21. 6. – 12. nedelja med letom Jer 20, 10 – 13 / 69 / Rim 5, 12 – 15 / Mt 10, 26 – 33
Jezus je zelo jasen in konkreten. De sedaj nam je govoril v prispodobah temelječih na osmero blagrih. Vedno nas navaja na pozitivno stran. Bog je ljubezen in tudi vernik mora vse presojati ter potem ravnati na podlagi ljubezni. Če imaš nekoga rad, mu ne boš storil hudega. Vendar ljubezen deluje na dolgi rok. Zato se običajno pravi rezultat pokaže pozneje - lahko tudi čisto na koncu. Zato Jezus danes tolaži, naj se ne bojimo. Bog ima vedno kontrolo nad vsem in vsako naše še tako drobceno dobro dejanje se ne zavrže. Vedno se pa zavržejo vsa naša slaba dejanja, ko se skesamo in opravimo dobro spoved ter se resnično želimo poboljšati.
Pred nami so zelo resni dnevi in meseci, morda tudi leta. Morali bomo marsikaj narediti bolj v skladu z božjo voljo do nas, to pomeni v sluhu ljubezni. Ta mesec je na pričetku zaznamovan z žalostno obletnico povojnih pobojev. Zločin je bil dolgo strogo zakrit, a je ob svojem času prišel na dan. Sedaj prihaja na dan, kako neodgovorno so vladali zadnja štiri leta. Namesto da bi koristili evropska sredstva in naredili veliko koristnega, so se zadolževali. Zato bo treba varčevati in dolgove vračati. Žal!?
Zopet lahko nadaljujemo misel prejšnje nedelje. Treba bo marsikaj popraviti in postaviti na trdne temelje. Eno pravilo je postavi Pavel v 2. pismu Solunčanom: »Kdor noče delati, naj tudi ne Je!« Drugi temelji in ukazi prave ljubezni do Boga in bližnjega so zaobjeti v današnjem odlomu Evangelija po Mateju. Po teh pravilih deluje evolucija – počasno spreminjanje na bolje. Revolucija žal upošteva dialektiko, ki dovoljuje tudi večje preskoke in ne upošteva temeljnih pravil delovanja vesolja, ki temelji na smrtonosnem načrtu Stvarnika.
Avantgardisti so sprožili revolucijo v najtežjem trenutku sveta med II. svetovno vojno. Cerkev je opozarjala na nevarnost odpada od vere in pravičnega ravnanja. Zato so revolucionarji kmalu pričeli 'čistiti' pobijati vplivne ljudi: duhovnike, posestnike, podjetnike, izobražence… Na koncu vojne so še zmetali v brezna in tankovske jarke na deset tisoče vrnjenih domobrancev ter veliko civilistov in še več drugih Jugoslovenov. Bog se nas usmili. To je bil ogromen križ za skupnost in posameznike, tiste ki so bili pobiti in tiste, ki so morali žalovati na skrivaj. Po tolikih letih še vedno čakajo kosti pravega pogreba.
Naj mi bo oproščeno, ker sem to napisal, kar dnevno poslušamo. Pred nami je obletnica naše ljube domovine Slovenije. Molimo za njo, da bi se zadeve čim prej pričele reševati na pravi način in bi mrtvi dobili pravi grob, ali skupno grobnico ter krščansko obeležje. Da bi se jim vrnilo človeško dostojanstvo in ime. Molimo za izvoljene poslance in druge nosilce odgovornih funkcij, da bi delali pravično, dogovorno in uspešno v dobrobit vseh prebivalcev naše lepe domovine.
Veselimo se letnega tabora naših najmlajših. To je za njih lepo doživetje, ko se brez skrbi za ocene sprostijo in preskusijo v različnih tehnikah in dejavnostih. Nas starejše pa poživijo s svojo mladostno razigranostjo in sproščenostjo. Ko pridete na okrog, le pokukajte na dvorišče pa boste videli, kako gre mladim.
Bo kdo rekel, le kaj je to posebnega. Za njega in take res nič takega. Za mene pa je seveda zelo pomembno, ker me opozarja, da se leta množijo in se bliža čas, ko se bo treba navaditi na izpuščanje iz rok marsikatere samo po sebi umevne navade ali razvade. Pustimo patetiko.
Lepo Vas povabim, da se mi pridružite pri zahvalni sv. maši. Najboljša prošnja za naprej je zahvala za nazaj in v naprej.
Ko se spominjam raznih dogodkov, ki sem jih preživljal, ugotavljam, da sem imel izjemno srečo tudi takrat, ko je kazalo zelo slabo. Le kaj sem posebnega naredil, da sem končno obsedel v Polanah? Odgovor je v prvem odstavku Evangelija na levi strani. Ko sem ugotovil, da moram temeljito zamenjati življenjsko usmeritev, opustiti obrt in iti za Gospodom, sem dobro vedel, da bo na ta način domačija izumrla pa še kaj hujšega je bilo možno. Kljub majhnim možnostim sem zaupal Gospodu in za čuda se je vse lepo uredilo ter je sedaj tako kakor je. Kljub letom mi še kaj uspe narediti za našo župnijo pa tudi za skupnost. Hvala Bogu za podporo in še vedno skrb, da ne bi predolgo opoldne lenaril. Hvala tudi Vam, da me prenašate in škofu, da me pusti na miru, da me ne sili iz naših Polan.
Ta teden praznuje tudi naša ljuba domovina Slovenija. Lepo prosim, radi jo imejmo in se potrudimo, da bi bila čim bolj uspešna in bi se v njej vsi dobro počutili ter imeli možnost narediti kaj koristnega.
