1. 3. 2. postna nedelja: 1 Mz 12, 1 – 4a / Ps 33 / 2 Tim 1, 8b – 10 / Mt 17, 1 – 9
8. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 17, 3 – 7 / Ps 95, Rim 5, 1 – 2. 5 – 8 / Jn 4, 5 – 42
15. 3. – 4. postna nedelja: 1 Sam 16, 6 – 7. 10 – 13 / Ps 23 / Ef 5, 8 – 14 / Jn 9, 1 – 14

1. 3. – 2. postna nedelja

Čez šest dni je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih peljal na visoko goro, na samo. Vpričo njih se je spremenil. Njegov obraz je zasijal kot sonce in njegova oblačila so postala bela kot luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim. Oglasil pa se je Peter in rekel Jezusu: »Dobro je, da smo tukaj, Gospod! Če hočeš, postavim tu tri šotore; tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ko je še govoril, jih je obsenčil svetel oblak, in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Ko so učenci to zaslišali, so padli na obraz in se zelo prestrašili. In Jezus je pristopil, se jih dotaknil in rekel: »Vstanite in ne bojte se!« Ko pa so povzdignili oči, niso videli nikogar razen Jezusa samega. In medtem ko so šli z gore, jim je Jezus zapovedal: »Nikomur ne povejte, kar ste videli, dokler Sin človekov ne bo obujen od mrtvih!«
(Mt 17, 1 – 9)

Čeprav praznik Jezusove spremenitve na gori obhajamo 6. avgusta, cerkev pokaže ta dogodek tudi v prvem delu postnega časa. Jezus se nam pokaže, kdo v bistvu je. Hkrati sporoča, da je trpljenje in križ sestavni del našega življenja po veri. Nebesa in naše posvečenje ni neka utopija, ampak prava realnost za tistega, ki se vsaj malo potrudi, da bi sledil Jezusu s svojim križem.

Gotovo se vsaj včasih vprašamo, čemu je križ sestavni del našega življenja. Ker smo si zapravili raj, se je pričelo trpljenje. Temu se ne moremo izogniti. Lahko pa ga izrabimo za še bolj zvesto hojo za Gospodom. Le kako? Da ga sprejmemo in skupaj z Gospodom stopimo na pot za njim. Zavedati se moramo, da je telesno trpljenje in napori samo vidni del križa. Veliko bolj je mišljen duhovni napor, ko se zavzemamo za bolj pošteno življenje, ko si prizadevamo, da bi pomagal svojemu bližnjemu. Poseben križ je tudi v skrbi za domovino sedaj ob volitvah v državni zbor. Izbrati in priporočiti pravega kandidata ter poskrbeti, da bo res izvoljen in bo tam zastopal resnično prave obče človeške in tudi verske vrednote. Jezus nas vabi, naj se potrudimo in si med seboj pomagamo. Glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!«

