21. 10. – 29. nav. – misijonska nedelja: 2 Mz 17, 8 –13 / Ps 121 / 2Tim 3, 14 – 4, 2 / Lk18,1 – 8
28. 10. – 30. nav. – žegnanjska ned.: Sir 35, 12 – 18 / Ps 34 / 2 Tim 4, 6 – 18 / Lk 18, 9 – 14
1. 11. – VSI SVETI: Raz 7, 2 – 14 / Ps 24 / 1 Jn3, 1 – 3 / Mt 25, 1 – 12
4. 11. – 31 nav. žegnanjska nedelja: Mdr 11, 22 – 12, 2 / 145 / 2 Tes 1, 11 – 2, 2/ Lk 19,1 – 10

21. 10 . – 27 – misijonska nedelja –vsakemu človeku pravo vero.

Povedal jim je še priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. Rekel je: »V nekem mestu je bil sodnik, ki se ni bal Boga in se ni menil za človeka. In v tistem mestu je bila tudi vdova, ki je prihajala k njemu in ga prosila: ›Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku.‹ Dolgo ni hotel, potem pa je rekel sam pri sebi: ›Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo s svojim prihajanjem izmučila do konca.‹« In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Mar Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18, 1- 8 ).

Na misijonsko nedeljo nam Jezus spregovori o potrebni vztrajnosti pri molitvi. Moliti je treba vseskozi in se nikoli ne naveličati. Nikakor ne misli preklicati že povedanega, da ne pojde v nebesa tisti, ki pravi samo »Gospod, Gospod«, ampak kateri izpolni voljo njegovega Očeta, ki je v nebesih. Torej mora človek tudi pravilno moliti. Zjutraj se vsaj pokrižaj in priporoči sebe, svoje misli in načrte usmiljenemu Bogu in potem opravljaj svoje delo, kot da stojiš pred izpitno komisijo se pravi na vso moč pošteno ter pridno. Zvečer se Bogu zahvali, da Ti je le nekaj dobrega uspelo. Na nedeljo vse skupaj v duhu prinesi pred oltar in daruj Bogu. On Ti bo povrnil. Seveda pa ni nič narobe,če ob zvonjenju delo nekoliko prekineš in odmoliš Angelovo češčenje. Pred jedjo in po njej izrazi hvaležnost in pomisli na milijone, ki stradajo…

Kaj pa misijoni. Še vedno skoraj 3/4 človeštva ne ve za našo krščansko bližnjico do Boga. Tu ne smeš odlašati niti trenutka, da tudi za misijone moliš, daruješ tako duhovno, kot materialno in predvsem misionariš pri sebi, v svoji družini, župniji in tako naprej. Za nič na svetu pa si ne dovoli sklepa, da se to Tebe ne tiče! Tiče se vsakega!

28. 10. – Žegnanjska nedelja- zahvala za naše cerkve

Nekaterim, ki so zaupali vase, da so pravični, in so zaničevali druge, je povedal tole priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar. Farizej se je postavil in pri sebi molil takóle: ›Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar. Postim se dvakrat na teden in desetino dajem od vsega, kar dobim.‹ Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel vzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« (Lk 18, 9 – 14).

Na žegnanjsko nedeljo se zahvaljujemo za farno cerkev in za tolike druge, če zanje ne vemo dneva posvetitve. Naši predniki res niso skoparil, ko so postavili toliko lepih in velikih cerkva. Za tri zagotovo vemo, da so jih močno povečali. To so sv. Jožef, sv. Anton in sv. Boštjan, ki ravno te dni dobiva novo streho. Žalostijo nas ruševine v Nemški Loki, Knežji Lipi, na Graščici in Zadrcu. Ravno tako je še bolj žalostno, da ni v Dolu in Preriglju najti niti temeljnega kamna.

Kako se naj zahvalimo za tako lepe in velike cerkve? Tako kot malo prej omenjeni farizej, ki se je postavil na vidno mesto in slavil Boga, ker je mislil, 'da je tako izjemno dober, da mu verjetno daleč ni primere'? Taka samo hvala ne pelje daleč in ne doseže nič drugega, kot stopnjevanje napuha. Lahko se je tolči po prsih, kako imamo lepo in veliko cerkev, ko je pa treba priti k nedeljski sv. maši, pa ne duha ne sluha, kaj šele, da bi kaj prispeval za obnovo!?

