12. 1. – Jezusov krst: Iz 42, 1 – 4. 6 – 7 / Ps 29 / Apd 10, 34 – 28 / Mt 3, 13 – 17
19. 1 – 2. nedelja med letom: Iz 49,3. 5 – 6 / Ps 40 / Kor 1, 1 – 3 / Jn 1, 29 – 34
26. 1. – 3. nedelja med letom: Iz 8, 9, 1 – 3 / Ps 27 / 1Kor 1, 10 – 13 / Mt 4, 12 – 23

12. 1. – Jezusov Krst

Tedaj je prišel Jezus iz Galileje k Jordanu do Janeza, da bi se mu dal krstiti. 14 Janez ga je hotel odvrniti od tega in je rekel: »Jaz bi se ti moral dati krstiti, pa ti hodiš k meni.« Jezus je odgovoril in mu dejal: »Pústi zdaj, kajti spodobi se nama, da tako izpolniva vso pravičnost.« Tedaj mu je pustil. Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode, in glej, odprla so se mu nebesa. Videl je Božjega Duha, ki se je spuščal kakor golob in prihajal nadenj. In glej, glas iz nebes je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.«
(Mt 3, 13 – 17)

V naši kapeli Janeza Krstnika imamo ta prizor vedno pred očmi. Tudi v glavnem poznamo prizor in dogajanja ob njem. Janez se obotavlja, Jezus vztraja in doseže Očetovo potrditev …

Po končani božični dobi, ko smo se sklanjali k jaslicam in občudovali spust Boga naravnost v hlev, se je danes že odrasel Odrešenik spustil v vodi na kolena med skesane grešnike. To je še dodaten dokaz, da nebesa mislijo resno. Mesija prihaja na svet zaradi nas grešnikov in našega opravičenja. To bo postalo bolj jasno ob drugi priložnost, ko bodo trije izbrani apostoli slišali podoben Očetov glas »Ta je moj ljubljeni Sin, Njega poslušajte!« Zgodilo se je ob Jezusovi spremenitvi na gori. Jezusa so videli v nebeškem sijaju skupaj Mojzesom in Elijem. Z njima se je pogovarjal o odrešilnem trpljenju, ki ga čaka v Jeruzalemu. Takrat Oče potrdi, da so prav videli in slišali. Nad takim Sinom ima Oče veselje. In takega Mesija je treba poslušati. Gre za velike reči, ki jih ne smemo prezreti niti zanemariti.

Janezov krst v jordanski vodi je uvod v Njegov drugi krst, ki ga bo doživel v Jeruzalemu, ko bo oblit v lastno kri in vzdignjen na križ. To je sam potrdil, ko sta ga Jakob in Janez prosila za prvo mesto ob njem, ko jih je vprašal, če zmoreta piti kelih, ki ga on pije in biti krščena s krstom, kot bo on krščen. Ko sta pritrdila, jima je rekel, da ne vesta, kaj prosita, hkrati pa obljubil, da jima bo izpolnil željo po kelihu trpljenja.

'Jakob je prvi dal življenje izmed apostolov in Janez zadnji'.

19. 1. – 2. nedelja med letom

Naslednji dan je zagledal Jezusa, da prihaja k njemu, in je rekel: »Glejte, Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta. Ta je tisti, o katerem sem rekel: Za menoj pride mož, ki je pred menoj, kajti bil je prej kakor jaz. In jaz ga nisem poznal, vendar sem zato prišel in krščujem v vodi, da se on razodene Izrae¬lu.« In Janez je izpričal: »Videl sem Duha, ki se je spuščal z neba kakor golob in ostal nad njim. In jaz ga nisem poznal; tisti, ki me je poslal krščevat v vodi, mi je rekel: ›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati nad njim, tisti krščuje v Svetem Duhu. In videl sem in pričujem, da je ta Božji Sin.«
(Jn 1, 29 – 34)

Drugi dan po krstu Janez opazi Jezusa iti mimo proti puščavi. Odločno pokaže nanj in preroško napove, da gre mimo pravo in edino žrtveno jagnje, ki v resnici edino more odvzeti greh sveta. Gre prav za prav za razlog Mesijevega prihoda na svet. To je izgovoril največji med prerokih. Uradno Judovstvo, ki je bilo podobno kot sedaj uradne politike precej skorumpirano, tega ni prepoznalo. Oni so v Jezusu opazili izjemno moč, pogum in odločnost, da so ga hoteli za kralja, ki bi jih odrešil rimske nadvlade. Tudi Jezus je takoj dojel njihove namere. Veliko je naredil za njihovo spreobrnitev. Žal ni bil sprejet. Zato je moral sprejeti križ iz Očetove roke po rokah tistih, ki jih je prišel odrešit.

