Tu je najprej stala cerkev sv. Ane – čista gotika. V baroku so ji stranski steni ladje podrli in pravokotno prizidali cerkev sv. Antona padovanskega. Ostal je le prezbiterij, ki je sedaj kapela sv. Ane, ki je menda sodi med najstarejšo ohranjeno gotiko v Beli krajini. V glavnem oltarju je bi še sv. Anton Puščavnik, sv. Blaž in sv. Valentin. Sv. Ana je upodobljena kot Samotretja – na levi roki drži Jezusa in z desno vodi mlado Marijo. Tako je sv. Ana šele na tretjem mestu. Cerkev je na Antonovo nedeljo od strele pogorela junija 1938. Obnovo smo pričeli z čiščenjem razvalin 1990, zares pa po 60. letih od požara in kmalu našli prej omenjeni zaklad srebrne kovance. Leta 1999 smo jo pokrili, 2000 smo v januarju blagoslovili dva nova zvona 92 kg in 70 kg. V ladji pa smo poleti namestili strop in škof gospod Andrej Glavan je blagoslovil pomembno sliko Narodne pomiritve (triptih 500 X 160 cm) delo in dar umetnika slikarja Maksima Sedeja ml. iz Ljubljane. Leta 2001 je bila blagoslovljena še podoba bl. Antona Martina Slomška, delo in dar istega avtorja. Jeseni 2002 je bil ometan prezbiterij in strop nad njim. 2003 je bil položen tlak in ometana še ladja ter osnovno prepleskana. Sredi novembra smo nazaj postavili slike in kipa ter dodali pod Narodno pomiritev še Slovenski križev pot, ki je bil prvotno namenjen v Laze, zopet delo in dar istega avtorja. Obnova se bliža h koncu. 2004 bodo narejene klopi in upajmo poslikan krilni oltar sv. Ane. Za izdelavo glavnega oltarja pa se župnik mizar že dolgo pripravlja.

 Pri delu je pomagala družba Unior, občina Črnomelj, mnogo domačinov z lesom, umetnik Maksim Sedej ml. z monomentalnimi slikami in župnik z delom ter večino financ. Omet v ladji in prezbiteriju ter polaganje tlakov je za res simbolično ceno opravilo gradbeništvo Andreja Banovec in Biserke Majerle iz Dola.

Svete maše so za vse godove Antonov in sv. Ane ter večkrat med tednom. Glavno žegnanje je na nedeljo pred sv. Antonom Padovanskem. Ključ od cerkve je v Kovači vasi št. 4 in v župnišču. Od cerkve je zelo lep razgled po vsej Poljanski dolini. Na žegnanje sv. Antona Puščavnika se počasi uveljavlja licitacija krač in ostalih kmečkih dobrin. Za obisk je najbolje avto pustiti spodaj v vasi in se podati peš, kot se k vsaki cerkvi spodobi.