12. 3. – 2. postna nedelja: 1. Mz 12. 1 – 4a / Ps 33 / 2 Tim 1, 8b – 10 / Mt 17, 1 – 9
19. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 17. 3 – 7 / Ps 95 / Rim 5, 1 – 2. 5 – 8 / Jn 4, 5 – 42
26. 3. – 4. postna nedelja: 1 Sam 16, 6 – 7. 10 – 13 / Ps 23 / Ef 5, 8 – 14 / Jn 9, 1 – 14

12. 3. – 2. postna nedelja – Jezus se pokaže v pravi luči

Čez šest dni je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih peljal na visoko goro, na samo. Vpričo njih se je spremenil. Njegov obraz je zasijal kot sonce in njegova oblačila so postala bela kot luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim. Oglasil pa se je Peter in rekel Jezusu: »Dobro je, da smo tukaj, Gospod! Če hočeš, postavim tu tri šotore; tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ko je še govoril, jih je obsenčil svetel oblak, in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Ko so učenci to zaslišali, so padli na obraz in se zelo prestrašili. In Jezus je pristopil, se jih dotaknil in rekel: »Vstanite in ne bojte se!« Ko pa so povzdignili oči, niso videli nikogar razen Jezusa samega. In medtem ko so šli z gore, jim je Jezus zapovedal: »Nikomur ne povejte, kar ste videli, dokler Sin človekov ne bo obujen od mrtvih!«
(Mt 17, 1 – 9)

Ta dogodek praznujemo kot praznik 6. 8., danes gre bolj za sporočilo dogodka. Jezus se pokaže trem izbranim apostolom pred trpljenjem, ki ga čaka v Jeruzalemu. Prav Jezusovo trpljenje, smrt in pokop je bilo za apostole šokantno in ne razumljivo…

Tudi naše življenje in vsemogoči zapleti nas večkrat skoraj 'dotolčejo'. Kljub temi Jezus želi, da mu sledimo: zato se nam danes pokaže in nam nakaže, kaj nas čeka, če bomo vztrajali z njim na poti vsak s svojim križem. Brez vere v Boga zaupanja v Jezusa in ljubezni Svetega Duha bi prej ko slej obupali ter odstopili s križevega pota. Hudič i najbolj želi, da bi izgubili zaupanje v smiselnost naših naporov potrpežljivo nositi svoj križ in še pomagati bližnjemu.

Nasproti večnemu veselju v nebesih se velja potruditi in nadaljevati navkljub vsem črnogledim napovedim. Pogumno stopajmo za poveličanim Gospodom, ki kakor apostole danes krepi tudi nas.

19. 3. – 3. postna nedelja

Rekel ji je: »Pojdi in pokliči svojega moža in pridi sem!« Žena je odgovorila in mu rekla: »Nimam moža.« Jezus ji je rekel: »Dobro si rekla: ›Nimam moža‹; kajti pet mož si imela in ta, ki ga imaš zdaj, ni tvoj mož. To si prav povedala.« Žena mu je dejala: »Gospod, vidim, da si prerok. Naši očetje so častili Boga na tej gori, vi pa pravite, da je kraj, kjer ga je treba častiti, v Jeruzalemu.« Jezus ji je rekel: »Veruj mi, žena, da pride ura, ko ne boste častili Očeta ne na tej gori ne v Jeruzalemu. Vi častite, česar ne poznate, mi pa častimo, kar poznamo, kajti odrešenje je od Judov. Pride pa ura in je že zdaj, ko bodo pravi častilci častili Očeta v duhu in resnici. Prav takih častilcev si namreč želi Oče. Bog je duh, in kateri ga častijo, ga morajo častiti v duhu in resnici.« Žena mu je dejala: »Vem, da pride Mesija (kar pomeni Maziljenec). Ko pride, nam bo vse oznanil.« Jezus ji je rekel: »Jaz sem, ki govorim s teboj.«
Medtem so prišli njegovi učenci in se čudili, da je govoril z žensko, vendar mu nobeden ni rekel: »Kaj bi rad od nje?« ali »Zakaj govoriš z njo?« Tedaj je žena odložila vrč, odšla v mesto in pripovedovala ljudem: »Pridite in poglejte človeka, ki mi je povedal vse, kar sem storila. Kaj, če je on Mesija?« Odšli so iz mesta in se napotili k njemu.
(Jn4, 16 – 30)

