19. 8. – 20. navadna nedelja: Prg 9, 1 – 6 / Ps 34 / Ef 5, 15 – 20 / Jn 6, 51 – 58
26. 8. – 21. navadna nedelja: Joz 24, 1 - 2. 15 - 17 / Ps 34 / Ef 5, 21 – 32 / Jn 6, 60 – 69
2. 9. – angelska nedelja: 5 Mz 4, 1-2.6-8 / Ps 15 / Jak 1, 17 - 18. 21 - 22 .27 / Mr 15, 21 – 23

19. 8. – 20. navadna nedelja

Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«
Judje so se tedaj med seboj prepirali in govorili: »Kako nam more ta dati svoje meso jesti?« Jezus jim je tedaj rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem. Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene jé, živel po meni. To je kruh, ki je prišel iz nebes, ne tak, kakršnega so jedli vaši očetje in so pomrli: kdor jé ta kruh, bo živel vekomaj.« ( Jn 6, 51 – 58).

Še zmeraj smo pri isti temi, ko Jezus zahteva, da morajo njegovi učenci jesti njegovo telo in piti njegovo kri. Takratna Jezusova publika je godrnjala nad tem in se prepirala, kako bo to mogoče. Nam je veliko lažje, ker je Jezus zadevo uredil pri zadnji večerji in zaslužil na veliki petek, da nam je dostop do evharistije tako olajšan.

Sedaj se ne pohujšujemo niti ne godrnjamo. Kdor se le malo potrudi, lahko redno prejema sv. obhajilo. Kljub temu pa so pogoji enaki od postavitve sv. maše. To je, da vemo, kaj prejemamo in da smo v posvečujoči milosti – da nimamo velikega zlasti smrtnega greha, le post pred prejemom obhajila je zmanjšan na minimum. To je, da eno uro pred obhajilom ne jemo niti pijemo razen vode, če drugače ne zmoremo.

Žal se tukaj dogaja precej nepravilnosti. Eni hodijo k obhajilu stalno pri vseh sv. mašah, k spovedi pa ne pridejo leta. Eni že leta niso bili ne pri spovedi in redko pri maši potem pa pridejo, običajno ob pogrebu, ali obletni sv. maši. Drugi pa hodijo redno k nedeljski sv. maši, k spovedi in obhajilu pa jih ni. Vse to ureja Cerkvena zapoved, ki se glasi »spovej se svojih grehov enkrat v letu in v velikonočnem času prejmi sv. Rešnje Telo«. Skušajmo to urediti in se pridružiti ta pravim vernikom.

26. 8. - 21. navadna nedelja

Veliko njegovih učencev, ki so to slišali, je reklo: »Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?« Ker je Jezus v sebi vedel, da njegovi učenci godrnjajo nad tem, jim je rekel: »To vam je v spotiko? In če boste videli Sina človekovega iti gor, kjer je bil prej? Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje. Toda med vami so nekateri, ki ne verujejo.« Jezus je namreč od začetka vedel, kateri ne verujejo in kdo ga bo izdal. Govoril jim je: »Zaradi tega sem vam rekel: Nihče ne more priti k meni, če mu ni dano od Očeta.«
Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim. Jezus je tedaj rekel dvanajsterim: »Ali hočete tudi vi oditi?« Simon Peter mu je odvrnil: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.« (Jn 6, 60 – 69).

Tako se to nekaj tedensko zaključi. S tem odkritim govorom se je število poslušalcev krepko skrčilo. Ostali so samo apostoli ter verjetno še kdo, ki mu je redno sledil. Odšli bi tudi preostali, vendar so se ti že trdno prepričali v tisto, kar je v njihovem imenu izpovedal Peter. Pravi vernik enostavno nima druge boljše izbire, kot je hoditi za Gospodom. Da smo si takoj na jasnem, kaj pomeni 'hoditi za Gospodom'. To pomeni Živeti našo katoliško vero in redno ter vredno prejemati zakramente in ostalo, kar nam Bog nudi po Cerkvi. To vsebuje tudi vero v našo katoliško Cerkev. Zadnje čase se je prijela nevarna krilatica 'Kristus da, Cerkev pa ne'. To je zelo nevarno, saj vendar Kristus deluje po Cerkvi.