8. 3. – 3. postna nedelja

Tedaj je prišla neka žena iz Samarije, da bi zajela vode. Jezus ji je rekel: »Daj mi piti!« Njegovi učenci so namreč odšli v mesto, da bi nakupili hrano. Samarijanka mu je torej rekla: »Kako vendar ti, ki si Jud, prosiš mene, Samarijanko, naj ti dam piti?« (Judje namreč nočejo imeti stika s Samarijani.) Jezus ji je odgovoril in rekel: »Če bi poznala Božji dar in če bi vedela, kdo je, ki ti pravi: ›Daj mi piti,‹ bi ga ti prosila in dal bi ti žive vode.« Žena mu je rekla: »Gospod, nimaš s čim zajeti in vodnjak je globok. Od kod imaš torej živo vodo? Si mar ti večji kot naš oče Jakob, ki nam je dal ta vodnjak in je iz njega pil on sam, njegovi sinovi in njegova živina?« Jezus je odvrnil in ji rekel: »Vsak, kdor pije od te vode, bo spet žejen. Kdor pa bo pil od vode, ki mu jo bom jaz dal, ne bo nikoli žejen, ampak bo voda, katero mu bom dal, postala v njem izvir vode, ki teče v večno življenje.« Žena mu je rekla: »Gospod, daj mi te vode, da ne bom žejna in ne bom hodila sem zajemat.«
Rekel ji je: »Pojdi in pokliči svojega moža in pridi sem!« Žena je odgovorila in mu rekla: »Nimam moža.« Jezus ji je rekel: »Dobro si rekla: ›Nimam moža‹; kajti pet mož si imela in ta, ki ga imaš zdaj, ni tvoj mož. To si prav povedala.« Žena mu je dejala: »Gospod, vidim, da si prerok. Naši očetje so častili Boga na tej gori, vi pa pravite, da je kraj, kjer ga je treba častiti, v Jeruzalemu.« Jezus ji je rekel: »Veruj mi, žena, da pride ura, ko ne boste častili Očeta ne na tej gori ne v Jeruzalemu. Vi častite, česar ne poznate, mi pa častimo, kar poznamo, kajti odrešenje je od Judov. Pride pa ura in je že zdaj, ko bodo pravi častilci častili Očeta v duhu in resnici. Prav takih častilcev si namreč želi Oče. Bog je duh, in kateri ga častijo, ga morajo častiti v duhu in resnici.« Žena mu je dejala: »Vem, da pride Mesija (kar pomeni Maziljenec). Ko pride, nam bo vse oznanil.« Jezus ji je rekel: »Jaz sem, ki govorim s teboj.«
(Jn 4, 7 – 26)

Odlomek je daljši in ga verjetno večina v glavnem poznamo. Objavil sem samo osrednji del, ko Jezus nagovori samarijansko ženo, kar je bilo za tisti čas in razmere povsem nenavadno. Žena se čudi temu in nato še, da ji Jezus ponuja žive vode, ki je praktično nima s čim zajeti.

Jezus ji nato razodene, da vse ve o njej in o napetosti med Judi in njimi. Še bol jo pretrese, da ve kako je z njo, ki hudo krši Postavo, ker ima že petega moškega, ki ni njen pravi mož, ampak samo prehodni partner. (le kaj bi nam rekel sedaj?).

Ja, ja dragi moji iz tega odlomka se lahko veliko naučimo in sklenemo, da se moramo na moč potruditi in s svoje strani prispevati, k urejanju naših razmere. Sedaj pred volitvami je pravi čas za trezen razmislek, koga bomo poslali v parlament, da bo aktivno pomagal sprejemati zakonodajo, ki bo zaščitila prave vrednote in naše temeljne ustanove.

Po pogovoru je šla žena v vas in ljudem povedala, da je ob Jakobovem vodnjaku srečala preroka, ki ji je vse naravnost povedal in dodala, 'kaj če je on Mesija'. Ljudje so mu prisluhnili in nato dostavili, da sedaj resnično verjamejo, ker so se sami prepričali. Torej je bila ta 'grešna žena' le posrednica med Jezusom in vaščani. To je pomembno dejstvo. Namreč Bog uporablja nas preproste krhke pa tudi grešne ljudi za prinašalce svojega oznanila. Prejšnjo nedeljo smo slišali: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Danes pričujejo Samarijani, da so se sami prepričali o Jezusovi pristnosti. Ne zamudimo tega trenutka in tudi sami sezimo po odrešenju.

Postne spodbude

Verniki se v postu trudimo vsaj kakšno zadevo popraviti, ali celo odpraviti. To je eden od smislov posta. Drugi je temeljita priprava na veliko noč in potem še druge dogodke v naši župniji in škofiji.

Prvi praznik je god farnega zavetnika sv. Jožefa. Nanj se naša župnija pripravlja s češčenjem sv. Rešnjega Telesa, ki je na soboto pred praznikom. Pričeli bomo v soboto 14. 3. ob 14. 00 z tihem češčenjem. Ob 15.00 križev pot in nato litanije srca Jezusovega ter sv. maša. 19. 3. bo sv. maša ob 10.00 v veliki kapeli. Po sv. maši bomo poromali v farno cerkev in tam zmolili litanije sv. Jožefa.

