29. 9. – 26. navadna nedelja: Am 6, 1a. 4 – 7 / Ps 146 / 1 Tim 6, 11 – 16 I Lk 16, 19 – 3 1
6. 10. – 27. rožnovenska nedelja: Heb1,2-3; 2, 2-4 / Ps 95 / 12 Tim 1, 6 – 14 / Lk 17,5 – 10
13. 10 – 28. navadna nedelja: 2 Kr 5, 14 – 17 / Ps 98 / 2 Tim 2, 8 – 13 / Lk 17, 11 – 19

29. 9. – 26 navadna nedelja – plačilo za brezbrižno sebičnost

»Živel je bogataš. Oblačil se je v škrlat in dragoceno tkanino ter se dan na dan sijajno gostil Pri njegovih vratih pa je ležal revež, ki mu je bilo ime Lazar in je imel polno ran po telesu. Rad bi se najedel tega, kar je padalo z bogataševe mize, in celo psi so prihajali in lizali njegove rane. Revež je umrl, in angeli so ga odnesli v Abrahamovo naročje. Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. In ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil oči in od daleč videl Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu.‹ Abraham mu je rekel: ›Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo; zdaj je on tukaj potolažen, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami velik prepad, tako da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo, pa tudi od tam se ne da priti k nam.‹ Nato mu je bogataš rekel: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta. Imam namreč pet bratov in posvari naj jih, da tudi oni ne pridejo v ta kraj mučenja!‹ Abraham mu je dejal: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Ta pa mu je odvrnil: ›Ne, oče Abraham, toda če pojde kdo od mrtvih k njim, se bodo spreobrnili.‹ On pa mu je dejal: ›Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.‹«(Lk 16, 19 – 31).

Priča smo drastični prispodobi. 'Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo'. Teh besed si nikakor ne želim slišati ob osebni sodbi, ki po naši veri nastopi takoj po smrti. Nedavno pričevanje Glorije Otrc iz Bogote, je to našo vero zelo nazorno potrdila.

Kriza, ki nas pesti že predolga leta, je v veliki meri povzročena ravno z brezbrižno sebičnostjo. Brezvestneži so si nagrabili ogromno bogastva ter ga spravili na varno. Zasedli so vodilna mesta v naši družbi. V svoji zaslepljenosti v svoj prav obljubljajo čudežne rešitve, v resnici pa čedalje bolj tonemo v revščino…

Vsa še tako dobrohotna prizadevanja za napredek domovine prej ali slej prekinejo z navideznimi aferami.

Papež Frančišek nas roti naj molimo za svojo oblast, če je slaba, še toliko bolj. Molimo torej za spreobrnjenje grešnih sebičnežev in bodimo solidarni z reveži.

6. 10. – rožnovenska nedelja – nikoli ne bomo opravili vsega dela

Apostoli so rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa jim je dejal: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje,‹ in bi vam bila pokorna.
Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase, dejal, ko pride s polja: ›Pridi brž in sédi za mizo!‹ Mar mu ne bo rekel: ›Pripravi mi kaj za večerjo, prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem, nato boš ti jedel in pil.‹ Se mar zahvaljuje služabniku, ker je naredil, kar mu je bilo ukazano? Tako tudi vi, ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite: ›Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.‹« (Lk 17, 17, 5 – 10).

Ob iztekanju leta vere nam Jezus oponaša našo slabotno vero, ki je valjda večja od gorčičnega zrnca. Kljub temu pa ne moremo premakniti še tako majhne reči. Ne bomo se šli neke senzacionalistične vere, da bi nas ljudje pohvalili in imeli za nekaj. Jezusu gre za naše ponižno služenje. Nismo mi Bog, ampak smo njegovi verniki in sodelavci. Najboljši primer takega zavzetega vernika je sedanji papež, ki se nikakor ne da vpeti v neke ustalje-ne okvirje, ki so se uveljavili v dolgih tisočletjih naše katoliške Carkve. Ne, on hoče biti svo¬boden in majhen med majhnimi ljudmi. Ravno to ga dela velikega. Pač zaveda se, da je v primerjavi z Jezusom nekoristen hlapec, ki pa ponižno in zvesto dela kaj je dolžen storiti.