Raje bodimo podobni onemu skesanemu grešniku, ki si je z prezirano državno službo služil vsakdanji kruh. Prišel ja v tempelj prosit odpuščanja za številne grehe in spodrsljaje, ki jih je v življenju zagrešil. Jezus je pokazal še na en zgled – uboga vdova je vrgla več v zakladnico, kot vsi drugi skupaj. Nikar ne stokajmo, da nimamo prav nič, da bi kaj namenili za potrebe Cerkve, ker bomo ostali še brez tega 'skoraj nič'. Lepo je, če nam pri obnovi in vzdrževanju pomagajo podjetja in ustanove, vendar je vsak vernik po svojih najboljših močeh dolžan nekaj prispevati za svojo cerkev in za potrebe vesoljne Cerkve.

Seveda je na žegnanjsko nedeljo na prvem mestu tudi hvaležnost našim prednikom, ki so v veliko težjih razmerah zgradili toliko in tako velikih cerkva. Nikoli v zgodovini človeštva nam ni šlo tako dobro. Res imamo tudi veliko več skrbi in obveznosti. Standard, ki ga imamo sedaj se ne da primerjati z nobenim drugim iz 759 letni zgodovini naše župnije. Morda so v katerem obdobju imeli malo več denarja, še zdaleč pa niso imeli tako ugodnih bivanjskih razmer, ki pa nas seveda veliko stanejo.

Resnično bodimo hvaležni in poskrbimo, da bodo naša svetišča urejena, redno vzdrževana in predvsem redno obiskana. V naši škofiji gotovo ni župnije, ki bi imela šest tabernakljev. To zmoremo samo mi. Potrudimo se, da to edinstveno posebnost ohranimo prihodnjim rodovom. To pa nam bo uspelo le, če se bomo še naprej radi udeleževali bogoslužja. Škofje po celi Evropi čedalje bolj resno opozarjajo, da je treba sv. maše na podružnicah čim bolj reducirati – to pomeni omejiti samo na godove zavetnikov in pogrebe. Mi bomo vztrajali, dokler bo kdo mogel priti. Žal pa v Lazih to več ni mogoče, ker ni dovolj ljudi. Tudi tokrat je naša usoda v veliki meri v naših rokah, le obrnimo jo sebi v resnično korist in izkoristimo številne možnosti za hvaležnost našim prednikom in usmiljenemu Bogu.

Podpis peticije proti gradnji 'mega zabavišča' v bližini Nove Gorice. Verjetno ste že slišali za namero, da se na primorskem zgradi velikansko – tako rekoč največje zabavišče v Evropi. S poslovnega vidika je to edinstvena priložnost. Žal pa je s tem v zvezi velika nevarnost za številne družine ter posameznike, da moralno ter predvsem gmotno povsem propadejo. Peticijo so pripravili in jo spodbujajo podpisati verni ljudje iz okolice Gorice, ki vidijo žalostne posledice igralništva že sedaj, ko je le še vse bolj v nekih razumnih mejah. Podpise zelo toplo priporočam kot moralno dolžnost, da pomagamo preprečiti zlo, ki hoče zasužnjiti čim več naivnih ljudi. Obrazec je v župnišču.

Veroučna stran: Ko to pišem na god sv. Luka, še ne vem koliko staršev se bo udeležilo sestanka. Kljub temu pa navajam osnove osnovnošolskega verouka.

  • Za redno prejemanje zakramentov je verouk obvezen (3 leta do prvega obhajila in 8 do birme).
  • Redna nedeljska sv. maša je vseskozi samoumevna in obvezna.
  • Disciplina je pogoj za normalno delo z vsemi otroci.
  • Starši se morajo vseskozi zanimati za potek in kontrolirati, kako opravljajo svoje obveznosti.
  • Do slej smo vse opravili po pouku, do odhoda kombija. Nekajkrat se je zgodilo, da je zadnja skupina ostala in so jo prišli iskati starši. Po drugih župnijah je to skoraj običajno, da starši otroke pripeljejo in odpeljejo.
  • Še vedno si zelo želim, da bi bili starši navzoči pri samem verouku, kar bi koristilo njim in tudi otrokom. Glede discipline ne bo popuščanja ( letos eni še niso uspeli priti, nekaj razgrajačev pa sem moral odstraniti, da smo lahko nadaljevali. Seveda je taka ura neopravičena, kar se bo upoštevalo, ko bo treba napisati listek za birmo.

