20. 7. – 16. nedelja med letom: 1Mz 18, 1 – 10 / Ps 15 / Kol 1, 24 – 28 / Lk 10, 38 – 42
27. 7. – 17. nedelja med letom: 1 Mz 18, 20 – 32 / Ps 138 / Kol 2, 12 – 6.7. – 14 / Lk 11, 1 – 13
3. 8. – 18. nedelja med letom: Prd 1,2; 2, 21 – 23 / Ps 90 / Kol 3, 1 – 5. 9 – 11 / Lk 13, 13 – 21
20. 7. 16. nedelja med letom
Ko so potovali, je prišel v neko vas in žena z imenom Marta ga je sprejela v svojo hišo. Imela je sestro, ki ji je bilo ime Marija. Ta je sedla h Gospodovim nogam in poslušala njegove besede, Marta pa je imela s postrežbo veliko dela. Pristopila je in rekla: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči? Reci ji vendar, naj mi pomaga!« Gospod ji je odgovoril: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.«
Prejšnjo nedeljo smo poslušali Jezusov pogovor z 'učenim' Judom, kaj in kako je treba delati, da se pride v nebesa. Danes poslušamo, kako se to izvaja v praksi. Smo v Betaniji pri Mariji in Marti ter Lazarju. Jezus sedi pri mizi in razpravlja z gospodarjem Lazarjem. Marija noče zamuditi koristne debate pa se usede k Jezusovim nogam in pozorno posluša. Marta se zaveda pomembnosti obiska visokega gosta in njegove izbrane družbe, zato hoče pripraviti primeren obed. Ker bi tudi sama rada kaj slišala, se obrne na Gospoda in mu oponese, naj vendar posvari 'leno' sestro, da ji pomaga. Anpak Jezus opozori Marto, da je sicer pridna in konkretna, vendar je treba ob posebni priložnosti izbrati 'boljši' del, ki šteje za večno življenje. Torej bi kazalo tvegati in zanemariti postrežbo ter najprej prisluhniti besedam večnega življenja.
Ta družina je večkrat sprejela Jezusa in apostole tudi na prenočišče. Ko je bilo najbolj potrebno, se je Jezus mudil onstran Jordana in zamudil priti nekaj usodnih dni. Lazar je zbolel, umrl in bil pokopan. Ko Jezus pride mu hiti Marta nasproti in nekoliko očitaje pravi, da ga ni bilo, ko bi ga najbolj potrebovali. Takoj pa izpove vero, da mu bo Oče dal, kar ga bo prosil. Jezus Lazarja obudi na podlagi Martine vere. 29. 7. je god Marte, Marije in Lazarja. Sedaj je Marta s svojo pridnostjo na prvem mestu.
27. 7. – 17. nedelja med letom
Nekoč je na nekem kraju molil. Ko je nehal, mu je eden izmed njegovih učencev dejal: »Gospod, naúči nas moliti, kakor je tudi Janez naučil svoje učence.« Rekel jim je: »Kadar molite, recite: Oče! Posvečeno bodi tvoje ime. Pridi tvoje kraljestvo. Naš vsakdanji kruh nam dajaj od dne do dne in odpústi nam naše grehe, saj tudi sami odpuščamo vsakomur, ki nam je dolžan, in ne vpelji nas v skušnjavo!« In rekel jim je: »Kdo izmed vas, ki ima prijatelja, bo prišel opolnoči k njemu in mu rekel: ›Prijatelj, posodi mi tri hlebe kruha, kajti k meni je s potovanja prišel prijatelj in mu nimam s čim postreči,‹ in mu bo oni znotraj odgovoril: ›Ne nadleguj me! Vrata so že zaprta in moji otroci z menoj v postelji, ne morem vstati in ti dati.‹ Povem vam: Če ne bo vstal in mu dal zato, ker je njegov prijatelj, bo zaradi njegove nadležnosti vstal in mu dal, kolikor potrebuje. Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. Ali je med vami oče, ki bo dal svojemu sinu kačo, če ga bo prosil za ribo? Ali mu bo dal škorpijona, če ga bo prosil za jajce? Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo.«
Luka napiše zelo kratko različico edine molitve, ki jo je jih naučil. Matej naprej opozori, kako naj se spravimo moliti. Luka pa opozarja bolj rečeno spodbuja k trdni veri, da bodo gotovo dobili tisto, kar potrebujejo. Seveda gre za vztrajno in stanovitno molitev, ki mora biti podprta zaupno vero.