Janez in Andrej sta slišala Krstnika in krenila za Jagnjetom. Povabil ju je in v dveh urah pokazal, kje in kako ga je mogoče najti. Čez dobrih štiridesetih dneh je prišel On k njim k Jezeru. Našel jih je slabo razpoložene, 'nočni ribolov je bil neuspešen'. Po verjetno malo daljši pridigi iz Andrejevega in Petrovega čolna jim je ponudil pomoč. Naj gredo še enkrat poskusiti. Čeprav nejevoljni, so doživeli prvi čudež. Končno tudi povabilo med apostole.

Za nas je Krstnikova prerokba tudi vedno aktualna. On nam jasno pokaže, kdo je naš Odrešenik in na kakšen način smo bili odrešeni. Tudi na kakšen način bomo mi rešeni naših grehov ter neštetih zablod. Ne morejo nas rešiti razne igrice in kratkotrajne rešitve čedalje bolj kompromitiranih in neverodostojnih politikov . Rešuje nas Božje usmiljenje. Le to se opira na predane vernike, ko gredo za Jagnjetom kamor koli gre. Na takih tihih, a vztrajnih vernikih stoji svet. Vedno znova velja Janezov vzklik: »Glejte Jagnje Božje, ki odjemlje grehe sveta!« Hkrati s tem pa Očetov poziv: »Njega poslušajte!«.

Opustimo malenkosti in sezimo po večnem življenju!!!

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Župnijska Karitas je sestavni del škofijske in slovenske ter svetovne Karitas. Ko smo je ustanovil pri nas februarja 2006, je bilo kar lepo število ustanovnih članov. Komuna je prevzela velik del raznih opravil. Sedaj je čas, da se čim bolj aktivirajo še ostali člani in še kdo pridruži.

Na pokopališču se je pričelo za res

Na praznik treh modrih so prišli trije delavci iz Črnomlja in pričeli dela na pokopališču v Starem trgu. Zaradi lažjega in cenejšega vzdrževanja se veliko pokopališč nasipava s peskom. Košnja med grobovi je zamudna in pušča smeti. Čiščenje je tudi zamudno pa še marsikaj premakne. Koristniki komune so imeli dovolj časa, da so počasi kosili in čistili. Sam si tega ne morem privoščiti, ker lahko koristneje porabim čas v delavnici.

Ko sem pokopališče pozorneje opazoval, sem ugotovil, da je marsikaj potrebno preureditve. Tako se bo sedaj ne samo nasulo, ampak tudi drugače izboljšalo. Predvsem tam, kje je teren nagnjen, bomo zabetonirali majhne škarpe. Na prehodih uredili stopničke. Tako bo lažji dostop do grobov. Tudi videt bo upajmo lepši od sedanjih posamičnih rešitev.

Začeli smo v lepem vremenu in upamo, da se bomo na ta način izognili blatu. Pri tako velikem delu, se rado tudi kaj poškoduje. Kakšno stvar pa je treba optimizirati. Upam, da tega ne bo veliko, kljub temu prosimo za potrpljenje. Seveda si želimo tudi pomoči. Morda proti koncu, ko se bo navažal pesek s samokolnicami…

Ker se tako veliko delo ne more hitro opraviti, bo tudi račun verjetno višji, kot se mi je na pričetku po moji oceni zdelo. Zlasti apeliram na stare trdovratne dolžnike, da bi sedaj vendar zmogli pot do župnika in ugotovili - priznali svoj dolg ter ga nekako čim prej poravnali. Na pokopališču je kar nekaj grobov, katerih lastniki so nekje po svetu. Take lahko sosedje, ki jih poznate opozorite, naj se pozanimajo, koliko so s plačilom v zamudi…Skratka z dobro voljo in nekoliko potrpljenja bomo do birme imeli lepo urejeno pokopališče in predvsem duhovniške grobove, ki so sedaj med najbolj bednimi.

