 1 Kr 19, 4 – 8 / Ps 34 / Ef 4, 30 – 5, 2 / Jn 6, 41 – 51
15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE: Raz 11, 19a – 12, 1 – 6 / Ps / 1 Kor 15, 20 – 26 / Lk 1, 39 – 56
18. 8. – 20. nedelja med letom: Prg 9, 1 – 6 / Ps 34 / Ef 5, 15 – 20 / Jn 6, 51 – 58
4. 8. – 18. nedelja med letom
Ko je množica videla, da tam ni ne Jezusa ne njegovih učencev, so sami stopili v čolne, odpluli v Kafarnáum in iskali Jezusa. Ko so ga našli na drugi strani jezera, so mu rekli: »Rabi, kdaj si se znašel tukaj?« Jezus jim je odgovoril in rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Ne iščete me zato, ker ste videli znamenja, ampak ker ste jedli kruh in se nasitili. Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje in vam jo bo dal Sin človekov; nanj je namreč vtisnil pečat Oče, Bog.« Tedaj so mu rekli: »Kaj naj storimo, da bomo delali Božja dela?« Jezus je odgovoril in jim dejal: »Božje delo je to, da verujete v tistega, ki ga je on poslal.« Rekli so mu: »Kakšno znamenje torej delaš, da bomo videli in ti verjeli? Kaj počneš? Naši očetje so jedli mano v puščavi, kakor je pisano: Kruh iz nebes jim je dal jesti.« Jezus jim je dejal: »Resnično, resnično, povem vam: Ni vam Mojzes dal kruha iz nebes, ampak moj Oče vam daje resnični kruh iz nebes. Božji kruh je namreč tisti, ki prihaja iz nebes in daje svetu življenje.«
Tedaj so mu rekli: »Gospod, vselej nam daj tega kruha!« Jezus jim je dejal: »Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen.
Zopet smo nazaj v Kafarnavmu. Pričenja se odkrit pogovor, ki ga Jezus usmerja k bistvu njegovega prihoda na svet. Ljudje vedno najprej vidimo vse samo materialno in iščemo trenutne koristi. Jezus dviga pogled in zlasti hotenja na višjo raven. Negov pravi namen je naše odrešenje. Za to se mora vsak izmed nas osebno odločiti. Sicer smo bili krščeni in večina pri birm ter obhajilu. Kljub tem moramo še narediti zelo pomemben korak, da vero poosebimo in jo konkretno zaživimo v vsakdanjem dogajanju. Ravno pri sv. obhajilu dobivamo moč in zgled, da so vsa naša dejanja v skladu za božjo voljo.
11. 8. – 19. navadna nedelja
Judje so tedaj godrnjali nad njim, ker je rekel: »Jaz sem kruh, ki je prišel iz nebes,« in so govorili: »Ali ni to Jezus, Jožefov sin? Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more zdaj govoriti: ›Iz nebes sem prišel.‹« Jezus je odgovoril in jim dejal: »Ne godrnjajte med seboj! Nihče ne more priti k meni, če ga ne pritegne Oče, ki me je poslal, in jaz ga bom obudil poslednji dan. Pri prerokih je zapisano: Vsi se bodo dali poučiti Bogu. Vsak, kdor posluša Očeta in se mu da poučiti, pride k meni. Ne rečem, da bi bil kdo videl Očeta: samo tisti, ki je od Boga, on je videl Očeta. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje, ima večno življenje. Jaz sem kruh življenja. Vaši očetje so jedli v puščavi mano in so pomrli. To je kruh, ki prihaja iz nebes, da tisti, ki od njega jé, ne umre. Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«
Judom ne gre v glavo, kako naj pristanejo na to, da bodo morali jesti Jezusovo telo. Še toliko bolj, ker so mnogi Jezusa poznali od prej, ko je še bil povsem 'normalen'. A Jezus je ne popustljiv. Kristjan brez prejemanja zakramentov je zelo 'podhranjen'. Čeprav nam je Jezus vse povsem poenostavil, se mnogi iz težko poznanega vzroka držijo ob strani in pri sv. maši ostanejo bolj kot opazovalci. Duhovniki takšno držo težko razumemo. Verjetno je zadrega, ker že dolgo niso bili pri spovedi. Ampak to ne bi smel biti velik problem. V prvi vrsti smo duhovniki navajeni na marsikaj. Lahko pa kam poromate in tam opravite pri neznanem spovedniku. Priporočimo se svetnikom in Mariji, naj nam da milost spreobrnjenja. Postanimo konkretni odrasli kristjani, ki nam ne bo nerodno ne težko pristopiti k obhajilu ali k človeku v stiski. Nasprotniki se zelo trudijo, da bi nam našo vero zagrenili. V antiki so med igrami imeli premirja, sedaj pa nas kristjane odkrito ponižujejo in provocirajo. Zato je le redna aktivna udeležba pri sv. maši še kako potrebna in konkretna pomoč pri vztrajanju v dobrem.
15. 8. – Marijino vnebovzetje
Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od radosti zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!«
Ker poročila o Marijinem vnebovzetju ni v Svetem pismu, beremo tista besedila, ki nam nekako zagotavljajo, da je Marija resnično v nebesih tudi s poveličanim telesom. Opisani dogodek nam je dobro znan, ker vsak dan večkrat podoživljamo z molitvijo rožnega venca in Angel Gospodov, ko ob Zdravi Mariji ponavljamo Elizabetine besede 'Blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa'. Marija je bila izvzeta izmed vseh zemljanov in vnaprej določena za posebno nalogo – Rojstvo Božjega Sina. Zato njeno telo ne rabi čakati poveličanja šele ob dovršitvi časov. Ona je z dušo in telesom že v nebesih. To je eden največjih privilegijev, ki ga je že za časa bivanja med nami skrbno čuvala in vedno bila na voljo božjim načrtom. Ona tudi ve, kako je z nami, ki smo obremenjeni s posledicami izvirnega greha in pod stalnim zasledovanjem hudega duha. Sedaj nas zapeljuje z raznimi miki tega sveta. Tu nam je Ona vedno pripravljena pomagati, le obračati se je treba k njej. Zato nadomestimo vsaj nekaj zamujenega med letom in ji iz srca povejmo, da jo imamo radi in ji še vedno zaupamo.