Ko se m bil v 4. razredu, so višji razredi brali pri srbohrvaščini zgodbo o očetu in številnih sinovih, ki so se kar naprej prepirali. Ker jim ni mogel dopovedati, da so njihovi spori nevarni, jim je dal brezovo metlo, naj jo prelomi, kateri jo zmore. Vsak je poskusil pa ni šlo. Potem jo je vzel oče nazaj, jo razveza in vsako šibo zlahka prelomil. Oni so odgovorili, da je lahko tako. Oče jim je nazorno povedal nauk, da morajo bratje držati skupaj in ne tako, kot sedaj, ko se kar naprej prepirajo za vsako malenkost in si nagajajo.
V našem parlamentu je žal preveč prepirov in nagajanja. A številke in kazalniki kažejo, da je bila dosedanja vlada žal zelo ne odgovorna. Namesto, da bi nadaljevali zastavljene projekte in koristili nepovratna evropska sredstva, so se zadolževali in iz 2. mesta smo pristali daleč proti dnu. Sedaj bi treba stopiti skupaj, zategniti pas in pridno delati, da se kazalniki obrnejo navzgor v skupno dobro. Zato se zavzemimo za našo domovino, molimo in delajmo, kaj je prav.
Kako bomo pomagali prizadetim zaradi slabega vremena? Poletno lenarjenje V juniju skrbijo za red v cerkvi in okolici Deskova in Kovača vas, v juliju Predgrad in Jelenja vas.
28. 6. – 13. nedelja med letom: 2 Kr 4, 8 – 11. 14 – 16 / Ps 89 / Rim 6, 3 – 4. 8 – 11 / Mt 10, 37 – 42
5. 7. – Ciril in Metod: Ezk 34, 11 – 16 / Ps 23 / 1 Tes 2, 2- 8 / Jn 10, 11 – 16
21. 6 – 12. nedelja med letom
»Ne bojte se jih torej! Nič ni zakritega, kar se ne bo razodelo, in skritega, kar se ne bo spoznalo. Kar vam pravim v temi, povejte na svetlobi; in kar slišite na uho, oznanite na strehah. Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini! Ali ne prodajajo dveh vrabcev za en novčič? In vendar nobeden od njiju ne pade na zemljo brez vašega Očeta. Vam pa so celo vsi lasje na glavi prešteti. Ne bojte se torej! Vi ste vredni več kakor veliko vrabcev.«
»Vsakega torej, ki bo priznal mene pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih. Kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.«
28. 6. – 13. nedelja med letom
Kdor ima rajši očeta ali mater kakor mene, ni mene vreden; in kdor ima rajši sina ali hčer kakor mene, ni mene vreden. Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.«
»Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. Kdor sprejme preroka, ker je ta imenovan prerok, bo dobil plačilo preroka; in kdor sprejme pravičnega, ker je ta imenovan pravični, bo dobil plačilo pravičnega. Kdor dá piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je ta imenovan učenec, resnično, povem vam, ne bo izgubil svojega plačila.«
Valovi poletja 5. 7 do 10. 7. 2026
Župnik praznuje trojni praznik 76 let
Vse naj boljše za 35 let naše domovine Slovenije
Spored bogoslužja in mašni nameni
P 22. 6.
20.00
Pr † Ivan in Edo Mihelič
T 23. 6.
20.00
Trg v zahvalo za 76 let priložnosti
S 24. 6.
20.00
Trg † Marija obl. in Ivan Šmalcelj
Č 25. 6.
20.00
Brezje v zahvalo za 76 let krsta
P 26. 6.
20.00
Rd v dober namen
S 27.6.
20.00
Trg za domovino
N 28. 6.
10.00
12. 00Trg za farane in dobrotnike
S L † Marija in Anton Ficko obl.
P 29. 6.
20.00
Pr † starši Štaudohar obl. Predgrad 62 in Tanjo
T 30. 6.
18.00
Zg † oba Petra Movrin g. Podgora
S 1. 7.
7. 00
Trg za srečno vožnjo
Č 2. 7.
20.00
Trg † rajni duhovniki in za duhovne poklice
P 3. 7.
20.00
Rd † po namenu N M
S 4. 7.
20.00
SL † starši Makše in Činkelj
N 5.7.
10.00
Trg za farane in dobrotnike
Mi smo tudi imeli obilno točo, vendar so še kar dobro šli skozi, ker je bila zgodaj spomladi. Zadnje ujme so zelo krute in so že prizadela velik del severa države. Kaj bo še v prihodnje, lahko samo prosimo in upamo, da bo druga polovica leta polj prijazna.
Slovenska karitas je že nekaj namenila in pozvala posameznike, naj kaj prispevajo z SMS 5, ali 10. Cerkev bo gotovo organizirala posebno nabirko. Upam, da bo to čim prej. Letošnje katastrofe so zelo pogoste in vse huje. To pomeni, da moramo tudi mi potruditi in čim globje poseči v svoje žepe ter darovati konkreten znesek.
Julij se hitro bliža in vročina nas nekako utruja ter in vleče v senco in kam proti vodi, ali celo na morje. Za pridnega človeka je koristno pa tudi potrebno, da se vsaj za nekaj dni odmakne od vsakodnevnih opravil. Edino kar se ne sme povsem odložiti je molitev in verska opravila. Zato ni kar ne pozabimo, da mora tudi duša dihati in se duhovno hraniti. Tudi romanje je lahko sestavni del dopustov, ali počitnic. Torej srečno in sproščeno ter pobožno..