17. 8. – 20. nedelja med letom: Jer 38, 4 – 6. 8 – 10 / Ps 40 / Heb 12, 1 – 4 / Lk 12, 49 – 53
17. 8. – 21. nedelja med letom: Iz 66, 18 – 21 / Ps 117 / Heb 12, 5 – 7. 11 – 13 / Lk 13, 22 – 30
31. 8 . – 22 nedelja med letom: Sir 3, 17 – 18. 28 – 29 / Ps 68 / Heb 12, 18 – 24 / Lk 14, 1. 7 – 14

17. 8. – 20. nedelja med letom

»Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel! Moram pa prejeti krst in v kakšni stiski sem, dokler se to ne dopolni. Mislite, da sem prišel prinašat mir na zemljo? Ne, vam rečem, ampak razdeljenost. Odslej bo namreč v eni hiši pet razdeljenih: trije proti dvema in dva proti trem; razdelili se bodo: oče proti sinu in sin proti očetu; mati proti hčeri in hči proti materi; tašča proti svoji snahi in snaha proti tašči
(Lk 12, 49 – 53)

To je eden od bolj provokativnih zapisov Jezusovega govora. Pravi, da prinaša ogenj in razdor. Predvideva splošno zmedo in prerekanje vse v prek. Res čudno, saj so vendar angeli ob rojstvu v Betlehemu peli o miru na zemlji. Pa tudi prvi pozdrav po vstajenju v dvorani zadnje večerje je bil: »Mir vam bodi!« Sedaj pa kar na enkrat: »Mislite, da sem prišel prinašat mir na zemljo? Ne, vam rečem, ampak razdeljenost!«

Mimogrede je omenil, da mora prejeti krst in mu je hudo, dokler se ne zgodi.

Res zanimivo. Najprej mir, mir, a na enkrat nemr in splošna zmeda.

Lahko mirno zapišem, da sem tudi sam kar lepo 'razburkan'. Zmedlo mej je dogajanje na Kureščku in potem na Butoraju. Akterji dogodkov niso leporečili niti misli zavijali v celofan, da ne bi koga prizadeli. Lahko bi rekel, da so bili podobni kirurgom, ki morajo odstraniti nevaren tumor, ki se je že močno razlezel daleč na okrog. Bolnika običajno še čaka obsevanje in kemoterapija.

To je ta nemir, ko se zaveš, da si ga marsikje polomil, nastane nemir v srcu, ki te sili nekaj ukreniti. Prava stvar je dobra spoved. Jezus je ob vstajenju namreč po pozdravu, mir vam bodi, pooblastil apostole, naj odpuščajo grehe in tako zopet podelijo mir v duši in v okolici. To je smisel vsega, da se odločimo stopiti na svetoletno pot, kot romar upanja do spovednice v mirno bodočnost.

31. 8. – 22. nedelja med letom

Ko je učil na poti v Jeruzalem, je šel skozi mesta in vasi. Tedaj mu je nekdo rekel: »Gospod, ali je malo teh, ki se bodo rešili?« On pa jim je dejal: »Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: Veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli. Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl, boste ostali zunaj. Začeli boste trkati na vrata in govoriti: ›Gospod, odpri nam!‹ Pa vam bo odvrnil: ›Ne vem, od kod ste.‹ Tedaj mu boste začeli govoriti: ›Pred teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil,‹ toda rekel vam bo: ›Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!‹ Tam bo jok in škripanje z zobmi, ko boste videli Abrahama, Izaka in Jakoba in vse preroke v Božjem kraljestvu, sebe pa vržene ven. Prišli bodo od vzhoda in zahoda, od severa in juga in bodo sedli za mizo v Božjem kraljestvu. In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.«
(Lk 13, 22 – 30)

Nadaljujemo od prejšnje nedelje. Apostoli vprašajo, kako je z nebesih, koliko jih bo rešenih. On razloži pogoje za vstop v nebesa, kajti strma in ozka je pot, ki vodi do zopet ozkih vrat. Mi pa si prizadevajmo, da se dokopljemo do vrat in pridemo skoz nje. V pogubo pač vodi zelo široka cesta brez nadležnih zastojev. To je prispodoba, ampak nadaljevanje je čista realnost.

