30. 3. – 4. postna nedelja: 1 Sam 16, 6 – 13 / Ps 23 / Ef 5, 8 – 14 / Jn 9, 1 – 41
6. 4. – 5. postna nedelja – Tiha: Ezk 37,, 12 – 14 / Ps 130 / Rim 8, 8 – 11 / Jn 11, 1 – 45
13. 4. – 6. postna – cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Mt 26, 14 - 75; 27- 66

16. 3. – 2. postna nedelja

Tedaj so farizeji drugič poklicali človeka, ki je bil prej slep, in mu rekli: »Daj čast Bogu! Mi vemo, da je ta človek grešnik.« On pa je odgovoril: »Če je grešnik, ne vem. Eno pa vem, da sem bil slep in da zdaj vidim.« Tedaj so mu rekli: »Kaj ti je storil? Kako ti je odprl oči?« Odgovoril jim je: »Povedal sem vam že, pa niste poslušali. Čemu hočete znova slišati? Bi mar tudi vi radi postali njegovi učenci?« In ozmerjali so ga in mu rekli: »Ti si njegov učenec, mi pa smo Mojzesovi učenci. Mi vemo, da je Mojzesu govoril Bog; o tem pa ne vemo, od kod je.« Mož jim je odvrnil in rekel: »To je res čudno, da ne veste, od kod je, meni pa je odprl oči. Vemo, da Bog grešnikov ne usliši. Kdor pa Boga časti in uresničuje njegovo voljo, tega usliši. Od vekomaj se ni slišalo, da bi kdo od rojstva slepemu odprl oči. Če ta ne bi bil od Boga, ne bi mogel ničesar storiti.« Odgovorili so in mu rekli: »Ves si rojen v grehih, pa nas boš učil?« In vrgli so ga ven. (Jn 9, 24 – 34).

Ta daljši odlomek Evangelija po Janezu nam zopet pojasnjuje zelo pomembno temo. Za Jezusa se je treba vedno osebno odločiti. To je odločilno za nas,ki smo bili krščeni v ranem otroštvu. Ko prerastemo otroška leta, moramo vsak sam najti tisti pravi osebni stik z Gospodom. Ravno to na videz dolgo razpravljanje z ozdravljencem je zrcalo naših odločanj. Imamo veliko razlogov, da stopimo na pot tesno za gospodom. Po drugi strani pa nas vleče, da bi ostali pri starem. Žal smo del vernega ljudstva bolj tradicionalno, kot s srcem. Ozdravljenec je ves prevzet, zato gori za Gospoda in odgovarja s srcem. Starši pa se bojijo posledic, da bi bili izločeni iz shodnice torej iz takratnega uradnega Judovstva. Svetujem, da si celoten odlomek pazljivo preberete in premišljujete sami, še bolj v skupini. Zadeva je dokaj napeta in zanimiva. Predvsem pa gre za nas vsakega posebej, da se odločno postavimo ob bok ozdravljenca, ki sicer Jezusa še ne pozna. Hkrati pa je trdno prepričan, da je prerok. To tudi jasno in odločno pove farizejem, ki so osupli in besni zaradi Jezusovega 'dela na soboto'…

Jezus vsem nam odpira duhovne oči. Gre za življenjski proces, da se dokopljemo do prave dejavne vere, ki jo potem redno živimo na vsakem koraku. Vse naše delovanje mora priti v luči vere v troedinega Boga. On nas želi rešiti in iz nas narediti uspešnega občana ter zglednega vernega kristjana.

6. 4. – 5. postna nedelja

Jezus je bil v sebi spet pretresen in je šel h grobu. Bila je to votlina in pred njo je bil prislonjen kamen. Jezus je rekel: »Odstranite kamen!« Marta, sestra umrlega, mu je dejala: »Gospod, že ima zadah, saj je četrti dan mrtev.« Jezus ji je rekel: »Ti mar nisem rekel, da boš videla Božje veličastvo, če boš verovala?« Odstranili so torej kamen; Jezus pa je vzdignil oči in rekel: »Oče, zahvaljujem se ti, ker si me uslišal. Jaz sem vedel, da me vselej uslišiš, toda zaradi množice, ki stoji okrog mene, sem rekel, da bi verovali, da si me ti poslal.« In ko je to izrekel, je zaklical z močnim glasom: »Lazar, pridi ven!« In umrli je prišel ven. Noge in roke je imel povezane s povoji in njegov obraz je bil ovit s prtom. Jezus jim je rekel: »Razvežite ga in pustite, naj gre!« (Jn 11, 38 – 44).