In kaj je to, kar mi lahko postorimo? Vsak naj svoje delo - svojo službo – svojo dolžnost opravi vestno in zavzeto. Ne zato, da bi te nekje nekdo hvalil in pohvalil, da bi dobil neki privilegij… ne gre za to. Gre za veliko več. Jezus nas je poklical za sodelavce. Na duhovnih vajah nas je tri dni moj nekdanji spiritual in upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih vabil prav k temu. »V prijateljstvu z Božjim Sinom za novo evangelizacijo!«

To besedno zvezo 'nova evangelizacija' že dolgo uporabljamo in se trudimo razložiti njihov pomen. Pomen je širok pravzaprav zelo univerzalen. Če dobro pomislim, me zadene skoraj ob vsakem opravilu in vseh položajih. Ja, potrebno je Evangelij sprejeti, kot način življenja. Da bi nam to uspelo je potrebno imeti zadostno mero ponižnosti.

Prav tu je naša izjemna priložnost v mesecu, ki je pred nami. Za vajo v ponižni krščanski vztrajnosti ter doslednosti nam prihaja naproti Marijin mesec rožnega venca. Nikar se ne zadovoljimo samo s kakšno desetko. Od leta rožnega venca če se ne motim 2004 imamo štiri dele te enkratne svetopisemske molitve. Če ga res ne zmoremo vsak dan, se potrudimo, da pridejo na vrsto vsi štirje deli vsaj vsak teden. Ne bojte se in nikar se ne ponižujte s tem, da to ni za Vas ali, da tega ne zmorete. Jaz Vam pravim, da poskusite in se preizkusite. Boste videli, kako hitro Vam lahko uspe.

Naša kapela rožnih vencev je gotovo več prispevala, k nastanku skupnosti in doma Tav, kot tolikokrat večja in opremljena delavnica v bivših hlevih. V to sem povsem gotov.

tav-logo-mali.jpg

matjaz1

Te dni je brat Matjaž dopolnil tri leta bivanja pri nas in okvirno zaključil program. Zahvalna sv. maša bo 19. 10. ob 10.00, ko bomo obhajali jesenski dan naše hiše.

Kaj je bilo na Ž P S in Ž K?

žal nas zaradi trgatve ni bilo kaj dosti. Pogovorili smo se o tekočih zadevah. Enotno mnenje je bilo, da nam je molitvena skupina potrebna in koristna. Sestaja se vsak petek po sv. maši v kapeli Janeza Krstnika. Ker je prostora veliko, potreb pa še več, vabimo vse, da bi se še kdo pridružil. Naša draga Mimica je povedala svojo izkušnjo iz davnih let, kako je bilo na Kapitlju. Tam so imeli priporočilo: »PRIDI, KADAR MOREŠ IN ODIDI, KADAR MORAŠ«. Menimo, da je to kako modro in življenjsko pa pravilo toplo priporočamo v uporabo čim širši množici.

Ugotovili smo, da nam je »romarska ekipa« obnemogla. Več kot deset let smo romali in se udeleževali raznih shodov s skoraj homogeno skupinico 5 do 8 vernic. Žal jih je večina tako obnemogla, da več ne morejo na daljšo pot. Zato si iskreno želim, da bi se ekipa čim bolj pomladila. Lepo vabljeni verniki mlajši upokojenci, da se čim prej prijavite za naslednjo sezono 11. 2. 2014 na lurško slovesnost v Klošter.

Mesec Rožnega venca

Ni treba povdarjati, kako nam je potrebna božja milost. Zato smo vsi resno povabljeni, da prispevamo po svojih najboljših močeh v skupno dobro. Evropska trojka je pred vratih. Čakajo nas resni napori, da se materialno zopet osamosvojimo. Veliko huje je zaradi opustitve temeljnih človeških in verskih vrednot. Ta manjko je verjetno še večji od državnega dolga. Le s čim naj ga popravimo? Na državni ravni potrebujemo odločno in odlično vodstvo. Ravno tako čakamo nova nadškofa metropolita za Ljubljano in Maribor.

Tudi v naši župniji še zdaleč ni vse v najboljšem redu. Pred nami je birma in prvo sveto obhajilo. Koliko zakonov bi treba skleniti pred Bogom… Vse to pomeni, da je treba stvari resnično gledati iz prave strani in s pravimi očmi. Za to pa nam je potrebno veliko milosti. Prav ta prihaja od Boga preko molitve. Brez molitve enostavno ne gre.

