777 let župnije in 50 let Oznanil

5. 1. – 2. nedelja po božiču: Sir 24, 1 – 4. 8 – 12 / Ps 147 /Ef 1, 3 – 6. 15 – 18 / Jan 1, 1 – 8
6. 1. – Sveti trije kralji: Iz 60, 1 – 6 / Ps 72 / Ef 3, 2 – 3. 5 – 6 / Mt 2, 1 – 12
12. 1. – Jezusov krst: Iz 40, 1 – 5. 9 – 11 / Ps 104 / Tit 2, 11 – 14; 3, 4 – 7 / Lk 3, 15 – 16. 21 – 22

5. 1. – 2. nedelja po božiču

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela. Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zavoljo pričevanja, da bi pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet. Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga. In Beseda je postala meso in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice. Janez je pričeval o njej in klical: »To je bil tisti, o katerem sem rekel: Kateri pride za menoj, je pred menoj, ker je bil prej kakor jaz.« Kajti iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo. Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on je razložil.
(Jn 1, 1 – 18)

Danes nas apostol Janez uvede v svoj Evangelij z daljšim poudarkom, da je Jezus učlovečena Božja Beseda. Skozi ves Evangelij nam dopoveduje, da je Jezus pravi Bog in pravi človek. Kot sam omeni po prvem znamenju, da bi mi verovali.

Torej sprejmimo tudi mi, da je tisti otročiček rojen v hlevu in položen v jasli pravi Bog in človek.

6. 1. – Sveti trije kralji

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« Ko je kralj Herod to slišal, se je vznemiril in ves Jeruzalem z njim. Sklical je vse vélike duhovnike in pismouke ljudstva ter pri njih poizvedoval, kje je rojen Mesija. Rekli so mu: »V Betlehemu v Judeji, kajti takóle je pisano po preroku:
In ti, Betlehem, dežela Judova, nikakor nisi najmanjši med Judovimi voditelji;
iz tebe bo namreč prišel vodnik, ki bo pasel moje ljudstvo Izraela.«

Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo.
(Mt 2, 1 – 12)

Ob prihodu treh modrecev v Jeruzalem se razkrije vsa žalost in oddaljenost oblasti od prave vere. Herod je živel v svojem svetu kolaboracije z okupatorjem in se lepo imel. Uradna duhovnost je sicer živela v pričakovanju MESIJA, vendar niso odreagirali, kaj se je zgodilo v 12 km oddaljenem Betlehemu. Saj so pastirji doživeli obisk angelov in se prepričali, da govorijo resnico. Ko Herod zaprosi pismouke, naj ugotovijo, kje se naj bi rodil Mesija, mu povedo, da je to v Betlehemu. Na mesto, da bi se malo bolj seznanil z minulimi dogodki, takoj sklene, da je treba zadevo zatreti v krvi. Še dobro, da je Bog bolj obveščen in spreten, da se Herodov načrt ponesreči kljub toliki preliti krvi nedolžnih otrok. Veselimo se tega, da Bog zmaguje.

12. 1. – Jezusov krst

Ker pa je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija, je Janez vsem odgovoril: »Jaz vas krščujem v vodi, pride pa močnejši od mene, kateremu nisem vreden odvezati jermenov njegovih sandal; on vas bo krstil v Svetem Duhu in ognju.
(Lk 3, 15 – 16)
Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«
(Lk 3, 21 – 22)

Z Jezusovem krstom se miselno premestimo 30 let pozneje, ko odrasel Jezus pride k Janezu z namenom, da tudi on prejme krst. Janeza to spravi v zadrego, vendar dobi tudi potrditev, da je sorodnik Jezus res Mesija, saj ga je označil Sveti Duh in Očetov glas. Zato bo drugi dan pokazal na Jezusa in ga poimenoval Jagnje Božje, ki v resnici odjemlje greh sveta.

Najboljši prijatelj iz mladosti mi je izrazil svoje pomisleke glede ravnokar pričetega svetega leta, da ne bo nekega velikega učinka. Žal gre precej zares. Kakor so takrat eni šli za Jezusom in potem postali prvi kristjani, ki so svoje pričevanje potrdili tudi z krvjo. Drugi pa so potešili svojo radovednost ob dogodkih pri Jordanu, potem še verjetno ob kakšnem čudežu, a ostali hladni v svoji lahkoživosti. Tako se lahko zgodi tudi nam. Na pričetku svetega jubilejnega leta bomo malo pozorni, potem pa zopet po starem po svojih opravkih in potrošniških užitkih.

Dragi moji. Kakor je šlo takrat zelo za res, gre za nas sedaj še bolj zares. Zato nikar ne zamudimo nobene prilike, da ne bi izkoristili milostnega časa in stopili bližje k odrešenju. Milost se nam ponuja blizu nas v najrazličnejših dogodkih in prilikah. Če pomislimo na Heroda, ki je pomoril otroke, sin Agripa pa je zapravil edinstveno priložnost, da bi svojo krono predal pravemu večnemu Kralju. Namesto tega je dovolil, da so ga predali Pilatovim vojakom, ki so ga okronali s trnjevo krono.

Sedaj smo mi na vrsti, da si čim prej postavimo takšno oblast, ki bo skrbela za vse potrebe. Na verski ravni, da si izostrimo občutek za javni in osebni greh, za pravičnost in poštenje. Tudi skromnost in prijaznost do okolja se lahko še izboljša.