Dnevi duhovnosti na Butoraju 6. 8. do 10. 8. 2024
Tudi letos bodo tradicionalni dnevi duhovnosti dokaj blizu. Zbere se lepo število kristjanov in vse Slovenije. Vsak dan je poseben gost, ki pač osvetli našo vero in življenje po njej na sebi lasten način. Potem je še sv. maša okrog pol šestih popoldne. Nato so še molitve nad posamezniki. Mene imajo za posebno 'rezervo', ki pridem na vrsto vsaj enkrat. Letos bo to 9. 8. popoldne. Prav nič ne brani, da bi se še kdo potrudil in nekoliko duhovno osvežil.
Dela na cerkvi v Lazih skoraj zaključena
Nova streha, žlebi in fasada nam kažejo 800 let staro lepotico. Še bo treba malo popraviti v notranjosti. Zlasti je treba kompletirati veliki oltar in položiti manjkajoče ploščice. Na oknu spredaj bo prozorna šipa, da se bo videlo v notranjost. Dodali bomo še dve klopi (stare iz župnijske cerkve). Za blagoslov se bom skušal dogovoriti s starim škofom eno soboto dopoldan v jeseni. Hvala vsem, ki kaj pomagate in darujete za to našo najstarejšo lepotico.
Župnik si je kupil darilo za 75 letnico
Že več kot 30 let kosim pokopališče in park in zelene površine okrog župnišča. Z ročno je košnja trajala približno dve uri, kar me je zadnja leta 'skoraj malo upehalo'. Tako mi je prišlo na misel, da bi za 75 letnico nabavil traktorsko kosilnico. Ker sem zelo že dolgo ekološko zaprisežen, se je zgodila električna. Čeprav nimam niti enega m2 svoje trave, sem jo kupili s svojim denarjem in bom še naprej zastonj kosil vse, kot do sedaj razen med komuno.
Žal je zelena tehnologija najdražja. Če imaš srečo, ti nekaj država subvencionira. Seveda lahko kaj tudi vi prispevate v jubilejnem letu, ki je pred nami. Upam, da jo bom kmalu obvladal, da bo košnja tekoča in varna.
Spored bogoslužja in mašni nameni
P 5. 8. | 20.00 | Pr † Branko Merhar |
T 6. 8. | 20.00 | Zg Materi božji v zahvalo N. Boštjan Andrejef |
S 7. 8. | 20.00 | Pr † Marija in Tone Tekavec |
Č 8. 8. | 20.00 | Trg † vsi rajni Kocetovi |
P 9. 8. | 8.00 | Rd na čast Svetemu Duhu |
S 10. 8. | 11.00 16.00 |
Trg † Ivan Butala obl. Parga žegnanje † rajni Tkalčič |
N 11. 8. | 10.00 | za farane in dobrotnike |
P 12. 8. | 20.00 | Pr † Peter Kovačič n. molitvena skupina |
T 13. 8. | 20.00 | Trg † Vinko Cerar |
S 14. 8. | 20.00 | Rd po namenu N M |
Č 15. 8. | 10.00 | Zagozdac žegnanje za farane in dobrotnike |
P 16. 8. | 20.00 | Zg sv. Rok za žive in † rajne Mihelič |
S 17. 8. | 17.00 | SL† po namenu N M |
N 18. 8. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
24. 7. sv. Krištof zavetnik voznikov in popotnikov: Še vedno lahko kaj prispevate v sklad MIVA za naše misijonarje po svetu.
10. 8. ob 16.00 Parga žegnanje: Lani smo zaradi poplav opravili sv. mašo in blagoslov novega kipa za Roglo kar v Predgradu. Upam, da bo letos vreme primerno in se nas bo zbralo čim več. Povabite tudi 'romarje' na Kojzice, ki se pogosto vzpenjajo na našo priljubljeno goro. Naj pridejo še malo višje in rekreaciji telesa dodajo še duhovno noto. Marija bo gotovo nagradila vsakega romarja.
15. 8. ob 10.00 Zagozdac Marijino Vnebovzetje: To je Marijin največji in zapovedan praznik ter žegnanje v Zagozdacu. Pridite naj večjem številu, da se skupaj Mariji zahvalimo za minulo leto in priporočimo za prihodnje. Če le zmorete, vzemite s seboj še koga, ki nima prevoza. Vabljeni iz vse župnije zlasti 'Dežela' in Spodnjega loga.
16. 8. ob 20.00 Zagozdac Sv. Rok: Podoba je bila narejena kot kužno znamenje v času epidemije covid 19. Zdaj ga imamo v naši romarski cerkvi. Žal virus še vedno kroži in povzroča neljube težave zlasti v naši bolnici. Na radiju Ognjišče so te dni poročali, da zbolevajo ne cepljeni, ki so preboleli lažjo obliko. Žal je sedaj za mnoge bolezen dolgotrajna, ki človeka povsem oslabi, da za mesece obleži v postelji. Torej je sv. rok še kako aktualen. Zato se mu pridimo priporočiti in zahvalit. Tudi sv. obhajilo še vedno velja 'na jezik na koncu kolone'.
V avgustu skrbijo za cerkev in župnišče Predgrad in Jelenja vas.