Jasno je treba zapisati, da Bog ni 'bankomat', ki bi v njega vstavili kartico, natipkali znesek in pravilen pin ter takoj prejeli zaželeno dobrino. Bog je vsevedni in skrbni ljubeči Oče, ki dobro ve, kaj je za nas ta trenutek najbolje. Zato se včasih le počasi odziva in nam pošlje tudi kakšno neprijetno preizkušnjo. Le pomislimo na prejšnjo nedeljo, kaj se je zgodilo Marti, Mariji in Lazarju. Lazar je celo umrl, da se je izkristalizirala prava vera te plemenite družine.
Ko molimo, najprej izpovemo vero v Boga in ga počastimo. Nato prosimo naj se godi tako, kot On vidi, da je najbolje. Tako bo Božje kraljestvo vidno tudi med nami. Šele potem izrazimo svoje želje – prošnjo za vsakdanji kruh in vse ostalo, kar si želimo oziroma, kar nas trenutno skrbi. Kot rečeno, Bog bolje ve, kaj je za nas najvažnejše. Marti je rekel: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno«. Vsaka naša trenutna želja in prošnja mora šteti tudi za temeljni cilj naše vere, to je večno življenje. Zato se tudi nam običajno zdi, da nas Bog ne sliši in še manjkrat usliši. Bodimo trdno prepričani, da Bog vse obvlada in dobo pazi tudi na nas. Torej le radi molimo tako, kot nas je on naučil in naročil.
Obvestila o dogodkih v drugi polovici svetega leta
Duhovna obnova na Kureščku pri Kraljici miru od 8. 8. do 10. 8. 2025
Vodil jo bo znameniti karizmatik iz Indije pater James Manjackl.
Petek 8. 8. ob 10.30, sobota 9. 8. ob 9.00 in nedelja 10. 8. ob 9.00.
Vsak dan je najprej slavljenje, nato sveta maša in končno molitve nad prisotnimi.
Več informacij 041 399 553.
Patra že dalj časa ni bilo med nami in vprašanje je, koliko bo še zmogel. Zato svetujem in toplo priporočam, da se vsaj kakšen dan udeležite te bogate duhovne ponudbe.
Dnevi duhovnosti na Butoraju ’25 od 12. 8. do 15. 8.
To je že ustaljen termin, da se na Butoraju zbiramo prvi teden v avgustu. Letos bo šele drugi teden, ker je prvi teden prevzel Kurešček skoraj z isto vsebino, le gost je svetovno znan.
Tudi na Butoraj pridejo vedno zelo znana imena naše vere pa tudi širše.
V svetem letu upanja bomo ja z veseljem izkoristili oboje. 051 302 895
1. 8. ob 19.00 še zadnja sv. maša v Jakovinih
V času dopustov se želimo nekam odpeljat, da bi se malo sprostili. Za mene sta 16. 7. in 1. 8. dneva, ki jih preživim na svojem domu. Seveda ne gre ravno za lenarjenje, ker je treba kapelo in okolico primerno urediti. V 38 letih se je marsikaj spremenilo, zlasti smo se vsi postarali in mnogi preselili v večnost. Kljub temu sem vesel vsakega obiskovalca iz rodne župnije pa tudi iz naše polanske. Menim, da sem le nekaj več prispeval za našo polansko dolino, kot če ne bi iz Jakovinov preselil delavnice v farovške štale. Tudi z obiskom se lahko zahvali Bogu, ki me je poklical in Mariji, ki mi je pomagala doseči duhovni poklic ter obdržati v dobri kondiciji tudi mizarskega.
Romanje bolnikov in invalidov na Zaplaz 30. 8. 2025 ob 9.30 molitev rožnega venca in nato romarska sv. Maša
Ker je cerkev svetoletna bo možno prejeti tudi svetoletni odpustek za bolne in ostale ter spremljevalce, ki bodo opravili spoved prejeli sv. obhajilo, bolni in ostareli tudi bolniško sveto maziljenje.