Ko bo hišni gospodar zaprl vrata, bo dogovarjal na trkanje, da ne pozna tistih, ki so ostali zunaj. Oni od zunaj se bodo kregali, da so delali velike reči, celo jedli z njim, ko je učil po njih ulicah. On pa: »Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!« To je čista realnost, ker delate krivico, vas ne poznam. Če nas ne pozna, pač ne more odpreti vrat. (upokojeni koprski škof msgr. dr. Jurij mi je enkrat povedal, kako se pogovori s tistimi verniki, ki mu pridejo 'jamrat' glede župnika, 'ki je seveda zanič'. Postavim jim pet vprašanj, ki jih bomo slišali pred ozkimi vrati: 'Bil sem lačen, žejen gol, popotnik, bolan, ali v ječi, ali mi ste, ali mi niste postregli. Če to delate ja, če pa ne, potem zbogom).To je to pa vendar še ni vse.

Velikokrat delamo krivico sebi, ker mislimo, da ne utegnemo najprej poskrbeti za sebe, za svojo dušo in zveličanje, da bo na zunaj vse prav. Najprej je treba vzpostaviti pristen osebni odnos s svojim Bogom v poglobljeni in redni molitvi. Z rednim in sprotnim prejemanjem vseh zakramentov sv. krst, sv. birma sv. obhajilo, sv. spoved sv. zakon sv. maziljenje. Ti zakramenti so nam dani vsem kristjanom. Sedaj smo se nekako RAZVADILI, da smo 'zadovoljni' samo z krstom, morda še obhajilo, glede birme bi bilo zelo težko, če ne bi župnik malo 'potrpel'. Glede poroke pa morda enkrat pozneje. Tudi bolniško maziljenje odlašamo tik pred smrt, da ne bi bolnika prestrašili.

Dragi moji, Jezus je rekel Marti, da je skrbna in jo vznemirja veliko stvari, a LE ENO JE POTREBNO! To je, da živimo aktivno krščanstvo. Da imamo vse urejeno. Boste videli, kako bo tisti ogenj prijeten oživljajoč, o katerim je govoril prejšnjo nedeljo. To je ogenj Svetega Duha, ki nas poživlja in dviga po strmi poti skozi ozka vrata.
P. Jemc je na Kureščku na kratko omenil izkušnjo iz vic, ko je bil v komi in klinično mrtev. O tem je napisal knjigo in je že prevedena v naš jezik, verjetno se bo kmalu dobila. Resno je omenil, da je 'selekcija' velika.

Sveto leto je milostni čas, ki je namenjen prav nam vsakemu posamezniku. Žal se hitro izteka. Zato ne odlašajmo. Danes 16. 8., ko to pišem moram hiteti, ker moram popoldne na pogreb uspešnega podjetnika. Tudi nam je naredil veliko uslug po realni ceni in v realnem času. Tako mlad in tako iznenada. Nebeška logika se žal vedno ne ujema z našo preračunljivostjo. Zato si prizadevajmo, da bomo gotovo dospeli do ozkih vrat in smeli skozi njih. Za njimi pa slišali odrešujoči glas: »V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Pridi v veselje svojega Gospoda!

Svetoletno romanje bolnikov in invalidov na Zaplaz 30. 8. 2025

Škof msgr. Andrej nas vabi, da se tega romanja masovno udeležimo. Naši ostareli, bolni in invalidni se žal ne morejo normalno premikati, zato je romanje namenjeno tudi mlajšim. Gotovo domačim, ki za svoje itak vseskozi skrbijo, da bodo tudi oni deležni milosti v zahvalo za dnevno skrb. V Karitas čutimo potrebo, da bi se nam pridružil še kdo mlajši. To je edinstvena prilika, da se sedaj mladi seznanijo z to posebno vrsto ljubezni do bližnjega, kar Karitas v resnici je. To pomeni, da smo povabljeni vsi, ker je prostora in potreb dovolj. Na romanja se sicer gre z avtobusih, vendar imam zelo slabe izkušnje, da se Vas kar nekaj prijavi, potem pa tik pred zdajci poslušam odpovedi in vsemogoče izgovore. Imamo dovolj avtomobilov, še zlasti, če povabimo še soseda. Naš kombi ima 7 sedežev moj avto še štiri, da lahko pobereva z Igorjem še 11 tistih, ki nimate nikogar. Torej prevoz naj ne bo ovira. Le odločite se in boste videli, kako bo nam lepo.