Že ozdravljenje sleporojenega je farizeje dodobra razsrdilo, ker se je to zgodilo na soboto. Torej je Jezus zopet prekršil strogo zapoved sobotnega počitka. Sedaj pa še obudi štiri dni mrtvega prijatelja Lazarja. Sledil je sklep, ki ga je predlagal veliki duhovnik Kajfa, da je bolje enega žrtvovati za narod… Tako nasprotna stran…

Nam seveda gre za sporočilo, ki ga daje Jezus: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre;« (Jn 11, 25). Jezus je tisti, ki nas lahko dvigne iz umrljivosti. Kot sem že zapisal na prejšnji strani, v nas poteka bitka med življenjem in umrljivostjo. Žal smo vsi precej zaslepljeni z raznimi odsevi in bleski tuzemeljskih stvarnosti. To nas zavira in ovira, da bi bolj jasno videli in slišali sporočilo, ki nam kaže globalne rešitve. Ko gre za našo večnost, se ne smemo bati, ne smemo sprejemati kompromisnih rešitev (malo tega, malo onega). Če vidim, da je nekaj potrebno, moram to urediti. Tudi Jezus je vedel,da ga bo njegovo delovanje pripeljalo na križ, kljub temu ni odnehal. Tako moramo tudi mi iti za našim Gospodom s svojim križem.

mimica

Naša draga Mimica je na praznik sv. Jožefa prejela največje škofijsko odlikovanje: red svetega Jožefa. Iz vsega srca ji čestitamo. V svoji skromnosti me je prosila, da se v njenem imenu zahvalim vsem. Tudi v mojem imenu hvala vsem, ki ste se udeležili podelitve v naši stolnici. Hvala pridnim rokam, ki ste nekaj prinesle s seboj. Posebna hvala pevcem za lepo zapete pesmi in za voščila ter rožice. Hvala Bogu, devici Mariji in sv. Jožefu za Mimico in njeno delo, ki se še nadaljuje na njej lasten skoraj skrit način! Draga Mimica! Bog Vas še dolgo ohrani!

Pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas 2014 (3. odlomek)

Jezus nas v postnem času vabi, naj bomo popolni, naj svoj obraz obrnemo h Gospodu in obenem k potrebnim in ubogim.Po preroku Ezekielu nam Gospod govori: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce. Svojega duha denem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih izpolnjevali.« (Ezk 36, 26 –27). Bratje in sestre! Vzeti si moramo čas in stopiti v svetišče svojega srca, se zavesti svojega resničnega stanja, prepoznati svojo notranjost, vzgibe in motive svojih izbir in odločitev. V zbranosti in tihoti ter v Božji navzočnosti bomo premislili, ali je v nas kaj Božjega Duha, da se bomo lahko ravnali po Božjih zakonih, se jih držali in jih spolnjevali. To so pogoji za novo srce in novega duha. Današnji evropski svet je prišel na razpotje, ko se mora vsak posameznik in vsi skupaj kot verniki odločati, komu bomo služili: Bogu ali mamonu (današnji evangelij). Mamon grabi svet v svoj objem in dela peščico ljudi še bolj bogato na račun vse večjega števila revnih. To zlo lahko ustavimo verniki s sprejemanjem Božje ponudbe, ki nam podarja novo srce in novega duha. Gotovo gre za veliko bitko v svetu in v vsakem od nas. Treba je plavati proti toku prevladujoče družbene miselnosti in se v notra-njem naporu usmeriti k očiščenju, k prenovi, k spreobrnjenju samega sebe, da bi lahko postali nova stvaritev v Kristusu. Ne prepustimo se skušnjavi, ki pravi, da so to zastarele metode krščanskega življenja in da je pričevanje naših svetih prednikov v veri preživeta pot. Na pot prenove in notranjega očiščenja bo tem lažje stopil vsak, kdor že ima dragoceno izkušnjo miru, nove moči in zagona, ki so sad osvoboditve od vsega slabega.