Drugi veliki praznik demokracije bo 22. 3. – volitve v novi Državni zbor. Vsak vernik je po vesti dolžan, da odda svoj glas za tistega kandidata, ali kandidatko, ki zastopa krščanske vrednote. Da bi prepoznali kandidate in njihove namene moramo pazljivo spremljati razna predvolilna opravila, kjer se kandidati predstavljajo.

Kristjani verjetno tudi drugi verniki so poklicani, da molimo za uspeh in pravičnost volitev. Na pošten in pravičen izid vplivamo tudi s tem, da se volitev udeleži čim več volilnih upravičencev. Tako se najlažje ugotovi s čim so državljani zadovoljni in kaj so do sedaj naredili narobe. Torej spremljajmo, molimo in na zadnje izvolimo najboljši parlament in uspešno vlado.

20 let naše Karitas

Na zadnjo nedeljo v februarju 2006 smo po sv. maši ustanovili našo Župnijsko karitas. Potem smo na 1. maj ustanovili skupnost Tav pri Sveti družini. Obletnico bomo praznovali okrog 1. 5., verjetno 2. 5. ob 10.00. Povabili bomo tudi bivše gojence in njihove domače, ki se bodo hoteli udeležiti. Seveda ste že sedaj povabljeni vsi, ki razumete sporočilo in dejavnost Karitas ter se lahko vedno tudi dejavno vključite v naše vrste zlasti mladi ste dobrodošli, ker nam starejšem že pohajajo moči.

Spored bogoslužja in mašni nameni

P 2. 3. 18.00 Trg † Jože in Kristina Kuk obl.
T 3. 3. 18.00 Pr † v zahvalo caso
S 4. 3. 18.00 Zg za duhovne poklice in rajne duhovnike
Č 5. 3. 17.00 Čep. † Regina Hudorovac 8. dan
P 6. 3. 18.00 Rd † Barbka Medvešček Ljubljana
S 7. 3. 18.00 Trg za uspešno in odgovorno delo novega Ž PS
N 8. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 9. 3. 18.00 Trg † Tončka Antič obl.
T 10. 3. 18.00 Pr Meta Hrovat n CDU
S 11. 3. 18.00 Trg † Peter in rajni Muhvič Prelesje
Č 12. 3. 18.00 Trg † Jožef Lukanič
P 13. 3. 18.00 Rd † po namenu N M
S 14. 3. 16.00 Trg sklep češčenja v zahvalo in priprošnjo za vero.
N 15. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Rezultat izbiranja novega Ž P S
Posvetovali smo se s starimi člani in možnimi novimi in potrdili ter na novo poklicali naslednje člane za novi Ž P S. To so: Činkelj Slavko ml., Hrovatin Srečko, Kapš Urška, Kobe Andreja, Lampret Vida, Majerle Anka, Majerle Biserka, Majerle Božena, Mašič Jurij, Medic Jernej, Mihelič Janja, Mihelič Kristina, Špehar Katarina, Štefanc Anica in Martina - Tinca Švegelj.
Iskreno se zahvalim vsem, ki ste sprejeli to pomembno funkcijo in želim, da bi jo pravilno razumeli ter zvesto služil za potrebe župnije ter vse Cerkve pa tudi družbe po svojih najboljših močeh.
ŽPS je župnikov posvetovalni organ, ki iz terena prinaša pobude, opozarja na dogajanje v svoji okolici. Ravno tako sporoča v svoji oklici, ali skupini bolj natančne podrobnosti, kaj se dogaja v župniji. Organizira skupne, ali delne akcije, ko je treba kaj storiti v centru, ali na določeni podružnici. Sedaj je najbolj pereče glede rednega čiščenja farne cerkve in župnišča. Tudi pri delitvi E hrane je pomoč dobrodošla.
Posebej je zaželeno, da se župnika obvesti, če kdo rabi kakšno duhovno pomoč pri akutni bolezni ali starost, da ga obišče na domu ob 1. petku.

7. 3. ob 18.00 prvo zasedanje novega Ž P S in Ž K
Zbrali se bomo pri sv. maši in nato opravili prvo zasedanje. A. Spoznavanje, b. pravila delovanja, c. najnovejše dejavnosti in investicije, ki so že v teku, č. razno.

V marcu čistijo farno in ostale prostore Sodevci.