Prvih 35 let je hitro minilo, sedaj čas minevajo še hitreje

14. 8. 1990 okrog 18.00 sem prišel v Polansko dolino. Najprej me je Bernardka pri Filipovih zastonj ostrigla. Na veliko mašo je bila sv. maša v farni cerkvi, umesti­tev je bila v nedeljo v Zagozdacu. Tam sem župnijo prevzel in se s tem obvezal, da se bom po svojih najboljših močeh trudil za blagor ljudstva in skrbel za premoženje dveh župnij. En mesec mi je bil v veliko pomoč g. Rajk in gdč. Nežka še do srede marca. Ker sva za p. Jankom v Semiču komaj pričela delati barko, sem večkrat odšel tam, dokler je nismo prepeljali v Trg. To me je zelo mučilo, ker je domače delo 'stalo'. Žal sem nekaj v zimi le uspel narediti – stopnice na kor. Zaradi mraza v delavnici je lepilo le za silo prijelo, da jih moram čim prej zamenjati. Polovica strehe na štali je bila zelo naluknjana, da smo se je kmalu lotili. Se nadaljuje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 18. 8. 20.00 Pr † Ivan Šmalcelj 8. dan
T 19. 8. 20.00 S L † Nevenka Hliš 30. dan
S 20. 8. 20.00 Trg na čast Karmelski M B za zdravo pamet
Č 21. 8. 20.00 Čep v dober namen n novinar Iztok
P 22. 8. 20.00 Rd † Jože, Jurij in Anica Švegelj
S 23. 8. 20.00 Trg † rajni Bižalovi Dol 2
N 24. 8. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 25. 8. 20.00 Pr † družina Žagar Predgrad 42
T 26. 8. 20.00 Zg † Pavla in Ivan Šterk obl.
S 27. 8. 20.00 Trg v dober namen za zdravje potomcev n. C D U
Č 28. 8. 20.00 Čep † Anica Šterk 30. dan
P 29. 8. 20.00 Rd † Marija Kobe obl.
S 30. 8. 20.00 SL † Vsi rajni Škofovi n. Zdravko
N 31. 8. 10.00 Trg za farane in dobrotnike

Ne pozabimo Od 8.8. do 10. 8. bo na Kureščku vodil duhovno obnovo p. James Manjackal. Žal sem zelo malo slišal, ker sem ves čas spovedoval. V petek od 11h do 16h v soboto pa od 9h do 14h. Sedaj poslušam na YuTube, kar resno priporočam tudi Vam. Če si ne veste najti, prosite mlajše naj poiščejo Kurešček p. Jemc…
Bilo je resnično enkratno vsega skupaj se je udeležilo cca 10.000 ljudi. Organizirala je Slovenska škofovska konferenca in župnija Ig.

Butoraj 2025
Tam sem bil od torka do petka in nekoliko izkoristil letni dopust. Predavali in pričevali so župnik, nadškof, uslužbenec iz Jožef Štefan in slovenka v Nemčiji.
Povedali so veliko lepih, konkretnih in koristnih stvari, ki bi jih v svetem letu morali slišati vsi kristjani. Ni dovolj le govoriti Gospod, Gospod, ampak ga je treba slaviti, se mu zahvaljevati in po Pavlovo neprestano moliti. Prenova v Duhu stavi predvsem na slavljenje s pesmijo in kretnjami ter v jezikih. Mal sem že pel mahal malo manj. V jezikih moliti pa mi ni dano vsaj za zdaj.

30. 8. 9.30 Zaplaz svetoletno romanje bolnikov, ostarelih invalidov ter svojcev. Organizira Škofijska karitas. V naši župniji izpolnjuje pogoje več kot polovica vernikov. Če prištejemo še, da je ob taki zadevi nujno sodelovanje mladih, bodo doma ostali samo 'dežurni'. Gremo z lastnim prevozom, če pa kdo res nima so pri meni 4 in v kombiju 7 prostih mest. na pot se gre ob 7.00 da se pred sv. mašo še opravi sveto­letna spoved. Med mašo pa se deli bolniško maziljenje za bolne in starejše od 70 let.

V avgustu skrbijo za cerkev in ostalo Sodevci, v septembru Radenci.