8. 12. – BREZMADEŽNA: 1 Mz 3, 9 – 15. 20 / Ps 95 / Ef 1, 3 – 6. 11 – 12 / Lk 1, 26 – 38
15. 12. – 3. adventna nedelja: Sof 3, 14 – 18 / Ps Iz 12, 2 –3. 4 – 6 / Flp 4, 4 – 7 / Lk 3, 10 – 18
22. 12. – 4. adventna nedelja: 1 Sam 1, 24 – 28 / P s 80 / Heb 10, 5 – 10 / Lk 1, 46 – 56
8. 12. – BREZMADEŽNA – 2. adventna nedelja
V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.
Praznik Brezmadežne letos pade na drugo adventno nedeljo. Božja beseda nas popelje na pričetek, ko sta prva človeka nasedla hudičevi zvijači in nam zapravila raj. Človek je moral zapustiti raj in za pošteno preživetje moramo trdo delati. Že takrat je Stvarnik obljubil Odrešenika, ki ga bo rodila Žena…
Danes praznujemo spočetje te Žene, ki je bila v prvem trenutku torej ob spočetju obvarovana izvirnega greha. Zaradi te izjeme, je bila obvarovana tudi drugih skušnjav in ostala brez greha skozi vse življenje. Zato se je ob obisku nad angela Gabriela dobro odrezala. Pogumno ga je vprašala, da ji je pojasnil vlogo zaročenca Jožefa. Potem je pogumno izjavila: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« S tem je sprejela Božji načrt in svojo vlogo 'Bogorodice' opravila z vrhunsko odliko. Hvala Ti device Marija Božja in naša Mati!
15. 12. - 3. adventna nedelja
Množice pa so Janeza spraševale: »Kaj naj torej storimo?« Odgovarjal jim je: »Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistim, ki nima nobene, in kdor ima živež, naj stori enako.« Tudi cestninarji so se prišli krstit, in so mu rekli: »Učitelj, kaj naj storimo?« Odvrnil jim je: »Ne terjajte nič več, kakor vam je ukazano.« Spraševali so ga tudi vojaki: »In mi, kaj naj storimo?« Rekel jim je: »Ne bodite do nikogar nasilni in nikogar ne trpinčite, ampak bodite zadovoljni s svojo plačo.«
Ker pa je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija, je Janez vsem odgovoril: »Jaz vas krščujem v vodi, pride pa močnejši od mene, kateremu nisem vreden odvezati jermenov njegovih sandal; on vas bo krstil v Svetem Duhu in ognju. Velnico ima v roki, da bo počistil svoje mlatišče in spravil žito v svojo kaščo, pleve pa sežgal z neugasljivim ognjem.« Tako je torej še z mnogimi drugimi opomini oznanjal ljudem dobro novico.
Na 3. adventno nedeljo nam spregovori Janez Krstnik. Prej je bil bolj splošen, danes pa zelo konkretno odgovarja na vprašanje, kaj naj storimo. Najprej naj bomo sočutni do človeštva v stiski. Naj dejavno živimo Karitas v vseh ozirih. Potem opozori nosilce državnih pooblastil – davkarje, vojake, policiste, naj se držijo predpisov in ne terjajo več in naj ne delajo razlike med ljudmi. Takrat so bili predpisi dokaj ohlapni in oblastniki samovoljni. Tudi vojska si je hitro 'razširila' pooblastila. Kako je sedaj, ni treba posebej razlagati. Malo prej sem slišal v poročilih 5. 12. ob 15.00, da je naša predsednica s papežem ugotovila, da na svetu divja 58 vojnih žarišč. Mediji pa čedalje bolj govorijo o tretji svetovni vojni, ki da je tik pred vrati in atomsko orožje realna možnost.
Bomo rekli, da mi nismo tako visoko pa naša odgovornost ni tako velika. Hvala Bogu, da je tako, vendar je na nas, da pometemo pred svojim pragom z dobro adventno spovedjo. Potem pa v duhu na kolena in redno ter stanovitno molimo za domači in svetovni mir. Čeprav je izprijenost in neodgovornost v nebo vpijoče, je Bog še vedno absolutni vladar vsega vesolja in tudi našega celotnega planeta. On lahko vedno poseže na vsaki točki vesolja in obrne tok zgodovine v katerokoli smer. Naše je moliti. Na nas je tudi, da sebe usklajamo z božjimi standardi. Da postajamo vsak dan boljši in bolj podobni Devici Mariji, Ki je po nadangelu sporočila Bogu, da sprejema vodilno vlogo v njegovi odrešenjski zgodbi. Vsi mi krščeni smo se odpovedali grehu in pristali na Božji načrt.
Adventni čas pred svetem letom je še toliko bolj zahteven do nas, da sena vso moč potrudimo in pri sebi naredimo temeljito presojo, kaj šteje in kaj ne. Potem bo sveto leto obrodilo dober sad za nas in za vesoljni svet. Ne zamahnimo z roko, ampak naredimo to, kar od nas zahteva Janez krstnik in obrodimo dober sad.
Miklavževanje 2025
Po pravici povem, da me je 'španovija' malo skrbela, čeprav je to najbolj naraven način za izvedbo Miklavževega dogodka. Izkazalo se je, da je bila odločitev zelo dobra. Res je bilo nekaj napetosti zaradi razdelitve in usklajevanja dejavnosti. Končno se je vse lepo izteklo in Miklavž je za prvič enkratno uspel. K vsemu je pripomoglo še zelo primerno vreme brez vetra.