klopi

Za kapelo sv. Janeza K. smo naredili nove klopi. Sedaj je v njej na voljo 110 sedišč, kar bi nekako moralo zadostiti prostor ob navadnih nedeljah. Upam, da se bomo nanje kmalu navadili in v primeru večjega obiska le izkoristili ves prostor. Lepo bi bilo, da zasedete najprej prve, ker vedno kdo pride še naknadno, pa mora potem stati. Porabili smo vso hrastovino in se z njo kar namučili, ker je bila že večkrat prebrana. Koliko stanejo je težko reči, kakor tudi koliko naj bi kdo prispeval. Vse nabirke in ofer na veliko noč bodo namenjeni za vsaj delno kritje stroškov. Prispevajte po svojih močeh!!!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 31. 3. 19.00 Pr † Katarina in Peter Štefanc obl. Jelenja vas 9
T 1. 4. 19.00 Trg za zdravje in pomiritev rodbine ASP
S 2. 4. 19.00 Trg za zdravje Sedejevih
Č 3. 4. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 4. 4. 19.00 Trg za čim prejšnje okrevanje ponesrečenih
S 5. 4. 19.00 Rd na čast sv. Antonu v zahvalo za najdene stvari
N 6. 4. 10.00

11. 30
16.00
Trg za farane in dobrotnike
- v dober namen vseh prisotnih
Čep † Jože Hočevar in Marija Rupnik
Zaplaz za birmance in prvoobhajance ter romarje
P 7. 4. 19.00 Pr v zahvalo za vse prejete dobrote
T 8. 4. 19.00 Trg † starši Ivica in Marica Šutej Plemenitaš 4
S 9. 4. 19.00 Zg † Vsi rajni Šterk G. Podgora Brinjanovi
Č 10. 4. 19.00 Trg † Marija Vrdoljak 30. dan
P 11. 4. 7.00 Trg za domovino in mir na svetu
S 12. 4. 19.00 Rd †Vida Grenc obl.
N 13. 4. 8.30
10.00
Sl † starši Makše
Trg – za farane in dobrotnike
- vse dobre namene prisotnih

6. 4. do 13. 4. Radijski misijon: Vodil ga bo pater Ivan Marko dr. Rupnik, kije velik filozof, teolog in svetovno najbolj znani umetnik sodobnih mozaikov. Izkoristimo priložnost in prisluhnimo na radiu Ognjišče vsak dan ob 11h in ponovitev zvečer ob 21h. On zna tako preprosto in praktično pojasniti zapletene stvari…

6. 4. - tiha nedelja ob 10. 00: prilika za sv. spoved med sv. mašo. Pride duhovnik iz Črnomlja. Izkoristite vsi tisti, ki ne utegnete, ali ne marate k sv. spovedi k župniku. Naj Vam ne bo nerodno, da bom ljubosumen, ker ima vsak vernik absolutno pravico izbrati najboljšega spovednika.
Tudi letos ne mislim iti po oljčne vejice. Lahko jih si nabavite na tržnici, ali v sosednjih župnijah. Sicer pa je domača butarica veliko lepša od preproste vejice.

11. 4. cvetni petek: celodnevno spovedovanje v Črnomlju in dopoldansko v Kočevju

40 dni brez Slovenska karitas nas tudi letos vabi, da se v postnem času odpovemo alkoholu iz solidarnosti do družin, ki živijo v peklu zaradi alkoholizma.
5. 4. ob 19.00 seja Ž P S in Ž K: Dogovor o praznovanju velike noči…

6. 4. ob 13.00 romanje birmancev in prvoobhajancev na Zaplaz: Že je nekako utečeno, da smo redno romali na Brezje. Sedaj pa je sprejeto za vso Slovenijo, da birmanci pridejo obiskati svojega zavetnika bl. Lojzeta Grozdeta na Zaplaz

V aprilu poskrbi za urejenost farne cerkve in kapele Stari trg on Kolpi.