Lepo prosim, da se romanja udeležimo v čim večjem številu, ker naša župnija ne bo organizirala drugih romanj. Mi imamo že v imenu besedo stari in 777 let je dovolj velika, da lahko vsi poromamo prav ne to posebno romanje. Opomin, daje romanje v svetoletno cerkev bistveni del svetega. Skupaj se veliko lepše pripravi, opravi tudi osebna spoved in moli po namenu svetega očeta ter dobi na koncu poseben blagoslov. Ne omalovažujmo mogočne priprošnje Marije iz Zaplaza in bl. Alojzija Grozdeta.
P S: Zadnji štirje mrliči niso bili 'predvideni', kar pomeni, da ni bil poklican duhovnik, ki bi jih pripravil na zadnjo pot in z zakramenti okrepil na srečanje z Gospodom!?
Spored sv. maš in bogoslužja
| P 21. 7. | 13.00 | S L pogreb † Nevenka Hliš |
| T 2 2. 7. | 20.00 | Pr v zahvalo za srečen porod Nike |
| S 23. 7. | 20.00 | Trg † Katarina Pezdirc obl. Kralji n. Anica |
| Č 24. 7. | 20.00 | Trg † Rajni Majerle Dol 1 |
| P 25. 7. | 20.00 | Rd † Jože Kobe 1. obl. |
| S 26. 7. | 18.00 | K . v. sv. Ana † Rajni iz družine Mihelič n. Ivanka |
| N 27. 7. | 10.00 12.00 |
Trg na čast sv. Krištofu za srečno in varno vožnjo Rd za farane in dobrotnike |
| P 28. 7. | 20.00 | Pr † za botro Martino n. Janez Kramarič |
| T 29. 7. | 20.00 | Pr v zahvalo za srečen porod Nike Majerle |
| S 30. 7. | 29.00 | SL † Nevenka Hliš 8. dan |
| Č 31. 7. | 20.00 | Trg † Jože Gregorič 25. obl. in dr. Miroslavljević |
| P 1. 8. | 19.00 | Jakovini po namenu NM in v zahvalo |
| S 2. 9. | 16.00 | Parga † rajni Tkalčič in Šterk n. Boža |
| N 3. 8. | 10.00 | Trg za farane in dobrotnike |
22.7. Sveta Marija Magdalena
Žegnanje bo kot običajno v Radencih v nedelo po godu 27.7. ob 12.00. Svetnica je mogočna priprošnjica, ker je sama doživela hudo nadlogo 7 hudih duhov. Po ozdravitvi je sledila Jezusu in mu stregla z vsem, svojim premoženjem. Jezus ji je zvestobo nagradil, da ga je prva videla vstalega.
26. 7. sveta Ana in Joahim starša Device Marije: žegnanje pri sv. Ani bo na god v soboto ob 18.00. Nad Kovačo vasjo je stala najprej cerkvica sv. Ane. Sedaj so nekako prevzeli prvo vlogo sv. Antoni. Ampak tudi sv. Ana je mogočna priprošnjica zlasti za mlade družine, ki si želijo otrok. Tudi ona dva sta dolgo čakala in končno dočakala najboljšo hčerko vseh časov.
27. 7. – Krištofova nedelja: Sv. Krištof je veliki in zvesti zavetnik vseh potujočih še zlasti v sedanjem prezgoščenem prometu. Zato se bomo sv. maš udeležili in dali blagosloviti svoja vozila zlasti na nov nabavljena. Seveda bomo radi prispevali v sklad MIVA za pomoč misijonarjem.
2. 8. ob 16.00 Parga: Naše redno žegnanje pri Mariji Snežni na strehi župnije je vedno dobro obiskano. Letos bo sicer pred praznikom, kar nas ne rabi motiti. Lepo vabljeni v zavetje mogočnih dreves k Mariji Snežni ki ima v Rimu novega priprošnjika rajnega papeža Frančiška.
V juliju skrbijo za farno cerkev Čeplje, Vimolj, Kralji, Nemška Loka. V avgustu so na vrsti Sodevci, ker bosta Dol in Prelesje po sezoni.