19. 2. – 7. navadna nedelja: Iz 43, 18 – 25 / Ps 41 / 2 Kor 1, 18 – 24 / Mr 2, 1 – 12
26. 2. – 1. postna nedelja: 1Mz 9, 8 – 15 / Ps 25 / 1 Pt 3, 18 – 22 / Mr 1, 12 – 15
4. 3. – 2. postna nedelja: 1 Mz 22. 1 – 13 7 / Ps 116 / Rim 8, 31 – 34 / Mr 9, 2 – 10

19. 2. – 7. navadna nedelja – s hromem skozi streho

Ko je čez nekaj dni spet prišel v Kafarnáum, se je razvedelo, da je v hiši. Veliko se jih je zbralo, tako da še v preddverju ni bilo več prostora, in jim je govoril besedo. Tedaj so prišli in k njemu prinesli hromega, ki so ga štirje nosili. Ker ga zaradi množice niso mogli prinesti predenj, so nad mestom, kjer je bil, odkrili streho; naredili so odprtino in spustili posteljo, na kateri je ležal hromi. Ko je Jezus videl njihovo vero, je rekel hromemu: »Otrok, odpuščeni so ti grehi!« Sedelo pa je tam nekaj pismoukov, ki so v svojih srcih premišljevali: »Kaj ta tako govori? To je bogokletje! Kdo more odpuščati grehe razen enega, Boga?« Jezus je v duhu takoj spoznal, da pri sebi tako premišljujejo, in jim je rekel: »Kaj tako premišljujete v svojih srcih? Kaj je laže: reči hromemu: ›Odpuščeni so ti grehi‹ ali reči: ›Vstani, vzemi posteljo in hôdi‹? Ampak da boste vedeli, da ima Sin človekov oblast na zemlji odpuščati grehe,« je rekel hromemu, »ti pravim: Vstani, vzemi svojo posteljo in pojdi domov!« Ta je vstal in takoj dvignil posteljo ter šel ven vpričo vseh, tako da so bili vsi iz sebe in so slavili Boga ter govorili: »Kaj takega še nikoli nismo videli.« (Mr 2, 1 – 12).

To je resnično enkraten in nenavaden dogodek. Ki mu zlepa ne najdemo primere. Posebnost je opazil tudi sam Učenik. Videl je neomajno vero in željo po pomoči nosačev pa tudi bolnika. Med poslušalci je opazil tudi nekaj pismoukov, zato si je privoščil še korak več. Namesto, da bi bolnika naravnost ozdravi, mu lepo pravi: »Otrok, odpuščeni so ti grehi!« in s tem zbodel budne pismouke, ki so takoj jeli v srcu godrnjati… Jezus seveda ima vso oblast zato je hromega ozdravil godrnjačem pa še naložil, da je popolnoma suveren pri svojem delovanju.

Iz odlomka se lahko naučimo več stvari.

Prvo je, da je bolen človek imel vero in željo za ozdravljenje. Potem je imel dobre in iznajdljive pomočnike. Imel je tudi srečo, da je podvig uspel. Tudi pismouki so dobili priložnost nekaj doumeti, da je med njimi Nekdo, kije nekaj povsem novega…

Poskusimo se tudi mi iz tega kaj naučiti. Poskusimo svojo vero tako poglobiti, da bomo tudi sami pripravljeni premostiti tudi večje ovire do uspeha. Bodimo tudi na uslugo ljudem, ki nas potrebujejo, da jim pomagamo do Gospoda…

26. 3. – 1. postna nedelja

Takoj nato ga je Duh odvedel v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!« (Mr 1, 12 – 15).

Današnji odlomek Evangelija po Marku je zelo kratek Kljub temu pove zelo pomembne reči.

Najprej je skopo poročilo o Jezusovem postu, kjer je bil skušan pa tudi postrežen s strani angelov. Podrobneje o tem poročata Matej in Luka.. Jezus je seveda post opravil po svojem načrtu i vse skušnjave zavrnil. Tako se je dobro pripravil za nalogo, ki jo je pričel takoj, ko je bil Janez Krstnik aretiran. Tako rekoč je stopil na njegovo mesto in tudi pričel z istim pozivom, kot predhodnik: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«

Ta poziv slišimo vsako leto ob pričetku postnega časa. Prav zaradi tega, ker se na pepelnico in potem 1. postno nedeljo 'nekako rutinsko ponovijo', smo v nevarnosti, da se nas Jezusov klic ne dotakne v vsej svoji realnosti in dramatičnosti.