Kako bo z našimi pokopališči?

Z novim letom predajamo skrb za evidence in najemnine javnemu podjetju Komunala iz Črnomlja. To bo treba še formalno čim prej urediti. Sedaj knjižim najemnine, ki ste jih plačevali zadnje leto. Hkrati pa si izpisujem naslove tistih, ki živijo drugje po naši domovini in širše. Žal je še kar nekaj grobov za katere ne vem, kdo skrbi zanje, ker ne plačujejo. Mnogi pa plačajo, a ni navedeno za kateri grob v resnici gre. To pomeni, da bomo z Komunalo imeli še kra precej dela, da se poiščejo pravi najemniki, ki bodo morali podpisati najemno pogodbo. Potem bodo redno vsako leto dobili položnico na dom in sproti poravnavali najemnino.

Podjetje se ravna po zakonu in ne pozna privilegijev ter raznih izgovorov. Če se tri leta nihče ne zmeni za grob, ga dajo v mirovanje. To pomeni, da je najemnina pretrgana in se lahko da grob komu drugemu. V najslabšem primeru se lahko ukaže odstranitev spomenika na stroške svojcev. Bo nekakšno prehodno obdobje, da se naredi natančen kataster in pridobi večina naslovov. Potem pojde vse bolj zares.

Lepo prosim, da se o tem obvestite in pojasnite o spremembah.

Kako je bilo na pričetku svetega leta?

romarji upanjaNa praznik Svete Družine smo poromali 4 predstavniki župnije v Novo mesto. Dan je bil izjemno lep, kot izbran za tako pomemben dogodek. Duhovniki smo se oblekli na škofiji v liturgična oblačila in potem skupaj došli v Klošter v cerkev sv. Lenarta. Tam smo izmolili častitljivi del rožnega venca in potem ob treh pričeli z tremi odlomki Božje besede. Nato v procesiji krenili v stolnico, ki je bila prvič zares 'nabita' od kar imamo škofijo. Ob koncu je škof msgr. Andrej Saje izročil logotipe svetega leta predstavnikom župnij. Nazaj grede smo še pogledali razstavo jaslic v Baragovem zavodu.

Mirno zatrdim, da je vse potekalo na visoki duhovni ravni, brez zapletov. Čutilo se je prisotnost Svetega Duha in veliko hrepenenje prisotnih.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 6. 1. 17.00 Trg SV. TRIJE KRALJI † Jožefa Janežič 8. dan
T 7. 1. 17.00 Pr † Katica Bižal 8. dan
S 8. 1. 17.00 Drugje za rajne duhovnike in duhovne poklice
Č 9. 1. 17.00 Trg za prostovoljce Karitas
P 10. 1. 17.00 Rd † Jože Mihelič n. Malka
S 11. 1. 17.00 Trg † rajni Miklarčevi n. Silva
N 12. 1. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 13. 1. 17.00 Pr † Katica Bižal n Kristina Kosec
T 14. 1. 17.00 Trg v zahvalo za dobro v leti 2024 n. Janezovi
S 15. 1. 17.00 Podzemelj po njihovem namenu
Č 16. 1. 17.00 Trg za blagoslov družin Plut in Zupančič
P 17. 1. 17.00 Rd † Jože Kobe in rajni Mihljevi
S 18. 1. 17.00 S L † za rajne in žive krajane S L
N 19. 1. 10.00 Kovača vas sv. Anton za farane in dobrotnike

Jaslice bodo na ogled do 3. 2.: Po zelo zagaženi slami in raznešeni po cerkvi sodeč je obiskov veliko. Hvala Bogu, saj so zato narejene, da jih obiščemo in v njih, ali skozi njih počastimo novorojenega zveličarja. Postavitev nakazuje, da smo na pričetku svetega leta. Črede in pastirji so na distanci, kakor bi poslušali angele, ali papeža, kaj se je zgodilo in so pripravljeni kreniti na pot k jaslicam, nam pa v svetoletno cerkev. Nekaj figur oznanilo še ni doseglo pa se ukvarjajo s svojimi opravili.
Pastirji nesejo svoje vsakdanje  darove, kar imajo v torbi in v čredi. Mi vzemimo s seboj svoje vsakdanje skrbi. Še bolj pomembno je treba vzeti na romanje stare zamere in zaplete, stare pregrehe, ki smo se jih navadili. Mnogi živijo v neurejenih zakonih, ostaja nam kar nekaj nekrščenih otrok. Nekateri krščeni otroci ne obiskujejo verouka. Otroci neredno obiskujejo nedeljsko sv. mašo…

9. 1. 2025 ob 17.00 dekanijsko srečanje sodelavcev Karitas. Velja tudi za naše.
19. 1. 10.00 Kovača vas Antonova sv. maša. Lepo vabljeni, da pridete z darovi in namenom aktivno sodelovati pri licitaciji. Mi poskrbimo za okrepčilo, Vi za živahnost.

Statistika  leta 2024:
Krščenih je bilo 5 otrok, vse samo deklice in samo ena iz cerkvenega zakona.
Prvo sveto obhajilo 8 otrok, 4 fantje in 4 deklice.
Birma 6, dva fanta in štiri deklice.
Poroki 2, ena domača in ena delno domača, ker živita na Butoraju.
Pogrebi 11, 6 moških in 5 žensk. Še eden civilni.

V januarju skrbijo za kapeli in ostalo Radenci.