Veseli me, da je prišlo na svoj račun veliko sodelavcev. To so župnija, šola, stare mame, obe krajevni skupnosti in društva. Tako je bilo breme porazdeljeno in rodilo tako spontano in lepo prireditev. Hvala Bogu in sv. Miklavžu, da smo vsi naredili vse z veseljem in otroško naivno preprostostjo. Seveda hvala za pobudo in zaupanje in vsem, ki ste karkoli in kakorkoli doprinesli, da se že sedaj veselimo prihodnjega Miklavža.
Seveda ni treba čakati celo leto. Prva priložnost bo že polnočnica in ogledovanje jaslic. Potem Štefanje v Zagozdacu, Anževo v Predgradu, pa Antonovo na Kovači vasi, pa svečnica v Zg, nato križev pot na Kalvariji. Velika prireditev bo Vidovo žegnanje ob blagoslovitvi strehe in fasade. Avgusta na Pargo in nato v Zagozdac za veliko mašo. Skozi vse leto je še toliko drugih priložnosti, da se izkažemo sami, skupaj s sosedi, ali vsa soseska, končno cela fara.
Sveto leto 2025
V naši škofiji ga bomo slovesno pričeli na praznik Svete Družine 29. 12. 1024 ob 15.00 v Novem mestu. V Kloštru se bomo zbrali in v procesiji poromali v stolnico k slovesni sv. maši. Svetoletne cerkve so še polek omenjenih Zaplaz in sv. Peter v Črnomlju. Potrudimo se, da sveto leto izkoristimo od samega začetka.
Na god sv. Barbare 4. 12. smo v Metliki na konferenci veliko časa posvetili dogodkom v svetem letu. Sicer bo vse na plakatu, a že sedaj seznanim samo z nekaj dogodkih, ki bodo morda na drugi datum, ker jih je treba uskladiti še z dogodki na ravni škofije. Ker je svetoletna cerkev v Črnomlju, se bo večina zadev dogajala ravno tam. Prva taka dekanijska zadeva bo spovedni dan v četrtek 19. 12.od 6.00 do 19.00. V Črnomlju bo vse sveto leto ob 1. petkih prilika za spoved od 15.00 do 20.00. Za gasilce bo vse škofijski svetoletni shod v Metliki 11. 4. na glavnem trgu. V Črnomelj bodo še stanovska romanja: prvoobhajancev, birmancev …
13. 12. ob 18.00 v šoli pogovor o naših pokopališčih
Občina je dolžna skrbeti za vsa pokopališča. To skrb običajno predaje komunalnim podjetjem. Zato se mora pogovoriti tudi z nami, kaj lahko opravimo še sami in kaj naj prevzame komunala. Pridite na pogovor, da se skupaj dogovorimo in odločimo za nadaljnjo sodelovanje.
Na nedeljo Karitas smo zbrali 899,99 € + moj zaslužek za klečalnike 300 €. Hvala vsem darovalcem in prostovoljcem!
Spored sv. maš in bogoslužja
P 9. 12. | 17.00 | Pr † rajni Lovšin in Mihelič n. Helena K. |
T 10. 12. | 17.00 | Trg †Jožefa obl. in Miha Movrin Jelenja vas |
S 11.12. | 17.00 | Zg † Ivan Lakner 1. obl. |
Č 12. 12. | 17.00 | Trg †Vili obl. in rajni Šajnič |
P 13.12. | 17.00 | Rd † Rajni Mihelič D. Radenci |
S 14. 12. | 17.00 | Trg v dober namen n. Zlata Kastelic |
N 15. 12. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike 3. adventna nedelja |
P 16. 12. | 17.00 | Pr † Franc Pezdirc Kralji |
T 17. 12. | 17.00 | Zg † družina Movrin |
S 18. 12. | 17.00 | Trg † Ivan obl. in Minka Butala |
Č 19. 12. | 7.00 | Trg † rajni Marentič n. Marko |
P 20. 12 | 17.00 | Rd † Jože Kobe in Marija Delcar |
S 21. 12. | 17.00 | S L po namenu N M |
N 15. 12. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike 4. adventna nedelja |
15. 12. 3. adventna nedelja spovedni dan pred božičem: Lepo prosim, da se na spoved lepo pripravite in se je udeležite pri meni, ali župniku Janezu iz Črnomlja, ki bo na voljo med sv. mašo in tudi če bo potrebno po njej. Za daljšo spoved sem pač pripravljen po dogovoru, ko sem prost.
Spovedni dan v Črnomlju bo v četrtek 19. 12. ves dan od 7.00 od konca sv. maše ob 19.00. Jaz spovedujem od 16.00 do konca na ženski strani, drugi duhovniki po seznamu, ki je običajno izobešen blizu spovednic. Vsekakor se za kristjana spodobi dobra božična spoved.
30. 11. sv. Andrej Kalvarija 17.00 žegnanje. Včasih je bilo lepo obiskano. Letos samo župnik in trije moški. Tudi urejanje cerkvice je padlo na najstarejšega in kot po navadi finiš na župnika. Saj je res hladno in nekako od roke. Ampak bližnji sosedje bi se le lahko malo bolje odrezali. Vesel sem, da vsaj poleti redno kosite. Bistveno pa je, da se kapela – cerkvica uporablja za duhovne namene – molitev in sv. mašo. Iskrena hvala vsem, ki to razumete in boste tako ravnali tudi v bodoče.
Leto se počasi zaključuje
Pred nami so najlepši prazniki: sveti večer, božič, sv. Štefan, Anževo, staro leto, novo leto, Marija Mati Cerkve, Trije kralji. Vsi ti prazniki imajo veliko lepih tradicij, ki jih skušajmo predati otrokom. Skoraj vsi otroci so nekako vključeni v folkloro. Tudi dogajanja okrog praznikov je zelo koristen sestavni del folklore – tradicije. Lepo bi bilo, da bi društva skušala kaj vključiti v svoj spored.
V decembru skrbi za kapeli in ostalo Sodevci.