Cerkveni in verski nasprotniki si trenutno manejo roke, ker se je v Vatikanu nekaj zapletlo. Pri nas pa sta kar dve odmevni aferi. Torej imajo povprečneži in mlačneži lepe izgovore. Ker je pri vrhu tako 'vse zanič', smo mi kar v redu.

Cerkev se vedno zaveda svojih težav in grehov. Vedno se tudi trudi zadeve sproti reševati. V to se lahko prepričamo v dolgi njeni zgodovini. Toliko raznih človeških ustanov in projektov je bilo nekaj časa uspešnih, potem pa je preživelo in se izgubilo v zgodovini. Cerkev pa še vedno trdno stoji na Skali – Petru.

Torej tudi nam ni treba nikamor odhajati, ampak poživiti svojo vero in okrepiti z rednimi zakramenti. Zlasti pa ne pozabimo na redno molitev za svojo župnijo, škofijo in vesoljno Cerkev. Nikakor ne pozabimo moliti za svojga župnike, škofe in papeža. Zlasti pa molimo za vernike, ki so se nad čimerkoli pohujšali.

Po drugi strani pa se tudi pridružimo rednim ali občasnim molivcem za nove duhovne poklice. Največje zmagoslavje nasprotnikov naše vere je, če neka župnija ostane brez rednega duhovnika. Tudi, če je ostarel, bolan, ali celo kako drugeče zapleten v neljubo zadevo, je še vedno duhovnik, ki redno moli in zbira ljudstvo k bogoslužju ter zakramentom. To pomeni, da je neprimerno bolje, dokler župnija ima svojega dušnega pastirja doma, kakor če mora prihajati od drugod. Gre namreč zato, da je na terenu med svojimi verniki…

tav-logo-mali.jpg

V skupnosti počasi urejamo prostore, pobiramo plodove in pripravljamo drva za hladne dni. Pripravljamo tudi nove nagrobne sveče, ker nas je požar preprečil, da bi jih po zimi pripravili več.

1. in 2. 9. molitveno bedenje:

Pred vse slovenskim dnevom molitve za duhovne poklice bomo tudi letos en teden prej noč prebedeli v molitvi. Seveda po nekaj župnij skupaj eno uro. Naša župnija je razvrščena v predzadnjo skupino skupaj s Staro cerkvijo, Stopičami, Studencem in Suhorjem. Bedeli in molili bomo 2. 9. zjutraj od 7.00 do 8.00 v farni cerkvi pred izpostavljenim najsvetejšim. Lepo prosimo, da se te molitve udeležite v čim večjem številu. Molitve bomo seveda nadaljevali tudi pred sv. mašami, ki so to nedeljo kar tri.

8. 9. škofijski molitveni dan za duhovne poklice na Zaplazu:

Lani smo na duhovniškem svetu sklenili, da bomo imeli škofijske molitvene dneve vsako parno leto na Zaplazu. Na neparna leta pa kot je bilo prej vsako leto ena dekanija v eni od župnij.

Torej gremo letos na mali Šmaren na Zaplaz in sicer od doma ob 7.00. Že med potjo bomo kaj zvedeli o tekoči problematiki in predvsem še kaj pomolili. Ko pridemo na goro pa se bomo priključili vsem molivcem iz škofije. Letošnji dan povzema geslo: »Prosite Gospoda žetve, da pošlje delavce na svojo žetev«.

Če se spomnimo zadnjega odstavka na prejšnji strani, lahko hitro ugotovimo, kako potrebno se je potruditi in moliti Gospoda žetve, da res pokliče vedno novih delavcev na prostrana in nepožeta polja sedanjega časa.