Dragi starši, lepo Vas prosim, potrudite se in svojim otrokom, ki jih gotovo imate rajši, kot vse na svetu, omogočite dobro versko vzgojo. Ob skupnosti Tav šele vidimo kako je med seboj vse povezano in kje so pravi vzroki za poznejša kriva pota.

Dragi otroci!

Tudi danes vas kličem, da bi vaša srca plamtela s čim bolj gorečo ljubeznijo do Križanega. In ne pozabite, da je iz ljubezni do vas dal svoje življenje, da bi bili vsi odrešeni. Otročiči, premišljujte in molite da bi se vaše srce odprlo Božji ljubezni! Hvala, ker ste se odzvali mojemu klicu! (Sporočilo 25. 9. '07).

Spored sv. maš in bogoslužja

P 22. 10.

19. 00

Pr † Blaž obl in Peter Štefanc Predgrad

T 23. 10.

16. 00

Zg †Ivan in Katarina Mihelič

S 24. 10.

19. 00

Pr † Mirko Murn Kočevje

Č 25. 10.

7. 00

Trg za duhovne poklice

P 26. 10.

19. 00

Trg † Mimica Šmalcelj Jerjeva

S 27. 10.

19.00

Rd †Štefanija Štangelj in Katarina Grenc

N 28. 10.

10. 00
11. 30

Trg †Jože obl. in rajni Patrovi
Čep za farane in dobrotnike

P 29. 10.

17. 00

Pr † Ivan obl. in starši Majerle Andrejevi

T 30. 10.

17. 00

Trg † župnik Martin Gorše

S 31. 10.

17. 00

Pr †Marija Bauer

Č 1. 11.

8. 00
10. 00
12. 00

SL † rajni Škof in Makše
Trg † marko 20. obl. Ana Majerle Petrakovi
Videm za farane in dobrotnike

P 2. 11.

8. 00
16. 00
17. 00

Trg po namenu sv. očeta
Rd za duše v vicah
Pr † Rudi Mihelič Kovača vas

S 3. 11.

17.00

Rd † Katarina obl. in Peter Šterbenc S. Radenci 9

N 4. 11.

8.30
10. 00

SL Za farane in dobrotnike
Trg † Ivan in Marija Šterk Paka 3

28. 10. državno prvenstvo v pritrkavanju: Lahko bi rekli, da v tretje gre rado. Pritrkovalski krožek je že dvakrat poskusil pri nas organizirati regijsko srečanje pritrkovalcev. Prvič jih je bilo malo drugič nič. Kljub temu vztrajajo, da bi maši zvonovi zopet nekaj časa ubrano zvonili. Tako bo v nedeljo državno prvenstvo v pritrkavanju. Pričelo se bo verjetno že dopoldne, za res pa ob enih do večera. Lepo ste povabljeni, da prisluhnite. Sicer imamo kar pestro avtomatsko pritrkavanje, vendar zaradi pomanjkanja dinamike kmalu postane monotono. Kaj nam je storiti? Vseh nastopajočih bo okrog 50. Prav je, da se jim postreže. Skuhali bomo golaž za zaključek. Med poslušanjem pa bi prav prišlo kaj za popiti in posladkati (prosta povalnica, pogača… ).

Najemnina grobov: V začetku novembra se kar dosti zadržujemo na pokopališčih. Lepo je, da grobove okrasimo in uredimo. Ravno tako pa je tudi prav, da poravnamo najemnino. Za enojni grob za dve leti je 25 € in dvojni 50 €. V občinskem pravilniku je zapisano, da tisti, ki ne plačuje najemnine mora v šestih mesecih spomenik odstraniti. Če bi se tega res pričeli držati, bi kar nekaj zelo imenitnih spomenikov moralo na deponijo. Menda ja vemo, da je z pokopališčem precej dela in tudi stroškov za redno vzdrževanje in sanacijo še preostalega zidu do ceste.

V novembru skrbi za cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.