Današnji daljši odlomek iz Janeza lažje razumemo v luči papeževih posinodalnih spodbud. Živimo pač v času, ko veliko družin nima urejenega zakona. Pač nekako živijo skupaj brez konkretnega zakramenta in tako z zmanjšano mero milosti… Papež išče načina, da bi omogočili vsem čim več Božje pomoči. Jezus se je poslužil prav te žene, ki je menjavala može, da je nagovoril Samarijane, ki so itak veljali v očeh Judov za heretike… Bog hoče pomagati vsem, le odpreti se je treba. Moliti ga je pač treba v duhu in resnici. To pomeni, da se odprimo navdihom Svetega Duha in preraščajmo neke stare okostenele predsodke ter prisluhnimo Mesiju, ki je med nami po Cerkvi , zakramenti, Svetem pismu. Seveda pa ima v svoji vsemogočnosti še nešteto možnosti, da nagovori grešnega človeka…

Ko je Jezus odprl oči, je spoznala svojo napačno prakso in sprejela povabilo na pot spreobrnjenja. Tako smo tudi mi poklicani na pot za Gospodom. Kdor ima možnost, naj uredi svoj zakon, ostali pa naj redno molijo in sodelujejo pri bogoslužju ter dobro vzgajajo svoje otroke…

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Vhodna vrata na župnišču so dolgo kljubovala vsakemu vremenu. Te dni smo jih prestavili do portala in malo namazali, da se lažje odprejo. Po leti jih želimo še malo osvežiti, da bodo lahko še nekaj časa služila…

vhodna vrata

40 dni brez alkohola in naprej z čim manj

40 dni brez 2Slovenska karitas nas tudi letos vabi, da se udeležimo humanitarne akcije in preživimo postni čas brez alkohola. Tu gre predvsem za duhovno solidarnost s tistimi družinami, ki prav zaradi alkohola trpijo najrazličnejše gorje.

Ko malo opazujem tudi svoje kolege, me večkrat zelo zaskrbi, kako nekateri to pobudo jemljejo na lahko.

V Tav se borimo z mnogimi krutimi zgodbami. Ni lahko zmagati, zato še bolj razumemo klic k solidarnosti. Lepo prosimo poskusite in potem nadaljujte.

Postni križev pot

Kot običajno bomo imeli tudi letos križev pot ob petkih pred sv. mašo in ob nedeljah po sv. maši 3 postaje. Na tiho nedeljo pa je dekanijski križev pot ob 15.00 na Žeželj.

Postna postava

Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu.

Posvečuj Gospodov dan!

Te dni sem dobil sporočilo, da bi se starši in z njimi otroci vrnili k sv. maši, če bi prestavili nedeljsko sv. mašo nazaj na deseto uro.

Lep predlog, vendar je treba pogledati samo leto nazaj, ko je še bila nedeljska maša ob desetih, da tudi takrat ni bilo kaj več družin z otroci pri nedeljski sv. maši.

Kaj bi torej pomagalo? Najbolje je pogledati v Sveto pismo, ki pravi: »Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj! Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela, sedmi dan pa je sobota za GOSPODA, tvojega Boga: ne opravljaj nobenega dela, ne ti ne tvoj sin ne hči ne hlapec ne dekla ne živina ne tujec, ki biva znotraj tvojih vrat! Kajti v šestih dneh je GOSPOD naredil nebo in zemljo, morje in vse, kar je v njih, sedmi dan pa je počival. Zato je GOSPOD blagoslovil sobotni dan in ga posvetil«. (2 Mz 20, 8 – 11). Cerkev je dodala: »Bodi ob nedeljah in zapovedanih praznikih pobožno pri sveti maši«!

