Z izrednim gospodom umetnikom Maksimom Sedejem ml. in njegovo ženo gospo dr. Anko Sedej smo se srečali v Lazih po posredovanju pokojnega gospoda Milana Lampeta. Bilo je spomladi 1996. Sedejevi so prišli pač malo na obisk po kočevskem in ga zaključili v Lazih pri Lampetu. Takoj so opazili zelo zanimivo skromno cerkvico, ki pa je žal tako zapuščena – bolje rečeno obnove potrebna. Gospod Lampe je zagovarjal župnika, da pač ne utegne storiti vsega naenkrat. Ker se zelo trudi drugod po župniji. Takrat je 'naključni obiskovalec' obljubil, da se bo zavzel v glavnem mestu pri prijateljih, da se cerkvica uredi. Kmalu smo se srečali pri sv maši in po njej dogovorili za obnovo. Gospod Sedej je pričel slikati kar dve Mariji – Poljansko Marijo in Slovensko Pieta. Njegov pokojni brat umetnostni zgodovinar dr. Ivan Sedej je kmalu pripravil strokovna navodila za obnovo.

 Tako so pričele nastajati izvirne umetnine in se nizati v Lazih, Zagozdacu, pri sv. Antonu in končno tudi v Starem trgu. 1996 Laze Poljanska Marija in Slovenska Pieta. 1998 Slovenski križev pot, 1999 Zagozdac Marijino kronanje, 2000 Kovača vas Narodna pomiritev, 2001 bl. Anton Martin Slomšek. 2003 Stari trg spravna kapelica V sredi zgoraj od leve proti desni 1. Ognjeno rdeč zmaj in žena, 2. II. tabla deset zapovedi, 3. sredina Božje oko, na levi 4. I. tabla deset zapovedi in skrajno desno 4. Novi Jeruzalem. Trenutno je v delu še portret nadškofa Antona Vovka in župnika Alfonza Jarca za spravno kapelico namesto Deset zapovedi ter poslikava krilnega oltarja za kapelo sv. Ane na Kovači vasi.

Vse slike so dar naši župniji in vsem Slovencem. So tudi odraz naše preteklosti, sedanjosti in nas usmerjajo v prihodnost.

Naj jima Bog da še primernega zdravja in moči, da še čim več ustvarila in tako že na tem svetu povrne za tako dragocene darove vsem nam