Lepo se je ustalila navada, da pred sv. mašo molimo del rožnega venca. Lepo Vas vse povabim, da se te molitve radi vsi udeležujete. Treba se je odločiti in zavestno kreniti od doma 15 minut prej. Stiska je tako očitna in velika, da je dobrodošel prav vsak pomočnik.

Verouk naš vsakdanji

Verouk je ravno tako nujen, kot osnovni predmeti v šoli. Človeku smo dolžni poma-gati do različnih znanj in spoznanj, ki mu bodo v samostojnem življenju nuno potrebna za uspešno in kvalitetno preživetje. Toda to življenje se bo enkrat izteklo. Da bi se srečno nadaljevalo v onstranstvu pa je potrebna osebna vera. Za to je potreben celostni pristop. Prvi verouk je doma, kjer otroku od rosne mladosti kažemo tudi verske reči. V času osnovne šole imamo katehezo v župnišču žal samo eno uro na teden, kar je tako malo. Zato mora biti podprta še z ostalim verskem življenjem. Bistveni del pa se odvija pri nedeljski skupni sveti maši. Dragi starši lepo Vas prosim omogočite otrokom redni verouk še bolj reden obisk sv. maše ob nedeljah in praznikih. Ne gre za zapravljanje časa, ampak za vzgojo otrok za življenje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 30. 9. 18.00 Pr † Margareta Movrin Predgrad 71
T 1. 10. 18.00 Trg na čast mali Cvetki za misijone
S 2. 10. 18.00 Adlešiči za duhovne poklice
Č 3. 10. 7.00 Trg po namenu N M
P 4. 10. 18.00 Trg za molitveno skupino in novo evangelizacijo
S 5. 10. 18.00 Rd po namenu N M
N 6. 10. 10.00 11.30 Trg za farane in dobrotnike
- † Katarina in Ivan Antič n Marijanka iz Nemčije
Čeplje † rajni Kure in Šterk
P 7. 10. 18.00 Pr po namenu N M
T 8. 10. 18.00 Pr † vsi rajni Pešelj Jelenja vas n. Zofka
S 9. 10. 17.00 Zg † Slavko, Marija in Peter Movrin Breseči G. Pod.
Č 10. 10. 7.00 Trg po namenu N M
P 11. 10. 18.00 Trg
S 12. 10. 18.00 Rd † Jože in Katarina Kobe Stuparjevi
N 13. 10. 8.30
10.00
SL za žive in † rajne Činkelj
Trg † Jože Gregorič obl in Rajni Šterk Pr. Markovi
- za farane in dobrotnike

18 in 19. 10. tečaj za pripravo na zakon: Tečaj bo v Črnomlju v Pastoralnem centeru Mirana Jarca 5. Prične se v petek popoldne in traja še v soboto ves dan. Tisti, ki se mislite to jesen in zimo poročiti, se le potrudite in tečaj opravite

6. 10. 17.00 »PRIDI IN POGLEJ« - Črnomelj seminar prenove v duhu: seminar bo v pastoralnem centru 7 zaporednih nedelj. Toplo priporočam zlasti tistim ki ste že lani občasno prišli, ko je bil seminar pri nas pa niste mogli obiskati vseh srečanj. Papež Frančišek je sprva na karizmatično prenovo v Duh gledal bolj skeptično. Pred nedavnim pa je izjavil, da gre za zelo koristno prizadevanje v naši cerkvi, ki lahko nam pomaga pri poglobitve vere. To pomeni, da jo resno priporoča zlasti v duhu nove evangelizacije.

Toplo priporočamo zbiranje zamaškov za invalidske pripomočke!!!
Torej pomagajmo.

Katehumenat – priprava na prejem krsta, ali manjkajočih zakramentov. Pripravo vodi kaplan v Črnomlju mag. Tomaž Maras vsako soboto od 9.00 do 10.00. Prej se je dobro prijaviti.

Večerne sv. maše bodo do spremembe ure 26. 10. ob 18h.

V oktobru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Predgrad in Jelenja vas.