To pomeni, da mora biti na prvem mestu nedeljska sv. maša, ki se naj nadaljuje pri nedeljskem kosilu. Popoldne pa še opravimo kakšno pobožnost, obisk, ali izlet tudi v kakšno svetišče. Če vendar moramo kaj postoriti, recimo okoli živine, to naredimo tako, da ni ovirano nedeljsko praznovanje. K temu je treba navajati tudi otroke, da si nedeljo pravilno organizirajo. Kdor res ne more ob 9 h ima možnost ob 11 h na podružnicah, ali v soboto zvečer običajno v Radencih. Če pa tudi to ni možno, se pride kateri koli dan v tednu in Bog bo naklonil svojo milost.

Gotovo pa ne bomo milosti izprosili z godrnjanjem in vzdihovanjem za lepimi starimi časih. Takrat so namreč vedeli kaj pomeni nedelja in prazniki ter šil peš k sv. maši tako ob 6h kot ob 10h, ne glede na vreme, letni čas, ali daljavo, kaj šele glede na delo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P  13. 3. 18.00 Pr † Katarina in Peter Štefanc obl Jelenja vas 9
T   14. 3. 8.00 Trg † Marija Vrdoljak 3. obl.
S   15. 3. 18.00 Trg † rajni iz družine Jakša in Mikulaš
Č   16. 3. 7.00 Trg za duhovne poklice
 P  17. 3. 18.00 Rd † Rudi Mihalić 1. obl
S   18. 3. 16.00 Trg za farane in dobrotnike
- na čast sv. Jožefu za verstvo
- Jože in Ane Pavlakovič
N  19. 3. 9.00 Trg  za farane in dobrotnike
- † Peter Kavšek 30. dan
- †Marija in Pavel Kralj obl. Predgrad
P  20. 3. 18.00 Pr po namenu Kramarič
T   21. 3. 18.00 Trg na čast sv. Štefanu za blagoslov pri živini
S  22. 3. 18.00 Rd † Starši in Miha Kobe obl. S. Radenci 5
Č  23. 3. 7.00 Trg † Rajni duhovniki in redovnice
P   24. 3. 18.00 Kalvarija na čast M B za zdravje
S   25. 3. 18.00 Zg Na čast Gospodovemu oznanjenju
-  za družine
-  na čast M B za varstvo skupnosti Tav
N  26. 3. 9.00

11.00
Trg za farane in dobrotnike
- † Anica obl.  in Marko Šterbenc Jelenja vas 2
- † Jože in Kristina Kuk obl. Slov. Konjice
SL na čast godovnim zavetnikom

18. 3. od 15. 00 do 17. 00 dan češčenja  in praznovanje sv. Jožefa:
Letos se praznovanje farnega zavetnika sv. Jožefa prenese na soboto. Tako bo tudi češčenje Sv. R.  T. od 15.00 do sv. maše ob 17.00. Lepo vabljeni.

Najemnina grobov 2017: Položnice dobite pri župniku v pisarni: Sicer je prav, da se plača za tekoče leto, vendar mislim, da bi lahko plačali tudi za dve leti, kot pred položnicami. Eni letos, drugi prihodnje leto. To se bomo posamič pogovorili, kako Vam najbolje odgovarja.

Priprava na krščanski zakon v letu 2017:

Črnomelj (V pastoralnem centru Ulica Mirana Jarca 5):

• 10., 11. in 12. marec 2017 od 15.30 do 18.00
  • 20., 21. in 22. oktober 2017 od 15.30 do 18.00

Kočevje (v župnišču Trg sv. Jerneja 3):

• 27. in 28. maj 2017 in 3. in 4. junij vedno ob 18.00

V marcu skrbi za cvetje v farnem središču Močile in oba bloka.