Menim, da je čas dovolj resen in stanje v naši ožji pa tudi širši domovini še bolj zapleteno. Oboje in toliko drugega nas še bolj nagovarja, da se resnično zavzamemo za sebe osebno, za svoje družine, kakor tudi za širšo okolico. Vse nas kliče k spreobrnjenju, k postu in k poboljšanju.

Nikakor ne smem delati tistega, kar me vodi v pogubo, kar bo moral nekdo drugi za mano plačevat.
Ne smem se spuščati v tvegane posle.
Poskrbeti moram za svoje telesno, duhovno in dušno zdravje.
Pomagati moram tudi bližnjemu, ki se je znajdel v konkretni stiski.
Nikakor ne smem stati ob strani kot opazovalec, dokler se domovina duši v reformnih krčih…

Le nikar ne recimo, da je že itak vse izgubljeno in zavoženo. Le pomislimo na one štiri in petega, ki so ga prejšnjo nedeljo spustili skozi luknjo v strehi pred Gospoda. Čeprav je Jezus pričel malo neobičajno, ko je hromemu najprej odpustil grehe in šele potem ozdravil hromosti. V postu gre predvsem za priznanje, kesanje in odpuščanje naših grehov. Ko sem spravljen s seboj, okolico in Bogom, lahko pričnem udejanjati spreobrnjenje h kateremu smo v tem postnem času itak vsi povabljeni. Pred volitvami so se zgražali nad mojim zapisom o 'desni in levi'. V resnici pa bi se morali hudovati, ker se obnašamo, kakor, da nam je vse eno kaj bo z nami in našo domovino v nadaljnjih letih.

Izkoristimo postni čas tudi za post in molitev za našo edino ljubo domovino. Z besedo, zgledom, delom podprimo tiste, ki smo jim zaupali, da nas popeljejo v bolj za bolj gotovo prihodnost. Ne gre za vmešavanje v državne posle tistim, ki jim je to zaupano, naloženo in za kar so plačani. Gre za našo državljansko in versko dolžnost pomagati tistim, ki so dogovorni za našo dobrobit.

Molitev in post za domovino v leti 2012

Iniciativna skupina je že lani pozvala vernike in ljudi dobre volje, da bi se za našo domovino postili in zanjo tudi molili.

Rezultat je delen. Po dolgem času je vendar nastopila nova 'vlada za izhod iz krize'. Pred njo pa so nedoumljivi napori. Vse odločitve bojo imele daljnoročne posledice. Potrebna jim je izjemna modrost, odločnost in srečna roka. Nam pa potrpežljivost in razumevanje, da bo morala kakšna stvar tudi počakati.

Prav zaradi tega nas ista skupina vabi, da se postimo in skupaj molimo tudi v tem letošnjem postu. Tudi za sv. maše so nam poslali za ves post po eno prošnjo na dan, ki jih bomo radi skupaj z vsemi verniki v domovini radi molili.

Skratka, bl. A. M. Slomšek bi dejal: »kakor si boste postlali, tako boste ležali«!

tav-logo-mali.jpg Z veseljem sporočamo, da nas nova peč res dobro greje. Upamo, da bo precej drv ostalo še za drugo leto. Še bolj upamo, da bomo lahko kmalu nadaljevali delo na skupnem domu in polju.

Postna akcija Slovenske Karitas 40 dni brez alkohola bo tudi letos potekala in vabila vse, ki jim ta omama greni življenje, da se čim bolj zdržijo tega sladkega strupa, kot ga imenuje naš France Prešeren.

Petkov postni dar: da bi se v postu ob petkih res postili ob kruhu in vodi in tako tudi kaj prihranili. Tako bi lahko prispevali 5 € v poseben sklad. Nekaj za misijone, nekaj za Karitas.

Ravno tako predlagamo, da uporabljate naše nagrobne sveče. Svoj dar kakšen € za Tav oddajte v nabiralnik ob kamnitem vhodu pod korom.