Kako je bilo na dekanijskem srečanju sodelavcev Karitas?

Kot vedno je bilo lepo, žal z grenkim priokusom. Povabljene so bile vse Župnijske karitas pa so prišli samo iz treh. Tudi vi naši člani ste bili vsi povabljeni v Oznanilih in pri oznanili pa je bilo vabilo v glavnem preslišano.

Žal.

Za kristjana je Karitas obvezen!

Saj veste, da bomo sojeni po tem, kako smo postregli Jezusu v svojem bližnjem (lačen sem bil, žejen ...). To naše dekanijsko srečanje je nastalo spontano in se izkazalo za koristno. S sv. mašo se zahvalimo za minulo leto in priporočimo za prihodnje. Po tem je ravno tako koristno srečanje z drugimi prostovoljci. Dobro se je poznati in izmenjati izkušnje z enako mislečimi. S tem si damo poguma pa tudi vidimo, da nismo edini, ki nam kaj uspe dobrega postoriti. Lepo bi bilo, da bi o tem razmislili in se na seji ŽPS in Ž K pogovorili.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 13. 1. 17.00 Pr † Marija Mihor 1. obl.
T 14. 1. 17.00 Zg † družina Movrin n Vida
S 15. 1. 14.00 Pr † Marija obl. in rajni Paličevi
Č 16. 1. 6.00 Trg † za tragično preminule
P 17. 1. 17.00 Trg † Peter Muhvič
S 18. 1. 17.00 Rd † Katarina in Peter Gorički
N 19. 1. 9.00
11.00
Trg
Anton K. V.
za edinost kristjanov
za farane in dobrotnike
P 20. 1. 17.00 Pr † Katarina Štefanc n soseda Vida M.
T 21. 1. 17.00 Trg za vse tiste, ki še niso spoznali božje ljubezni
S 22. 1. 17.00 Zg †Slavko Mihelič in Ivanka Hrovat
Č 23. 1. 7.00 Trg rajni duhovniki in redovniki
P 24. 1. 17.00 Trg † vsi pokojni Konda Dol 6 n. Mija
S 25. 1. 9.00
17.00
Laze
Rd
† Tonica Fugina 30. dan
†vsi rajni Stuparjevi
N 26. 1 9.00
11.00
Trg
SL
† za farane in dobrotnike
† starši Makše n. Frančiška

18. 1. do 25. 1. Teden molitve za krščansko edinost
Letos nosi naslov: »Domačini so nas sprejeli neverjetno ljubeznivo« (Apd 28, 2a). To je citat iz poročila o Pavlovem potovanju v Rim. V bližini Malte so doživeli brodolom in se rešili na otok. Domačini so jih lepo sprejeli. Sedaj se na Malto zgrinjajo tisoči migrantov, ki tudi doživljajo mnogo brodolomov. Zaradi islamske nevarnosti jih domačini nekako ne morejo prav prijazno sprejemati. Kar pa s strani vere ni ravno prav. Papež gleda na migracije z vidika vere in človečnosti. V Sredozemskem morju je potonilo že na tisoče prebežnikov pa tudi po rekah in drugih poteh umira preveč ljudi…

19. 1. 2020 ob 11.00 Antonova sv. maša nad Kovačo vasjo.
Če bojo kleparji uspeli, bomo blagoslovili nove žlebe  in dokončno servisirano streho po toči  in kraji.

24. 1. 2020 ob 17.00 seja Ž P S in Ž K.
Mandat ŽPS se izteka. Spomladi je treba ponovno 'premešati karte'. O tem se bomo pogovorili. Seveda še o nalogah, ki nas čakajo v tem letu. Najbolj aktualno je na pokopališču in pri Antonu. Potem pa strop v Predgradu…
Tudi glede čiščenja in krašenja farne cerkve precej šepa. Lepo vabljeni!

V januarju skrbi za red v cerkvi in kapeli Stari trg ob Kolpi.