Moralna, in gospodarska kriza se ne da in ne da zajeziti. To pomeni, da se moramo kristjani še in še truditi ter tako prispevati svoj delež za rast Božjega kraljestva med nami. Ne pustimo se preglasiti večnim kritikastrom, ki mečejo vse v en koš. Samo da diši po krščanstvu, je že za nič. Daleč od tega. Tudi danes imamo veliko izjemnih duhovnikov, redovnikov, misijonarjev, škofov, kardinalov ter poduhovljenega papeža. Prav tako stotine milijonov dobrih kristjanov, ki še kako resno delajo, da bi se blaginja na tem svetu razširila na vse človeštvo. Prav tako se še kako trudimo, da bi čim več ljudi spoznalo Kristusa in si tako na lažji način zagotovili svoje mesto v nebesih.

2. 9. 0b 12.00 Žegnanje v Nemški Loki:

Po dolgem času bomo zopet imeli krst pod lipami. Po drugi strani pa se bomo seznanili, kaj se dogaja v napol porušeni cerkvi Marije Trošt. Lepo vabljeni!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 20. 8. 20.00 Pr † Ana Majerle 8. dan
T 21. 8. 20.00 Čep † Jože Štaudohar 8. dan
S 22. 8. 17.00 Rd v zahvalo za 90 let in za zdravje
Č 23. 8. 7.00 Trg po namenu N M
P 24. 8. 20.00 Za farane in dobrotnike n. m. 26. 8
S 25. 8. 16.00 Trg za srečen zakon
N 26. 8. 10.00 Trg† Ivan 20. obl. in Emil Panjan ter rajni Jonke Dol
P 27. 8. 20.00 Pr na čast Svetemu Duhu v zahvalo
T 28. 8. 20.00 Čeplje † Stanko obl. in Katarina ter Franc Pezdirc
S 29. 8. 20.00 Trg v zahvalo za 40 let in prave odločitve
Č 30. 8. 7.00 Trg po namenu N M
P 31. 8. 20.00 Trg † rajni Patrovi in Valetičevi
S 1. 9. 20.00 Rd v zahvalo za srečno opravljen študij
N 2.9. 8.30
10.00
12.00
SL za farane in dobrotnike
Trg † Ivan Štefanc obl. Predgrad 36
N L † Kazimir Hudorovac in Dejan Margan obl.

Kaj je bilo na seji 10. 8. 20.00 Ž P S in Ž K:
- Iskali smo rešitev zagate z plačilom novega križevega pota v Zagozdacu. Sklenili smo, da se zadeva lahko uredi v vasi. Treba se je le sestati in dogovoriti.
- 12. 10. se bo v S. trgu pričel seminar Prenove v Duhu in bo trajal še naslednjih 6 petkov. Vedno se bo pričelo ob 18.00 s sv. mašo. Potem bo še pričevanje ter slavljenje. Vabljeni vsi, ki bi želeli vero poglobiti in konkretizirati.
- Pogovor je o verouku: zadnja leta je verouk zelo težaven, ker se v šoli zmeraj nekaj spreminja, da veliko ur odpade in mnoge trajajo samo nekaj minut. Če se ne bo dalo dogovoriti za polno in stalno uro, bomo morali verouk prenesti na soboto dopoldne. Prosimo starše, da se skušajo dogovoriti s šolo, ali kako jih bodo redno vozili ob sobotah. (Nekateri starši svojih otrok še sploh niso pripeljali k sv. maši, taki seveda ne bodo mogli prejeti zakramentov.)

Skrb za kurjavo: Po vročem poletju bo verjetno tudi dolga in hladna zima zato se velja dobro založiti z drvmi. Nekajkrat nam je kdo podaril veje, ki sicer ostanejo v gozdu. Če kdo ima tudi letos kaj bi z veseljem zadevo pospravili. Seveda če ni predaleč in v težko dostopnem področju, ker z našim traktorjem ni ekonomično hoditi po drva prav daleč.

V avgustu skrbi za cvetje v farni cerkvi Trg v septembru Močile in bloka.