Postna postava: Strogi post je na pepelnico in veliki petek. To veže vsakega zdravega vernike od 18. do 60. leta starosti. Zdržek od mesa je vse petke v letu. Izven postnega časa pa se lahko zdržek od mesnih jeti zamenja z dobrim delom. Zdržek nas veže os 14. izpolnjenega leta.

Maše v novi kapeli so nam to zimo resnično dobrodošle. Kot že rečeno bomo tam do sv. Jožefa. Celodnevno čaščenje bomo imeli 17. 3. in sicer bomo pričeli s sv. mašo ob 8.00 in nato častili sv. Rešnje Telo do 12.00. Ob 12.00 pa bomo izpostavili v novi kapeli za tiho češčenje do 15.00. Takrat bo skupni križev pot, litanije Srca Jezusovega, zahvalna pesem in slovesna sv. maša.

Za slovesno sv. mašo je potrebno tudi primerno petje. Sprememba prostora in huda zima je pevce zelo razredčila. Ne vidim druge poti, ko da stopimo skupaj v prve sedeže na vaši desni, vzamemo pesmarice in prispevamo svoj glas k pevskemu zboru.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 20. 2. 7.00 Trg † po namenu škofije N M
T 21. 2. 17.00 Pr † Pavel Župan 1. obl.
S 22. 2. 17.00 Trg pepelnica za zdravje mame Rozalije
Č 23. 2. 17.00 Trg † Mirko in starši Rauh Laze
P 24. 2. 17.00 Trg † starši Matkovič Tanča gora
S 25. 2. 8.00 Rd za farane in dobrotnike
N 26. 2. 10.00 Trg† Ivan Konda Dol 6
P 27. 2. 17.00 Pr †rajni iz družine Žagar Predgrad 31
T 28. 2. 17.00 Trg† Emica in Jurij Verderber ter Katarina Šaver
S 29. 2. 17.00 Zg za žive in †rajne Mihelič n. p. F. S.
Č 1. 3. 7.00 Trg v dober namen n. Plut Črešnjevec
P 2. 3. 17.00 Trg †Jože Muhvič 30. dan
S 3. 3. 17.00 Rd † starši Šterbenc in brat Pavle S Radenci 10
N 4. 3. 8.30
10.00
Sl za farane in dobrotnike
Trg † družina Tekavec jelenja vas 1

26. 2. 2012 ob 13.00 Škofijsko postno romanje birmancev:
Za vsako birmo smo poromali k Mariji pomagaj na Brezje in opravili duhovno pripravo na veliki dogodek in potrditev v veri. Lani smo pa naši škofje sklenili, da iz vse Slovenije poromajo vsakoletni birmanci na Zaplaz k bl. Alojziju Grozdetu. On je zavetnik slovenske mladine. Naša škofije pojde na prvo postno nedeljo. Torej 26. 2. Kreniti moramo ob 13.00, ker se tam prične križev pot že ob 13.00. Potem bo skupna sv. maša, ki jo bo vodil naš škof msgr. Andrej Glavan. Če je le možno, naj birmanca spremlja boter, ali botra in nekdo od staršev. Prijavite se takoj, da vemo naročiti primeren. Avtobus.

Križev pot vsak petek in nedeljo:
Kot po navadi bomo imeli vsak petek pred sv. mašo in ob nedeljah 3 postaje pred najsvetejšim. Ob postnih nedeljah bo župnik na razpolago za sv. spoved. Dokler bo nedeljska sv. maša v zimski kapeli, bo spoved v zasilni zakristiji

24. 2. ob 17. 00: 1. seja Ž P S in Ž K.
Od zadnje seje se je toliko lepega in koristnega zgodilo. Še več lepega in zahtevnega pa je pred nami.
Predvsem se moramo dogovoriti, kako bomo praznovali blagoslov našega večnamenskega doma Tav. To bo že 14. 4. 2012 ob 10.00.
Ravno tako je dobro narediti načrt za postni čas 2012.

V februarju skrbi za farno cerkev in kapelo Kovača vas ter Paka, v marcu pa Predgrad in Jelenja vas.